Eddig nem küzdött a transzferárral? Most majd fog!

Jelentősen kibővíti az adótörvények módosítása a kapcsolt vállalkozások fogalmát. Mivel 2015-től két cég már nem csupán a tulajdonosi, hanem az ügyvezetési összefonódáson keresztül is kapcsolt vállalkozásnak minősülhet, a jövő évtől megtöbbszöröződhet azon ügyletek száma, amelyeknél a feleknek kötelessége a piaci árhoz igazodni. Az új definíció azonban egyidejűleg számos jogbizonytalanságot is okoz.

Kép: Corbis

Az ún. „kapcsolt vállalkozásokra” vonatkozó adószabályok elsődleges célja annak megakadályozása, hogy az azonos érdekeltségi körbe tartozó vállalkozások a közöttük megvalósuló ügyletek árának manipulálásával adózási előnyökre tehessenek szert. A szabályok ezért kimondják, hogy kapcsolt vállalkozások az adóalapjukat mindig a piaci ár alapulvételével kötelesek megállapítani, akkor is, ha az egymás között alkalmazott elszámoló árak attól eltértek. (A módosítások iránya megfelel az eddigi tendenciáknak, hiszen a NAV évről évre szigorúbban vizsgálata a vállalatcsoportok egymás között alkalmazott árait.)

Azt, hogy kik minősülnek kapcsolt vállalkozásoknak, mindeddig a tulajdonosi kapcsolaton alapuló formális szabályok határozták meg. Így kapcsolt vállalkozás volt két társaság, ha egymásban közvetlenül vagy közvetve 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkeztek, vagy egy harmadik vállalkozás bírt mindkét társaságban ilyen befolyással. A társasági adó törvény elfogadott módosítása ezt a szabályt terjeszti ki, amikor kimondja: két vállalkozás akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül, amennyiben közöttük „az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg” írta kommentárjában Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

(A transzferárazás lehetőségeiről – és veszélyeiről – bővebben itt olvashat!)

Mindamellett, hogy az új szabály jelentősen kibővíti a kapcsolt vállalkozások körét, számos, egyelőre megválaszolatlan kérdést vet fel. Egyrészt: mi minősül az ügyvezetés egyezőségének? Amennyiben két vállalkozás ügyvezetői között van átfedés, akkor már ügyvezetés egyezőségéről beszélünk? Vagy legalább az ügyvezetők felének meg kell egyeznie a két társaságnál? Vagy az összesnek? Ezek egyelőre eldöntetlen kérdések. Még inkább zavaró viszont, hogy nem tisztázott: mit kell majd a gyakorlatban „befolyásgyakorláson” érteni, az mikor tekintendő „döntőnek”, illetőleg az „ügyvezetés egyezőségére tekintettel” fennállónak. Még, ha adóhatósági iránymutatások közzététele útján tisztázásra is kerülne a közeljövőben e kifejezések jelentése, továbbra is problémát fog okozni a kiterjesztett szabálynak a konkrét élethelyzetekre való alkalmazása.

Márpedig a kérdésnek kiemelt jelentősége van, hiszen mind az adótörvények, mind más jogszabályok számos speciális rendelkezést tartalmaznak kapcsolt vállalkozásokra. Azon túlmenően, hogy áraikat a piaci árhoz kell igazítaniuk, a kapcsolt vállalkozásoknak számos bejelentési és dokumentumkészítési kötelezettségeknek is meg kell felelniük.

TRANSZFERÁR: MEGÉRI ELŐRE FIZETNI A NAV-NAK?
A NAV egyre szigorúbban ellenőrzi a kapcsolt felek közötti tranzakciók árképzési gyakorlatát a kapcsolt fél által alkalmazott haszonkulcsot, és tevékenységének finanszírozási módját – hívják fel a figyelmet a Saldo szakértői. Jelentős kockázatot hordoznak a transzferár-nyilvántartások is. Hogyan csökkenthető a bizonytalanság?

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo