hirdetés

Nehezebbé vált a kezesek helyzete

A követelések biztosításának elterjedt és közismert módja a kezesség vállalása. Az új Polgári Törvénykönyv a kezesség szabályait is módosította, és a változások egy része a kezesek számára kedvezőtlen változásokat hozott. Akár előfordulhat az is, hogy a kezes helyzete az általa eredetileg vállaltnál nehezebbé válik. Milyen esetekben történhet meg, hogy a kezes kötelezettsége súlyosabb lesz?
hirdetés

Mi a kezesség?

A kezesség egy olyan megállapodás, amellyel valaki egy másik személy tartozásaiért felelősséget vállal. Azaz, ha az illető nem tudja teljesíteni a tartozását, akkor a kezesnek kell helyette teljesíteni. Az új Ptk. már azt is megengedi, hogy a kezes ne egy előre meghatározott tartozásért, hanem egy másik személy felé fennálló összes – akár jövőbeli - tartozásért vállaljon kezességet.

Kép:PP archív

A kezesség két típusa

A kezességet két alapvető típusba sorolhatjuk:

- Ha a kezes csak akkor köteles kifizetni a tartozást, ha az eredeti adóson a tartozást nem sikerült behajtani, akkor úgynevezett egyszerű kezességről beszélünk. Ilyen esetben tehát a kezes mindaddig megtagadhatja a tartozás kiegyenlítését, amíg a vele szemben fellépő nem igazolja, hogy az eredeti adóstól a követelést nem lehetett behajtani.

- Ha a kezes már akkor köteles teljesíteni a tartozást, ha az eredeti adós azt maga nem teljesítette, akkor úgynevezett készfizető kezességről van szó. Készfizető kezességnél tehát nem is kell megkísérelni az eredeti adóstól való behajtást, hanem a követelés közvetlenül a kezestől is behajtható, ha azt az adós nem fizeti.

Ráutaló magatartással is elismerhető a tartozás
Az új Polgári Törvénykönyv közvetve és közvetlenül is érintette a követeléskezelés szabályozását is. A legfontosabb változások az elévülést, a kezességet, a tartozáselismerést, a vezető tisztségviselők felelősségét és a késedelmes fizetés következményeit érintik. Itt találja a részleteket.
Mit írt elő a régi Ptk.?

A régi Ptk. szerint, ha a kezes egyszerű kezességre kötött szerződést, akkor ez – hozzájárulása nélkül - semmiképpen nem változhatott készfizető kezességgé. Azaz a követelés behajtásának sorrendje tekintetében rosszabb helyzetbe nem kerülhetett a kezes, mint amiben eredetileg volt.

Hogyan nehezedhet a kezes helyzete az új Ptk. alapján?

Az új Ptk. már törvényi úton szabályoz néhány olyan esetet, amikor az egyszerű kezesség készfizető kezességgé alakul.

Az új Ptk. által szabályozott ilyes eset, ha az eredeti adóstól való behajtás az adós lakóhelyének, szokásos tartózkodási helyének, telephelyének vagy székhelyének megváltozása miatt lényegesen megnehezült. Fontos megjegyezni, hogy a lakóhely/székhely megváltozása önmagában természetesen nem eredményez készfizető kezességet. E változás csak akkor nehezíti a kezes helyzetét, ha az eredeti adós például külföldre költözik és ezért vele szemben már nehezebb lenne a tartozás behajtása.

Egy másik, az új Ptk.-ban szabályozott eset, ha az eredeti adóstól már egy másik, korábbi tartozását sem sikerült eredményesen behajtani. Ez esetben nem lenne értelme újabb behajtást megkísérelni vele szemben, mivel az is eredménytelen lenne. Ezért az új Ptk. ilyenkor is megengedi, hogy az eredeti adós helyett közvetlenül a kezestől követeljék a tartozás megfizetését.

Tehát a fenti esetekben a kezes, habár egyszerű kezesként indult, nem hivatkozhat arra, hogy először az eredeti adóstól kell megkísérelni a tartozás behajtását.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda www.megbizhatougyvediiroda.hu

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo