hirdetés

Új Ptk: nagy baj is lehet a feledékenységből

Gyakran előforduló eset, hogy a kft. alapításakor a tagok vagy részvénytársaság alapításakor a részvényesek nem teljesítik a teljes vagyoni hozzájárulásukat. Ha viszont a határidőre nem teljesítik, súlyos következményekkel kell szembenézniük.
hirdetés

Kép: Pixabay

Ilyen esetben az alapító tagok vagy részvényesek a létesítő okiratban (azaz a társasági szerződésben, alapító okiratban, illetve alapszabályban) határozzák meg azt a határidőt, ameddig teljesíteni kell a tagoknak, illetve részvényeseknek az alapításkor az általuk nem teljesített vagyoni hozzájárulást.

Az új Ptk. rendkívül szigorú jogkövetkezményeket ír elő azonban arra az esetre, ha ez a határidő nem kerül betartásra a tagok részéről. Ilyen esetben ugyanis az ügyvezetés felelőssége, hogy harmincnapos határidő tűzésével és a jogkövetkezmények feltüntetésével felszólítsa a nem teljesítő tagot vagy tagokat a teljesítésre – figyelmeztet Balázs Katalin ügyvéd a Bisnode üzleti szolgáltató blogján.

Amennyiben ez a harmincnapos határidő eredménytelenül telik el, a vagyoni hozzájárulását nem teljesítő tag tagsági jogviszonya a határidő lejáratát követő nappal megszűnik. A tagsági jogviszony megszűnését az ügyvezetésnek a volt taggal közölnie kell. Ez azt jelenti, hogy ezen időponttól az adott tag nem tulajdonosa, tagja, illetve részvényese többé az adott gazdasági társaságnak.

Ráadásul a volt tag a vagyoni hozzájárulás teljesítésének elmulasztásával a gazdasági társaságnak okozott kárért a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség szabályai szerint felel. (Ptk. 3: 98. §).

Jelentősen felforgatta a cégek életét az új Ptk. Itt tételesen összeszedtük, mi változott!

Nem jelenthet kiskaput az sem, ha a létesítő okirat ettől enyhébb, megengedőbb szabályokat tartalmaz. Az új Ptk. ugyanis kimondja, hogy semmis a létesítő okirat olyan rendelkezése, amely a vagyoni hozzájárulás teljesítésének elmulasztása esetére az ezen törvényben meghatározottnál a tagra nézve enyhébb következményeket ír elő.

Fontos ezért, hogy a társaság alapításakor az alapító tagok és részvényesek a nem teljesített vagyoni hozzájárulás teljesítésére olyan a – jogszabályokkal összhangban lévő – határidőt határozzanak meg, amelyet tudnak is teljesíteni.

Kötelező a tőkeemelés, de mi van, ha nem futja rá?
Jövő év márciusig minden kft-nek meg kell felelnie a tőkeminimumra vonatkozó új szabályoknak. Ha a tulajdonosoknak aktuálisan nincs pénzük tőkeemelésre, akkor is van megoldás.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo