Jogi kisokos cikkek

hirdetés

Szigorúbb szabályok várnak a webáruházakra

Szigorúbb szabályok várnak a webáruházakra

Változnak a távkereskedelem jogszabályai, decembertől szigorúbb szabályozás vár a webáruház-üzemeltetőkre, többek között a vevő 14 napig állhat el a szerződéstől és jóvá kell hagynia az ellenértéket is.
Számla vagy nyugta? Avagy mire kötelezhető a vevő?

Számla vagy nyugta? Avagy mire kötelezhető a vevő?

Néhány napja egy „kiskapu” lehetősége merült fel az online pénztárgépek bevezetésének kötelezettségével kapcsolatban. A Piac&Profit szakértője, Dr. Kocsis Ildikó segít átlátni, hogy mi a valóság ez ügyben.
Felhőket is vizsgálhat az adóhivatal

Felhőket is vizsgálhat az adóhivatal

Az idei évtől a vállalkozásoknak hivatalosan is lehetősége van arra, hogy elektronikusan, egy külföldi szerveren vagy akár ”felhőben tárolják” a bizonylataikat, azonban ez még nem jelenti azt, hogy az adóhatóság ezekhez az iratokhoz nem férhet hozzá.
Hogy lehet adótartozásunk, ha nem is tudunk róla?

Hogy lehet adótartozásunk, ha nem is tudunk róla?

Előfordulhat, hogy szabadságról visszatérve a cégvezető azzal szembesül, hogy vállalkozásának adótartozása merült fel, holott fizetési kötelezettséget megállapító levelet nem kapott. Szakértőnk segít, mi a magyarázat!
Adózási szempontból sem mindegy, ki számít kkv-nak

Adózási szempontból sem mindegy, ki számít kkv-nak

Nem csak elméleti kérdés, hogy egy vállalkozás a kis- és középvállalatok kategóriájába tartozik-e. Több területen – adózás, támogatások, pályázatok, statisztikai adatszolgáltatás – fontos szerephez jut a „kkv-ság”. Szakértőnk néhány példán keresztül bemutatja, hogy a kkv-definíció hogyan jelenik meg a magyar adótörvényekben.
hirdetés
Vigyázz, ha lájkol a főnök!

Vigyázz, ha lájkol a főnök!

Fegyelmi büntetést kockáztat, de súlyos esetben még az állását is elveszítheti az a munkavállaló, aki munkaidőn kívüli viselkedésével a munkáltató jó hírnevét vagy gazdasági érdekeit veszélyezteti.
Na de mi is az a kkv?

Na de mi is az a kkv?

A közelmúltban immár harmadik alkalommal vizsgálta felül az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága (DG Enterprise and Industry) a kkv szektor definícióját. Jó lesz figyelni a változásokra, különösen, ha például pályázaton szeretnénk indulni, vagy kérdéses, hogy jogosultak vagyunk-e a kedvezményes kamatozású hitelre. A Piac&Profit szakértője segít átlátni a jogi hátteret!
A kiskereskedőknek és a fogyasztóknak is megtakarítást hoznak új Uniós szabályok

A kiskereskedőknek és a fogyasztóknak is megtakarítást hoznak új Uniós szabályok

A pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó új szabályok a fogyasztóknak és a kiskereskedőknek kedveznek. Biztonságosabb és olcsóbb lesz az internetes fizetés és alacsonyabbak lesznek a bankközi díjak.
Tilos a személyiségteszt! Milliós bírság is jöhet!

Tilos a személyiségteszt! Milliós bírság is jöhet!

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri – hívja fel a figyelmet a Balázs&Holló Ügyvédi Iroda.
Jó lehetőséget tartogat az ingatlanfejlesztőknek az új Ptk.

Jó lehetőséget tartogat az ingatlanfejlesztőknek az új Ptk.

Tágíthatja az ingatlanfejlesztők lehetőségeit, hogy az új Ptk. megszünteti a föld és az épület tulajdonának kötelező egységét kimondó főszabályt. Az új szabályozás így élénkítheti az ingatlanfejlesztéseket.
hirdetés

Ki mehet, menjen helyettünk a NAV-hoz, majd a bíróságra?

Egy adóhatósági levélnek néha már az értelmezése is gondot okoz, így nem is csoda, ha egy adóhatósági iratot látva az adózó első gondolata, hogy kit is hívjon segítségül a helyes megfejtéshez, és ki lesz az, aki segítheti a helyes megoldásban. Szakértőnk, Juhász Andrea cikkéből választ kaphatunk erre a kérdésre!

Mi a teendő a munkaviszony megszűnésénél?

Milyen eljárás alkalmazandó akkor, amikor a munkaviszony megszüntetésére kerül sor? Meddig kell kifizetni a munkabért, mikor kell átadni a munkaviszony megszüntetéséről szóló igazolásokat?

Változott a járulékfizetési kötelezettség az egyéni vállalkozóknál

Január elsejétől azon egyéni vállalkozók is választhatják az átalányadózást, akik egyébként munkaviszonyban állnak. Július 1-jétől a szabályozás úgy módosult, hogy ilyen esetben a járulékokat a járulékfizetési alsó határ figyelembevétele nélkül, vagyis az átalányban megállapított jövedelme után köteles megállapítani, bevallani és megfizetni.

Milyennek kell lennie egy ingatlan-adásvételi szerződésnek?

Az ingatlan-adásvételi szerződések esetében a jogi közreműködő ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyző megkerülhetetlen. Ráadásul sok egyéb kötelező kelléke is van egy ilyen szerződésnek. Ezeket ismerteti a Piac&Profit jogi szakértője.

Bővült a versenytilalmi megállapodások szabályozása

Érdemes átgondolniuk a cégvezetőknek a munkavállalókkal kötött versenytilalmi megállapodásaikat, az új munka törvénykönyve ugyanis ebben is hozott változást. Egyrészt a megállapodás időtartama lerövidült, másrészt immár a jogszabály mondja meg, hogy a versenytilalmi kötelezettségvállalásért mi tekinthető a megfelelő ellenérték legalacsonyabb összegének.

Kisokos a munkaviszony megszüntetéséhez

Ha egy cég egy alkalmazottja munkaviszonyának megszüntetése mellett dönt, fontos tisztában lenni a szükséges dokumentumokkal és határidőkkel.

Tisztulást is hozhat az új cégszabály

Jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft.-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény jövőre a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik. Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik. Ez hatalmas teher, de a szabályváltozás pozitív eredményt is hozhat a valós tevékenységet nem végző cégek bezárásával.

Eladható lesz a ház alól a telek

Az új Ptk. megszünteti a föld és az épület tulajdonának kötelező egységét kimondó főszabályt és a jövőben a tulajdonos a földdel és a rajta álló felépítménnyel egymástól függetlenül, szabadon rendelkezhet. Az épület tulajdonjoga továbbra is alapvetően a földtulajdonost illeti meg, aki jövő márciustól dönthet úgy, hogy a földet és a rajta álló, vagy tervezett épületet önálló helyrajzi szám alatt jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba, hogy azok külön-külön is forgalomképesek legyenek. Ez a megoldás nem idegen a nemzetközi gyakorlatban és új teret nyithat a hazai ingatlanfejlesztések előtt is – emeli ki a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.

Változnak a bérszámfejtés szabályai

Ismét változik a munka törvénykönyve, melynek a bérszámfejtés rendjét érintő rendelkezései 2013. augusztus 1-től lépnek hatályba. A jövőben a munkabér kiszámítása során az órabéres munkavállalók havi munkabérét nem a 174 órás átalányértékkel, hanem hónapról hónapra változó óraszámmal kell majd elszámolni munkaidőkeret alkalmazása esetén. Mindez nagyfokú körültekintést követel meg a cégek bérelszámoló munkatársaitól annál is inkább, mivel a távolléti díj számítási szabályaival ellentétben, ezen szabályok betartását továbbra is vizsgálhatja a munkaügyi ellenőrzés – figyelmeztet a BDO.

Változik a törvény, mostantól időben kell fizetni!

Hozzávetőleg 400 milliárdra becsülik csak az építőiparban a lánctartozások okozta veszteségeket. A körbetartozások azonban már nemcsak ezt a szektort sújtják, hanem olyan ágazatokat is, amelyeket korábban válságállónak tartottak. A „baj” oka sok esetben a kifizetetlen vagy késve fizetett számla, ami akár a cég és üzleti partnereinek bedőléséhez is vezethet. A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében készült el a polgári törvénykönyv 2013. július 1-jével hatályos, pénzfizetésre vonatkozó szabályozása, amely szigorúbb fizetési határidőket és szigorúbb szankciókat ír elő. – derül ki a Szecskay Ügyvédi Iroda összeállításából.

Földet vettél volna? Nem fogsz!

Az alkotmányozáson kívül kevés törvénytervezetet kísért annyi indulat, mint a pénteken elfogadott földtörvényt, ami nem is csoda, hiszen a jogszabály gyakorlatilag kizárja a magyar állampolgárok túlnyomó részét a földvásárlók köréből.

Lánctartozások alkonya?

Régen szükség volt már valamilyen szabályozásra annak érdekében, hogy az építőipari tervező-kivitelező vállalkozások megfelelő garanciát kaphassanak arra, hogy szerződésszerűen elvégzett munkájukért valóban hozzá is jussanak a díjukhoz. A Piac&Profit jogi szakértő partnere a lánctartozások megakadályozását célzó új törvénnyel megalkotott új lehetőségekkel foglalkozik. A jogszabály egyes részleteiben július 1-jén, teljességében pedig 2014. január 1-jén lép hatályba.

Több adószabály is változik a távollétidíj-törvény elfogadásával

Elfogadta az Országgyűlés a távolléti díj számításával kapcsolatos törvényjavaslatot, vele együtt pedig több adó-, illeték- és jövedéki szabály módosítását is. Többek között csökken a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó szintje a fuvarozóknak és változnak szabad vállalkozási zónákra vonatkozó szabályok is.

Vállalkozások! Egyszerűbb jogérvényesítést ígér az EU

A bizottság az igazságszolgáltatáshoz való tényleges hozzáférés biztosítása érdekében kollektív jogorvoslati mechanizmusok kialakítását ajánlja a tagállamoknak. A nem kötelező erejű elvek célja, hogy a polgárok és a vállalkozások az uniós jog által biztosított jogaik sérelme esetén fel tudjanak lépni azok érvényesítése érdekében.

Ha felszámoltatunk, vagy ha bennünket számoltatnak fel

Manapság az üzleti életben egyre nagyobb gond a likviditás hiánya. A cégek többsége a kifizetések halogatásával igyekszik kezelni ilyen jellegű problémáját. Lassan mindenki tartozik mindenkinek. Mit tegyünk a kintlévőségeink behajtására? Ehhez ad gyakorlati eligazítást a Piac&Profit jogi szakmai partnere.

Jobb helyzetbe kerülnek a kisvállalkozások a közbeszerzésekben?

Több ponton is módosul a 2012. január elsején hatályba lépett közbeszerzési törvény (Kbt.) a kormány által a Parlament elé benyújtott tervezet szerint. A számos kiigazító intézkedés között van néhány meghatározó változtatás is, ami alaposan felforgathatja a költségvetési szervek kis értékű beszerzéseit.

Ön beadta már a Fizetőképességi nyilatkozatot?

Az osztalék kifizetéséhez a cégvezető tisztségviselőjének nyilatkoznia kell, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a vállalkozás biztonságos működését. Kft-k esetében ezt kötelező 30 napon belül a cégbíróságnak elektronikusan benyújtani. A Piac&Profit szakértője segít a részletekkel!

Áfaügyben változhat a bírói gyakorlat

Fordulatot hozhat az áfalevonási joggal kapcsolatos bírósági gyakorlatban az a nemrég közzétett kúriai döntés, amely – igaz, az Európai Bíróság állásfoglalása nyomán – immár nem az adóhatóságnak, hanem az adózónak adott igazat: az adólevonási jog csak akkor tagadható meg, ha az adóhatóság bizonyította, hogy a számla befogadója tudta, vagy tudnia kellett, hogy a számlakibocsátó csalárdul járt el. A Piac&Profit jogi szakértője ezt az esetet ismerteti.

3 érv megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása mellett

Egyre több munkáltató számára lehet vonzó lehetőség megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatni. 2013-ra változott az ezzel kapcsolatos szabályozás, így amellett, hogy ez felelős döntés, a költségek csökkentésében is segíthet.

A szó elszáll, az írás megmarad

A Piac & Profit jogi szakértőjének témája a szerződések írásba foglalása, a formakényszernek nevezett, sokak számára magától értetődőnek tűnő probléma. A téma banálisnak is nevezhető. De lehet, hogy mégsem az? Az új Ptk. e téren is hozott némi újdonságot.

Így változott a szellemi tulajdon védelme

Április 1-jén lépett hatályba az a törvénycsomag, amely átfogó változtatásokat hozott a szellemi tulajdon védelmét szabályozó törvényeken. A módosítás elsődleges apropóját az a 2011-es EU-irányelv adta, amelynek fő célja az előadó-művészi teljesítmények védelmi idejének 50 évről 70 évre emelése. Emellett azonban számos, az eljárásokat egyszerűsítő, illetve a védelem tartalmát érintő egyéb rendelkezést is tartalmaz. Erre hívja fel a figyelmet a Piac&Profit jogi szakértőjének írása.

Jogszabály-tengerrel áraszt el minket a kormány

Idén április végéig 50 827 oldalnyi jogszabály látott napvilágot a Magyar Közlönyben. Ez több mint tízezer oldallal több, mint amennyi tavaly egész évben megjelent, és nagyjából a négyszerese annak, ami az elmúlt években az év első harmadában jellemző volt. Pedig a magyar vállalkozások már eddig is nehezen tudtak alkalmazkodni a gyorsan változó jogi környezethez.

Hogyan emeljünk jegyzett tőkét?

2014-től megváltoznak a kft. kötelező minimális jegyzett tőkéjére vonatkozó szabályok. A módosítás érintheti a már létező kft.-tulajdonosokat is.A Piac&Profit szakértője segít, hogy lehet a legjobban megoldani!

Ismét változnak a távollétidíj-számítás szabályai

Mégis mindegy a fizetés szempontjából, hogy mikor megy szabadságra a munkavállaló az év folyamán. A kormány ismételten módosította ugyanis a munka törvénykönyvét, eltörölve a távollétidíj-számítás januárban bevezetett új módszerét.

Ki kötelezett könyvvizsgálatra?

Sok cégnek május 31-ig kell letétbe helyeznie beszámolóját. Azzal, hogy ismertek lesznek a beszámolóval lezárt üzleti év adatai, lehetőségünk lesz rá, hogy megvizsgáljuk könyvvizsgálatra kötelezett–e társaságunk.

Mit gondolunk az új munka törvénykönyvéről?

Közel egy éve lépett életbe az új munka törvénykönyve. A Deloitte ebből az alkalomból összegyűjtötte a törvény eddigi, mindennapos alkalmazása során leggyakrabban kritizált rendelkezéseit, a pozitív újításokat és a továbbra is bizonytalanságot okozó értelmezési kérdéseket.

Sok magyar céget érinthet az új cseh szabályozás

Merőben új alapokra helyeződik a Cseh Köztársaság eddigi magánjogi szabályozása. A 2014. január 1-jén hatályba lépő új cseh Polgári Törvénykönyv és Kereskedelmi Kódex az üzleti élet szinte valamennyi területét érinti.

Módosították a hegyközségi törvényt

Módosította az Országgyűlés hétfőn a hegyközségekről szóló törvényt, mert az előterjesztők szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály több olyan rendelkezést is tartalmazott, amely nehezíti az egyértelmű jogértelmezést.

Termelő vállalatoknak is kötelező jelenteni a határidős és opciós ügyleteket

Megkezdődött a felkészülés a határidős, opciós és csereügyletek meghatározott körének uniós jogszabály által szeptembertől kötelezően előírt jelentésére, amely minden piaci szereplő határidős árfolyam és árupiaci üzletkötéseire kiterjed függetlenül attól, hogy az adott szereplő pénzügyi közvetítő, iparvállalat, vagy gáz- és áramszolgáltató.

Százezerszámra indulhatnak az új cégek

Minden második kft.-nek, azaz mintegy 200 ezer cégnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően, ha az új szabály által kötelezővé tett 3 milliós törzstőkét kiterjesztik a régebben működő cégekre is. Ha az addig alapított társaságok számára nem teszik kötelezővé a 3 milliós törzstőkét, soha nem látott méretű cégalapítási hullámnak leszünk tanúi.

Amire figyelni kell a személyes adatok kezelésénél

A legtöbb cég kezel személyes adatokat, ha mást nem is, ügyfeleiről és munkavállalóiról.Ezekre szigorú szabályozás vonatkozik többek között az informatikai eljárások területén is. gorú szabályozás vonatkozik többek között az informatikai eljárások területén is.

Új szabály a vendéglátásban – életszerűbb lett a törvény

A jövőben 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból lehet választékonként öt-öt, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot tartani.

Tényleg kedvez a kkv-knak a közbeszerzési törvény

A közbeszerzési törvény közel másfél éve lépett hatályba, s a tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az eljárás egyszerűbb lett, számos magyar kkv került ki nyertesként. A törvénynek vannak viszont gyenge pontjai is, mint például az üzleti titokká minősítés, illetve a hiánypótlások túl szigorú szabályozása.

Hogyan lehet év közben áttérni a katára és a kivára?

Az idén bevezetett, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok igényeire szabott adózási formákra, a katára és a kivára év közben is át lehet jelentkezni. Hogyan? Mire kell figyelni ilyen esetben? – összeállításunkban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Egyszerűsödik a nemzetközi fuvarozás adminisztrációja

Az országgyűlés törvényt hozott az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó, Genfben, 1975. november 14-én kelt vámegyezmény és módosításai kihirdetéséről. Mint ismeretes, e megállapodás legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy egyszerűsítse a közúti járművekkel lebonyolított nemzetközi árufuvarozásokat, az együttműködés fejlesztésével javítsa a fuvarozás feltételeit, s – különösen a határokon – egyszerűsítse a nemzetközi fuvarozással kapcsolatos adminisztrációt.

Mit csinál az adóképviselő?

Gyakorlati oldalról nézve: az adóeljárásokban a képviselő nemcsak eljárási segítséget nyújt, hanem az adóhatóság előtti megjelenésnél sokkal összetettebb, az általa képviselt ügy érdemi lefolyására is kiható feladatokat lát el. Fontos kiemelni, hogy mindig a megbízó, azaz az adózó döntése, hogy az adójogi képviselőnek mire ad és mire nem ad felhatalmazást.

Rugalmas munkaidő: mikor járunk jól vele?

A munkaidő rugalmas és költségkímélő beosztása és felhasználása elengedhetetlen a sikerhez. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hogyan szabályozzuk, egy rossz struktúrával ugyanis sok szükségtelen kiadás jelentkezhet, legyen az akár feleslegesen kifizetett pótlék, vagy esetleg munkaügyi bírság.

A becsületességnek látszania is kell!

Sok esetben a tisztességtelennek tekintett céloktól mentes társaságok is elzárhatják magukat a költségvetési támogatás lehetőségétől, de még akár az állami- önkormányzati szervekkel való szerződéskötéstől is. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a társaságok körültekintően járjanak el szervezetük és működésük megszervezésekor. Nagyobb eséllyel pályázhat egy cég, ha gazdasági céljaik megvalósítása a magyar jogszabályok által elismert és támogatott módon történik.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.

Költségkímélés

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo