hirdetés

Nem érdemes spórolni a kisgyerekes munkavállalón

Minden vállalkozásban adódhatnak nehézségek, a gazdasági válság évei alaposan megtépázták a gazdaság minden egyes szektorát. Az addig stabilan működő kisvállalkozások mind több és több munkavállalójukat voltak kénytelen elbocsájtani, vagy kiszervezni alvállalkozónak. Bizonyos esetekben azonban oda kell figyelni, mert kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának kiszervezése a bíróság előtt kellemetlen döntések alapja lehet.
hirdetés

Kép:PP archív

Anna munkaviszonya 2006-ban kezdődött az egyik Kft-nél. Grafikusként alkalmazták, és mivel nagyon meg voltak elégedve munkáival éveken át tartott a harmonikus munkakapcsolat, még akkor is, amikor első gyermekével szülési szabadságra ment. A cég szeretettel várta vissza az ifjú anyukát, akinek ugyan módosítottak a szerződésén, mikor visszajött GYES-ről, de kölcsönösen elégedettek voltak az új feltételekkel is, hiszen a napi 4 órás munkavégzés könnyebben kifizethető volt az akkor már a válság első éveit erősen megérző vállalkozásnak, és Anna is elegendő időt tudott kisgyermekével tölteni.

Majd jött a második baba és még minden maradt a régiben, mígnem a gazdasági viszonyok annyira elnehezültek, hogy a második babával otthon lévő Anna kollégáinak egyharmadát el kellett bocsájtani. Miután Anna visszatért a szülés után, neki vállalkozási konstrukciót ajánlottak, ami szerint marad a négy órás bére, de vállalkozóként lesz foglalkoztatva, heti két napot kell bejárnia, és napi szinten telefonon egyeztet majd a cég vezetőjével az adott feladatokról.

Anna nem vállalta szívesen ugyan a vállalkozással járó adminisztrációs és adóterheket, de úgy látta, neki ez a heti két nap kötöttség és az otthon szabadon beosztható munka ér annyit, amennyit a bejelentett állása jelentett neki. Kölcsönös megállapodás született, majd egy év múlva fel kellett mondani Anna vállalkozói szerződését is. Ehhez képest fél év múlva a céget munkaügyi ellenőrzés alá vonták és akkor derült ki, hogy Anna vállalkozói szerződésével semmi sem volt rendben. Annát is értesítették erről, aki ekkor már méltatlannak ítélte korábbi helyzetét és bírósághoz fordult.

Mi a jogos?

A cég ügyvédje szerint az a kulcskörülmény, Anna esetében, hogy ugyanarra a munkavégzésre lehet-e egymást követően más és más típusú szerződéseket kötni érvényesen, ha ugyanaz volt az elvégzett munkafolyamat. A válasz nem egyértelmű, de inkább nem.

A tisztánlátást nehezíti, hogy Anna esetében vegyültek a vállalkozási formát és a munkaviszonyt jellemző tényezők. Ilyen esetben azt fogja a bíróság vizsgálni, hogy milyen feladatot végzett el a munkavállaló, az mennyire volt önálló, és hogy szükségszerűen bent kellett-e tartózkodnia a munkavállalónak a cégnél a munka elvégzéséhez.

Így alkalmazzunk kismamát
2014. január 1-től a GYES és most már a GYED mellett is lehet munkát vállalni, akár heti 40 órás jogviszonyban is a gyermek 1 éves kora után. A GYED- del kapcsolatos változások mellett néhány kisebb-nagyobb egyéb módosítás is életbe lépett. Szakértőnk, Pósa Lívia segítségével áttekintjük a kismamák munkaviszonyával kapcsolatos szabályokat.
Az önállóságot a munkajog nem úgy kezeli, mint az autonóm szinonimáját. Önálló az a munka, ami nem függ a mások által elvégzett feladattól és ez a munka sem szükséges egy további munkafázishoz, mely a termék elkészültéig még hátra van. Amolyan gyári szalagmunka alapján alkothatták meg ezt a definíciót, ami esetünkben Anna szellemi munkavégzéséhez, a grafikusi feladatokhoz cseppet sem hasonlít, ezért ebből a szempontból a vállalkozási szerződés erősödik.

Az, hogy ugyanazt a munkát végezte mint korábban és a főnökével a feladatok elvégzéséhez napi szinten telefonon tartott kapcsolatot a cég pozícióit gyengítik.

Az állás mondhatni 50-50 százalékos, mégis a bíróság azért, mert Annát nem oktatták ki arról, hogy milyen joghátrány éri őt azzal, hogy vállalkozási szerződésre váltják az addigi munkaviszonyát: felmondási védelem a kismamának, szabadság, GYES, GYED, táppénz – a saját, vagy gyermeke betegségének idejére; úgy döntött megállapítja visszamenőleg 2006-ig Anna munkaviszonyát, ami komoly anyagi veszteséget okozott a cégnek.

Tehát becsüljük meg a kisgyerekes anyukákat, náluk elkötelezettebb alkalmazottunk aligha lesz, hiszen a családjának keresi a pénzt. Ne próbáljunk meg spórolni rajtuk, mert sokszorosan pórul járhatunk.

Rugalmasság segíthet visszatérni a munkaerőpiacra
A szülés után újra munkába álló kismamák nagyban hozzájárulhatnak az ország gazdasági teljesítményének növekedéséhez. Ahhoz, hogy hatékony munkavállalóként működhessenek, fontos a megfelelő munkakörülmények biztosítása számukra.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo