hirdetés

SEO: nulláról az első helyre

Másfél évvel ezelőtt jött létre a keresőoptimalizálással foglalkozó blog, a ThePitch. Az oldal alig egy év alatt az élre került a hazai oldalak találati listáján. A keresőoptimalizási sikersztori hátteréről beszélgettünk Papp Gábor alapítóval.
hirdetés

Hogyan kezdtél keresőoptimalizálással foglalkozni?

Néhány évvel ezelőtt épp egy vendégcikket írtam egy blogra, amikor arra lettem figyelmes, hogy a szerkesztő-felület alján van egy rész, ahol egy jelzőlámpa piktogram pirosan világított. Nem teljesen értettem, hogy micsoda, ezért elkezdtem olvasni a javaslatokat, hogy lehetne a pirosból sárgát, majd zöldet csinálni. Menet közben rájöttem, hogy ez nem volt más, mint egy keresőoptimalizálás (SEO) plugin, vagyis egy kiegészítő, ami segít a jobb tartalmi optimalizálás létrehozásában. Választottam egy kulcsszót és 10-15 perc munkával megcsináltam minden módosítást a cikkben és publikáltam is. Aztán amikor 2-3 hét múlva beírtam az adott kulcsszót kíváncsiságból a Google-on, akkor a harmadik helyen volt az én cikkem. Én magam se hittem el. Ekkor döntöttem úgy, hogy mélyebben beleásom magam a témába. Szóval igazából egy dupla véletlen kapcsán indult el a SEO karrierem. Egyrészről, hogy felfedeztem a SEO plugint, másrészről pedig, hogy olyan kulcsszót találtam, amire annyira alacsony volt a verseny, hogy pár héten belül jól tudtam szerepelni.

Miután véletlenül felfedeztem a SEO-t. Itt azt láttam, hogy két nagy terület van, amire nagyon nagy szükség volt aktuálisan. Az egyik a SEO, a másik pedig a fizetett hirdetések világa. Akkor még főleg az Adwords volt nagyon erős itthon, a Facebook csak gyerekcipőben járt, mert az iwiw volt még a menő. Mivel egyetemistaként nem volt annyi pénzem, hogy saját zsebemből kísérletezgessek a fizetett hirdetések piacán, így inkább az időmet adtam el. Emellett a SEO-ban nagyon szépen összeállt a design-tech-szövegírás hármas, amivel szinte minden ügyfélnek tudtam segíteni. Volt, akinek technikai segítség kellett, ott jól jött a html-tudás, volt akinek tartalmat kellett írni, másnak pedig vizuálisan kellett rendbe tenni az oldalát. Az pedig külön előny volt, hogy ezeket magyar és angol nyelven is tudtam csinálni, mert mindkettőt anyanyelvi szinten beszélem.

Papp Gábor

Mi volt a célod a thepitch.hu indításával?

Mindig is akartam egy saját céget és brandet, amit hosszú évek során szépen fel lehet építeni. Utána pedig élvezni az előnyeit. Emellett azt is láttam, hogy a hazai online marketinges utánpótlás nagyon gyenge. Ezt a kettőt kötöttem össze úgy, hogy létrehozok egy blogot, ami mindenkinél részletesebb és átláthatóbb módon ír az online marketingről, kampányokról, számokról, eredményekről. Mert tanulni leginkább ezekből lehet.

Még mielőtt elkezdtem volna a blogot, azt már előre láttam, hogy ebből igazából csak négy irányba léphetek tovább: csinálok belőle egy hobbi blogot, ahova néha írok, de semmi több. Informatív terméket készítek, és online képzéséket rakok a cikkek mellé, amikért az olvasók hajlandóak fizetni. Egy ügynökséget, tanácsadói tevékenységet rakok az egész mögé, és a blog a lead generáló csatorna lesz igazából céges ügyfeleknek, vagy kialakul egy néhány fős csapat a blog körül, és a valódi értéket egy potenciális befektetés fogja majd adni, amikor az egész csapatot kvázi felvásárolja valaki. Ezek közül a második és harmadik verzió kombinációja jött be. Több képzés is van a blogon, amiknek kifejezetten jó a részvételi aránya és a visszajelzések is. Az ingyenes képzéseken már közel 2000-en mentek végig, a fizetősökön meg több mint kétszázan.

Minden képzésünkön van pénz visszafizetési garancia, de soha senki nem élt még vele.
Mik voltak az elmúlt 1,5 év mérföldkövei?

A blog indulásakor azt tűztem ki célul, hogy 1 év alatt jussunk el 2.000 email feliratkozóig és havonta 10.000 ember olvasson minket. Ezt sikerült is elérni, nagyjából 8 hónap leforgása alatt. Ez mindenképp örömteli volt, mert - az elemzésem szerint - ezzel az egyik, ha nem a legolvasottabb hazai online marketinges blog lett a The Pitch. Ezen felül 2016 nyarán, egy unalmasabb augusztusi este a gép előtt ülve kitaláltam, hogy behozom a blogot az első. helyre a keresőoptimalizálás kifejezésre. Kevesebb, mint 8 hónap alatt ezt is sikerült megcsinálni, egy alig több mint 1 éves bloggal, miközben a legtöbb versenytárs már 8-10 éve a piacon van. A legjobb érzés mind a mai napig az, amikor látom, hogy kik olvassák a blogot és hogy mennyit segít nekik a mindennapi munkában. Nap, mint nap iratkoznak fel például a legnagyobb hazai cégek és multik marketingesei is a blogra.

Ha most újra dönthetnél, ezt a területet választanád?

Abszolút. Úgy érzem, hogy a SEO az a szakma, ami egyszerre több területet egyesít (szövegírás, tech, design stb) és ami folyamatosan fejlődik és alakul. Emiatt azok a dolgok, amik ma biztosan működnek, azok nem biztos, hogy 1-2 év múlva is hatékonyak lesznek. Ezt a változatosságot és összetettséget kifejezetten élvezem benne.

Hogyan válasszunk SEO tanácsadót?
Szeretné, hogy valóban több látogató érkezzen a keresőkből a weboldalára? A SEO is egy szakma, vagyis ha valódi eredményekre vágyik, szakemberre lesz szüksége. De hogy válasszuk ki?
Körülbelül mennyi időt töltesz a The Pitch-el?

Ez hónapról hónapra változik. Van, amikor több időm és energiám van foglalkozni vele, de adódik olyan is, hogy 3-4 hétig nem tudok érdemben időt szánni rá. A blog indulásakor az volt a terv, hogy 2-3 hetente szeretnék egy nagyon jó szakmai cikket megjeleníteni. Egy komolyabb cikket 1-2 nap összerakni, tehát ez alapján havonta 3-4 nap biztosan rámegy a The Pitch-re. Van, amikor ennél lényegesen több is. Jelenleg 30-40 téma van előttem, amit előbb-utóbb szeretnék feldolgozni, ami azt jelenti, hogy 1,5 évre előre van témaötletem. Ezzel a részével nincs tehát gond. Inspiráció és ötlet van bőven.

Volt olyan pillanat, amikor azt gondoltad, hogy “most abbahagyom”?

Olyan érzésem, hogy “abbahagyom” nem volt. Ez főként abból ered, hogy jók az eredmények és élvezem is csinálni. Nekem a blogírás igazából hobbi, tehát valóban örömömet lelem benne. Sokszor van olyan, hogy egy péntek, vagy szombat este, míg mások bulizni mennek, én inkább leülök és nekikezdek egy cikknek, esettanulmánynak. Inkább az szokott a fejemben járni, hogy “nem jut rá elég idő”, ez szokott rossz érzést okozni.

Ugye van most egy teljes munkaidős állásod is. Hogyan bírod a blog vezetése mellett?

Csak komoly időgazdálkodással sikerül megoldani, másként nem menne. A Shapr3D-ben végzett munkámat papíron heti 40 órában csinálom, gyakorlatban persze ez inkább hatvan. De nem azért mert ez az elvárt, hanem mert annyira élvezem. Emellett pedig igyekszem a Pitch-re is rászánni heti 5-8 órát. Van, amikor sikerül, van, amikor kevésbé.

Papp Gábor
Online marketing és SEO szakértő. Szakterülete a keresőoptimalizálás, a Growth Hacking és az üzleti modellek. A Shapr3D 3D-s tervező szoftvercég marketing vezetője és a The Pitch Education blog vezetője
Üzletembernek vagy szakembernek tartod inkább magad? Mit javasolsz kezdő marketingeseknek, hogyan induljanak el? 

Úgy érzem, hogy valahol a kettő között vagyok félúton. Az oktatási hátteremet tekintve abszolút üzleti oldalról jövök. Itthon és külföldön tanulva (Corvinus és Amszterdam) pénzügyi diplomát szereztem és van egy Vállalkozásfejlesztés mester diplomám is. Dolgozni viszont gyakorlatilag csak marketingesként dolgoztam az elmúlt 6+ évben, és közben volt 2 saját cégem is összesen 3,5 év évig. Úgyhogy mind a vállalkozói, mind a szakemberi lét egyszerre jelenik meg nálam. Kezdő marketingesként azt érdemes szem előtt tartani, hogy nagyon nehéz előrejutni korai fázisban, ezért 1-2 területben el kell mélyülni és specialistának lenni. És utána tovább kell bővíteni a tudást mind vertikálisan és horizontálisan. Aki így csinálja, azok sokkal sikeresebbek lesznek, mint akik több területhez értenek ugyan, de csak közepes szinten. Vállalkozóként a legnagyobb tanulság, hogy a korai, kezdeti projektek döntő többsége el fog bukni. Nem szabad tehát azt várni, hogy az első vagy a második projekt azonnal világsiker lesz. De minél korábban kezdi valaki, annál nagyobb az esélye, hogy idővel az egyik beindul.

Kép: Pixabay

Mi a legnagyobb érték, amit a thepitch.hu-ból kaptál?

Erre a kérdésre több lehetséges válasz is létezik, mert az értéket sokféleképp lehet értelmezni. Az eredeti tervekben is szerepelt, hogy márkát, brandet akartam építeni. Ez szépen halad is előre. Ha elmegyek valahova előadni, szakmai beszélgetésre, akkor a hallgatók több, mint 60 százaléka tudja mi az a The Pitch. Csak a 2016-os évben több, mint 30 ezer ember olvasta a blogot. Ez azért elég jó szám. Ez mindenképp érték, már csak azért is, mert rengeteg bemutatkozást meg lehet spórolni, hisz tudják ki vagyok és mit csinálok. Másrészt jól esik, amikor pozitív visszajelzést kapok a bloggal kapcsolatban. Főként azért mert hasznos, amiről írok, és mert tényleg fel is tudják használni a saját projektjüknél.

Még mindig a Google hozza a legtöbb vásárlót
Vannak olyan online marketing szakemberek, akik évek óta a SEO (azaz a keresőoptimalizálás) halálát vizionálják, és ezt azzal magyarázzák, hogy az átlag felhasználó keresési szokásai olyan mértékben változtak meg, hogy a SEO felett – egyszerűen – eljárt az idő. A legújabb kutatások azonban mást mutatnak.
Van olyan hozadéka a munkádnak, amire nem számítottál?

Arra nem számítottam, hogy a legnagyobb hazai- és nemzetközi cégek marketingesei is olvassák majd a blogot. Több olyan hazai szakemberről tudok, akik a Telenornál, OTP-nél, CIB-nél, MVM-nél, Vodafone-nál, Telekomnál, E-ON-nál, BioTech USA-nál is rendszeresen olvassák a blogot. Sőt, olyan cégről is hallottam már, ahol új online marketinges projekt és weboldal tervezésnél az általam összeállított listán mentek végig és azt használták referenciaként.

Mi a jövőképed a Pitch Education kapcsán?

Szeretném, hogyha még több képzést tudnék felrakni az oldalra, ami segít másoknak elmélyülni az online marketingbe. Emellett mindig nyitott vagyok arra is, hogyha valakinek van egy jó cikke, esettanulmánya, ami tényleg mély szakmailag és egyedi oldalról fog meg egy témát, akkor ezt szívesen kirakom az oldalra. Erre korábban is volt már példa. Ha jó a cikk és értéket ad az olvasóknak, akkor szívesen fogadok vendégcikkeket is. Ez igazából mindenkinek előnyös, a kooperáció pedig a sikeres üzleti működés egyik fontos alap pillére. A The Pitch szerintem még évekig tudja hozni azt a szakmai szintet, amit most képvisel, úgyhogy ez is a cél vele. Továbbra is segíteni a jövő online marketinges generációjának a kinevelését. Ez volt a vízióm a blog indulásakor, és ez most is.

Szerző:

Szesztay Péter

A BP Digital SEO ügynökség ügyvezetőjeként startupoknak, valamint közepes- és nagyvállalatoknak segít növekedni online marketing eszközökkel. Emellett a Hiventures kockázati tőkealap mentoraként segít befektetett cégek alapítóinak.

Hét módszer a több online vásárlóért
Az online áruházak sikeres üzemeltetésében és az elégedett vásárlókör megteremtésében a minőségi termékeken és szolgáltatásokon túl ma már óriási a szerepe a kereshetőségnek és az oldalon elérhető fizetési megoldásoknak. Mutatunk hét technikát, amellyel sikeresebb lehet a webshop.
hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo