Más tartozásának átvállalása – miként lehetséges?

A gazdasági életben és a magánéletben is gyakran szükségessé válik, hogy magánszemélyek vagy cégek átvállalják a másiktól kötelezettségeik teljesítését. A régi Polgári Törvénykönyv egységesen a tartozásátvállalás keretében adott erre lehetőséget. Az új Ptk. azonban többféle lehetőséget is ad arra, hogy szükség esetén más személy kötelezettségeit elvállaljuk. Melyek ezek a módok?

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:PP archív

Mi a tartozásátvállalás?

Természetesen az új Ptk. is lehetővé teszi más személy tartozásának, kötelezettségeinek átvállalását. Tartozásátvállalás esetén minden esetben háromoldalú megállapodásról beszélünk, amely a tartozás jogosultja, a tartozás teljesítésére addig kötelezett személy és az átvállaló között jön lére.

A tartozásátvállalással a szerződés addigi kötelezettje helyébe az átvállaló lép. Azaz a megállapodást követően a szerződéses kötelezettségeket ő köteles teljesíteni, és a jogosult is csak tőle követelheti a teljesítést. Ezért a jogosult nem minden esetben érdekelt abban, hogy beleegyezzen egy ilyen megállapodásba, hiszen lehetséges, hogy az átvállaló fél kevésbé tudna teljesíteni, mint az elődje. Így a jogosultnak ajánlatos körültekintően eljárnia egy ilyen megállapodás aláírása előtt, nehogy rosszabb helyzetbe kerüljön, mint amiben megelőzően volt.

Fontos megjegyezni, hogy a tartozásátvállalás megszünteti a szerződés addigi biztosítékait, mint például a kezességet. (A kezesség intézményéről és szabályairól itt olvashat részletesen.) Az ilyen biztosítékok csak akkor maradnak fenn a tartozásátvállalás után, ha ebbe a biztosíték nyújtója (pl. a kezes) is beleegyezik.

Teljesítésátvállalás és tartozáselvállalás    

Amint láttuk, a tartozás jogosultjának nem minden esetben érdeke, hogy beleegyezzen a tartozásátvállalásba. Ilyenkor is van azonban lehetőség arra, hogy a tartozás kötelezettjétől a teljesítést átvállaljuk.

Az új. Ptk. teljesítésátvállalásnak nevezi azt, amikor a szerződés kötelezettje és az átvállaló megállapodnak, hogy a jogosult felé az átvállaló fog teljesíteni. Ez történhet például úgy, hogy maga az átvállaló teljesít befizetést a jogosult részére, és történhet úgy is, hogy a kötelezettnek bocsátja rendelkezésére a fizetéshez szükséges összeget.

Ráutaló magatartással is elismerhető a tartozás
Az új Polgári Törvénykönyv közvetve és közvetlenül is érintette a követeléskezelés szabályozását is. A legfontosabb változások az elévülést, a kezességet, a tartozáselismerést, a vezető tisztségviselők felelősségét és a késedelmes fizetés következményeit érintik. Itt találja a részleteket.
A tartozásátvállaláshoz képest a különbség az, hogy nem szükséges a jogosult hozzájárulása, viszont a szerződés kötelezettjének személyében sem történik változás. Azaz a jogosult felé továbbra is az eredeti kötelezett tartozik, és a teljesítést is csak tőle követelheti. Az átvállalótól pedig csak a kötelezett igényelheti, hogy helyette teljesítsen a jogosultnak.

Abban az esetben, ha a teljesítésátvállaló megállapodásról a jogosultat is értesítik, akkor az új Ptk. úgy tekinti, hogy a teljesítést a jogosult felé is kifejezetten elvállalták. Ez azzal jár, hogy az értesítés után a jogosult már választása szerint, akár az eredeti kötelezettől, akár az átvállalótól követelheti a kötelezettség teljesítését.

Maga a szerződés is átruházható?

Az új Polgári törvénykönyv immár arra is lehetőséget nyújt, hogy a szerződésben részt vevő egyik fél személyét teljesen kicseréljék, és helyette másik személy lépjen be a szerződésbe. Tehát amennyiben szerződésen alapuló kötelezettségről van szó, a kötelezettség átvállalása úgy is lehetséges, hogy az átvállaló fél a szerződésbe belép, és az, akitől a kötelezettséget átvállalta, a szerződésből kilép. Ilyenkor a belépőt a kötelezettségek mellett a kilépő fél jogai is megilletik majd. Természetesen az egyik szerződő fél személyében bekövetkező cseréhez a másik fél beleegyezése is szükséges, így egy háromoldalú megállapodást kell kötniük a szerződés átruházásról.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo