Info & tech cikkek

hirdetés

Az Ön cégét is meglopják, csak idő kérdése!

Az Ön cégét is meglopják, csak idő kérdése!

Kétszáz hazai kis- és középvállalkozás adatvédelmi és iratmegsemmisítési szokásait mérték fel egy reprezentatív kutatásban, amelyből kiderült, bár a kkv-k 90 százalékánál vannak bizalmas jellegű iratok, 25 százalékuknál egyáltalán nincs semmiféle előírás ezek kezelésére. Ezek után nem meglepő, hogy szintén majdnem egyötödük már szenvedett el versenyhátrányt adataikkal való visszaélés miatt.
Miért nem lett mindenki multimilliomos?

Miért nem lett mindenki multimilliomos?

A válságban egyetlen kiskereskedelmi csatorna van, amely töretlenül növekszik, mégpedig az online kereskedelem – hangzott el a Piac&Profit által szervezett KKV-AKADÉMIÁN. A magyar kkv-k akár üzleti ügyfeleiknek, akár a fogyasztóknak értékesítenének, nem tehetik meg, hogy ne legyenek jelen az online értékesítés világában.
Bankolni is inkább online

Bankolni is inkább online

Banki és biztosítási vezetők szerint ugrásszerűen nőni fog a digitális csatornák és eszközök jelentősége az értékesítésükben, illetve az ügyfélkiszolgálásukban. A növekedést elsősorban az ügyfelek megváltozott igényei, valamint a költségcsökkentés lehetősége hajtja.
Mostantól teljesen máshogy keres a Google

Mostantól teljesen máshogy keres a Google

A Google bejelentette, hogy teljes mértékben lecserélte keresőalgoritmusát. Hasonló változás 2001-ben történt utoljára. A rangsorolási tényezők jelentős része megmaradt, de új elemek is kerültek az algoritmusba.
Fél év múlva véget ér az XP-korszak, de vállalkozók megtartanák

Fél év múlva véget ér az XP-korszak, de vállalkozók megtartanák

A Windows XP támogatása egy év múlva véget ér – 2014. április 8-tól a Microsoft nem nyújt támogatást a Windows XP felhasználóknak, és nem lesznek elérhetők számukra a biztonsági frissítések sem.
hirdetés
Hogyan nyissunk webáruházat – útmutató 5 egyszerű lépésben

Hogyan nyissunk webáruházat – útmutató 5 egyszerű lépésben

Az internetes értékesítés előnyeiről valószínűleg már mindenki hallott, nem könnyű viszont konkrét segítséget kapni a megvalósításhoz. Ebben próbálunk most segíteni. A Piac&Profit szakértője 5 pontban összefoglalta egy webáruház indításának legfontosabb lépéseit.
A cégek érdeke a privát eszközök céges használatának szabályozása

A cégek érdeke a privát eszközök céges használatának szabályozása

Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben – mutat rá a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda. A jogi iroda közleménye szerint egyedi szabályozás nélkül még adatlopás gyanúja esetén sem feltétlenül vizsgálható át a privát eszközök tartalma.
Kié a céges weboldal?

Kié a céges weboldal?

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a céges domain név tényleg az Öné-e. Most azt a kérdést járjuk körbe, hogy vajon kié az azon futó weboldal? Ha esetleg azt gondolná, hogy az Öné (vagy a cégéé), hiszen fizetett érte, akkor lehet, hogy meg fog lepődni. Szakértőnk rámutat, mire kell figyelnie a fejlesztővel kötött szerződés megkötésénél.
A kassza a nyerő, nem számlázó program?

A kassza a nyerő, nem számlázó program?

A nemzetgazdasági tárca az érintett kisvállalkozói kör üzleti érdekeire figyelemmel nem számít a számlázó gyakorlat tömeges terjedésére, mivel véleményük szerint a szoftver beszerzése ugyan olcsóbb, viszont jelentősen lassítja az üzletmenetet a szigorú előírások miatt.
Szigorúbb szabályok várnak a webáruházakra

Szigorúbb szabályok várnak a webáruházakra

Változnak a távkereskedelem jogszabályai, decembertől szigorúbb szabályozás vár a webáruház-üzemeltetőkre, többek között a vevő 14 napig állhat el a szerződéstől és jóvá kell hagynia az ellenértéket is.
hirdetés

A változások igazi ára

Az üzleti típusú változások miatt akár használhatatlanná is válhat egy hagyományos ERP rendszer, amely komoly kiesést okozhat az árbevételben és az ügyfelek elégedettségét is rombolja.

Innovációs programot indít az SAP

Partnereit hívja innovációra, közös fejlesztésre új programjában az SAP. Ennek keretében a szoftvercég technológiai platformjaira fejleszthetnek a partnerek, és a felhő, a mobil, az adatbázis, a memória alapú számítástechnika területén elkészült alkalmazások piacra vitelében is segít az SAP.

Öt tévhit a webáruházakról

Míg a kiskereskedelmi forgalom inkább stagnál hazánkban, addig az interneten folytatott kereskedelem mindinkább növekszik. Sok kereskedő még mindig nem, vagy rosszul használja ki az internet kínálta lehetőségeket. Szakértőnk rámutat néhány pontra, amelyek a siker gátjai lehetnek!

Nyerő lehet a webáruház

Ma már nem lehet létezni saját webértékesítés, webkereskedelem nélkül. A kkv-k legnagyobb gondja a jó webértékesítési rendszer kialakítása és hatékony működtetése. Az internet komoly lehetőséget kínál arra, hogy eladó és vevő egymásra találjon, de csak akkor, ha jól csináljuk. A jó webes értékesítés technikai, jogi, marketing, logisztikai, pénzügytechnikai vonatkozásait foglalja össze a szakmai rendezvény, ahol a gyakorlatban már tapasztalatot szerzett vállalkozások mondják el a hatékony értékesítési rendszer kialakításának titkait.

Jobban a munkavállalók körmére kell nézni!

Az adatszivárgásból, adatlopásból eredő anyagi károk 39 százalékát az alkalmazottak nem megfelelő informatika-biztonsági tudása és felkészületlensége okozza, amely tovább növeli a vállalati hálózatok sebezhetőségét.

Újra kell gondolni a keresőoptimalizálást!

A hangalapú keresés teljesen újraírhatja a keresőoptimalizálás módszereit. A piac teljesen felbolydulhat, pedig nem kis tételről van szó, csak az Egyesült Államokban 550 milliárd forintot költenek rá.

5+2 értéknövelő Facebook alkalmazás

Mely alkalmazások kínálnak szórakoztató és egyedi tartalmakat, növelik Facebook oldala rajongótáborát és látogatottságát, esetleg az értékesítés volumenét? Szakértőnk összegyűjtötte azokat az alkalmazástípusokat, melyek növelhetik egy Facebook oldal értékét.

Nem veszik komolyan a veszélyt a magyar kkv-k

Alábecsülik az informatikai csalások veszélyét a magyar cégek, 86 százalékuk továbbra sem tart attól, hogy munkatársaik visszaélést követnek el az informatikai rendszereken keresztül. Még a csalásfelderítés során is csupán 53 százalékuk veszi számításba az elektronikus dokumentumokat bizonyítékként.

Indítsuk be saját globális weboldalunkat!

Többféle stratégia is létezik a weboldal optimalizálására. Az optimalizálási stratégiát azonban nagyban befolyásolja a piac, amelyet célzunk. Az európai vagy amerikai piac esetében teljesen más stratégiát kell követni. Szakértőnk útmutatója tartalmazza az összes hasznos tippet, amelyet tudnunk kell a nemzetközi piac meghódításához!

Hány projektmenedzser kell egy vállalatirányítási rendszer bevezetéshez?

Ha röviden meg akarnám válaszolni a kérdést, akkor annyit mondanék, hogy kettő, de ne szaladjunk ennyire előre! – mondja a Piac&Profit szakértője, Giller Tamás, az ERP blog szerkesztője. Valóban mindenki tisztában van a fogalmakkal, és hogy valójában mi egy projektmenedzser feladata egy ERP rendszer bevezetése során? És miért kell belőlük egyáltalán kettő?

A jövő internete a kkv-k nagy lehetősége

A mai folyamatok a jövőben várhatóan sokkal személyesebbé, és önmegvalósítóbbá teszi a világhálót. Ez nem csak a közösségi oldalakat jelenti a fiatalok számára, hanem akár akkv-k is versenyhelyzetbe juthatnak a nagy cégekkel szemben, éppen a specializálódás miatt.

Az egységben van a céges kommunikáció ereje

Telefon és internet, közösségi oldal és céges kommunikációs csatorna, magán- és üzleti tartalmak tárhelye olvadhat egybe a nagyobb hatékonyság érdekében a közeljövőben.

Laptoppal hosszabb a munkaidő

A mobil eszközök több mint 10 százalékkal hosszabbítják meg a munkaidőt. Még mindig a laptop a munkahatékonyság növelésének első számú eszköze, de feljövőben vannak a tabletek és az okostelefonok.

Csípik a blogokat a kkv-k

A kkv-k jellemzően a nyilvános FTP-ket vagy felhő alapú tárhelyeket, a publikus közösségi hálókat, blogokat kedvelik, a nagyvállalatok pedig egyértelműen inkább az intranetet, a munkaközösségek együttműködését megkönnyítő megoldásokat és a videokonferenciát részesítik előnyben. A nagyvállalatok és a kkv-k az üzleti felhasználásra szánt közösségi alkalmazásokat – pl. az intranetet, videokonferenciát és belső közösségi hálózatokat – teljesen eltérő módon használják.

Hogyan tegyük ERP-képessé a cégünket?

Vajon az ön cége elérte már azt a szintet, amikor ERP rendszert kell bevezetni? Mert van olyan vállalkozási szint, amikor nélkülözhetetlen egy megfelelően működő és valós információkat szolgáltató háttér, azaz egy ERP.

Mobilvédelem: tíz tipp a védekezésre!

Telefonunk, táblagépünk vagy laptopunk nélkül lassan egy lépést sem teszünk és ez egyre inkább így van nyaralás közben is. Ezért utazáskor érdemes odafigyelni eszközeink védelmére is. Miután saját magunkat és otthonunkat is bebiztosítottuk, ne felejtsük el mobil eszközeink védelmét sem.

Pénztárgépcsere: sok a hibás támogatási kérelem

Nincs még tömeges jelentkezés a pénztárgépek cseréjéhez igényelhető támogatásért: július elejéig 6794 kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Figyelemreméltó azonban, hogy ebből a hatóságnak több mint hétszázat valamilyen hiba el kellett utasítani.

Megvan az első engedélyezett onlinekassza

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal zöld jelzést adott az első online kommunikációra alkalmas pénztárgépre, amely a rendeletnek megfelelően képes a kereskedők és a NAV közötti mobil-adatkommunikációra. A rendszert a hazai kereskedelmi informatika vezető szállítója, a magyar Laurel Cégcsoport engedélyeztette.

Eladó a céges gép - mire figyeljünk?

Az eladásra vagy elajándékozásra kerülő használt számítógépeken tömegével maradnak rajta személyes adataink és munkahelyi dokumentumaink. Fontos kérdés, hogy eladás esetén az eszközzel együtt milyen adatainkat adjuk idegen kézbe.

Veszélyben a céges adatok a mobilokon?

A mobileszközökkel kapcsolatos vállalati biztonságpolitika részeként nyomon kell követni a felhasználókat és eszközeiket, amelyek hozzáférhetnek a céges adatokhoz. Egyik legfontosabb aspektusa ennek a szabályozásnak az okostelefonok és táblagépek leselejtezése, újrafelhasználása vagy újraértékesítése előtti adattörlési eljárás, amely létfontosságú megelőző intézkedés az adatok elvesztésének, bírságok vagy más negatív hatások elkerülése érdekében.

5 érv a virtualizáció mellett

A virtualizáció, mint informatikai megoldás már évtizedek óta ismert, elterjedése ugyanakkor sokáig váratott magára. Mára azonban a cégek előtt tornyosuló egyre több kihívás mindenki számára elengedhetetlenné tette a hatékonyságnövelést és az erőforrások jobb kihasználására való törekvést. Erre pedig kiváló megoldás informatikai fronton a virtualizáció.

Pénztárgépcsere: mi lesz a borravalóval?

Érdekes kérdést tett fel egy vendéglátós vállalkozó arról, hogyan kell kezelni a jövőben a borravalót, ha a pénztárgépeket bekötik a NAV-hoz.

Digitális takarítás a mobilok hosszú életének a titka

Sokan használják úgy mobil eszközeiket, hogy egyáltalán nem foglalkoznak azok karbantartásával. Az eszközök ennek következtében sokkal korábban kezdhetnek el lelassulni, és gyakrabban lehet számítani a meghibásodásukra is. Pedig a kellemetlenségeknek már néhány egyszerű fogással is elejét lehet venni.

Júliustól kiszervezhető az adatfeldolgozás

Hétfőtől kiszervezhetik az adatfeldolgozást a vállalatok, ami komoly költségcsökkentő tényező lehet, ugyanakkor hatalmas veszélyeket is rejt magában. A személyes adatokkal ugyanis hímes tojásként kell bánni az új adatvédelmi törvény szerint, mert a brutális bírság mellett óriási presztízsveszteség is érheti a cégeket.

Nem divat a netes szállásfoglalás

Az online szállásfoglalás egyelőre kevésbé bevett szokásnak számít hazánkban, ugyanis a magyar internetezők 46 százalékára nem jellemző, hogy a világhálón foglalná le a szálláshelyét, míg 22 százalékuk mindig él ezzel a lehetőséggel.

A trafikos pénztárgépek kétharmadát le kell majd cserélni

Piaci információk szerint a koncessziótulajdonosok bő harmada, azaz kétezer üzlet döntött olyan pénztárgép beszerzéséről, amelyeket később nem lecserélni, hanem csak hozzáigazítani kell majd az NDN és a NAV technikai elvárásaihoz. A trafikosok nagyobb része viszont olcsó, 30-40 ezer forintba kerülő, hagyományos pénztárgépet vett, amellyel nehézkes lesz az adminisztráció, ráadásul az átmeneti időszak leteltével, augusztus 31-én ki is lehet dobni a fölöslegessé váló berendezést.

Minden kötelező elemmel rendelkezik honlapja?

A jó weboldal olyan, mint egy jól kivitelezett épület, fontos, hogy erős, megbízható alapokra épüljön, és maga a ház kívül-belül megfeleljen a követelményeknek: jól nézzen ki kívülről, és minden megfelelően funkcionáljon belülről is, fejleszthető, bővíthető, átalakítható legyen. Sőt jó, ha vannak benne extrák is. Szakértőnk segít, milyen legyen!

Mi lesz az ERP rendszerekkel? Jó tanácsok, ha most választ!

A fejlődés sosem áll meg, mindig lesz előrébb. Így van ez az informatikában és így van ez az informatikai szolgáltatások területén is, nincs ez másképp az ERP (vállalatirányítási) rendszerek világában sem. Mindig van tovább, mindig van hova fejlődni. Szakértőnk az ERP rendszerek jövőjét mutatja be, hova fejlődik az iparág, milyen célok lebegnek az iparági szolgáltatók szemei előtt és ezek hogyan segítik, segíthetik a vállalkozások életét.

Céges blog: hogyan, milyen és miért legyen?

Az ügyfelekkel történő kapcsolattartásban, a napi kommunikációban nem tanácsos csak a közösségi oldalakon, vagy a cég hivatalos weboldalán tevékenykedni, mivel új ügyfeleket, érdeklődőket a manapság gyorsan fejlődő blogolással is szerezhetünk. A vállalkozók többsége azonban idegenkedéssel tekint a személyes kommunikáció ezen formájára, mivel nem ismerik azokat az alapvető lépéseket, trükköket, amelyek segítségével könnyen és hatékonyan vezethetjük online naplónkat. Szakértőnk ebben a témakörben ad most tippeket.

Több pénz forgott a webáruházakban

A magyar webáruházak 73 százaléka könyvelt el 2012-ben forgalomnövekedést, közülük minden harmadik több mint 50 százalékkal tudta növelni az árbevételét, és csak 9 százalékuk számolt be forgalomcsökkenésről.

Ha nem törődünk az ügyféllel, akkor majd a konkurencia fog!

Ha megszereztük a honlap látogató bizalmát, elnyertük a tetszését, de még nem vásárol, akkor se mondjunk le róla. Építsünk ki vele hosszú távú kapcsolatot, hogy előbb-utóbb őt is a megrendelőink, vásárlóink között tudhassuk. Másrészről a meglévő ügyfelekről, vásárlókról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen ha minőségi terméket vagy szolgáltatást nyújtottunk nekik, akkor nagy valószínűséggel szívesen újravásárolnak majd tőlünk. Szakértőnk ezen a téren ad tanácsokat!

Kié a céges domain név?

Egy új vállalkozás induláskor sokszor lényegtelennek tűnik, hogy ténylegesen kinek a nevére lesz bejegyezve az új cég, termék vagy szolgáltatás domain neve. Pedig a nem megfelelő bejegyzésnek komoly következményei lehetnek. Szakértőnk rávilágít, mi ilyenkor a teendő.

Mitől bízik meg bennünk egy vásárló?

Még ha a potenciális vevő rá is talál a weboldalunkra, és elégedett is azzal amit lát, az utolsó pillanatban mégis visszariadhat a vásárlástól, amikor a bankkártya adatait kell megadnia. Hogyan építhetünk bizalmat a vásárlónkban? Szakértőnk tippeket ad a probléma megoldásához.

Informatikai lehetőségek a raktározásban

A raktározással foglalkozó cégek rengeteg modern technológiai megoldást használnak az árukészletük nyilvántartására. Ezeket a rendszereket egy kisebb vállalkozás esetében túl költséges lehet lemásolni, de egy-két apró trükköt tanulhatunk tőlük – hívja fel a figyelmet a Piac&Profit szakértője, Horváth Sándor.

Mire jó a tablet a cégben?

Nem is telefon, nem is netbook, hanem a kettő kombinációja, azok számos előnyének ötvözésével. A táblagépek kisméretűek, egyszerűen kezelhetők, így hasznos segítőtársai a mindennapi üzletmenetnek, és persze szórakoztató eszközök is.

Fellendülőben a netes kereskedelem

Jól szerepelnek a netes kereskedők, egyre jobban és pontosabban fizetnek, valamint csökkent a bedőlési arányuk is. Az elmúlt hónapokban több, a piacon meghatározó kiskereskedelmi lánc indította el online áruházát, és várhatóan lesznek követőik.

A legrosszabbkor jön a kasszacsere

A szezon kellős közepén bíbelődhetnek az új, NAV-hoz bekötött pénztárgépek beállításával a Balaton-parti kereskedők és vendéglátósok. A Kisosz éppen ezt szerette volna elkerülni, ám az érdekvédelmi szervezet javaslatai nem jelentek meg a rendeletben.

IT: csak a költség számít?

Leginkább a költségekre figyelnek informatikai rendszerük kialakításánál a kisvállalkozások az Ipsos Mori Microsoft megbízásából a felhőszolgáltatások elfogadottságáról szóló kutatásának eredményei alapján. Magyarországon 60%, az európai válaszadók 40%-a számára ez különösen fontos kérdés.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo