Jogi kisokos cikkek

hirdetés

Lánctartozás: csökkenthető a veszteség

Lánctartozás: csökkenthető a veszteség

Jelentősen csökkenhet az alvállalkozóknak éves szinten mintegy 400 milliárd forintos veszteséget jelentő lánctartozások összege. A jövőben egyebek mellett soron kívüli bírósági úton is el lehet majd kérni a tartozások kifizetését.
Új munkahely a jogszabályváltozástól nem lesz

Új munkahely a jogszabályváltozástól nem lesz

Noha elkészítésének egyik fő indoka volt, az új munka törvénykönyve (Mt.) nem járul hozzá érdemben új munkahelyek létrejöttéhez – derül ki a BDO Magyarországnak a legnagyobb 500 hazai nagyvállalat körében végzett Munkaügyi helyzetkép top500 című felméréséből.
Ügyelet, készenlét: mire figyeljünk?

Ügyelet, készenlét: mire figyeljünk?

A tavaly hatályba lépett új Munka Törvénykönyve bevezette az ügyelet és a készenlét fogalmát, a legtöbb munkáltató és munkavállaló azonban nincs tisztában az ezekre a fogalmakra, a napi munkaidőn kívüli rendelkezésre állásra vonatkozó szabályokkal.
Borászok: szigorodik a szállítás és a nyilvántartás

Borászok: szigorodik a szállítás és a nyilvántartás

Az új jogszabály szerint belföldön, egyszerűsített adóraktár-engedély birtokában a borászati terméket, szőlőtörkölyt és borseprőt (kivéve a borecetet) borkísérő okmánnyal, más esetben a szőlőbort a jövedéki törvényben meghatározott okmánnyal, a borszőlőt és szőlőmustot pedig (akár finomított, akár nem) csak szállítólevéllel lehet szállítani.
Új szabályok a vásárlói panaszok gyorsabb rendezésére

Új szabályok a vásárlói panaszok gyorsabb rendezésére

A be nem vált szolgáltatások vagy termékek megvásárlói ezentúl gyorsan, olcsón és igazságosan, hosszadalmas bírósági eljárás nélkül érvényt szerezhetnek igazuknak a Parlament két keddi döntésének köszönhetően. Az elfogadott két jogszabály elsősorban az internetes és más országban történő vásárlások terén kínál segítséget.
hirdetés
Duplázza a termék értékét az uniós védjegy

Duplázza a termék értékét az uniós védjegy

Sikeresnek mondható az uniós oltalom, az európai védjeggyel ellátott termékek átlagosan 2,23-szor magasabb áron keltek el, mint azok a termékek, amelyeket nem láttak el valamelyik védjeggyel.
Rövidülnek a fizetési határidők

Rövidülnek a fizetési határidők

2013. március 16-án lép életbe az unió késedelmes fizetésekről szóló irányelve, amelyet egy friss vizsgálat szerint a kkv-k az egyik legsikeresebb jogszabályi lépésnek tartanak. A 2012 októberében elfogadott irányelv rövidebb fizetési határidőket vezet be.
Meddig véd a védjegy?

Meddig véd a védjegy?

Egyre többen szorgalmazzák a közösségi védjegyoltalom területi hatályának felülvizsgálatát. A kedvezőbb feltételek miatt ugyanis a közösségi védjegy némiképp kiszorítja a tagállami védjegyeket, olykor talán túlságosan erős védelmet biztosítva.
Így lehet könnyítést kérni az adóhatóságtól

Így lehet könnyítést kérni az adóhatóságtól

A törvény lehetőséget ad az adóhatóságnak, hogy kifejezetten méltányossági alapon, bizonyos esetekben mérsékelheti befizetendő adó összegét vagy fizetési könnyítést engedélyezhet. Lássuk, kinek és hogyan!
Figyelem! Változik a kasszák engedélyezési eljárása!

Figyelem! Változik a kasszák engedélyezési eljárása!

Március 20-a után a NAV helyett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) folytatja le a kasszák engedélyezési eljárását. Az engedélyek megszerzésének díja 600-900 ezer forint, és a forgalmazóknak érdemes lesz odafigyelniük a köztartozásaikra is!
hirdetés

Távolléti díj: a jogbiztonság elvét sérti az NGM útmutatója

Komoly csúsztatásokat tartalmaz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak távolléti díj elszámolásának szabályaival kapcsolatos útmutatója a BDO Magyarország szerint. A tanácsadó véleményében kifejti azt is, hogy az NGM veszélyes vizekre téved, amikor módszertani útmutatóban állapít meg látens kötelezettségeket a munkáltatók részére.

Fújhatják a zsebszerződésre kifizetett pénzt

Nem tudja majd bírósági úton visszaszerezni a pénzét, aki zsebszerződések alapján fizetett azért, hogy termőföldtulajdonhoz jusson - hangoztatta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerdán Őriszentpéteren, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén.

Így értelmezi a NAV a készpénzfizetési korlátot

Másfélmillió forint fölött korlátozták a vállalkozásoknál a készpénzhasználatot. A részletes szabályokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes útmutatót is kiadott: érdemes átböngészni.

Mit jelent a cégeknek az új Ptk.?

Több mint ötven év után 2014. március 15-től új polgári törvénykönyve (Ptk.) lesz az országnak, miután a parlament hétfőn elfogadta az állampolgárok alapvető vagyoni és személyi viszonyait szabályozó magánjogi kódexet. Az új polgári törvénykönyv társasági jogi szabályainak nagy része egyszerűsíti és ésszerűbbé teszi a különböző gazdasági társaságok működését, szigorúbban szabályozza az alapítók és tagok felelősségét, ugyanakkor a hitelezők számára nagyobb védelmet nyújt.

Ne exportáljunk vegyifegyvert! Bírság lehet a vége

Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget. Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

Van akinek elég bejelenteni, másoknak engedélyeztetni is kell majd a telephelyet

Az ipari tevékenységet végző vállalkozások egy részének elég lesz bejelentenie a telephelyét, míg a másik részének engedélyköteles lesz a telephelye, de mindkét körben fizetni kell a hatóság eljárásáért - egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány új rendelettervezete.

A bérminimumnál is kevesebb lehet a fizetés a távolléti díj számítása miatt

Megszokhatták már a bizonytalanságot a könyvelők és bérszámfejtők, ami az új jogszabályok életbe lépése miatt minden januárban visszatér. Idén a távolléti díj vet fel kérdéseket, előfordulhat ugyanis olyan eset, hogy ha egy minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló februárban venné ki a szabadságát, akkor a törvény szerint járó bér nem érné el a bérminimumot. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Változtak a könyvvizsgálati kötelezettségek

Az idén tovább emelkednek a határértékek, amelyek fölött könyvvizsgálati kötelezettséget írnak elő a jogszabályok. Érdemes azonban alaposan átgondolni a hatásokat mielőtt egy cég az új szabályok alapján lemondana a könyvvizsgálatról.

Egyszerűsítette pályázati feltételeit az MNV

Egyszerűsítette az MNV a pályázatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulások kiadását, és jelentősen csökkentette a szükséges dokumentumok számát is, amivel hatékonyabbá válhat az uniós források felhasználása.

Nő a cégek mozgástere, de a jogbiztonság gyengülhet

Fordul a kocka, illetve a társasági jog szemlélete. A jelenleg hatályos társasági törvénytől csak ott lehet eltérni, ahol ezt a törvény megengedi, ám a parlament előtt lévő új polgári törvénykönyvbe integrált társasági jogi szabályozás ennek épp az ellentéte: minden törvényi szabálytól el lehet majd térni, ha azt a törvény kifejezetten nem tiltja. A nagyobb szabadságfok elviekben üdvözlendő, de félő, hogy a gyakorlat nem mindenben igazolja majd a hatékonyságát.

A védjegy tényleges használata nélkül elvész az oltalom

Háttérbe szorultak a nemzeti védjegyek a közösségi szintű bejelentésekkel szemben, az uniós piacon több fontos részletet is érdemes szem előtt tartani.

Fontos új részletszabályok az adózásban

Emelkedtek az illetékek, szigorodott a készpénzfizetési korlátozás és az iratbevonás szabálya, bizonyos eljárások esetében pedig kötelező az adózó képviselete.

Tisztább élelmiszer kerülhet az asztalunkra

Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett - közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit.

Ideje átnézni a munkaszerződéseket!

Január 1. napján az új Munka törvénykönyve teljes terjedelmében hatályba lépett, így nem árt újra áttekinteni, milyen változásokat hozott az új szabályozás és mik a mostantól érvényes újdonságok.

Nem tartható utcán a kuka – A hulladékról rendelkezett a kormány

A kormány hét rendeletbe foglalta a január elsején hatályba lépett hulladéktörvény végrehajtási szabályait, a szintén az év első napjától hatályos rendeletek a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben jelentek meg.

Módosultak az exportfinanszírozás szabályai

A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.

Enyhít az adóhatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem törli automatikusan a cégek adószámát, ha nem küldik vissza 10 napon belül a kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet, február 15-ig pótolhatják azt.

Szigorodtak az épület-energetikai tanúsítványok szabályai

Januártól már az 50 m2 alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni. Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült.

SZÉP kártya - mégsem veszett el a pénz!

Tovább költhetők az év végéig fel nem használt, a SZÉP-kártyákra 2011-ben feltöltött összegek. Az eredeti határidő szerint az év végén lejáró utalványösszegek beváltására május 31-ig, a turisztikai előszezon támogatásáram, biztosít lehetőséget az év végén elfogadott rendelet.

Útmutató a magyar termék rendelethez

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette azt az útmutatót, amely megkönnyíti az élelmiszer-vállalkozások számára az eredetre, származásra történő utalásokkal kapcsolatos jelölési nehézségek kezelését. A rendelet szövegéhez készített részletes magyarázat mindamellett, hogy megfogalmazza a felhasznált összetevőkkel kapcsolatos elvárásokat, az egyes összetevőkre vonatkozóan értelmezi az általános jelölési szabályokat is.

A cégvezetők harmada nem tudja, hogy tilos felosztani a piacot

Egyre gyakrabban hallani az üzleti életben a megfelelés, compliance kifejezéseket. Az angol eredeti gazdasági-jogi értelemben összességében arra utal, hogy az adott vállalat működése során mennyiben törekszik arra, hogy a jogszabályok szerint, azoknak megfelelve járjon el.

Irány az ügyvéd! Módosítani kell a Társasági szerződést

Mindazoknak a társaságoknak, amelyek 2012. március 1. előtt alakultak legkésőbb 2013. február 1-jéig módosítaniuk kell a társasági szerződést több pontban is. Érdemes ezeket összegyűjteni és egy ügyvédi költséggel elintézni, időben. Elbliccelni nem éri meg, mert a járó büntetés lényegesen magasabb, mint a várható ügyvédi költség.

Hogy csökkenthető munkáltatóként a felmondás kockázata?

Ha felmond egy alkalmazott, a rendelkezésre álló 30 nap alatt aligha lehet találni valakit a helyére. Érdemes tehát szerződésben rögzíteni az ennél hosszabb szakaszt.

Végre vége a földhivatali sorbanállásnak

A 2012.október 30-án kihirdetett településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLVII törvényértelmében módosultak az építési engedélyezési eljárás szabályai. 2013 januárjától az építési engedély kérelmet már nemcsak papír alapon lehet benyújtani, hanem elektronikusan is, és a hatóságok elektronikusan fogják tárolni és kezelni a dokumentumokat.

Új előírások az ipára - Mire kell figyelni?

Jelentős mértékben változnak az iparűzési adó szabályai 2013. január 1-jétől. A új előírások közötti eligazodásban Kovács Andrea okleveles adószakértő segíti a Piac&Profit olvasóit.

Mire ügyeljenek a vállalkozások?

Az év első két hónapjában a 2012. március 1-től esedékes egyszerűsített cégeljárási illeték mértékének emelkedése a vállalkozásokkal – ezen belül is a cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel – kapcsolatos ügyvédkeresések számának növekedését eredményezte. A vállalkozásokat érintő, közeljövőben esedékessé váló bejelentési és módosítási kötelezettségek hatására a cégjogi megkeresések száma nagyarányú emelkedést mutatott októberben és novemberben.

Kisvállalati adó: ha az eva és a tao sem jó

Azoknak a kkv-knak, amelyeknek eddig sem az eva, sem a társasági adó nem volt igazán kedvező, jó választásnak bizonyulhat a kisvállalati adó. Ha alkalmazottaik és költségeik is vannak, likviditásuk és tartalékaik viszont korlátozottak, érdemes megpróbálkozniuk ezzel az új adónemmel, amely néhány közterhet is kivált. A kiva néven ismertté vált adózási formáról szóló törvényt október elején fogadta el a parlament, november 19–20-án azonban néhány ponton módosították az új jogszabályt.

Így adózunk jövőre

Az utolsó órákban is folyamatosan módosultak az adótörvények változásairól szóló kormány-előterjesztések, ami előrevetíti, hogy még érheti meglepetés a közeljövőben a piac szereplőit.

Már módosították a közműadót

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.

Könnyebbséget hozhat a kisadózó vállalkozások tételes adója

Talán a legkevésbé vitatott 2013-as új adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója, becenevén a kata. Valóban sokak számára megkönnyítheti az adózást, sőt arra késztethet, hogy a fekete vagy a szürke zónából átlépjenek a fehérbe. Arra viszont, hogy a kata szebb-e, jobb-e, mint az eva, már nehéz egyértelmű választ adni. Van, akinek az új többet ígér, van, akinek az elmúlt évek viszontagságai után is érdemesebb az evánál maradnia.

Így változik jövőre a cafeteria

A cafeteria adója nőtt majdnem öt (4,76%) százalékkal az elfogadott adótörvények értelmében, ami a cégek többségénél nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést. Ezen kívül a béren kívüli juttatások számos eleme változik. A legnagyobb nóvum: már devizahitelt és rezsit is fizethetünk a kedvezményesen, 35,7 százalékkal adózó juttatásból.

Mit nyertünk, s mit veszítettünk a jövő évi adóváltozásokkal?

Több valós, a reálfolyamatok által igényelt problémára is választ ad ugyan a jövő évi adóváltozásokról az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott jogszabálycsomag, de az adóteher és a vállalkozási tevékenységgel összefüggő adminisztráció is érdemben nőhet 2013-tól. – mondta el a Piac&Profit megkeresésére Gerhát Mihály a KPMG szenior menedzsere.

Jövőre közműadót is fizetünk

Megjelent a közműcégek adójáról szóló törvény a pénteki Magyar Közlönyben. A jogszabály értelmében a jövő évtől a közmű- és telekommunikációs cégek méterenként 125 forintot fizetnek a vezetékek után. A friss jogszabályhoz már megjelenése napján módosító indítványt nyújtott be a kormány, amely értelmében az FGSZ és a Mavir sem mentesülne az adó alól.

Szigorodó NAV ellenőrzések – még nem késő rendet tenni

Az eddigi adóhatósági gyakorlattól eltérő, szigorú ellenőrzésekre számíthatnak azon külföldi cégek hazai leányvállalatai, amelyek anyavállalataik dolgozóit foglalkoztatják. A NAV elsősorban azt vizsgálja majd, hogy a külföldi vagy a hazai társaság a dolgozó gazdasági munkáltatója – utóbbi esetben ugyanis a munkavállaló teljes munkabére Magyarországon adóköteles.

Ezt kell tudni a tételes áfabevallásról

Jelentősen változik 2013-tól az áfa szabályozás. Az újdonságok egyike, hogy minden kétmillió forint vagy afeletti áfa összegű számláról tételes nyilatkozattételt kell adnia a vállalkozásoknak vevőként és eladóként is. Szakértőnk Pósa Lívia, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője pontokba szedte, hogy mire kell figyelni.

Újabb adminisztrációs kötelezettség: a székhelyhasználat igazolása

Akkor is igazolni kell 2013. február elsejéig a cégeknek a székhelyhasználatuk jogszerűségét, ha abban nem történik változás. Az eljárás ugyan illetékmentes, aki viszont elmulasztja, tetemes bírságra számíthat.

Most már kartellezhetnek a dinnyével

Az Országgyűlés hétfői döntésével enyhítette a mezőgazdasági termékek esetében a kartellszabályokat, így nem számít versenykorlátozónak az a megállapodás, amely ágazati érdekképviselet vagy szakmaközi szervezet részvételével jön létre, és azzal egyik érintett piaci szereplő sem kerül előnybe a másikhoz képest.

Rábólintottak Matolcsy terveire

A bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről is döntött az Országgyűlés hétfőn, amikor a jövő évi adóváltoztatásokkal együtt elfogadta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmúlt hetekben bejelentett több költségvetési kiigazító intézkedését.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo