Info & tech cikkek


Felhős a jövő

Felhős a jövő 

A felhő alapú számítástechnika ugyan csak nemrég robbant be a köztudatba, sokak számára azonban máris nélkülözhetetlen eszköz a mindennapokban. De hiába az újdonság ereje, a 21. században minden elképesztő sebességgel fejlődik. Érdemes máris feltenni a kérdést, milyen is lesz majd a nem túl távoli jövő felhője?
Félnek a cégek, de még nem eléggé

Félnek a cégek, de még nem eléggé 

Egyre több vállalat állítja, hogy a személyes mobil eszközök munkahelyi használata (BYOD) veszélyt jelent a vállalatokra nézve, mégis kevesen tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be a személyes eszközök használatára.
Big data a számvitelben: lehetőség vagy kockázat?

Big data a számvitelben: lehetőség vagy kockázat? 

Vajon milyen hatással lesz a „big data” az üzleti világra? A pénzügyi szakma egyik legaktuálisabb kérdéséről egyelőre megoszlanak a vélemények, a lehetőségek mellett ugyanis az esetleges jogi és etikai buktatókkal is érdemes számolni, de a magyar szakemberek különösen magabiztosak.
Magyar cégek a bűnözők célkeresztjében

Magyar cégek a bűnözők célkeresztjében 

Egyre gyakrabban kerülnek a kiberbűnözők célkeresztjébe a magyar cégek. A visszaélések világszerte problémát jelentenek, a hazai cégeket, főként a megfelelő tudással felvértezett szakemberállomány miatt sokkal nagyobb veszély fenyegeti.
Minden üzlet digitális üzlet

Minden üzlet digitális üzlet 

A hazai és a nemzetközi trendek nyomán, úgy tűnik, 2014-ben számos új megközelítéssel kell megismerkednünk az informatikában. Egy átfogó felmérés szerint az informatikai piac a munkaadói, a munkavállalói és a felhasználói oldalon is új kihívásokat hoz 2014-ben.
Öt trend, amit idén követnie kell a sikeres online jelenléthez

Öt trend, amit idén követnie kell a sikeres online jelenléthez 

Néhány szakember már csak legyint a keresőoptimalizálásra (SEO) pedig az elmúlt évtized céges online csodaszere még nem múlt ki, bár tagadhatatlanul átalakult. Ami eddig megfelelt, az most már nem elég a keresők fejlődésének és a közösségi oldalak előretörésének köszönhetően.
Ezeket a tech-varázsszavakat kell megtanulnunk idén

Ezeket a tech-varázsszavakat kell megtanulnunk idén 

Tömegesen felhőkbe költöző vállalatok, virtuális tárolórendszerek és egyre hangsúlyosabb adatgyűjtés lesz a jellemző a 2014-es év IT-piacára Jay Kidd, a NetAPP elnökhelyettesének előtejezései szerint.
Nálunk nem menő a saját laptop

Nálunk nem menő a saját laptop 

A magyarországi cégek csak nagyon kis százalékánál használhattak a munkavállalók 2013-ban saját számítógépet vagy táblagépet munkavégzési célra. A helyzet szinte egész Európában hasonló, szemben például az Egyesült Államokkal, ahol a cégek fele lehetővé teszi ezt.
Soha nincs túl késő az e-bizniszhez!

Soha nincs túl késő az e-bizniszhez! 

A kis- és közepes vállalkozások túlnyomó része még az internet térnyerése előtt alakult. Többségük máig nincs jelen az online térben, nem használ online marketing eszközöket, azonban az erősödő konkurensek hatására egyre többen kerülnek lépéskényszerbe. Vajon felvehetik a versenyt a hagyományosnak tekinthető vállalkozások az interneten?
Az ERP-be is belelát a NAV, ez még jó is lehet!

Az ERP-be is belelát a NAV, ez még jó is lehet! 

Egy új jogszabály szerint az ERP-rendszereket is vizsgálhatja ellenőrzés során a NAV. Szakértők viszont úgy látják, ez nem veszély, inkább biztonság a cégeknek, hiszen ERP-vel kevesebb a hiba.

Magánfelhőkbe menekülnek a vállalatok 

Az egyre veszélyesebb kiberbűnözők és az egyre szorosabb titkosszolgálati ellenőrzés mind nagyobb kihívások elé állítja a cégeket. A védekezési módszerekről az idei év 10 legfontosabb IT-biztonsági trendjéből tájékozódhat.

Mi kell egy sikeres céges weboldalhoz? 

Ma már minden vállalkozásnak szüksége van weboldalra. Hogy milyenre, azt hosszan lehet elemezgetni. Van viszont néhány alapvetés, afféle feladatlista, hogy mi minden kell egy modern vállalkozás sikeres weboldalához. Szakértőnk segít!

A vállalatirányítási rendszer segíthet, hogy ne legyünk „elhavazva” 

Felgyorsult világunkban mindenki mindent azonnal szeretne. Az idő az egyik legfontosabb erőforrássá vált. Az tudatos időgazdálkodás segíti a cég hatékony működését és saját józan eszünk megtartását is. Az ERP rendszer is segíthet, hogy tudatosabbak legyünk ezen a területen. Szakértőnk, Giller Tamás, az erpblog.hu szerkesztője elmondja, hogyan!

Amiről egy induló vállalkozásnak nem kellene megfeledkeznie 

Manapság ha valaki úgy dönt, hogy saját vállalkozás indítására adja a fejét, akkor szinte kizárólag csak az jut eszébe, hogy a kínált terméket vagy szolgáltatást, hogy tudja majd értékesíteni az ügyfelei számára. A többi figyelmet és persze az idejét pedig az üzleti logisztika, a megfelelő iroda megtalálása és az adózási problémák töltik ki, megfeledkezve a vállalat informatikai infrastruktúrájának biztonságáról.

Ezek a veszélyek lesnek ránk idén a neten 

2014-ben a bűnözők célkeresztjébe kerülhet a „dolgok internete” ‒ az internetkapcsolatra képes háztartási gépek, televíziók és gépjárművek, valamint más hasonló eszközök hálózata. Emellett sok átverésre számíthatunk a futball-világbajnokság kapcsán, és találkozhatunk dinamikusan letöltődő kártevőkkel is.

IT-rendszer amortizáció nélkül? De hogyan? 

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin. A cikksorozat befejező részében a leginkább költséghatékony megoldást mutatjuk be olvasóinknak.

Veszélyben az adataink és a pénzünk 

Etikai gátak dőltek le tavaly a kibertérben: a jövőben egyre növekvő veszélynek lesz kitéve az emberek magánélete, valamint valós és kiberpénze, a vállalati szférában terjed a kiberzsoldosok szolgáltatásainak igénybevétele, az internetszolgáltatók pedig egyre kifinomultabb védelmi intézkedések bevezetésével, a biztonság növelésével igyekeznek majd megtartani előfizetőiket a konkurensek elől.

A technológia fejlődése egy képben 

Tíz éve a legtöbben elképzelhetetlennek tartottuk, hogy útközben, a mobiltelefonunkon nézzünk meg egy fontos munkahelyi dokumentumot, húsz éve pedig még a laptopok is kuriózumnak számítottak. Mára viszont teljesen természetes dolog, hogy kütyüink segítségével bármikor és bárhonnan hozzáférünk a fájljainkhoz, legyen szó akár privát tartalmakról, akár céges dokumentumokról. Ráadásul ezeket a fájlokat a hordozható eszközeinken is ugyanúgy tudjuk használni és szerkeszteni, mint egy asztali számítógép előtt ülve. De pontosan hogyan is jutottunk idáig? Milyen jelentős találmányok, legendás termékek és fontos mérföldkövek vezettek a „mobilirodáig”?

Nincs ingyenebéd! 

Az interneten található vállalatirányítási rendszerek a legtöbb esetben nem ingyenesek, amiért pedig nem kell fizetni, az általában nagyon kezdetleges. Jó hír viszont, hogy vásárlás előtt élesben kipróbálhatjuk a kiválasztott rendszert.

Szó nincs papírmentes jövőről  

Számos együttműködési megállapodással növeli üzleti lábnyomát az Evernote. A cél, hogy a népszerű jegyzetelő appok közelebb kerüljenek a fizikai világhoz.

Márkázott webáruház – tuti siker! 

Egyre többen, többször és többet vásárolnak az interneten: 2012-ben már a világhálón bonyolódott le a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 2,7 százaléka. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a webáruház önmagában garancia a sikerre.

Új kártevő keserítheti meg az ünnepeket 

Több ezer kiberbűnöző dolgozik nap mint nap azon, hogy az egyszerű online banki felületeket megfertőzze és megkárosítsa. A karácsonyi és újévi ünnepek előtt szinte már hagyományszerűen megugrik a rosszindulatú tevékenységek száma.

Van egy dolog, amiben rosszabbak a webáruházak 

Az internetes üzletek, technológiai vállalkozások számos előnyét sorolhatjuk – különösen a hatékonyság és az innováció tekintetében – a hagyományos világban működő versenytársakkal szemben. De van egy pont, amelyben komoly lemaradással küzdenek, és ez a „közösség ereje”, a social proof.

Fel kell gyorsulnunk, hogy követni tudjuk a világot 

Az internet mára épp olyan alapvető infrastrukturális elemmé vált, mint az elektromos áram vagy a vezetékes víz. Ahhoz viszont, hogy a felhasználó követni tudja a hihetetlen tempóban elképesztő lehetőségeket ontó technikai fejlődést, neki is fel kell gyorsulnia, legalábbis ami a változáskövetés képességét jelenti.

Már az okostévénk sincs biztonságban 

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET összeállította a káros fenyegetésekkel foglalkozó éves előrejelzését. 2014-ben a felhasználók online adatvédelme lesz az elsődleges fókusztéma.

Bárki belehallgathat a mobilhívásába – Védekezzen! 

Csak hazánkban cégek ezrei és személyek tízezrei rendelkeznek olyan jogi, pénzügyi, szabadalmi, kereskedelmi és egyéb üzleti adatokkal, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése óriási károkat okozna.

Karácsonykor nagyot szakíthatnak a webshopok 

Az online üzletekben is megkezdődött az ünnepek előtti nagy hajrá: az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlást megnyitó hálaadás és „fekete péntek” alkalmával az internetes vásárlások csaknem 3 milliárd dollárt tettek ki, hazánkban pedig 46 milliárd forintos forgalmat jósolnak a szakértők decemberre.

Így fejlessze cége digitális tudását! 

A digitális szolgáltatások részévé váltak a mindennapjainknak - egyre több vállalat vezeti be a mindennapi működésébe a közösségi, mobil és felhőmegoldásokat.

Hátrányt okoz a papír! 

Folyamatos nyomás nehezedik a gyártó szektorra, hogy csökkentse az ellátási lánc költségeit. A láthatóság és a felügyelet továbbra is rendkívül fontos, de a gyártók gyakran küszködnek ennek eléréséért, mivel a még mindig erőteljesen papíralapú üzletmenet azonban nagy hátrányt jelent.

Ügyfeleik és munkatársaik idejét is pazarolják a vállalatok? 

Tízből kilenc vállalat küzd hálózati problémákkal, pedig a belső használatú és ügyfélalkalmazások fennakadásainak jó része könnyedén megoldható lenne forgalomoptimalizálással.

Fektessen IT-be 2014-ben! 

A kis- és középvállalkozások számára a technológia elérhetőbb, mint valaha. Tele a világ olyan megoldásokkal, amelyekről egy-két évtizede még csak a legnagyobb vállalatok álmodhattak, ráadásul egyre olcsóbbá válnak a szükséges eszközök.

A virtualizáció lehet a kkv-k csodafegyvere 

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Vágjuk zsebre a vállalatunkat! 

Közhelyszámba megy, hogy a modern infokommunikációs eszközök megváltoztatják az életünket, a mindennapi élet mellett a munkavégzésben, a vállalatirányításban is mélyreható változások zajlanak a szemünk előtt. A Piac&Profit összegyűjtötte a legfrissebb trendeket, amelyek a cégek működését alapvetően befolyásolhatják majd a jövőben.

IT-rendszer: lehet olcsóbban is 

Minden kkv-nak komoly költségtényezőt jelent az elavult informatikai eszközeinek megújítása vagy cseréje. Pedig mindez a költség megtakarítható lenne a virtualizációs szolgáltatások igénybevételével.

Van olyan terület, ahol leelőzzük versenytársainkat 

Meglepő eredmény: adatvédelemben a magyar kkv-k megelőzik a német, angol és francia versenytársaikat, a magyar cégek a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el.

Rászálltak a kisvállalatokra a bűnözők 

Egyre inkább a kisvállalatokat célozzák a kiberbűnözők, mivel ezek nem rendelkeznek a multik fejlett védelmi rendszereivel, és sok esetben, még ha tisztában is vannak a veszéllyel, nem érdekli őket.

Így versenyezhetnek a kiskereskedők a webáruházakkal 

A webáruházak folyamatosan bővülő választékának ellensúlyozására a kiskereskedőknek nagy gondot kell fordítaniuk a személyes vásárlás előnyeinek kihangsúlyozására, és hogy meggyőzzék a fogyasztókat a hagyományos csatornák használatának egyedülállóságáról.

100 ügyfél felett már nem elég az excel! 

Az ügyfélkapcsolat-támogató szoftvereket forgalmazó vállalatok eddig csak beszéltek az elektronikus ügyfélnyilvántartás előnyeiről, most itt a bizonyíték is arra, hogy a vásárlói adatok tudatos elemzése bevétel növekedést hoz.

Üzlet és intelligencia - az adafeldolgozás jövője 

A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett - a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.

Öt tanács az egyszerű, de biztonságos mobil nyomtatáshoz 

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. Ez azonban komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

Ha nem vigyáz, a pénze bánja! 

A rosszindulatú támadások során a vállalatok 36 százalékát érte anyagi veszteség, amelyhez még hozzájön a károsodott eszközök többletköltségei is. Ezt tovább nehezíti az a tényező, hogy rosszindulatú támadások esetén az áldozatok mindössze 39 százaléka tudta visszaszerezni elvesztett adatait, míg 61 százalékuk soha nem látta viszont féltve őrzött információit.

Olcsóbban csöng az IP-telefon! 

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Induló sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről-lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Sok cég még mindig szalagra ment 

A vállalatok egyre nagyobb igényeket támasztanak az üzletfolytonossággal és a katasztrófa utáni helyreállítással kapcsolatban, ugyanakkor a területen legkorszerűbbnek számító virtualizációs és automatizálási technológiák elterjedése lassú

A megbízható internet a vállalati IT-rendszer alapja 

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Induló sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről-lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Egyre inkább a kkv-k a kibertámadások célkeresztjében 

Csökkent a célzott kibertámadások száma az idén, javult azonban az alkalmazott megoldások hatékonysága. A támadók rámenősebb technikákat alkalmaztak.

Hogyan lehet okosan spórolni a weblap árán? 

A céges weboldalak többsége Magyarországon siralmas állapotban van. Miért van ez és miért nem foglalkoznak vele a cégvezetők? Lehet, hogy nem is tudnak róla? Szakértőnk segít, hogy lehet hatékonyan orvosolni a problémát!

Adatban is a méret a lényeg 

Jóllehet, a magyar vállalatok általában nem rendelkeznek annyi adattal, mint egy nyugat-európai vagy amerikai cég, a valósidejűség és az új típusú, például a közösségi médiából származó szöveges adatok elemzésének igénye miatt a hazai intézmények is szembesülnek a big data kérdéssel.

Amikor a jövő jelenné válik 

A technológia gyors fejlődésének köszönhetően az, amit néhány éve még úgy emlegettünk, a jövő irodája, ma már kézzelfogható – vagy inkább virtuális – valóság. Az infokommunikációs vívmányok sok lehetőséget jelentenek a kis- és középvállalatok számára, de sok fejtörést is okozhatnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Info & tech téma
heti hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo