Info & tech cikkek


Erre ügyeljenek a cégek, hogy biztonságban legyenek!

Erre ügyeljenek a cégek, hogy biztonságban legyenek! 

Egyre jobban terjednek célzott, személyre szabott támadások. Egy védelmi rendszer annyira erős csupán, mint a leggyengébb pontja – állítják a biztonsági szakértők. Hogyan tudunk mégis felkészülni egy kibertámadásra?
A linképítés 3 kulcsa

A linképítés 3 kulcsa 

Lehetetlen a Google élmezőnyébe kerülni linképítés nélkül. A honlapra hivatkozó és onnan elérhető linkek ugyanis még mindig megmutatják a webhely megbízhatóságát, hitelességét és aktualitását. Ahhoz, hogy weboldalunk megállja a helyét, a honlapunkra hivatkozó linkeknek 4 pontot kell teljesíteniük.
Nincs pénz it-re, ötletszerű a frissítés

Nincs pénz it-re, ötletszerű a frissítés 

Lassú növekedés várható az IT eszközpark-beruházások terén a magyar kkv-knál, készpénzes finanszírozási forma az élen a bérleti konstrukciók előretörése mellett – derül ki egy friss kutatásból.
A Google is a biztonságot szereti

A Google is a biztonságot szereti 

Az SSL tanúsítvány már nem csak a hitelesítésben és az interneten utazó adatok titkosításában segíti a tartalomszolgáltatókat, de a látogatottság és az ismertség növeléséhez is hozzájárul
A munkavállaló a cég gyenge pontja

A munkavállaló a cég gyenge pontja 

A munkavállalók többsége nem érzi saját felelősségének a vállalati IT biztonság kérdését, a vállalatok negyedénél pedig nincs biztonsági szabályzat. Többek között erre derült fény a Cisco 13 országban, több mint 12 000 munkavállaló megkérdezésével végzett biztonsági kutatásából.
Így spórol nekünk a felhő konkrétan

Így spórol nekünk a felhő konkrétan 

A felhővel kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett előny, hogy segíti a cégeket a költségek visszaszorításában. De pontosan milyen tételeket spórol meg az a vállalatvezető, aki felhő alapú megoldásokra vált? Utánajártunk.
Az interneten hallgatni arany

Az interneten hallgatni arany 

Az adatainkhoz akkor is hozzáférhetnek, ha a lehető legerősebb védelmet használjuk, ezért érdemes a lehető legkisebbre csökkentenünk a digitális lábnyomunkat. Mutatjuk hogyan!
Ezt várhatjuk az e-számlától

Ezt várhatjuk az e-számlától 

Bár a cégek számára központi kérdés a működési költségek csökkentése, az e-számlázás egyelőre nem nagyon terjedt el. A Számlaközpont szakértője segít megtudni, hogy milyen konkrét előnyöket remélhet, aki vált!
Így optimalizáljuk weboldalunkat

Így optimalizáljuk weboldalunkat 

Fontos szem előtt tartanunk és a Google mérnökei is azt hangsúlyozzák, hogy a felhasználók számára készüljön a tartalom és ne a keresőmotoroknak. A jó minőségű tartalomra mások is felfigyelnek, és a saját weboldalukon fognak hivatkozni egy-egy linkkel. A jó minőségű tartalom készítésében a következőket érdemes szem előtt tartanunk.
Mikor váltsunk ügyviteli rendszert?

Mikor váltsunk ügyviteli rendszert? 

Ahogy egy cég fejlődik, úgy csiszolódnak a folyamatai és változnak az igényei is, ezért előbb-utóbb a régi ügyviteli rendszert le kell cserélni, ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy mi a legmegfelelőbb időpont a váltásra?

Linképítés: ezért büntet a Google 

A keresőoptimalizáló cégek többsége nagy hangsúlyt fektet a link építésre, de sokan elfelejtik, hogy gyorsan gyarapodó "backlinkek" csak egy bizonyos szintig hatékonyak. Ha ugyanis nem tartunk mértéket, a gyorsan és könnyen jött haszon sokba kerülhet.

Sehol sincs a cégek közti online kereskedelem 

A hazai cégek jelentős többsége még mindig a klasszikus beszerzési módszereket részesíti előnyben. Míg tavaly az online kiskereskedelem a teljes forgalom 3,1 százalékát tette ki, addig az online nagykereskedelem mértéke egyelőre a hibahatáron belül mozog.

Bezárultak a kiskapuk 

Kamionok ezrei róják a sztrádákat, hatalmas árutömegeket mozgatva naponta. Nagyon nem mindegy, hogy mindez mennyibe kerül, és mennyire megbízhatóan, biztonságosan történik. A telemetria segítségével mindkét igény könnyedén kielégíthető.

Elengedte a pórázról a Pingvint a Google 

Szombaton ismét útjára bocsátotta a Google új algoritmusát, ami a Pingvin nevet viseli. Új weboldalak bukkanhatnak fel keresésekre, és sok webáruház dőlhet be éppen a karácsony időszak előtt.

Aranyszabályok értékesítési honlap kialakításánál 

Amennyiben az értékesítés a fő célunk a weboldallal, az első felvillanó képnek egyértelműen a látogató tudtára kell adnia, hogy jó helyen jár. Ez az oldal róla szól, és nem egy ismeretlen cégről, húzza alá Verdes János honlapszakértő, aki szerint ehhez célszerű a dizájnt az alábbiak szerint kialakítanunk.

Egy eszköz mind felett - így spórol nekünk a telefon 

Okostelefonnak hívják, de valójában egy mini számítógép az, amit a zsebünkben hurcolunk. Ha ennek megfelelően használjuk, akkor néhány app segítségével számos más eszközt kiválthat egymagában. Ha így nézzük, akár a drágább, de vágyott készülék is belefér...

Így védekezhetünk a hackerek ellen 

A felhasználók gyakran alábecsülik a hackerek személyes adataik iránti érdeklődésének mértékét, és a jelszavak gondos megválasztásának sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését eredményezheti.

Öt meghökkentő előrejelzés 2017-re 

A Gartner szakértői belenéztek az üveggömbbe, és megjósolták, mi mozgatja majd az üzleti informatikát néhány éven belül. A jóslatok között van egy-két igencsak meghökkentő. Lássuk, mit gondol a fejlődés irányáról a világ egyik legjelentősebb IT-piaci tanácsadója!

Hogyan lehetnek biztonságban az adataink a felhőben? 

A szolgáltatók lehetőségeikhez mérten gondoskodnak a felhőben tárolt adatok biztonságáról, de ez nem jelenti azt, hogy az ügyfélnek ne lenne ezzel kapcsolatban tennivalója és arra sem érdemes számítani, hogy egy felhőszolgáltató garanciát vállal az adatbiztonságra.

Hacker veszély! Így lehet biztonságban! 

Számos változás ment végbe az informatikai biztonság színterén, a hackerek egyre jobban utaznak a cégekre. Ezért a vállalati biztonsági stratégiát minden szervezetnél érdemes időről időre megvizsgálni, és szükség esetén frissíteni.

Ne a jósgömbből döntsünk! 

A vezetők inkább a megérzéseikre hagyatkoznak az üzletet alakító döntések során, mintsem az adatokra. Az adatelemzés minőségének javításába azonban egyre többen fektetnek be, annak hosszú távú hatásai miatt.

Mire kell ügyelni az elektronikus munkaidő nyilvántartásnál? 

Akár papíron, akár elektronikus formában vezetjük a munkaidő nyilvántartást, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. A munkaügyi ellenőrzés során ugyanis erre kiemelten ügyel a hatóság és komoly büntetést kockáztat, aki akár egyszerű tájékozatlanságból nem felel meg a szabályoknak.

Kulcsszavak elhelyezése a honlapon: 5 fontos tipp 

Keresőoptimalizálási aranyszabály, hogy minden oldalt úgy kell felépíteni, hogy a kereső által meghatározott kulcsszó egybe essen azzal, amire a leendő vevőink keresnek. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Íme 5 tanács kulcsszavazáshoz Verdes János kkv-honlapszakértőtől.

Hogyan ötleteljünk virtuálisan? 

Ki mondta, hogy egy csapat csak akkor tud együtt gondolkodni, ha fizikailag is együtt vannak a tagjai? A távmunka korszakában az ötletelőértekezleteket sem kell az irodában tartani, csak be kell tartani a virtuális brainstorming szabályait, hogy hatékonyak legyünk.

A vásárlók miatt fontos a gyors adatfeldolgozás 

Lassabban gyűlnek az adatok a közép-európai vállalatoknál, mint a világátlag- derítette ki az IDC regionális kutatása, amelyet az SAP szoftvercég felkérésére készített a piacelemző. A megkérdezett vállalatok hatvan százalékánál legalább három évig tart az információk duplázódása, mely lassabb, mint a világátlagnak tekintett másfél-két év.

Öt év múlva mindenkinek lesz okostelefonja – ezért nagy üzlet a digitalizálás 

Mind inkább megkerülhetetlen szerepet kap az üzleti dokumentumok digitalizációja, ami jelentősen átrendezi a bevételek alakulását is. A Wintergreen legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik az a jövedelem, amit a piaci szereplők elérhetnek ezen a területen.

Hova tegyük az adatokat? 

A vállalkozásoknak gondoskodnia kell róla, hogy az adatai – a hivatalos papíroktól az ügyféladatokig – nyomon követhetőek, visszakereshetőek és legalább két, különböző helyen fellelhetőek legyenek. Célszerű elektronikusan is tárolni őket, a kérdés, hogy hol és milyen eszközön.

Félnek és nem értik a felhőt a magyar cégek 

Keveset nyomtatnak a magyar cégek, a legnagyobb költségeket mégis a számlázás és az adminisztrációs folyamatok generálják. A magyarországi cégek mégsem bíznak a felhőmegoldásokban, amelyekkel csökkenthetnék költségeiket.

Vállalatirányítási rendszer bevezetésének 9 pontja 

Minden kkv életében eljön az a pillanat, amikor a vezetője úgy érzi, hogy cége napi működése már nem olyan szinten átlátható, mint korábban. Az addig jól működő folyamatok mintha bonyolultabbá és lassabbá váltak volna, a fontos adatok összegyűjtéséhez minimum 5 különböző táblázatot kell megnyitni, amelyek értelmezéséhez azok elkészítői is kellenek.

7 alaphiba, amitől használhatatlan lesz a honlap 

Egy weboldal kialakítása drága és hosszadalmas folyamat. Jó lenne, ha visszahozná a befektetést. De ha a honlapunk nem felhasználóbarát, túl trendi, vagy nem található meg rajta a keresett információ, nem várhatunk tőle sokat. Összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb hibát, ami elkergeti a látogatókat.

Öt indok, ami miatt minden vállalkozásnak kell ERP 

A modern vállalatirányítási rendszerek elengedhetetlenek egy olyan vállalkozásnak, amely beszállítói pozíció után vágyakozik, azonban minden vállalkozásnak hasznára válhatnak – hangzott el a Beszállítónak lenni jó című, a Piac&Profit által rendezett konferencián.

Spóroljunk a patronnal! 

A nyomtató festék drágább mint egy francia parfüm, mégis pazaroljuk. Pedig ha a használati szokásainkon változtatunk egy kicsit, jelentős megtakarítást is elérhetünk. Az OKI szakértői adnak tippeket!

Akciók? Csak óvatosan! 

A kisvállalkozások számára különösen fontos, hogy jó áron tudják beszerezni a szükséges it eszközöket. Nem csak magánemberként érdemes hát böngészni az akciós újságokat - de azért nem árt figyelni!

Hogy vezessünk be új vállalatirányítási rendszert? 

Minden kkv életében eljön az a pillanat, amikor a vezetője úgy érzi, hogy a cég napi működése már nem olyan szinten átlátható, mint korábban. A korábban jól működő folyamatok mintha bonyolultabbá és lassabbá váltak volna, az értékes információkra várni kell, egy döntés előkészítéséhez pedig legalább 5 különböző táblázatot kell megnyitni és minden táblázat értelmezéséhez kell annak elkészítője is…Na, ekkor van itt az ideje a vállalatirányítási rendszer bevezetésének. A Piac&Profit szakértője segít!

Így halásszunk jó ügyfeleket 

Alapjaiban írta át a marketinget és az ügyfélkezelést az online térhódítása. Ma már ugyanis a marketingüzenet kidolgozásánál figyelemmel kell lenni az ügyfelekre. Csakhogy a magyar vállalkozások többségénél még nem uralkodik ez a szemlélet.

Nem a méret a lényeg 

Minél nagyobb a címlistánk, annál nehezebb a kezelése és sajnos annál valószínűbb, hogy spam-listára kerülünk. Ezért fontos, hogy mindig megfelelően kezeljük a címlistánkat, ha nem akarjuk, hogy marketing üzenetünk a kukában landoljon.

Egy kkv is nagyot robbanthat CRM-mel 

Tévedés, hogy a modern ügyfélkezelési rendszerek csak a nagyvállalatoknak valók. A CRM ugyanis nemcsak szoftver, hanem az ügyfelekhez való hozzáállás magasabb szintjét jelenti. Ezt pedig már egészen kis cégméretnél is érdemes figyelembe venni.

Hatékony hirdetést akar? Irány a mobil! 

A hagyományos kiskereskedelemmel szemben egyre inkább feljövőben van az online kereskedelem, egyre bizakodóbbak a webshopok. A legjobb konverziót a mobilhirdetések hozzák, mégis ezen hirdetnek a legkevesebben.

Onlinera vált? Ezeket gondolja át!  

Mielőtt saját weboldalt alakítunk ki és nekilátunk online stratégia kidolgozásának, célszerű átgondolni hogyan működnek a jelenlegi értékesítési csatornáink, meglévő információs rendszerünk. Íme néhány fontos lépés, ami a gondolkodásban segítségünkre lehet.

Céges számítógépek: így védekezzünk a vírusok ellen! 

Itt egy vírus, ott egy féreg, de könnyen lehet, hogy mindkettő egyszerre támadja meg cégünk számítógépeit. A jelenleg alkalmazott számos vírusirtó mellett van néhány alapelv, amit célszerű szigorúan betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy vállalkozásunk informatikai rendszere megfertőződjön.

Üzleti intelligencia helyett kockás füzet jut a kkv-knak 

A kis- és középvállalatok körében komoly korlátot jelent az EU-források szűkössége, a kisebb vállalatok egyelőre vonakodó hozzáállása az új technológiához, illetve maga az a tény, hogy egyáltalán rendelkezésre áll-e olyan adat, vagy rendszer, amely alapja lehet az üzletiintelligencia-rendszer bevezetésére.

Hat tanács a saját felhőhöz 

Hogyan fogjon hozzá egy vállalat a privát felhő kialakításához, illetve a meglévő szolgáltatások felhőbe mozgatásához? Mire lesz mindenképpen szüksége, és milyen tényezőkre kell figyelmet fordítani? Néhány tanáccsal segítünk!

Így jussunk át a szolgáltatók első védelmi vonalán! 

Nem csak a felhasználók, hanem az email szolgáltatók is alkalmaznak spamszűrőket, amelyek akarva-akaratlanul is tiltólistára tehetik marketing üzeneteinket. Bemutatunk néhány szempontot, amelyekre ügyelve átjuthatunk ezen a védelmi vonalon.

Milliós bírságot kockáztat, aki nem kezeli jól az adatokat 

A legtöbb vállalat nem készült még fel az Európai Unió új adatvédelmi szabályozására, mely jövő évben lép hatályba. A büntetés mértéke pedig kellőképpen elrettentő a háromszázmillió forintot is meghaladhatja.

Öt dolog, amire figyeljünk honlaptervezésnél 

A vállalkozások többsége minimális költségvetésből próbálja kigazdálkodni saját weboldalát. Kellő szaktudás és megfelelően képzett szakember hiányában azonban gyakran nem a várt eredmény születik. Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk weboldalunk tervezése során?

Katasztrófamentő megoldás elérhető áron 

Nem kell nagy katasztrófának történnie, hogy az IT szolgáltatások kiesése üzleti veszteséget okozzon – elég lehet egy áramszünet, hacker támadás, árvíz, vagy emberi hiba. A védelmet jelentő rendszerek saját kiépítése azonban drága, főleg egy kkv számára. De van más megoldás.

Segítség a kütyürengetegben 

Okos eszközök, big data, BYOD (bring your own device) – kifejezések, amelyekkel minden cégvezetőnek érdemes megismerkednie, de nem biztos, hogy azonnal pénzt is kell költeni ezekre.

Vége a nyolcórás munkaidőnek! 

A munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Info & tech téma
heti hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo