hirdetés

Kinek kell most társasági szerződést módosítani?

2015. március 15-ig a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságoknak kötelező az új Polgári Törvénykönyv szabályai szerinti továbbműködésről határozni. Minden esetben kötelező-e azonban ezzel együtt a társasági szerződés módosítása is?

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A két évvel ezelőtt lezajlott kötelező cégmódosítási, illetve adatbejelentési hullám után most újra van egy olyan törvényi határidő, amelyre érdemes odafigyelni a cégek egy csoportjának.

Mely cégeknek kell áttérni az új Ptk.-ra?

Az új Polgári Törvénykönyv szerinti működésről azoknak a betéti társaságoknak és közkereseti társaságoknak kell határozni, amelyek 2014. március 15. napja előtt alakultak, és ezt követően még nem került sor náluk cégmódosításra.

Annak a bt.-nek (kkt.-nek), amelynek társasági szerződését valamely változás miatt már a 2015. március 15-öt megelőző 1 év során módosították, most nem kell külön áttérni az új Ptk.-ra, hiszen a korábbi módosítással egyidejűleg ezt már meg kellett tennie.

Természetesen a 2014. március 15. óta újonnan alakult betéti társaságoknak sem kell most semmit tenniük, hiszen e cégek már eleve az új Ptk. szerint alakultak.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Miről kell határozni a cégeknek?

Az érintett cégeknek arról kell a tagok gyűlésén határozatot hozniuk, hogy a cég a továbbiakban az új Ptk. szabályainak alkalmazására tér át, és az új Ptk. rendelkezéseivel összhangban működik tovább. Az erről szóló taggyűlési határozatot az illetékes Cégbíróság részére elektronikus cégeljárásban be kell nyújtani.

Kell-e társasági szerződést módosítani?

Az említett határozattal egyidejűleg a cég csak abban az esetben köteles módosítani a társasági szerződését, ha az abban foglaltak nem felelnek meg az új Ptk. rendelkezéseinek. Ebben az esetben a társasági szerződést az új Ptk.-val összhangba kell hozni.

A törvény segítségként előírja, hogy önmagában azért nem kell módosítani, ha a társasági szerződés - általános hivatkozásként - a korábbi, Gazdasági Társaságoktól szóló Törvény (Gt.) rendelkezéseire utal. Szintén nincsen szükség módosításra kizárólag annak érdekében sem, hogy a társasági szerződés a vezető tisztségviselőt ügyvezetőként nevesítse (az új Ptk. szerint ugyanis a bt. és a kkt. vezetőjét is ügyvezetőnek hívják, és nem üzletvezetőnek, mint korábban).

A szükséges társasági szerződés módosítást szintén legkésőbb 2015. március 15. napjáig kell megtenniük az érintett cégeknek. Amennyiben e határidőt elmulasztják, a törvény értelmében a Cégbíróság bírsággal sújtja a céget.

Illetékmentes módosítás

A törvény előírja, hogy az új Ptk. szerinti továbbműködés elhatározásával, valamint az ezzel összefüggő társasági szerződés módosításával kapcsolatos cégeljárás illeték és közzétételi költségtérítés mentes. Természetesen nem vonatkozik ez arra az esetre, ha a módosítás nem pusztán az új Ptk.-val való összhangba hozatalt szolgálja, hanem a tagok egyéb cégadatot is módosítanak (pl. székhelyet módosítanak, ügyvezetőt, tagot váltanak stb.).

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo