Info & tech cikkek

hirdetés

Az alkalmazkodás a siker titka, nem az erő

Az alkalmazkodás a siker titka, nem az erő

A legtöbb piacon a sikert alapvetően befolyásoló tényezővé váltak a vállalatnál alkalmazott üzleti szoftverek. Ha egy alkalmazás túl hosszú idő alatt alakítható az új üzleti igényekhez, az potenciális versenyhátrányt jelent. Megoldás van, csak új szemléletet kell hozzá elsajátítani.
Figyelem! Változik a kasszák engedélyezési eljárása!

Figyelem! Változik a kasszák engedélyezési eljárása!

Március 20-a után a NAV helyett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) folytatja le a kasszák engedélyezési eljárását. Az engedélyek megszerzésének díja 600-900 ezer forint, és a forgalmazóknak érdemes lesz odafigyelniük a köztartozásaikra is!
Környezeti és anyagi szempontból is megéri a zöld nyomtatás

Környezeti és anyagi szempontból is megéri a zöld nyomtatás

A kkv-k erőteljesen támogatják a zöldebb nyomtatást, hiszen szeretnék erősíteni vállalatuk környezettudatosságát. Az alacsonyabb energiafogyasztás ugyanakkor a cégek pénzügyi helyzetére is kedvezően hat.
Kevesebb probléma a webshopoknál, de azért még akad bőven

Kevesebb probléma a webshopoknál, de azért még akad bőven

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrzési tapasztalatai szerint egyre több a fogyasztóvédelmi szempontból kifogástalan webshop, a kifogásolási arány 85 százalékról 70 százalékra javult, ám még így is magas.
Félre a kétségekkel: internetre magyar kereskedők!

Félre a kétségekkel: internetre magyar kereskedők!

Töretlenül folytatódik az online kereskedelem előretörése a világon és Magyarországon is. A hazai piacon annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi forgalom visszaesett, az online szegmens húsz százalékos növekményt tudott felmutatni. Idén még gyorsabb lehet a növekedés, március elején megnyílik a Tesco hazai webáruháza.
hirdetés
Pénztárgépcsere: megvannak a technikai paraméterek

Pénztárgépcsere: megvannak a technikai paraméterek

Gőzerővel folyik a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) történő bekötésének előkészítése: pénteken a technikai paramétereket rögzítő rendelet is megjelent. Az átállásra korábban meghatározott időszak igen szűk, a pénztárgépek tudása, s ára között számottevő eltérések mutatkoznak, a vállalkozásoknak érdemes tehát mielőbb áttekinteni a kötelezettségeket és lehetőségeket.
A legjobb tesztelő maga a fogyasztó

A legjobb tesztelő maga a fogyasztó

A végfelhasználói visszajelzések koncentrált összegyűjtését szolgáló eseményt tartott az MMKlaszter, ahol hat induló vállalkozás fejlesztését tesztelték a résztvevők.
Mostantól bárki e-számlázhat, ingyenesen, korlátlanul

Mostantól bárki e-számlázhat, ingyenesen, korlátlanul

Ingyenes, bárki számára korlátlanul hozzáférhető e-számlázó rendszert mutattak be Budapesten. A rendszer célja, hogy mindenkinek biztosítsa a környezettudatos, elektronikus számlázás lehetőségét.
Robbant a mobilvásárló piac Magyarországon

Robbant a mobilvásárló piac Magyarországon

Robbanásszerű növekedésnek indult a mobileszközökön keresztüli vásárlás Magyarországon. A Vatera üzemeltetőjének oldalain tavaly csaknem elérte a 29 milliót az ilyen eszközökről érkező látogatószám, amely ötszörös növekedés 2011-hez képest, miközben az átmenő forgalom mobilon 200 millió forintról csaknem egymilliárd forintra emelkedett tavaly.
Gazdálkodók! Fontos változás február elsejétől!

Gazdálkodók! Fontos változás február elsejétől!

Internetre termelők, mert február 1-től csak elektronikus úton nyújthatók be kifizetési kérelmek számos beruházási támogatásnál. A földművelésügyi miniszter rendelete értelmében kifizetési kérelmet kizárólag elektronikus úton, az MVH által rendszeresített elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.
hirdetés

Az utolsó védelmi vonal

Az internetnek a mindennapi munkába való beépülésével mára állandósult a rosszindulatú informatikai támadások kockázata. A legtöbben a rosszindulatú programok ellen védekeznek, de mára a titkosítás is fontos védelmi vonal lett.

Weben vadásszuk a leértékeléseket – 7 tipp a biztonságos netes vásárláshoz

Az európai fogyasztók 60 százaléka már az interneten is keresi a januári leárazások miatt kedvezőbb áron elérhető termékeket.

Mit szeretünk, és mit nem az okostelefonban?

Számos szolgáltatás és alkalmazás felhőalapú, ami azt jelenti, hogy egy készülék kiváló minőségű internet-hozzáférése nem csupán előny, hanem szükséges tényező. A gyakran problémákba ütköző felhasználók hamar elvesztik a türelmüket, zavarja őket a rossz minőség, és más, jobb megoldásokat kezdenek keresni.

Ingyenes e-számlázási lehetőség Komárom megyei cégeknek

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) az országban elsőként ingyenesen hozzáférhető módon lehetővé teszi tagjainak az elektronikus számlák fogadását - jelentette be a szervezet elnöke.

Egyszerűsíti az adózást az online piactér

Adózási szempontból sok a kivétel és a specialitás a magyar mezőgazdaságban, ami gyakran még a leggyakorlottabb könyvelőket is nehéz feladat elé állítja. Az adózási rendszer áttekintésének egyszerűsítésére hozta létre fejlesztését a Magro.hu online mezőgazdasági piactér, amely olyan megoldást fejlesztett a gazdák és a felvásárlók számára, amely már a kereskedés első fázisában nyilvánvalóvá teszi a szereplők adózási státuszát és a fizetendő adót.

A már törölt adatokat is ellopják

Az elmúlt napokban derült fény egy legalább 5 éve húzódó óriási kiberkémkedési műveletre, amelynek célpontjai főként diplomáciai, kormányzati és tudományos kutatást végző szervezetek voltak. A Vörös október kártevő egyik ijesztő tulajdonsága, hogy a fertőzött géphez csatlakoztatott USB meghajtókról a már törölt fájlokat is ellopja.

Idén felhősödés várható a kkv szektorban

Hiába költséghatékony, helyfüggetlen és folyamatosan támogatott informatikai megoldások az úgynevezett felhő-alapú szolgáltatások, a magyar kis- és középvállalkozások töredéke él csak velük - derül ki az eNET-Telekom legfrissebb, kkv-k körében végzett felméréséből.

Közvetlen pénzátutalás mobiltelefonok között

A hétfőn Münchenben megnyíló Digital-Life-Design konferencián René Schuster, a spanyol Telefónica német leányvállalata az O2 vezérigazgatója új, mobiltelefonok közötti közvetlen pénzátutalást bonyolító funkciót mutat be.

Mire jó a CRM rendszer?

Az elmúlt években a legtöbb, kkv szektorban tevékenykedő vállalkozásnál az értékesítési, sales tevékenység még jobban előtérbe került, mint valaha. A vállalkozások próbálnak a felszínen maradni és hatékonyan kihasználni a cégükben rejlő potenciákat. Mindenki igyekszik költséget csökkenteni, szakértőnk szerint viszont az is fontos, hogy amit ezen nyerünk, olyasmire fordítsuk, amivel az értékesítésüket növelhetik. Segítünk, hogyan.

Outsourcing: nem csak a cégek kiváltsága?

Hogyan kerül egy átlagos kínai felhasználó egy „kritikus szegmensben” dolgozó amerikai magáncég belső hálózatára, méghozzá egy jól fizetett programozó jelszavával és felhasználónevével? A rejtvény megoldása egyszerű: az outsourcing magánszemélyeknél is működik, még akkor is, ha a munkáltató ennek nem minden esetben örül.

Fapadosak a hazai boltok

A legfrissebb kimutatások szerint a magyarországi kereskedelmi vállalkozásoknál működő informatikai berendezések mintegy fele megérett a cserére. A szakértők azt tapasztalják, egyre hosszabb ideig használják a cégek a készülékeiket, holott az időben végrehajtott csere komoly megtakarítást, emellett kiszámíthatóbb működést is eredményezne.

Több sebből vérzik a pénztárgépek hálózatba kötésének terve

Sok még a bizonytalanság a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) történő bekötése ügyében. Egyelőre az látszik, hogy viszonylag kicsi az esélye a március végi határidő tartásának.

Környezeti katasztrófákat előzhet meg az óvatosság

Számos olyan esetről hallani, hogy a közúti szállítmányozás során súlyosan mérgező anyagok jutnak a környezetbe, mert a veszélyes árut szállító kamion megsérül vagy szivárog a tartály. Legyen szó robbanóanyagról, maró folyadékról, vagy különböző típusú gázokról, a veszélyes áruk szállítása mindig kockázatos feladat.

A Twitteren nincs stratégia?

Nem létezik általánosságban alkalmazható Twitter-stratégia a hírek terjesztésére, és a mikroblog-szolgáltatás felhasználásának hatékonysága is erősen eltérő lehet - erre a megállapításra jutott az Arizonai Egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, vajon felgyorsítja-e az információk közzétételének és szétterítésének folyamatát az ismeretségi hálózat igénybevétele.

Mobilon és felhőben is követnek a bűnözők – Biztonsági kockázatok 2013

Mivel a vállalatok, szervezetek és a fogyasztók is egyre nagyobb arányban használják az online csatornákat a kapcsolattartásra vagy éppen fizetésre, mára állandósult a rosszindulatú informatikai támadások kockázata. A fenyegetések az újabb technológiákat és digitális trendeket kihasználva fejlődnek, közülük néhány 2013-ban minden eddiginél komolyabbá válhat a Symantec szakértői szerint.

A pénzünkre vadásznak az adathalászok 2013-ban

Az internetes kártevők esetében a mennyiséget felváltotta a minőség. Személyre szabott támadások jönnek a vállalatok ellen, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni az új évben.

Jön az Amazon és a Tesco! Robbanás előtt a online piac

Az Amazon és a Tesco belépése a hazai 180 milliárdos e-kereskedelem piacára felpezsdítheti a forgalmat. A magyarok jellemzően inkább offline boltokban vásárolnak még, míg nyugaton már elterjedtebb az online vásárlás. Ez a trend hamarosan kialakulhat nálunk is.

Karácsony: vásárlási láz az interneten

Karácsonyi vásárlási láz uralkodik az interneten, az éves eladások mintegy 40 százalékát ilyenkor realizálják az e-kereskedők – derül ki az eNET–Telekom Jelentés az internetgazdaságról című kutatásának összegzéséből.

Legalább tízezermilliárd dollárt érne a hálózatok és gépek összekapcsolása

Az internet átalakítja az ipart, gépi intelligenciával párosítja az emberi meglátásokat. Az emberi elme és a gépek „összeházasítása” létrehozza az úgynevezett ipari internetet, azt a nyílt, világméretű hálózatot, amely összeköti a gépeket, az embereket és az adatokat, erősítve a konvergenciát az intelligens adatok és a gépek között.

Ajándékok akár tízezrekkel olcsóbban

Az idei év legkedveltebb karácsonyi ajándékainak árait veti össze Nyugat- és Közép-Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában egy friss kutatás. Nagyon úgy tűnik, hogy érdemes az interneten vásárolni...

11 tipp, hogy sikeres legyen a céges weboldalunk

Héjj Szilárd MarketingArc szerint, ha az alábbi tippekre ügyelünk weboldalunk elkészítésekor, akkor már szinte félúton járunk a sikeres online kommunikáció felé! A másik fele pedig az, hogy az adott oldalt ismertté kell tenni! Ebben segít a jó, hatékony online marketing!

Egyszerűbb lesz az e-számlázás

Napjainkban vitathatatlan tény, hogy a papíralapú iktatás felett eljárt az idő, az elektronikus dokumentumkezelés idő-és költséghatékonyságát számos bevált gyakorlat bizonyítja. Az e-számlázással tonnányi papírt spórolhatnának meg a vállalkozások, azonban a gyakorlat hazánkban még mindig nem népszerű a cégek körében.

Veszélyes vagy hasznos a privát kütyü?

Korábban az számított nagy szónak, ha valaki céges telefont kapott, ma viszont már egyre többen szeretnék saját, a cégesnél általában okosabb mobiljukkal, táblagépükkel vagy éppen laptopjukkal elérni a vállalati rendszereket – akár otthonról is. Mindez lehetőség és kockázat egyszerre.

Már a fürdőkádat is online vesszük

Amíg korábban elsősorban könyvek, CD-k, esetleg játékok vásárlására használták a felhasználók a web-shopokat, addig ezek mellett ma már több ezer laptop, televízió, vagy éppen női cipő kel el az interneten.

Kiberbűnözés: erre ügyeljen az ünnepek alatt!

A kiberbűnözők többféle módon is kihasználják az ünnepeket, vegyük például a klasszikusnak számító elektronikus képeslapokat és köszöntéseket, amelyek akár vírusokat, trójaikat és egyéb kártékony programokat rejthetnek a hackerek ajándékaként. Az ünnepi jókívánságok kifejezésének legelterjedtebb eszköze a Facebook lett, itt státuszként vagy a barátok üzenőfalára írva egyszerűen megúszhatjuk az üdvözléseket.

Hogy válasszunk számlázó programot?

A számlázás minden vállalkozás életének egyik legalapvetőbb része. Egy kötelező feladat, amit mindenki szeretne a legegyszerűbben és a lehető legolcsóbban megoldani, a törvényi előírások betartásával. Egyre többen választanak számlázó programokat, főként az elektronikus számlázás terjedésével. Egyesek ingyenesen elérhetők. De bízhatunk bennük?

Nyolc jó tanács internetes vásárláshoz

A G Data vírusirtógyártó friss felmérése szerint akár 2,5 millió magyar vásárolhat idén karácsonykor az interneten keresztül. Közöttük több mint félmillióan vannak azok, akik kipróbálhatnak új, még ismeretlen boltokat is. A cég arra figyelmeztet, hogy érdemes betartani a biztonságos online vásárlás szabályait.

Elsőszámú veszélyforrás lesz a vállalkozásoknak a kiberkémkedés

Jövőre várhatóan növekszik a célzott támadások gyakorisága, a kiberkémkedés és nemzetek, államok elleni kibertámadás, a hacktivizmus változó szerepe, az ellentmondásos “legális” megfigyelési eszközök fejlesztése, valamint fokozódnak a támadások a felhőalapú szolgáltatások ellen.

Érdemes a védelembe fektetni a szállítmányozóknak

Karácsony közeledtével a megszokottnál is több nagy értékű áru mozog az utakon. Az ilyeneket szállító kamionok gyakori célpontjai a közúti tolvajoknak, és lopás esetén pedig az okozott kár meghaladhatja akár a több százmillió forintot is. Modern biztonságtechnikai megoldások és megfelelő árubiztosítás segítségével hatékonyan csökkenthetőek az anyagi károk.

A 12 leggyakoribb visszaélés az okostelefonnal

Az egyre elterjedtebb mobil vásárlások és internetes alkalmazások használata miatt az Android platformra készített vírusok minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg. A leggyakrabban előforduló visszaélések a megvásárolható alkalmazások által tapasztalhatóak (63.4%), amelyeket valamilyen formában módosítottak (feltörtek).

Mit tudhat a munkaadó a munkavállalóról?

A közösségi média és a munkajog kapcsolatáról tartott üzleti reggelit HR szakembereknek a Gide Loyrette Nouel - d'Ornano ügyvédi iroda és a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényen körüljárták a közösségi média munkahelyi használatával kapcsolatos adatvédelmi és munkajogi kérdéseket, illetve számos külföldi és magyar jogeseten keresztül rávilágítottak néhány jogalkalmazási érdekességre is.

Vannak még lehetőségek a céges piacon

A magyarországi vállalatok fele alkalmaz informatikai feladatok ellátására külső rendszergazdát, akik gyorsaságot, szakértelmet és érthető beszédet vár el a rendszergazdától – derül ki a múlt héten rendezett I. Országos Rendszergazda Konferencián publikált felmérésből. Bár szűkül a piac, egyre kevesebb akarnak fizetni a cégek, van kiút: kapcsolati háló vagy világháló kell az ügyfélfogáshoz.

Mobilvásárlási alkalmazásokat versenyeztet a Mastercard

A MasterCard új versenyt indít a jelenleg elérhető mobil vásárlási alkalmazások számára hét kelet-közép-európai országban valamint Oroszországban és Törökországban. Az egyedülálló kezdeményezéssel a bankkártya társaság a témába vágó legjobb alkalmazásokat kívánja díjazni, és bemutatni a nyilvánosság előtt.

Veszélyben van a vállalatok fele

A vállalatok 50 százaléka nem tesz hatékony intézkedéseket a legsürgetőbb kiberfenyegetések ellen, sőt még a veszélyekkel sincs igazán tisztában.

Pénzkidobás informatikust tartani?

Míg korábban a céges cd-szállítmány beszerzéséhez is informatikus kellett, ma mindkettőből egyre kevesebb van. A cd-k helyét a felhős tárhelyszolgáltatások veszik át, az informatikusok szerepét pedig az általános számítástechnikai tudás terjedése csökkenti. Az IT szakemberek súlya csökken: ritkán kell informatikai vezető, ha már minden vezető egy kicsit informatikus – mutatott rá Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

Az elavult folyamatok hátráltatják a dolgozókat

A munkavállalók 82 százaléka gondolja úgy, hogy az elavult munkahelyi gyakorlatok visszafogják őket. A Ricoh Europe által kiadott tanulmány rávilágít arra, hogy az európai vállalatok számára kihívást jelent lépést tartani a technológia generálta változásokkal.

Biztonság vevőnek és eladónak

„Vedd a neten” néven minősítő rendszert hozott létre a SzEk.org és az NFH. Minősítést azok a webboltok kaphatnak, amelyek minden hatályos jogszabálynak, fogyasztóvédelmi elvnek megfelelnek.

Kevesebben vannak, de ártalmasabbak a virtuális kártevők

Csökken a levélszemét-arány a teljes levélforgalomban. Összehasonlítva az előző negyedévvel, a spam forgalom 2,8 százalékkal esett 2012 harmadik negyedévében, átlagosan 71,5 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt a kártékony levelek aránya – 3 százalékról 3,9 százalékra - a Kaspersky Lab 2012 harmadik negyedévi tanulmánya szerint.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo