hirdetés

Már bérelni is lehet zsarolóvírust

A nyár elején a Kaspersky Lab segitségével olyan gyanúsítottakat tartóztattak le, akik a Lurk csoport tagjai voltak. A csoport több mint 45 millió dollárt lopott számos orosz cégtől és banktól. A vírus IT infrastruktúrájának vizsgálata szerint a hackerek más kiberbűnözőknek is bérbe adták exploit-csomagjukat.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az Angler exploit-csomag volt az egyik leghatékonyabb hackerek számára elérhető eszköz. Először 2013-ban észlelték, mikortól a csomagot bérbe is lehetett venni. Több kiberbűnöző csoport használta különböző fajta vírusok terjesztésére a reklámvírusoktól a bank- és zsarolóvírusokig. Ezt az exploit-csomagot használta az egyik legaktívabb és legveszélyesebb zsarolóvírus, a CryptXXX mögött álló csoport. Az Anglert használták a Neverquest trójai bankvírus terjesztésére is, amely majdnem 100 különböző bankot támadott meg. Az Angler aktivitás pont a Lurk csoport letartóztatása után szakadt meg.

A Kaspersky Lab biztonsági szakértőinek kutatása azt mutatja, hogy az Angler exploit-csomagot eredetileg azért készítették, hogy megbízható és hatékony csatorna legyen a Lurk csoport számára, amelyen keresztül eljuttathatják bankvírusaikat a célpontok számítógépeire. Mivel egy nagyon zárt csoportról van szó, a Lurk egyedül irányította teljes infrastruktúráját bármilyen külső segítség nélkül, de 2013-ban megváltozott a helyzet, és hozzáférést biztosítottak bárkinek, aki fizetett érte.

Kép: Pixabay

„Feltételezzük, hogy az Angler megnyitása részben az üzemeltetési költségek kifizetésének szükségességéből adódott. Mire megkezdték bérbe adni az Anglert, fő tevékenységük, a kiberrablás jövedelmezősége csökkent, mert bankszoftver-fejlesztők új biztonsági lépéseket vezettek be, és ez sokkal nehezebbé tette a lopást a hackerek számára. De addigra a Lurk csoportnak óriási hálózati infrastruktúrája, volt és ennek üzemeltetése pénzbe került. Ezért úgy döntöttek, hogy kiterjesztik tevékenységi körüket, és bizonyos mértékben ez sikerült is nekik. Míg a Lurk trójai bankvírusa csak orosz szervezeteket veszélyeztetett, az Anglert világszerte használták kibertámadásokban” – magyarázta Ruslan Stoyanov, a számítógépes nyomozási osztály vezetője.

Az Angler exploit-csomag kifejlesztésén kívül más mellékprojektjei is voltak a Lurk csoportnak. Több mint öt év alatt a csoport az automatizált pénzlopástól tovább fejlődött szofisztikáltabb tevékenységek irányában, mint a SIM-kártyás csalások vagy az olyan szakértők meghackelése, akik járatosak a bankok belső infrastruktúrájában.

A dühös alkalmazottakat keresik a bűnözők
A Kaspersky Lab biztonsági jelentése szerint kiberbűnözők belső embereket használnak a telekommunikációs hálózatokhoz és felhasználói adatokhoz való hozzáféréshez: vagy alvilági csatornákon toboroznak elégedetlen alkalmazottakat, vagy nyilvános oldalakról szerzett kompromittáló információkkal zsarolják a személyzetet.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo