Megváltoztathatatlan szabályzat – bajban lehet a munkáltató?

A munkahelyi működést a munkaszerződésen kívül számos egyéb szabály irányítja. A legjelentősebbek ezek közül azok a szabályzatok, amelyeket a munkáltató egyoldalúan alkothat meg. De utólag módosíthatja, vagy akár el is törölheti az általa alkotott szabályozást a munkáltató?

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fontos információk a szabályzatokról

A szabályzatoknak jelentős szerepe van a munkahelyi működésben, hiszen nem lehet, és nem is célszerű minden munkavégzéssel kapcsolatos kérdést a munkaszerződésben szabályozni. Ezért a gyakorlatban a munkáltatók elsősorban a munkaszerződés, vagy a jogszabályok által szabályozatlanul hagyott kérdések, területek rendezésére szokták használni a szabályzatokat. (Például azt is szabályzatban célszerű rögzíteni, hogy használhatja-e magán célra az internetet a munkahelyen az alkalmazott.)

A munkáltató számos területen alkothat szabályzatokat. Egyes szabályzatok technikai jellegűek, a munka irányításával, illetve elvégzésével kapcsolatosak (pl. meghatározott eljárásrendet írnak elő a munkavégzés során). Vannak a munkavégzéssel kapcsolatos, de nem irányítási jellegű szabályzatok (pl. etikai szabályzat). Léteznek olyan szabályzatok, amelyek valamilyen juttatást szabályoznak (pl. prémium szabályzat, cafetéria, segélyezés).

Szabályzatok: a munkáltatók nyilatkozatai

A szabályzatok, hasonlóan a munkáltatói utasításokhoz, a munkáltató által egyoldalúan alkothatóak meg. Azaz a munkavállalók egyetértése, a velük való egyeztetés alap esetben nem szükséges a szabályzatok elkészítéséhez. Természetesen a munkáltató bizonyos keretek között mozoghat a szabályzat megalkotásakor. Így ezek nem lehetnek ellentétesek a jogszabályokkal, különösen a Munka Törvénykönyvével, sem a kollektív szerződéssel, vagy a munkaszerződésben foglaltakkal.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/digitalart

Visszavonható-e a szabályzat?

Az új Munka Törvénykönyve alapján a szabályzatok egyértelműen a munkáltató egyoldalú nyilatkozatainak minősülnek. Mivel a munkáltató maga, egyoldalúan dönt a szabályzatról, a törvény kimondja, hogy kiadása után már csak a munkavállalók hozzájárulásával módosíthatja vagy vonhatja vissza.

Ez különösen kellemetlen helyzetet teremthet a munkáltatónak akkor, ha a szabályzatban kötelezettséget vállalt a munkavállalók felé, pl. prémium kifizetésére, vagy cafeteria juttatásokra, azonban később szükségessé válik e vállalás módosítása, visszavonása. (A cafeteria járulékainak jövő évi tervezett megváltoztatása miatt ez sok cégnél felmerülhet mostanában...)

Amit a munkáltató is módosíthat

A Munka Törvénykönyve kivételként említi, amikor a munkaáltató önmaga is módosíthatja vagy visszavonhatja a kötelezettségvállalását. Ez akkor lehetséges, ha a munkáltató körülményeiben a szabályzat megalkotása után olyan lényeges változás következett be, amely lehetetlenné tenné a kötelezettségvállalás teljesítését, vagy az aránytalan sérelemmel járna. Ilyen eset lehet például, ha a munkáltató árbevétele oly mértékben csökkent, hogy a vállalt juttatások kifizetése veszélyeztetné a további működését.

A megoldás: határozott időre alkotott szabályzat

Mint láttuk, a Munka Törvénykönyve csak viszonylag szűk körben engedi meg a munkáltatónak a szabályzatok egyoldalú módosítását, visszavonását. Azonban a szabályzat visszavonása olyan esetben is szükséges lehet, ha az egyébként nem lehetetleníti el a munkáltatót. Másrészt a Munka Törvénykönyvében foglalt lehetőség szükségtelen vitát, adott esetben munkaügyi pert eredményezhet a munkavállalókkal is.

Erre lehet megoldás a határozott időre megalkotott szabályzat, amely meghatározott idő után automatikusan hatályát veszti, illetve eltérő munkáltatói rendelkezés hiányában újabb meghatározott időre meghosszabbodik.

Nem javasolt viszont a „visszavonásig” megalkotott szabályzat, mert ez pontosan a Munka Törvénykönyvének fenti szabályába ütközik. Szintén erősen vitatható az, hogy egy később kiadott új és eltérő tartalmú szabályzat felülírja-e a korábbit, hiszen ez egyoldalú módosításnak minősülhet.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo