Info & tech cikkek

hirdetés

Soha nincs túl késő az e-bizniszhez!

Soha nincs túl késő az e-bizniszhez!

A kis- és közepes vállalkozások túlnyomó része még az internet térnyerése előtt alakult. Többségük máig nincs jelen az online térben, nem használ online marketing eszközöket, azonban az erősödő konkurensek hatására egyre többen kerülnek lépéskényszerbe. Vajon felvehetik a versenyt a hagyományosnak tekinthető vállalkozások az interneten?
Az ERP-be is belelát a NAV, ez még jó is lehet!

Az ERP-be is belelát a NAV, ez még jó is lehet!

Egy új jogszabály szerint az ERP-rendszereket is vizsgálhatja ellenőrzés során a NAV. Szakértők viszont úgy látják, ez nem veszély, inkább biztonság a cégeknek, hiszen ERP-vel kevesebb a hiba.
Magánfelhőkbe menekülnek a vállalatok

Magánfelhőkbe menekülnek a vállalatok

Az egyre veszélyesebb kiberbűnözők és az egyre szorosabb titkosszolgálati ellenőrzés mind nagyobb kihívások elé állítja a cégeket. A védekezési módszerekről az idei év 10 legfontosabb IT-biztonsági trendjéből tájékozódhat.
Mi kell egy sikeres céges weboldalhoz?

Mi kell egy sikeres céges weboldalhoz?

Ma már minden vállalkozásnak szüksége van weboldalra. Hogy milyenre, azt hosszan lehet elemezgetni. Van viszont néhány alapvetés, afféle feladatlista, hogy mi minden kell egy modern vállalkozás sikeres weboldalához. Szakértőnk segít!
A vállalatirányítási rendszer segíthet, hogy ne legyünk „elhavazva”

A vállalatirányítási rendszer segíthet, hogy ne legyünk „elhavazva”

Felgyorsult világunkban mindenki mindent azonnal szeretne. Az idő az egyik legfontosabb erőforrássá vált. Az tudatos időgazdálkodás segíti a cég hatékony működését és saját józan eszünk megtartását is. Az ERP rendszer is segíthet, hogy tudatosabbak legyünk ezen a területen. Szakértőnk, Giller Tamás, az erpblog.hu szerkesztője elmondja, hogyan!
hirdetés
Amiről egy induló vállalkozásnak nem kellene megfeledkeznie

Amiről egy induló vállalkozásnak nem kellene megfeledkeznie

Manapság ha valaki úgy dönt, hogy saját vállalkozás indítására adja a fejét, akkor szinte kizárólag csak az jut eszébe, hogy a kínált terméket vagy szolgáltatást, hogy tudja majd értékesíteni az ügyfelei számára. A többi figyelmet és persze az idejét pedig az üzleti logisztika, a megfelelő iroda megtalálása és az adózási problémák töltik ki, megfeledkezve a vállalat informatikai infrastruktúrájának biztonságáról.
Ezek a veszélyek lesnek ránk idén a neten

Ezek a veszélyek lesnek ránk idén a neten

2014-ben a bűnözők célkeresztjébe kerülhet a „dolgok internete” ‒ az internetkapcsolatra képes háztartási gépek, televíziók és gépjárművek, valamint más hasonló eszközök hálózata. Emellett sok átverésre számíthatunk a futball-világbajnokság kapcsán, és találkozhatunk dinamikusan letöltődő kártevőkkel is.
IT-rendszer amortizáció nélkül? De hogyan?

IT-rendszer amortizáció nélkül? De hogyan?

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin. A cikksorozat befejező részében a leginkább költséghatékony megoldást mutatjuk be olvasóinknak.
Veszélyben az adataink és a pénzünk

Veszélyben az adataink és a pénzünk

Etikai gátak dőltek le tavaly a kibertérben: a jövőben egyre növekvő veszélynek lesz kitéve az emberek magánélete, valamint valós és kiberpénze, a vállalati szférában terjed a kiberzsoldosok szolgáltatásainak igénybevétele, az internetszolgáltatók pedig egyre kifinomultabb védelmi intézkedések bevezetésével, a biztonság növelésével igyekeznek majd megtartani előfizetőiket a konkurensek elől.
A technológia fejlődése egy képben

A technológia fejlődése egy képben

Tíz éve a legtöbben elképzelhetetlennek tartottuk, hogy útközben, a mobiltelefonunkon nézzünk meg egy fontos munkahelyi dokumentumot, húsz éve pedig még a laptopok is kuriózumnak számítottak. Mára viszont teljesen természetes dolog, hogy kütyüink segítségével bármikor és bárhonnan hozzáférünk a fájljainkhoz, legyen szó akár privát tartalmakról, akár céges dokumentumokról. Ráadásul ezeket a fájlokat a hordozható eszközeinken is ugyanúgy tudjuk használni és szerkeszteni, mint egy asztali számítógép előtt ülve. De pontosan hogyan is jutottunk idáig? Milyen jelentős találmányok, legendás termékek és fontos mérföldkövek vezettek a „mobilirodáig”?
hirdetés

Nincs ingyenebéd!

Az interneten található vállalatirányítási rendszerek a legtöbb esetben nem ingyenesek, amiért pedig nem kell fizetni, az általában nagyon kezdetleges. Jó hír viszont, hogy vásárlás előtt élesben kipróbálhatjuk a kiválasztott rendszert.

Szó nincs papírmentes jövőről

Számos együttműködési megállapodással növeli üzleti lábnyomát az Evernote. A cél, hogy a népszerű jegyzetelő appok közelebb kerüljenek a fizikai világhoz.

Márkázott webáruház – tuti siker!

Egyre többen, többször és többet vásárolnak az interneten: 2012-ben már a világhálón bonyolódott le a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 2,7 százaléka. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a webáruház önmagában garancia a sikerre.

Új kártevő keserítheti meg az ünnepeket

Több ezer kiberbűnöző dolgozik nap mint nap azon, hogy az egyszerű online banki felületeket megfertőzze és megkárosítsa. A karácsonyi és újévi ünnepek előtt szinte már hagyományszerűen megugrik a rosszindulatú tevékenységek száma.

Van egy dolog, amiben rosszabbak a webáruházak

Az internetes üzletek, technológiai vállalkozások számos előnyét sorolhatjuk – különösen a hatékonyság és az innováció tekintetében – a hagyományos világban működő versenytársakkal szemben. De van egy pont, amelyben komoly lemaradással küzdenek, és ez a „közösség ereje”, a social proof.

Fel kell gyorsulnunk, hogy követni tudjuk a világot

Az internet mára épp olyan alapvető infrastrukturális elemmé vált, mint az elektromos áram vagy a vezetékes víz. Ahhoz viszont, hogy a felhasználó követni tudja a hihetetlen tempóban elképesztő lehetőségeket ontó technikai fejlődést, neki is fel kell gyorsulnia, legalábbis ami a változáskövetés képességét jelenti.

Már az okostévénk sincs biztonságban

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET összeállította a káros fenyegetésekkel foglalkozó éves előrejelzését. 2014-ben a felhasználók online adatvédelme lesz az elsődleges fókusztéma.

Bárki belehallgathat a mobilhívásába – Védekezzen!

Csak hazánkban cégek ezrei és személyek tízezrei rendelkeznek olyan jogi, pénzügyi, szabadalmi, kereskedelmi és egyéb üzleti adatokkal, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése óriási károkat okozna.

Karácsonykor nagyot szakíthatnak a webshopok

Az online üzletekben is megkezdődött az ünnepek előtti nagy hajrá: az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlást megnyitó hálaadás és „fekete péntek” alkalmával az internetes vásárlások csaknem 3 milliárd dollárt tettek ki, hazánkban pedig 46 milliárd forintos forgalmat jósolnak a szakértők decemberre.

Így fejlessze cége digitális tudását!

A digitális szolgáltatások részévé váltak a mindennapjainknak - egyre több vállalat vezeti be a mindennapi működésébe a közösségi, mobil és felhőmegoldásokat.

Hátrányt okoz a papír!

Folyamatos nyomás nehezedik a gyártó szektorra, hogy csökkentse az ellátási lánc költségeit. A láthatóság és a felügyelet továbbra is rendkívül fontos, de a gyártók gyakran küszködnek ennek eléréséért, mivel a még mindig erőteljesen papíralapú üzletmenet azonban nagy hátrányt jelent.

Ügyfeleik és munkatársaik idejét is pazarolják a vállalatok?

Tízből kilenc vállalat küzd hálózati problémákkal, pedig a belső használatú és ügyfélalkalmazások fennakadásainak jó része könnyedén megoldható lenne forgalomoptimalizálással.

Fektessen IT-be 2014-ben!

A kis- és középvállalkozások számára a technológia elérhetőbb, mint valaha. Tele a világ olyan megoldásokkal, amelyekről egy-két évtizede még csak a legnagyobb vállalatok álmodhattak, ráadásul egyre olcsóbbá válnak a szükséges eszközök.

A virtualizáció lehet a kkv-k csodafegyvere

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Vágjuk zsebre a vállalatunkat!

Közhelyszámba megy, hogy a modern infokommunikációs eszközök megváltoztatják az életünket, a mindennapi élet mellett a munkavégzésben, a vállalatirányításban is mélyreható változások zajlanak a szemünk előtt. A Piac&Profit összegyűjtötte a legfrissebb trendeket, amelyek a cégek működését alapvetően befolyásolhatják majd a jövőben.

IT-rendszer: lehet olcsóbban is

Minden kkv-nak komoly költségtényezőt jelent az elavult informatikai eszközeinek megújítása vagy cseréje. Pedig mindez a költség megtakarítható lenne a virtualizációs szolgáltatások igénybevételével.

Van olyan terület, ahol leelőzzük versenytársainkat

Meglepő eredmény: adatvédelemben a magyar kkv-k megelőzik a német, angol és francia versenytársaikat, a magyar cégek a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el.

Rászálltak a kisvállalatokra a bűnözők

Egyre inkább a kisvállalatokat célozzák a kiberbűnözők, mivel ezek nem rendelkeznek a multik fejlett védelmi rendszereivel, és sok esetben, még ha tisztában is vannak a veszéllyel, nem érdekli őket.

Így versenyezhetnek a kiskereskedők a webáruházakkal

A webáruházak folyamatosan bővülő választékának ellensúlyozására a kiskereskedőknek nagy gondot kell fordítaniuk a személyes vásárlás előnyeinek kihangsúlyozására, és hogy meggyőzzék a fogyasztókat a hagyományos csatornák használatának egyedülállóságáról.

100 ügyfél felett már nem elég az excel!

Az ügyfélkapcsolat-támogató szoftvereket forgalmazó vállalatok eddig csak beszéltek az elektronikus ügyfélnyilvántartás előnyeiről, most itt a bizonyíték is arra, hogy a vásárlói adatok tudatos elemzése bevétel növekedést hoz.

Üzlet és intelligencia - az adafeldolgozás jövője

A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett - a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.

Öt tanács az egyszerű, de biztonságos mobil nyomtatáshoz

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. Ez azonban komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

Ha nem vigyáz, a pénze bánja!

A rosszindulatú támadások során a vállalatok 36 százalékát érte anyagi veszteség, amelyhez még hozzájön a károsodott eszközök többletköltségei is. Ezt tovább nehezíti az a tényező, hogy rosszindulatú támadások esetén az áldozatok mindössze 39 százaléka tudta visszaszerezni elvesztett adatait, míg 61 százalékuk soha nem látta viszont féltve őrzött információit.

Olcsóbban csöng az IP-telefon!

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Induló sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről-lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Sok cég még mindig szalagra ment

A vállalatok egyre nagyobb igényeket támasztanak az üzletfolytonossággal és a katasztrófa utáni helyreállítással kapcsolatban, ugyanakkor a területen legkorszerűbbnek számító virtualizációs és automatizálási technológiák elterjedése lassú

A megbízható internet a vállalati IT-rendszer alapja

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Induló sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről-lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Egyre inkább a kkv-k a kibertámadások célkeresztjében

Csökkent a célzott kibertámadások száma az idén, javult azonban az alkalmazott megoldások hatékonysága. A támadók rámenősebb technikákat alkalmaztak.

Hogyan lehet okosan spórolni a weblap árán?

A céges weboldalak többsége Magyarországon siralmas állapotban van. Miért van ez és miért nem foglalkoznak vele a cégvezetők? Lehet, hogy nem is tudnak róla? Szakértőnk segít, hogy lehet hatékonyan orvosolni a problémát!

Adatban is a méret a lényeg

Jóllehet, a magyar vállalatok általában nem rendelkeznek annyi adattal, mint egy nyugat-európai vagy amerikai cég, a valósidejűség és az új típusú, például a közösségi médiából származó szöveges adatok elemzésének igénye miatt a hazai intézmények is szembesülnek a big data kérdéssel.

Amikor a jövő jelenné válik

A technológia gyors fejlődésének köszönhetően az, amit néhány éve még úgy emlegettünk, a jövő irodája, ma már kézzelfogható – vagy inkább virtuális – valóság. Az infokommunikációs vívmányok sok lehetőséget jelentenek a kis- és középvállalatok számára, de sok fejtörést is okozhatnak.

Öt tipp az új eszközök bevezetéséhez

A folyamatosan fejlődő technológia rengeteg változást hozott a kiskereskedelem világába az utóbbi 25 évben. Csak győzzék az alkalmazottak megszokni.

Elavult irodagépeket használnak a vállalkozások

A vállalkozások döntő többsége addig használja irodatechnikai eszközeit, amíg azok teljesen elhasználódnak. A működésképtelenné vált eszközök pótlása váratlan szükséghelyzetet teremt, amely a vállalkozások költségvetését is kiszámíthatatlanabbá teszi.

Vizuális hatalomátvétel a neten

Egy kép többet ér ezer szónál – a virtuális térben mindenképpen. Szakértőink, Eibel Andrea és Sándor Eszter rávilágítanak, hogyan és miért nyer az utóbbi években óriási teret a kép alapú tartalom az interneten, illetve hogyan fordíthatjuk ezt saját márkánk építésére.

Ne a számlán bukjon a webshop!

Többségükben még mindig egyfajta szükséges rossznak tartják a magyar kkv-k a számlák kiállítását és érhetetlen módon ragaszkodnak a papíralapú számlákhoz - hangzott el a Piac&Profit és a BKIK által szervezett KKV AKADÉMIÁN.

Így optimalizálja céges weboldalát!

A keresőoptimalizálás, vagyis SEO nem egy egyszer elvégzendő feladat, hanem egy először nagyobb időbefektetést igénylő folyamat, ahol folyamatosan kell dolgozni az eredmények javításáért illetve fenntartásáért.

Transzferár: nem excelben kellene kattintgatni!

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor

Vásárolj, mert tudom, hol laksz!

Nehéz megjósolni az e-kereskedelem fejlődési irányát, de az biztos, hogy a vevő hatalma egyre nagyobb lesz, ám a webshopoknak is lehetősége lesz arra, hogy „utánanyúljanak” a fogyasztóknak.

Legfőbb kockázat: a munkavállaló

A hazai vállalatvezetők az újmédia-eszközök tekintetében a munkavállalót tekintik a legfőbb kockázatnak: akár a vállalat hírneve és biztonsága is elbukhat egyetlen munkavállaló online viselkedésén, az adatszivárgás pedig súlyos gazdasági károkat okozhat.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.

Költségkímélés

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

Jogi kisokos

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo