Info & tech cikkek


IT-biztonság: túl szabad a pálya

IT-biztonság: túl szabad a pálya 

Az IT biztonság egyike annak a tíz területnek, ahol érdemes lenne mostanában startup céget alapítani a Business Insider szerint. Éspedig azért, mert a kkv-szektorban akkora hiányosságok vannak ezen a területen, ami kiváló piac az informatikai cégeknek. A lehetőség a többség számára azonban annyit jelent: azonnal tenni kell valamit saját védelmünk érdekében.
Egyre jobban bejön a cégeknek a VOIP

Egyre jobban bejön a cégeknek a VOIP 

Míg 2014 januárja és októbere között több mint 200 ezerrel csökkent a vezetékestelefon-vonalak száma Magyarországon, addig a VoIP-csatornák száma közel ennyivel növekedett ugyanebben az időszakban.
Félnek, nem értik, nem törődnek vele

Félnek, nem értik, nem törődnek vele 

A magyar vállalkozások nem sietnek az olyan digitális irodai megoldások bevezetésével, mint az e-dokumentumkezelés, az e-számla vagy a mobileszközök. Vannak, ahol ezt üzleti folyamataik összetettségével magyarázzák, máshol arra hivatkoznak, hogy a virtuális iroda nem olcsó mulatság. Előnyei pedig vitathatatlanok: csökkenti a költségeket, növeli a hatékonyságot, és ami a legfontosabb: kritikus helyzetekben időt takaríthatunk meg vele.
Így alakul át a vállalati biztonság

Így alakul át a vállalati biztonság 

Rövid távú előrejelzést közölt a biztonsági piac várható trendjeiről az IDC. A kutatócég FutureScape elnevezésű riportsorozatának darabjaival az informatikai vezetők és más szakemberek figyelmét igyekeznek ráirányítani az elkövetkező 1-3 év legfontosabb mozgatóelemeire, legégetőbb problémáira.
A webshopok nyerhetnek a vasárnapi zárvatartással

A webshopok nyerhetnek a vasárnapi zárvatartással 

Az idei évben is jelentős növekedést könyvelhetnek el az online kereskedők, a forgalom az év végéig várhatóan a 266 milliárd forintot is meghaladja majd. A webshopok lehetnek egyébként a vasárnapi zárvatartás nyertesei is.
Óriási pénz bánja, ha nem működik az IT

Óriási pénz bánja, ha nem működik az IT 

Hajlamosak vagyunk mindent természetesnek venni, amíg az rendben működik. A flottul működő folyamatok értékére viszont azok hibái hívják fel legjobban a figyelmet. Nincs ez másként az informatikai rendszereknél sem, ahol ráadásul egészen konkrétan ki lehet mutatni, mennyit ér, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy azoknak mennie kéne.
Így kerüljük el a Pingvin haragját

Így kerüljük el a Pingvin haragját 

Megfelelő linkek nélkül egyetlen weboldal sem érhet el jó helyezést a Google keresőjében, ám a linképítés komoly kockázatokat is hordoz. Ismerkedjünk meg a Google Pingvin algoritmusával! Szakértőnk segít, hogy feleljünk meg neki.
Sok magyar oldalnak megkegyelmezett a Pingvin Mikuláskor

Sok magyar oldalnak megkegyelmezett a Pingvin Mikuláskor 

Mikulásra igen komoly változásokat hajtott végre a Google a magyar kereső algoritmusában is. A Pingvin algoritmus sok, korábban büntetett oldalnak kegyelmezett meg.
Beindulóban a BYOD – nő a fenyegetettség is

Beindulóban a BYOD – nő a fenyegetettség is 

A hazai munkahelyeken jelentősen megnövekedett a dolgozói tulajdonú mobileszközök száma (BYOD - Bring Your Own Device), viszont az ehhez szükséges szabályozások elterjedtsége nem emelkedett számottevően a tavalyi adatokhoz képest.
Rangsorolni kell az igényeket, hogy biztonságban legyünk

Rangsorolni kell az igényeket, hogy biztonságban legyünk 

A kis cégek gyakran hiszik azt, túlságosan jelentéktelenek ahhoz, hogy felkeltsék a kiberbűnözők figyelmét. Azonban ez az önámítás jó lehetőséget ad a kiberbűnözőknek ahhoz, hogy könnyedén, nagyobb erőfeszítések nélkül jussanak pénzhez. Szakértő segít, hogy mi a védelem kulcsa!

Gépek hálózata véd meg minket 

A gépek közötti kommunikáció fejlődése egészen utópisztikus dolgokat tett reálissá, persze hogy a végtelen lehetőség közül végül mi terjed el a piacon, az attól is függ, hogy mire lesz igény. A biztonságtechnika az a terület, ahol az innovatív technológia a mindennapi életet valóban jobbá és nem csak trendibbé teszi.

5 tartalmi baki keresőoptimalizálásnál 

Hiába építjük ügyesen a linkeket, figyelünk a kulcsszavakra, mégis gyakran kárba vész a keresőoptimalizálásba fektetett idő. Pontosabban elvérzik weboldalunk, ha a tartalomról van szó. Íme a leggyakoribb hibák, amiket célszerű elkerülni honlapunk tartalmának feltöltésekor:

Profiknak profi kell WiFiből is 

Egy nagy ügyfélforgalmat bonyolító helyiségben - legyen az üzlet, hotel, iroda vagy bevásárlóközpont, általában még a padló is speciális anyagból készül, hogy bírja a terhelést. Miért gondoljuk, hogy WLAN hálózatból az otthoni használatra tervezett is megteszi?

Adatkezelés szabályosan - a legfontosabb tudnivalók 

Vállalkozóként könnyű elveszni a jogszabályok erdejében – elhanyagolt terület ezen belül az adatkezelésre vonatkozó szabályok betartása. Pedig ha nem figyelünk, tetemes bírságot is kaphat a cég. Összeszedtük, mi az, amire mindenképpen figyelni kell!

Munka 2020-ban: otthonról, miközben a robot kávét főz 

Előbb mondana le a tévéjéről, mint az okostelefonjáról a digitális nemzedék, amely egyre inkább előnyben részesíti a rugalmas munkaidőt és lényegesen hatékonyabb, ha a saját eszközeiről dolgozhat.

Tippek a hatékony Google hirdetéshez 

Nehéz elhinni, de egy jó minőségű hirdetést a Google akár 80 forintos kattintással tesz az első helyre, míg egy rossz minőségűt 500 forintért csak a harmadikra. Hogyan készítsünk jó minőségű hirdetést avagy mikor lesz Adwords hirdetésünk a legolcsóbban az első helyen? Verdes János szakértő szerint a Google néhány egyszerű számítással határozza meg a hirdetés relevanciáját.

A linképítés nem minden avagy mi a keresőoptimalizás lényege? 

A keresőoptimalizálás lépéseit néha félreértik. A végén derül ki, hogy egy csomó idő elment feleslegesen. Egyszerűen megspórolhatjuk a feleslegesen futott köröket. Megúszhatjuk, hogy különböző mértékű büntetés miatt hátrasorolja vagy el is tüntesse oldalainkat a Google.

Ennyivel olcsóbb a felhő a cégeknek 

Évente átlagosan 72 ezer forinttal lehet alacsonyabb az egy főre jutó informatikai költsége egy olyan cégnek, amely az adatait „felhőben”, vagyis külső adatközpontban tárolja. Egy 80 főt foglalkoztató cég nagyságrendileg évi 6 millió forintot takaríthat meg a felhőalapú szolgáltatások révén, ennek ellenére a bérlők túlnyomó többsége még mindig a saját üzemeltetésű szerverszobákhoz ragaszkodik az irodapiacon.

Miért esett vissza hirtelen a weboldalam látogatottsága? 

A keresőkből érkező forgalom minden céges weboldal számára rendkívül fontos. Olykor azonban előfordul, hogy a látogatottságunk egyik napról a másikra visszaesik. A háttérben a Google büntetései állnak.

Megéri, ha netezhet a dolgozó?  

Ma a legtöbb munkakörben már evidensen szükség van internet használatra. Elképzelhető viszont, hogy ott is jobban megéri belefoglalni ezt a munkaköri leírásba, ahol nem lenne muszáj.

Facebook az irodai gépen? Nem alapjog!  

Manapság már kevés olyan munkakör létezik, amihez nincs szükség internetre. Ahol van, ott ezt az eszközökkel együtt a munkáltatónak kell biztosítania. Hogy mire és hogyan használható a rendszer, azt érdemes szigorúan szabályozni.

Néhány év és a világ negyede felhőben lesz 

2018-ban a világ népességének fele rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, közülük pedig minden második igénybe vesz valamilyen felhőalapú tárolási szolgáltatást. Az adatközpontok forgalma közel megháromszorozódik, és ennek a forgalomnak a 76 százalékát a felhő fogja kitenni.

Öt tipp, hogyan csökkenthetjük IT-költségeinket 

Hiába van most felfutó ágban a magyar gazdaság, a vállalkozásoknak ettől nem lesz könnyebb az élete. A növekvő adminisztrációs költségek, adóterhek miatt ott kell spórolni, ahol csak lehet – akár a céges IT-rendszeren is.

Webshopok: aki lemaradt, az kimaradt 

A kereskedők többsége szerint az elmúlt 3 évet figyelembe véve, eddig idén nőtt legnagyobb mértékben az új szereplők száma, de ezek sok esetben még egy évet sem élnek túl a piacon. De még hátravan a karácsonyi roham.

Erre ügyeljenek a cégek, hogy biztonságban legyenek! 

Egyre jobban terjednek célzott, személyre szabott támadások. Egy védelmi rendszer annyira erős csupán, mint a leggyengébb pontja – állítják a biztonsági szakértők. Hogyan tudunk mégis felkészülni egy kibertámadásra?

A linképítés 3 kulcsa 

Lehetetlen a Google élmezőnyébe kerülni linképítés nélkül. A honlapra hivatkozó és onnan elérhető linkek ugyanis még mindig megmutatják a webhely megbízhatóságát, hitelességét és aktualitását. Ahhoz, hogy weboldalunk megállja a helyét, a honlapunkra hivatkozó linkeknek 4 pontot kell teljesíteniük.

Nincs pénz it-re, ötletszerű a frissítés 

Lassú növekedés várható az IT eszközpark-beruházások terén a magyar kkv-knál, készpénzes finanszírozási forma az élen a bérleti konstrukciók előretörése mellett – derül ki egy friss kutatásból.

A Google is a biztonságot szereti 

Az SSL tanúsítvány már nem csak a hitelesítésben és az interneten utazó adatok titkosításában segíti a tartalomszolgáltatókat, de a látogatottság és az ismertség növeléséhez is hozzájárul

A munkavállaló a cég gyenge pontja 

A munkavállalók többsége nem érzi saját felelősségének a vállalati IT biztonság kérdését, a vállalatok negyedénél pedig nincs biztonsági szabályzat. Többek között erre derült fény a Cisco 13 országban, több mint 12 000 munkavállaló megkérdezésével végzett biztonsági kutatásából.

Így spórol nekünk a felhő konkrétan 

A felhővel kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett előny, hogy segíti a cégeket a költségek visszaszorításában. De pontosan milyen tételeket spórol meg az a vállalatvezető, aki felhő alapú megoldásokra vált? Utánajártunk.

Az interneten hallgatni arany 

Az adatainkhoz akkor is hozzáférhetnek, ha a lehető legerősebb védelmet használjuk, ezért érdemes a lehető legkisebbre csökkentenünk a digitális lábnyomunkat. Mutatjuk hogyan!

Ezt várhatjuk az e-számlától 

Bár a cégek számára központi kérdés a működési költségek csökkentése, az e-számlázás egyelőre nem nagyon terjedt el. A Számlaközpont szakértője segít megtudni, hogy milyen konkrét előnyöket remélhet, aki vált!

Így optimalizáljuk weboldalunkat 

Fontos szem előtt tartanunk és a Google mérnökei is azt hangsúlyozzák, hogy a felhasználók számára készüljön a tartalom és ne a keresőmotoroknak. A jó minőségű tartalomra mások is felfigyelnek, és a saját weboldalukon fognak hivatkozni egy-egy linkkel. A jó minőségű tartalom készítésében a következőket érdemes szem előtt tartanunk.

Mikor váltsunk ügyviteli rendszert? 

Ahogy egy cég fejlődik, úgy csiszolódnak a folyamatai és változnak az igényei is, ezért előbb-utóbb a régi ügyviteli rendszert le kell cserélni, ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy mi a legmegfelelőbb időpont a váltásra?

Linképítés: ezért büntet a Google 

A keresőoptimalizáló cégek többsége nagy hangsúlyt fektet a link építésre, de sokan elfelejtik, hogy gyorsan gyarapodó "backlinkek" csak egy bizonyos szintig hatékonyak. Ha ugyanis nem tartunk mértéket, a gyorsan és könnyen jött haszon sokba kerülhet.

Sehol sincs a cégek közti online kereskedelem 

A hazai cégek jelentős többsége még mindig a klasszikus beszerzési módszereket részesíti előnyben. Míg tavaly az online kiskereskedelem a teljes forgalom 3,1 százalékát tette ki, addig az online nagykereskedelem mértéke egyelőre a hibahatáron belül mozog.

Bezárultak a kiskapuk 

Kamionok ezrei róják a sztrádákat, hatalmas árutömegeket mozgatva naponta. Nagyon nem mindegy, hogy mindez mennyibe kerül, és mennyire megbízhatóan, biztonságosan történik. A telemetria segítségével mindkét igény könnyedén kielégíthető.

Elengedte a pórázról a Pingvint a Google 

Szombaton ismét útjára bocsátotta a Google új algoritmusát, ami a Pingvin nevet viseli. Új weboldalak bukkanhatnak fel keresésekre, és sok webáruház dőlhet be éppen a karácsony időszak előtt.

Aranyszabályok értékesítési honlap kialakításánál 

Amennyiben az értékesítés a fő célunk a weboldallal, az első felvillanó képnek egyértelműen a látogató tudtára kell adnia, hogy jó helyen jár. Ez az oldal róla szól, és nem egy ismeretlen cégről, húzza alá Verdes János honlapszakértő, aki szerint ehhez célszerű a dizájnt az alábbiak szerint kialakítanunk.

Egy eszköz mind felett - így spórol nekünk a telefon 

Okostelefonnak hívják, de valójában egy mini számítógép az, amit a zsebünkben hurcolunk. Ha ennek megfelelően használjuk, akkor néhány app segítségével számos más eszközt kiválthat egymagában. Ha így nézzük, akár a drágább, de vágyott készülék is belefér...

Így védekezhetünk a hackerek ellen 

A felhasználók gyakran alábecsülik a hackerek személyes adataik iránti érdeklődésének mértékét, és a jelszavak gondos megválasztásának sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését eredményezheti.

Öt meghökkentő előrejelzés 2017-re 

A Gartner szakértői belenéztek az üveggömbbe, és megjósolták, mi mozgatja majd az üzleti informatikát néhány éven belül. A jóslatok között van egy-két igencsak meghökkentő. Lássuk, mit gondol a fejlődés irányáról a világ egyik legjelentősebb IT-piaci tanácsadója!

Hogyan lehetnek biztonságban az adataink a felhőben? 

A szolgáltatók lehetőségeikhez mérten gondoskodnak a felhőben tárolt adatok biztonságáról, de ez nem jelenti azt, hogy az ügyfélnek ne lenne ezzel kapcsolatban tennivalója és arra sem érdemes számítani, hogy egy felhőszolgáltató garanciát vállal az adatbiztonságra.

Hacker veszély! Így lehet biztonságban! 

Számos változás ment végbe az informatikai biztonság színterén, a hackerek egyre jobban utaznak a cégekre. Ezért a vállalati biztonsági stratégiát minden szervezetnél érdemes időről időre megvizsgálni, és szükség esetén frissíteni.

Ne a jósgömbből döntsünk! 

A vezetők inkább a megérzéseikre hagyatkoznak az üzletet alakító döntések során, mintsem az adatokra. Az adatelemzés minőségének javításába azonban egyre többen fektetnek be, annak hosszú távú hatásai miatt.

Mire kell ügyelni az elektronikus munkaidő nyilvántartásnál? 

Akár papíron, akár elektronikus formában vezetjük a munkaidő nyilvántartást, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. A munkaügyi ellenőrzés során ugyanis erre kiemelten ügyel a hatóság és komoly büntetést kockáztat, aki akár egyszerű tájékozatlanságból nem felel meg a szabályoknak.

Kulcsszavak elhelyezése a honlapon: 5 fontos tipp 

Keresőoptimalizálási aranyszabály, hogy minden oldalt úgy kell felépíteni, hogy a kereső által meghatározott kulcsszó egybe essen azzal, amire a leendő vevőink keresnek. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Íme 5 tanács kulcsszavazáshoz Verdes János kkv-honlapszakértőtől.

Hogyan ötleteljünk virtuálisan? 

Ki mondta, hogy egy csapat csak akkor tud együtt gondolkodni, ha fizikailag is együtt vannak a tagjai? A távmunka korszakában az ötletelőértekezleteket sem kell az irodában tartani, csak be kell tartani a virtuális brainstorming szabályait, hogy hatékonyak legyünk.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Info & tech téma
heti hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek  

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságoknak.

Cégblog

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek 

Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo