Info & tech cikkek

hirdetés

Nincs mentesség a mozgóárusoknak

Nincs mentesség a mozgóárusoknak

Mivel a mozgóárusok szinte folyamatosan haladnak, nem garantálható, hogy amikor az AEE egység éppen kommunikálna a NAV szerverével, pont olyan területen járnak, ahol van lefedettség. Az adóhatóság válasza szerint nem probléma, ha időnként megszakad az online kapcsolat.
Hogyan lehet még több online vásárlónk?

Hogyan lehet még több online vásárlónk?

Mit tegyünk, ha már rátalálnak a weboldalunkra a látogatók, hogyan és mivel vehetjük rá a látogatóinkat a vásárlásra, rendelésre vagy a kapcsolatfelvételre? A Piac&Profit szakértője tippeket ad a vásárlási kedv növelésére.
A sikersztorik sem győzik meg a kkv-kat a webes értékesítés előnyeiről

A sikersztorik sem győzik meg a kkv-kat a webes értékesítés előnyeiről

Az online kereskedelem töretlen élénkülése ellenére mindössze a hazai kkv-k 16%-a rendelkezik webáruházzal, pedig az online értékesítési csatorna bevezetése révén akár meg is sokszorozódhat a vállalat bevétele – derül ki a rEVOLUTION Software saját, nagymintás kutatásából.
Halva született a QR-kód?

Halva született a QR-kód?

Még mindig csak startup-fázisban van a QR-kód, azonban csúcsa elérése nélkül cserélhetik le a kétdimenziós vonalkód technológiáját korszerűbbekre.
A jó felhasználói élmény csodaszerei

A jó felhasználói élmény csodaszerei

Bármilyen eszköz használata közben, miközben kihasználjuk funkcionalitását, vagy éppen morgolódunk sutaságán egy élményt élünk át. Érzéseket vált ki a belőlünk. Ha jól tervezték, örömöt, ha rosszul, frusztrációt okozhat. Ma, amikor rengeteg dolgot valamilyen képernyőn keresztül használunk, ennek az úgynevezett felhasználói élménynek a kellemessé tétele valóban központi témává vált. Egy kisebb- nagyobb képernyőn keresztül kell ugyanis elérnünk, hogy az oldalunkkal kapcsolatba kerülők megértsék, mit akarunk, pozitív érzések alakuljanak ki bennük, és - végső és legfontosabb célként – vásároljanak. Szakértőnk tippjeivel segít!
hirdetés
Online nem praktizálnak a magyar ügyvédek

Online nem praktizálnak a magyar ügyvédek

Kreatív lehetőségek és megoldások helyett alapinformációk közlésére szorítkoznak a jogászok, de az ügyvédeknek csak alig negyede rendelkezik saját honlappal.
Júliusra lesznek új pénztárgépek

Júliusra lesznek új pénztárgépek

Legkésőbb június 30-ig megjelennek a piacon az új elvárásoknak megfelelő pénztárgépek egy pénteki egyeztetés szerint. Problémát jelenthet azonban, hogy a jelenlegi szabályok szerint az átállás kezdő időpontja jelenleg május 1. és büntető szankció nélkül június 30-ig lehet a régi pénztárgépeket használni.
Vége a céges mobil korának?

Vége a céges mobil korának?

A Gartner piackutató cég globális felmérésének eredményei szerint a vállalatok közel kétötöde kíván felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy céges infokommunikációs eszközökkel látja el alkalmazottait. Vagyis vége lehet a céges telefonok és laptopok korának.
A vállalatok harmada még mindig védtelen

A vállalatok harmada még mindig védtelen

A vállalatok 30 százaléka még mindig nem használ modern és automata kliens eszközöket. Más szóval a vállalatok nagy része még mindig automatizált alkalmazásrendszerek nélkül kezeli és frissíti szoftvereit, hardvereit és operációs rendszereit, amelynek hiánya nagyban lelassítja és megnehezíti az informatikai folyamatokat.
A trafikosok szívhatják a fogukat az onlinekassza miatt

A trafikosok szívhatják a fogukat az onlinekassza miatt

Várhatóan tovább csúszik az országban működő mintegy 300 ezer pénztárgép kötelező cseréje, mivel a már többször módosított határidő sem tűnik tarthatónak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összeköthető berendezések mintadarabjainak engedélyeztetése ugyanis még csak nemrég kezdődött el, így egyelőre nincs a piacon olyan engedélyezett pénztárgép, amely megfelel az új törvényi előírásoknak. A problémával leghamarabb a július elsejétől induló új nemzeti dohányboltok üzemeltetői szembesülnek, akiknek ráadásul nem csak az adóhatóság felé kell az online adatforgalmat biztosítaniuk, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. irányába is.
hirdetés

Tippek a céges weboldal forgalmának növelésére

„Szeretnék sokkal több látogatót a honlapomra” - ez az egyik leggyakoribb kívánság a cégvezetők részéről, hiszen az online sikeresség egyik fontos mérőszáma a weboldal látogatottsága. A látogatók hiánya ugyanis azt eredményezheti, hogy elmarad az optimális forgalom és ennek következtében a bevételek is megcsappannak.

Elkészült az új trafikok első kasszarendszere

A trafikok esetében a pc-alapú, a NAV mellett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek is online jelentő pénztárgépeknek a jövedéki szabályokat is követniük kell.

Óriási potenciál van a vidéki netes vásárlókban

Tavaly a kanapé, az idei első negyedévben a netbook volt a legkeresettebb termék az online plázában, de hihetetlenül népszerű a gyerekülés is, a kipufogó pedig már-már örök klasszikusnak számít.

Nem indultak időben az onlinekasszák

Elvileg mától már be kellett volna kötni az ország kiskereskedelmi egységeinek pénztárgépeit az adóhatósághoz. A gyakorlatban persze az átállás még hónapokig tart, az erre alkalmas gépek jelentős részének még a forgalmi engedélyeit sem adták ki a hatóságok. Pedig az átállástól komoly bevételt vár az államkassza, de a jelek szerint Matolcsy György ezen ötlete is csak a kormány elkapkodva kivitelezett ötleteit szaporítja.

Korai temetni a hazai nyomtatópiacot

A romló piaci viszonyok ellenére nem kell temetni a magyar dokumentumkezelési szektort. A darabszámok csökkenése, a használt gépek felülreprezentáltsága az új beszerzések ellenében, illetve a nem eredeti kellékanyagok iránti fokozódó kereslet valós problémákat jelentenek, ugyanakkor új fejlődési irányok is mutatkoznak.

Ez lesz gyanús a NAV-nak

Számos olyan viselkedésről árulkodik majd az onlinekassza, amelyről nem is gondolnánk, hogy gyanúra ad okot az adóhatóságnál. Nemcsak a konkrét forgalmi adatok buktathatják le a kereskedőket, hanem például a bevitelek gyakorisága is.

Nagy kampányhoz Nagy Adat

A szakértők szerint a folyamatosan változó fogyasztói preferenciák követéséhez elengedhetetlen a modern adatelemző megoldások használata. A cégvezetők többsége a közösségi oldalakon elérhető adatokat is elemzi.

A cégeknek is jó a papírmentesség a környezet mellett

Az elektronikus ügyintézés gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a mindennapi ügymenetet, mégis csak lassú léptekkel haladunk a papírmentes iroda felé. A Föld napja alkalmából szakemberek ennek különböző aspektusait taglalták.

Csak minden negyedik mobilos használja az internetet

A 18 évesnél idősebbek 78 százalékának, nagyjából 6,3 millió felnőttnek van mobiltelefonja Magyarországon a Mediameter kutatása szerint. A tulajdonosok fele azonban csak telefonálásra, SMS-küldésre használja a készüléket.

A könnyített e-számlázás rejtett buktatói

Elvileg könnyebb ez év elejétől e-számlázni, kialakult ellenőrzési gyakorlat hiányában azért van kockázata a könnyítések alkalmazásának: a nem megfelelő számla kapcsán félmillió is lehet a bírság. Ennek ellenére érdemes váltani, de nem árt a körültekintés!

Mobilra optimalizálni: miért, hogyan és kinek jó?

A rohamosan terjedő okostelefonok korában alapvető elvárásnak számít, hogy a céges weboldalak, vagy webáruházak mobileszközökről is élvezhetőek legyenek. Az optimalizálás hogyanja és mikéntje a cégvezetők számára sok esetben ismeretlen terület, ezért a leggyakrabban felmerülő kérdésekre most választ kaphat szakértőnktől, Bátky Zoltántól, a Technet.hu főszerkesztőjétől.

A válság miatt fordultak a vevők a webshopok felé

A 2008-as válság után a vélt vagy valós olcsóságuk miatt fordultak a vevők a webáruházak felé, jelenleg 5-6 ezerre tehető a magyar nyelvű honlappal rendelkező ilyen áruházak száma.

Még a mosdóból is vásárolnak az okostelefonosok

Meglepő eredményeket hozott egy online kérdőíves felmérés: a hazai okostelefon tulajdonosok 40,7 százaléka tévénézés közben, 27,4 százaléka pedig a mellékhelyiségben nyomkodja készülékét.

A gyártók között népszerű a pénztárgépcsere

Több mint tíz cég, köztük magyar vállalkozások is készülnek új pénztárgépek gyártására a mostani berendezések kötelező cseréjével összefüggésben. Az állam ötvenezer forinttal támogatja gépenként a cserét, de a támogatást nem könnyű igénybe venni.

A vállalati igények rendezik át az infokompiacot

A vállalati ügyfelek igényei az elmúlt hónapokban erőteljesen átrendezték a telekommunikációs piacot: a távközlés egyre inkább összeforr az vállalati informatikai szolgáltatásokkal.

Ezektől a cégektől lehet pénztárgépet venni

Lassan minden információ rendelkezésre áll a pénztárgépcseréhez: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számos listát tett fel honlapjára, amely tartalmazza az egyes feladatok ellátására engedéllyel rendelkező cégek, illetve alkalmas gépek felsorolását.

Tévhitek miatt nem terjed az e-számla

A legtöbben a fizetés meggyorsítására használják az e-számlát, pedig kiválhatná a papíralapú változatot, jelentős megtakarítást és hatékonyság növekedést hozva a kisebb cégeknek is. Sajnos még mindig sok a tévhit és a félelem, ezért alacsony a befogadási hajlandóság is.

Pénztárgépcsere: ötvenezerrel besegít az állam

Ötvenezer forint támogatást ad az állam a pénztárgépek cseréjéhez az arra jogosult vállalkozóknak, de cégenként csak legfeljebb öt gépet lehet támogatással cserélni – jelentette be a kormány szerdai döntését a nemzetgazdasági miniszter.

Hogy állunk a mobilinternettel?

A 21. századi fejlődés egyik legfontosabb húzóágazatát a digitális gazdaság jelenti. Az ebben az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázása az internet minél szélesebb sávú és minél szélesebb körű elérhetőségén múlik.

Van, ahol bevált az onlinekassza

Csaknem harmadával több volt a bejelentett forgalom a horvátoknál az onlinekassza-rendszer első működési hónapjában. Így az ottani adóhatóság elégedett az onlinekassza 2013. januári indulásának eddigi eredményével, de a februárban kezdődő szigorú ellenőrzések hatására további javulást várnak.

Egyszerűen elkészíthető az szja-bevallás a NAV szolgáltatásával

Egyszerűen, néhány kattintással telepíteni lehet a számítógépekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új szolgáltatásával azokat a programokat, amelyek a személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez szükségesek - tájékoztatott pénteken az adóhatóság.

ERP képes már a cége?

Az elmúlt tíz évben rengeteg hazai vállalkozás szerelkezett fel valamilyen ERP – vállalatirányítási – rendszerrel. Az utóbbi négy-öt évben pedig rohamos fejlődés mutatkozik a CRM – ügyfélkezelési, értékesítési – rendszerek területén. De vajon az ön cége elérte már azt a szintet, hogy ERP rendszert kelljen bevezetni?

Számolja ki, hányadán áll vállalata az energiával!

Új, ingyenes online kérdőív nyújt segítséget a vállalatoknak abban, hogy könnyen értékelhessék energiamenedzsmentjüket és tovább csökkenthessék energiaköltségeiket.

Mi fenyegeti leginkább a cégek számítógépeit?

A Kaspersky Lab szakemberei több mint 132 millió sérülékenységet tártak fel, több mint 11 millió asztali számítógépen. Ez a szám pontosan azt mutatja, hogy felhasználóként átlagosan 12 veszélyes biztonsági rés található a számítógépeken.

Új szabályok a vásárlói panaszok gyorsabb rendezésére

A be nem vált szolgáltatások vagy termékek megvásárlói ezentúl gyorsan, olcsón és igazságosan, hosszadalmas bírósági eljárás nélkül érvényt szerezhetnek igazuknak a Parlament két keddi döntésének köszönhetően. Az elfogadott két jogszabály elsősorban az internetes és más országban történő vásárlások terén kínál segítséget.

Kik azok a mobinauták?

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma, már közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az új ügyfelek kétharmada pedig ezeket választja. Őket mobinautáknak nevezi az Ipsos, róluk készült egy kutatás. A telefon aktív része a mindennapoknak.

Webshop trendek: bővül és változik az online piac

A webshop tulajdonosok 68 százalékánál az elmúlt évben nőtt a forgalom, a vásárlások felénél átlagosan a kosarak mérete is nagyobb lett. A folyamatos fejlesztések mellett ennek a trendnek köszönhető, hogy minden második online felülettel is rendelkező üzlet bevételeinek legalább felét itt éri el.

Kockázatos lehet a neten toborozni

A cégek világszerte egyre inkább felismerik a közösségi oldalak használatának előnyeit, melyeket nem csak üzleti, hanem toborzási célokra is alkalmazhatnak, így találva rá a legjobb jelöltekre.

Ilyen lesz a pénzforgalom a jövőben

Az USA-ban közel 13 milliárd dollárnyi vásárlást bonyolítottak valamilyen mobilfizetési megoldáson keresztül tavaly. A mobilfizetés nagyhatalmai a következő években várhatóan Európa és Észak-Amerika lesznek: 2015-re a tranzakciók 75 százalékát bonyolítják majd a két földrész lakosai és 2017-re akár 90 milliárd dollárnyi forgalmat is elérheti a mobilfizetés. Magyarországon a lehetőség még nem igazán elterjedt, a fizetési szokások itthon is gyorsan változnak azonban.

Jönnek az androidos kártevők

A G Data víruslaboratóriumának információi szerint az elmúlt hónapokban tömegével jelentek meg az új andoridos kártevők, a bűnözők ráadásul egyre összetettebb támadásokat valósítanak meg.

A mobil több, mint telefon - asszisztens a zsebben

Az átlagos mobilhasználó egy felmérés szerint naponta hatvanszor nézi meg a készülékét, hogy keresték-e, kapott-e SMS-t, e-mailt, jött-e valami fontos hír. Ha a fejlődés az elmúlt évek sebességével folytatódik, a mobil lassan a mostaninál is meghatározóbb szerepet kap a magán-, sőt az üzleti életben is. Összeszedtünk néhány igazán hasznos alkalmazást.

A nők miatt terjed az okostelefon

A legtöbb okostelefon-szolgáltatást többet és rendszeresebben használják a nők a férfiaknál az Ericsson ConsumerLab kutatási eredményei alapján, tehát elsősorban nekik köszönhető az okostelefonok növekvő népszerűsége.

Drágán megfizethetünk az olcsónak tűnő szoftverért

Bár vannak, akik azért keresik az illegális szoftvereket, hogy pénzt takarítsanak meg, sok esetben inkább tetemes veszteségre számíthatnak. Egy a tízhez az esélye, hogy eközben a kalózok rosszindulatú szoftverrel fertőzik meg a vállalati gépet. Egyéni felhasználók esetében a veszély még nagyobb, minden harmadik esetben megtörténik a fertőzés!

Nyitottabbak vagyunk a mobilfizetésre

Nő a nyitottság a mobilfizetés iránt a MasterCard friss felmérése szerint. Sokan már látják, hogy gyors, kényelmes és innovatív megoldás, de többen aggódnak a biztonság miatt bizonytalanok a technológia terjedésének gyorsaságával kapcsolatban is.

Letisztulóban a kupon piac

6,5 milliárd Ft-os forgalmat bonyolított Magyarországon 2012-ben az online bónuszos/kuponos piac. Miközben a szereplők száma csökken és a piaci konszolidáció jelei láthatók, a legnagyobb oldalak népszerűsége töretlen – derül ki az eNET éves kutatási összefoglalójából.

Mindent tud az AEE

Alaposan kidolgozták a NAV-nál az adóügyi ellenőrző egység (AEE) követelményeit, úgy tűnik, az adóhivatal szakértői a legkörmönfontabb csalásokat is igyekeztek kivédeni. Az AEE-be csak írni lehet, törölni nem, áramforrás nélkül is képes működni, egymillió bizonylatot tud tárolni, és ha mégis betelt, csak cserélni lehet, újrafelhasználni nem.

Egyre csak nő a kereslet okostelefonra

Rekordokat döntenek az okjostelefonok értékesítései, ezzel szemben a hagyományos telefonok iránti kereslet csökken. A hazai mobilvásárlói piacon is előretörnek az okos készülékek.

Ezért éri meg egy kkv-nak a webshop

A magyar kkv-k jelentős része konzervatív módon ragaszkodnak a hagyományos fizikai boltjaikhoz, miközben az online vásárlás előretörését kihasználók költségeik jelentős részének megtakarítása mellett még vevőkörüket is szélesíthetik.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo