Így vessük papírra a nyugalmunkat

A hosszú barátság titka a pontos elszámolás. Sokszor hallottuk ezt fiatalon, de éles helyzetben valahogy mégis hajlamos az ember a barátságban bízni a papír helyett. Pedig hosszú távon mindenki jobban rá, ha hivatalosan rögzítjük az elszámolás alapjait.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A pontos elszámolás különösen fontossá válik, ha két barát kezd közös vállalkozásba, hiszen ez esetben az érzelmi töltet eleve plusz bonyodalmakat okozhat. És bármekkora is a szeretet, az idő előrehaladtával nagyon fontos lesz az anyagiak „igazságos” elosztása. Ugyanakkor ez az igazságosság eltérő lehet annak megfelelően, hogy kinek a szemszögéből nézzük. Mindenki jobban jár tehát, ha tisztán és egyértelműen rögzítjük az elszámolás alapjait.

Vállalkozás és barátság együtt? Így lehet!
Közösen céget alapítani a legjobb barátunkkal jópofának tűnik, de nem árt szem előtt tartanunk néhány alapszabályt. Összeszedtük a legfontosabbakat.
Sajnos nem lehet, majd elszámoljuk jeligével intézni a pénzügyi dolgainkat, mert arra barátságok, működő emberi kapcsolatok, és gazdasági vállalkozások tömegei mentek már rá. Ehhez bizony papír is kell, hiszen ilyen helyzetekben tanulja meg az ember, hogy ami nincs leírva, az nem létezik.

Az első lépés

Első és legfontosabb, ha eddig nem volt írott megállapodásunk, és kezdenek gyűlni a viharfelhők, ne essünk pánikba. Kezdjük inkább rendbe tenni a dolgokat lépésről lépésre. Először is csináljunk egy táblázatot (ha úgy tetszik, egyszerűen vegyünk egy kockás füzetet) és írjuk össze az elmúlt egy hét kiadásait, bevételeit és vessük ezt össze a vállalkozásba betett, vagy a szóban kikötött arányokkal minden tulajdonos vonatkozásában. Aztán lássunk neki a pénzügyi dolgok rendbetételének. Keressünk egy ügyvédet, de még mielőtt elmennénk hozzá, írjuk össze, hogyan is állunk.

Kép:Flickr

1. írjuk fel a cég tulajdonosainak nevét, személyes adatait (név, anyja neve, személyi igazolványszáma, lakcíme, adóazonosító jele)

2. Írjuk össze a vállalkozás adatait: név, cégjegyzékszám, cím, adószám

3. Vegyük sorra az állandó költségeket. Bérleti díj, rezsiszámlák, adó alkalmazotti járulékok, gépkocsi fenntartása, és a rendszeres anyagbeszerzés költségeit.

4. Vegyük sorra a vállalkozás tagjainak tagi betétét (a vállalkozásba betett pénz százalékos aránya a többi taghoz viszonyítva), illetve ha a nyereség felosztására ettől eltérően állapodtunk meg az eddigiekben szóban. Ha eltérő szóbeli megállapodás van, azt a cégjegyzékbe is célszerű bevezetni.

5. Írjuk le, ki mit fizet (elméletben havonta).

6. Írjuk le, ki mit fizetett meg az elmúlt  időben (valójában), és ha valaki tartozik a másiknak, akkor az miből adódik, és mekkora  a tartozás végösszege, kinek tartozik.

7. Írjuk le, hogy mi lenne a vállalkozás szempontjából az ideális működés.

A szindikátusi szerződés
A szindikátusi szerződés a gazdasági társaság alapításában részt vevő felek egybehangzó akaratnyilvánítása, amelyben kifejezésre juttatják, hogy a cég alapítása során, illetőleg létrejöttét követően milyen módon kívánnak együttműködni, és az együttműködés keretében mit várnak el egymástól, személy szerint milyen kötelezettségeket vállalnak az eredményes gazdálkodás elősegítése érdekében. Az ilyen szindikátusi szerződések általában arra vonatkozóan is tartalmaznak rendelkezéseket, hogy a felek milyen jogokat kívánnak biztosítani maguknak gazdasági céljaik eléréséhez, illetőleg hogy a társaságon belül miként kívánják megőrizni domináns szerepüket.
Aztán, ha mindez megvan, hívjunk egy polgári joggal foglalkozó ügyvédet, aki kifejezetten gazdasági kérdésekben rendelkezik jogi gyakorlattal és kérjük meg, hogy szerkessze meg az okiratot, valamint, ha úgy döntünk ennek megfelelően akár módosítsa a társasági szerződésünket is.  Biztosan ki kell ezért fizetnie pár tízezer forintot, viszont megtakaríthat több milliót forintban és ősz hajszálban is.

A törvény által szentesített forma

Ha azonban nem szeretné ország világ elé tárni, miként osztozkodnak cégen belül, készíthetnek egy szindikátusi megállapodást is. Ez furcsa neve ellenére egy teljesen hétköznapi módja az üzleti viszonyok rendezésének, amolyan színfalak mögötti szereposztás a cég tulajdonosai közötti belső viszony szabályozására, amihez mindenki tartja magát. Ilyenkor a formális jogviszonyokon túl létezik a felek között egy informális egyezség is jogaik és a kötelezettségeik rendezésére.

Ugyanakkor, míg a szindikátusi szerződések a törvény által szentesített jogi formák, ebből eredően pedig kötelmi jogi igény érvényesítésének alapját képezhetik (szerződéses jogviszonyokból érvényesíthető követeléseknek lehet így bíróság előtt érvényt szerezni), addig a különféle háttér-megállapodások, már nem biztos, hogy vitás helyzetben hasznunkra lesznek a bíróság előtt.

 

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo