Gazdálkodók! Ideje fizetni!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a kockázatkezelési közösségben kötelező tagsággal rendelkező, illetve az egységes kérelemben nyilatkozatukkal önkéntes tagságot vállaló mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy szeptember 15-én lejár a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje.

Ha beüt a baj, jól jön a kárenyhítés - Kép: SXC

A kockázatkezelési rendszer I. pillérét alkotó szabályozás szerint a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje a tárgyév szeptember 15-e. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a határidő a kárenyhítési hozzájárulás MVH-hoz történő beérkezésére, a kárenyhítési lebonyolítási számlán történő jóváírására vonatkozik. A befizetés elmaradása, vagy a határidőn túli teljesítése a kárenyhítő juttatás igénybevételére való jogosultság elveszítését eredményezi.

A kárenyhítési hozzájárulást kizárólag átutalási megbízással, a befizető azonosítására alkalmas módon (a regisztrációs szám, illetve az adószám vagy adóazonosító jel megadásával) lehet befizetni az agrárkár-enyhítési szerv által vezetett 10032000-00281629-00000017 „Kárenyhítési lebonyolítási” számlára.

A kárenyhítési hozzájárulásról, valamint a támogatott mezőgazdasági biztosításról itt olvashat bővebben!

A mezőgazdasági termelő a használatában lévő termőföldön a tárgyévben bekövetkezett mezőgazdasági káreseményt, valamint az okozott kár becsült mértékét a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 21/2012. (III. 9.) VM rendelet (a továbbiakban: vhr.) 1. melléklete szerinti adattartalmú, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett bejelentőlapon köteles bejelenteni. Ezt a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell beküldeni.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a NÉBIH honlapján közzétett, a vhr. 3–7. melléklete szerinti adattartalmú táblázat felhasználásával kell elkészíteni. Ha a termelő egységes kérelmében, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelmének benyújtása során bejelentett adatok alapján számított üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére a mezőgazdasági káresemények közül az adott növényi kultúrára jellemző káreseményre kiterjedő hatályú mezőgazdasági biztosítási szerződéssel vagy egyéb mezőgazdasági biztosítási szerződéssel is rendelkezik, a vhr. 2. melléklete szerinti adattartalmú, a NÉBIH honlapján közzétett dokumentum kitöltése és a biztosítóval kötött szerződés másolati példányának benyújtása is szükséges a kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet három eredeti, a biztosítási szerződést és kötvényt három másolati példányban, személyesen vagy postai úton tárgyév november 30-áig kell benyújtani a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.

Roham a biztosításokért
Átlagosan évente 130 milliárdos kár éri a mezőgazdaságot, ennek ellenére a biztosítótársaságok tapasztalatai szerint a gazdálkodók még mindig csak a 4,5 millió hektáros termőterület 40 százalékát biztosították. Pedig egy nagyobb jégeső, egy hosszabb aszály komoly károkat okozhat a termésben, aminek hosszabb távon kedvezőtlen gazdasági hatásai lehetnek. Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhattak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 forintos éves díj mellett megköthetők voltak. A jelek szerint azonban idén már többen kaptak észbe: a Generali adatai alapján míg tavaly 600 gazdálkodó kötött mezőgazdasági biztosítást, addig idén már 1600-an. (A biztosítási konstrukciókról részletesebben itt olvashat!)

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo