Jogi kisokos cikkek


Felmondás: 10 előírás munkaadóknak

Felmondás: 10 előírás munkaadóknak 

A munkáltató köteles mind rendes, mind rendkívüli felmondását indokolni. A munkáltatói felmondás indokolására csak olyan tények alkalmasak, amelyek a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggnek. Abban az esetben, perre kerül a sor, akkor a munkáltató rendes felmondásában megjelölt okot nem bővítheti, és nem vonhatja vissza egyoldalúan. Milyen szabályokat kell még figyelembe venniük a munkáltatóknak? Összefoglaltuk!
Egy aláírás a szerződésen - szabad, vagy sem?

Egy aláírás a szerződésen - szabad, vagy sem? 

Sokakat foglalkoztató kérdés volt mindig is, hogy egy szerződést aláírhat-e ugyanaz a személy mindkét szerződő fél nevében. A kérdés különösen élesen merült fel olyan esetekben, amikor egy magánszemély saját cégével szerződött, vagy két olyan cég szerződött egymással, akiknek ugyanaz a személy volt az ügyvezetője. Míg a joggyakorlat eddig megosztott volt, addig a márciusban hatályba lépett Ptk. a kérdést már megnyugtatóan kezeli.
Mire ügyeljünk a munkaszerződés megírásánál?

Mire ügyeljünk a munkaszerződés megírásánál? 

A munkáltató és munkavállaló között létrejövő munkaviszony alapja a munkaszerződés, ami azonban komoly buktatókat rejt. Az RSM-DTM szakértője összefoglalta, hogy az új Mt. szerint a munkaszerződésnek milyen kötelező tartalmi elemei vannak.
Találmány hasznosítás jogszabályok hálójában

Találmány hasznosítás jogszabályok hálójában 

Hiába innovatív egy cég, ahhoz, a találmányok fejlesztéséhez, majd ezek pénzt hozó termékké alakításához számos jogi szabályt kell ismerni, átlátni és jól alkalmazni. Jogi szakértőnk, a DANUBIA IP Innovációs Tanácsadó Kft. most induló sorozatában ebben segít.
Erre az 5 dologra figyeljen, ha telephelyet bérel!

Erre az 5 dologra figyeljen, ha telephelyet bérel! 

A legtöbb vállalkozás hosszú hónapokig keres egy telephelynek alkalmas ingatlant, mire megtalálja és ekkor már alig várja, hogy használatba vegye. A cégvezetők ilyenkor hajlamosak felületesen átolvasni az eléjük tolt bérleti szerződést. Az alábbiakban néhány sarkalatos pont, amire érdemes figyelnünk, ha nem szeretnénk hosszú távra elköteleződni úgy, hogy az nem szolgálja üzleti érdekeinket.
Így változott a tulajdonostársak ingatlan elővásárlási joga

Így változott a tulajdonostársak ingatlan elővásárlási joga 

A márciusban hatályba lépett új Ptk. lényegében a korábbi bírósági gyakorlatot integrálta a törvénykönyvbe. Lássuk mi változott és hogyan alakult a bírósági gyakorlat a tulajdonostársak elővásárlási joga esetében! Szakértőnk segít!
HACCP-kézikönyv: 5 dolog, amit érdemes átgondolnia

HACCP-kézikönyv: 5 dolog, amit érdemes átgondolnia 

A HACCP kiépítése a legkisebb üzletben is a működés alapvető követelménye, ha élelmiszerekkel dolgoznak. Mindegy, hogy szakemberre bízza-e a dokumentáció elkészítését vagy saját maga áll neki, alaposan végig kell gondolnia a telephely kialakítását, a technológiát és ezt meg is kell szépen fogalmaznia. Az előbbi annyival kerül többe, amennyi időt, energiát elvesz az utóbbi az életéből. Íme az 5 kérdés, ami cégmérettől függetlenül kisebb-nagyobb fejtörést okozhat:
5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban

5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban 

Az uborkaszezon közepén mindenkinek a szabadságon jár az esze. Jogi szakértőnk segít eloszlatni 5 tévhitet ezzel kapcsolatban, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok.
Kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmaznia?

Kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmaznia? 

A jelenleg hatályos Munkavédelmi Törvény minden munkáltató részére előírja munkavédelmi szakember foglalkoztatását, kivételek a legkisebb cégek. Ám a törvényben ez a rész nem könnyen értelmezhető, ezért a munkáltatók számára nem biztos, hogy egyértelmű, mikor kell ez és mikor nem, hívja fel a figyelmet Kling Péter munkavédelmi szakmérnök. Összefoglaltuk, kinek, mikor és mennyi időben kell munkavédelmi szakembert foglalkoztatnia.
Mikor kell felvenni a telefont a szabi alatt?

Mikor kell felvenni a telefont a szabi alatt? 

A szabadságot a munkáltató adja ki, de mi történik akkor, ha a szabadság alatt mégis szükség van a munkavállaló szakértelmére, az általa ismert információkra? Mikor köteles felvenni a telefont a dolgozó?

Jóhiszeműen is sérthetünk jogot!  

Sok kisebb cég vezetője nem is gondol arra, mennyire fontos, hogy működése során a versenyjogi normákra is figyeljen, pedig akár jóhiszeműen is könnyen jogszabályt sérthet. Dr. Szamosi Katalin ügyvéd, az SBGK Ügyvédi Iroda vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az új Ptk. ügyvezetői felelősségi szabályai a versenyjogi normasértések terén is kellemetlen következményekkel járhatnak.

Mire kell figyelni a munkabér elszámolásánál? 

A tranzakciós illeték bevezetése kapcsán előtérbe kerültek a bérek kifizetési módjával kapcsolatos kérdések, ezért érdemes áttekinteni a bérkifizetéshez kapcsolódó előírásokat. Mit is mond erről a Munka Törvénykönyve?

Nyaralás cégautóval: mire figyeljünk? 

Sokan céges autóval vágnak neki a nyaralásnak. Legyen szó munkavállalóról vagy a tulajdonos barátjáról, érdemes minden szükség papírt , illetve a gépjárműhöz járó tartozékot körültekintően ellenőrizni az utazás előtt.

Titokban nem ellenőrizhet a munkáltató 

A munkáltatók különféle módon ellenőrizhetik munkavállalóikat, azonban nem mindegy hogyan építik ki az ellenőrzés rendszerét, illetve milyen módon jutnak információhoz velük kapcsolatban. A szabálytalan rendszer milliós bírsághoz is vezethet.

Kisokos munkahelyi baleseti jegyzőkönyvhöz 

A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell – tájékoztat a nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága (NMH). Milyen dokumentumokat kell készítenie, kinek és meddig kell elküldenie ezeket? Összefoglaltuk a lényeget.

Mozgóbolt: mennyi idő alatt kaphatunk működési engedélyt? 

Miután megszületett az elhatározás, szeretnénk portékánkat közterületen árusítani, kinéztük a helyet, ahová majd kitelepülünk és be is nyújtottuk a kérelmet az önkormányzathoz, nincs más dolgunk, mint várni az engedélyre. Mi az eljárás menete? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Árvíz, szoptatás, véradás: mikor nem kell dolgoznia a munkavállalónak? 

A mentesülés egyes esetei jogalapjuk szempontjából igen heterogén kategóriát képeznek, rendszertani szempontból nehezen besorolhatóak. Ugyanakkor mindez nem kizárólag elméleti problémát jelent, hanem rengeteg gyakorlati kérdést is felvet.

Könnyebben bukhatnak a cégek 

Egyre hatékonyabb adóhatóság, felkészült adóellenőrök, az új Ptk. miatt könnyebben felelősségre vonható ügyvezetők és egy elhibázottan kezelt ellenőrzés miatt még a cég is bedőlhet.

Bejelentés- vagy engedélykötelezettség: mi kell hozzá? 

Nem minden tevékenység folytatásához kell működési engedély, van amit elég csak bejelenteni. Melyek az engedélyköteles tevékenységek, és hogyan működik a bejelentés? Milyen papírok szükségesek a procedúrához? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Így hosszabbítható meg a fizetési kötelezettség elévülése 

Hiába hatályos már hónapok óta az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.), a részletszabályokat még bőven tanuljuk. A fizetési felszólítás önmagában már nem szakítja meg az elévülést. De van, ami meghosszabbítja azt!

Egyszerűbben alkalmazhatunk alkalmi munkást 

A nyári hónapokban nagyobb az igény az ún. egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerinti foglalkoztatottakra, akiket a köznyelvben csak „alkalmi munkavállalókként” aposztrofálnak. Azonban itt is tisztában kell lenni a szabályokkal.

Mozgóboltot nyitna? Így fogjon hozzá 

Tombol a nyár, javában tart a turistaszezon. Ez az az időszak, amikor a nyaralóhelyeket úgymond ellepik a fagylaltos kocsik , hotdog-és, hamburger árusok. Ez utóbbiak, már irodaházakban is egyre gyakrabban fellelhetőek. Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy egy ilyen mozgóbolt működhessen és mennyibe kerül az engedély megszerzése? Utánajártunk.

A munkáltató a hibás, ha bent maradnak a szabik 

A Munka törvénykönyvének (Mt.) januári módosítása szerint megszűnt az a lehetőség, hogy az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság összegének harmada a felek közti megállapodással átvihető a következő évre.

Az 5 legfontosabb teendő munkahelyi baleset esetén 

Mi számít munkahelyi balesetnek? Kinek kell elsősegélyt nyújtania? Milyen megállapításokat kell tennie a munkáltatónak? Íme 5 dolog, amelyet célszerű minden munkáltatónak betartania.

Szállítólevél: tények és tévhitek 

Milyen szállítólevelet fogad el az adóhatóság? Szigorú számadású-e a szállítólevél? Vannak-e tartalmi és formai kritériumok? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Változások a hitelbiztosítéki rendszerben 

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a bizalmi biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi.

Új gép áll munkába? Így lesz biztonságos és szabályos! 

Egészségügyi kiskönyv, munkavédelmi oktatás és kétféle felülvizsgálat - négy fontos dolog, amire figyelnie kell, mielőtt telephelyén üzembe helyezné a munkavégzéshez szükséges gépeket, eszközöket.

Reklámadó: azt hitte, az ön cégét nem érinti? 

A reklámadóval eddig nyilvánosan vitatott problémák hatása eltörpül az önreklámra vonatkozó adókötelezettségből fakadó következmények mellett. Ez ugyanis a legszélesebb adózói kört érinti: gyakorlatilag minden vállalkozás kötelezett lehet valamilyen formában. Sokan lesznek, akiknek ugyan végül nem kell adót fizetniük, de a bizonytalanságok tisztázása, a bevallási és a nyilvántartási kötelezettség minden cégre súlyos terheket róhat.

Eladott cégek: erre idén nagyon utazik a NAV! 

Cégtemetőkkel kapcsolatosan számos eljárás indult az előző évben, de idén még inkább a NAV figyelmének középpontjába kerülnek. Ezek az eljárások nem csak a cégtemetőket üzemeltetőkkel szemben indulnak, hanem a cégüket eladók is érintettek.

A 3 legfontosabb szabály, ha új gép indul a cégnél 

Munkaeszközt üzembe helyezni, valamint használatba venni csak abban az esetben szabad, ha az az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti. További feltétel, hogy az adott munkaeszköznek legyen külön jogszabályban meghatározott gyártói megfelelőségi nyilatkozata, illetve a megfelelőséget tanúsító egyéb dokumentumai. Pontosan melyek ezek? Íme az üzembe helyezés 3 legfontosabb lépése, amelyek nélkül nem engedheti, hogy munkavállalói önállóan dolgozzanak.

Nem csak a cégeknek kell változtatniuk az új Ptk. miatt 

Az új Ptk. hatálybalépése előtt és után is hangos volt a sajtó a cégeket érintő módosításoktól, a kötelező törzstőkeemeléstől és a hozzá kapcsolódó kötelező társaságiszerződés-módosítástól. Az új Ptk. azonban nem csak a cégek életében hozott változást. Az egyesületek és alapítványok sem ülhetnek ölbe tett kézzel, kötelező módosítás ugyanis náluk is van.

Most akkor pénzügyi lízing vagy tartós bérlet? 

Az új Polgári törvénykönyvbe bekerült a pénzügyi lízing mint szerződéstípus. Mivel ez év március 15-től kezdődően a számviteli törvény is a Ptk-ra hivatkozva állapítja meg, érdemes megnézni, hogy pontosan miről is van szó, és mire is kell figyelni a jövőben.

HACCP: tények és tévhitek 

Mikor és kinek kell HACCP-dokumentációt készíttetnie? Kire nem szabad bízni ezt? Miért kell erre egy cégnek költeni, és mikor büntet a hatóság? Látszatmegoldások, tévhitek és egy sor hasznos tudnivaló minden cégtulajdonosnak!

Külföldit alkalmazna? Így teheti meg! 

Az Eurostat negyedéves felmérése szerint az EU-ban 224,2 millió embert foglalkoztattak az idei első negyedévben, akik közül 146,1 milliónak az eurózónában volt állása. A tagállamok közül Magyarországon (1,5 százalék) nőtt a legjobban a foglalkoztatottak száma. A statisztikai adatok jó színben tüntetik fel a magyarországi munkáltatókat, ám többségük még mindig nincs tisztában a foglalkoztatási szabályokkal, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja azokat. Összefoglaltuk a legfontosabb előírásokat a külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatásához szükséges bejelentési és biztosítási kötelezettségekről.

A vagyonvédelemben is bevezetik a rezsióradíjat 

Az építőipar után a vagyonvédelmi szolgáltatóknál is kötelező lesz a minimális rezsióradíj meghatározása, ennek az eljárási szabályait hozta nyilvánosságra a kormány a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendeletében.

Jogszerűen hívhat vissza a főnök a szabadságról? 

A nyár a hosszabb szabadságok ideje, ilyenkor nem ritka, hogy valaki akár több hét szabadságot is kivesz. De mi történik, ha időközben mégis nélkülözhetetlen a szabadságon lévő munkavállaló? Ha senki más nem tud egy adott feladatot megoldani helyette? Jogszerűen berendelhető-e a munkavállaló a szabadságáról?

Ezért is bírságolnak a munkavédelmi felügyelők 

A munkáltató kötelessége kockázatértékelést készítettnie akkor is, ha egyetlen alkalmazottja van. Ellenkező esetben akár 10 millió forintra is bírságolható. De mire való a kockázatértékelés? Mikor és hogyan kell elkészíteni, elkészíttetni a dokumentumot? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Csapdában a többség? 

Eddig is voltak olyan esetek, amikor az egyébként többségben lévő tag nem élhetett a szavazati jogával, és ezért nem tudta az adott taggyűlési döntést befolyásolni. A márciustól hatályos Ptk. olyan új esetkört vezet be, ami növelheti a szabály értelmezésében rejlő bizonytalanságot. A szélsőséges bírói joggyakorlat esetén ez akár a kisebbség diktatúrájához is vezethet a cégeknél.

NAV-bejelentési kötelezettség: így kerülheti el a félmilliós adóbírságot! 

A cégek többsége nem tud arról, hogy amennyiben vállalkozása adatai változnak, úgy azt a cégbíróság mellett külön be kell jelentenie az adóhatóságnak és az önkormányzatnak is. Ellenkező esetben 500 ezer forint mulasztási bírságot szabhat ki a hatóság a társaságra. Pontosan miket kell bejelentenie a cégnek és milyen határidővel?

Németországban vállalkozna? Akkor erre ügyeljen! 

Az unió legnagyobb gazdasága a magyar cégek számára is tartogat lehetőségeket, ám érdemes ügyelni, mert a szabályokat szigorúan betartatják. Az ÉVOSZ és az MKIK ezért külön kiadványban részletezte a német és osztrák szabályozási környezetet.

Alultőkésítettség: megúszható a kényszertörlés 

A magyar kkv-k többsége és sok nagyvállalat szembesült az elmúlt időszakban azzal, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben a tulajdonosok kevésbé tudták saját tőkéből fedezni a vállalkozásuk működését, ezért megnőtt a hitel aránya a tőkéhez képest.

Számlakibocsátás: 4 dolog, amit az új szabályokról tudnia kell! 

Június 30-n a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely július 1-jei hatállyal módosítja a számla kibocsátására vonatkozó szabályokat. A rendelet értelmében, aki számlázóprogramot használ – s idén október 1. után is szeretné azt használni – annak idén november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Fontos változások a termékdíj-szabályozásban 

Július 1-jével lépett életbe a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó 2013 végén elfogadott módosítások utolsó, 3. csomagja. Két új jogintézmény jelent meg a termékdíjtörvényben: az ipari és a kereskedelmi termékdíj-raktár, valamint változtak az átvállalásokhoz kapcsolódó szerződések hatálybalépésének feltételei is.

Végelszámolás előtt áll? Így kerülheti el a bírságot! 

Akár 900 ezer forintra is bírságolható a volt cégvezető, ha a végelszámolás során nem a jogszabályoknak megfelelően jár el. Az adóhivatal szerint alábbi 10 dologra célszerű figyelnie, ha végelszámolást indít cége ellen.

Munkaköri leírás: ezt a 7 dolgot írja bele 

A munkaköri leírás, nem része a munkaszerződésnek, de vitás kérdések eldöntésében a munkaügyi bíróságok minden esetben kérik a feleket a munkaköri leírások becsatolására is. A munkaköri leírás a munkavállaló részére nyújt tájékoztatást és ezt a munkáltató egyoldalúan bármikor módosíthatja, de nem határozhat meg olyan feladatokat amelyeket a munkavállaló nem képes rendes munkaidejében ellátni. Miket célszerű mindenképp beleírni a munkaköri leírásba?

Ilyen lett a reklámtörvény 

Csak akkor csökkenthető az idei reklámadó-alap, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív és a megrendelő adózik a külföldi szolgáltatónál megjelent reklám után.

5 pont, ami nélkül ne írjon alá szerződést 

Folyamatosan érkeznek a megrendelések, de vállalkozása kapacitása szűkös, ezért kiszervezi alvállalkozónak a határidős feladatai egy részét. Miket érdemes a szerződésben kikötnie és mire célszerű ügyelnie? Munkajogászt kérdeztünk.

Sok pénzt kezel egy kolléga? Kérjen biztosítékot! 

A munkaadók többsége szereti „bebiztosítani” magát a munkavállalói által esetlegesen okozott kárral összefüggésben, különösen akkor, ha a munkavállaló pénzzel, értékekkel dolgozik. Van rá lehetőség!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Jogi kisokos téma
heti hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Adózás

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV  

Március elején érkeznek az adóhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

Cégblog

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft.

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft. 

A Magyar Brands a 2023-as évre az R-Water üdítőgyártó Absolute Live márkáját találta érdemesnek a Kiváló munkáltatói márka megjelölésre.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo