Így készüljünk, támad a BYOD

A BYOD már régóta meghatározó eleme a vállalati informatikának és a java még csak most jön a szakértők szerint. Lássuk, mi várható a közeljövőben!

A Tech Pro friss kutatása szerint a megkérdezett szervezetek 72%-a már elfogadó BYOD-dal kapcsolatban (különösen a kisebb vállalkozások lelkesek) – vagyis megengedi ,hogy a munkatársak saját elektronikai eszközeiket (laptopjaikat, telefonjaikat) használják a munka során, a szakemberek pedig úgy látják, hogy szépen lassan a felhasználók is kezdenek tisztába jönni a lehetséges veszélyekkel és jobban figyelnek az adataik biztonságára. Vagy legalábbis nem adják oda játszani a gyereknek azt a tabletet, amelyen az összes ügyféladat megtalálható. Ugyanakkor az is tény, hogy az emberek továbbra is milliószám hagyják el a telefonjaikat. Ott felejtik mondjuk a taxiban, vagy az étteremben, ami a céges használatú eszközök esetén külön kockázatot jelent. Annyi bizonyos, hogy a BYOD trend velünk marad. A Tech Republic szakértői összeszedték, mit érdemes tudnia az újdonságokról azoknak a cégeknek, ahol felmerül a saját eszközök használata.

Már nem kiváltság, követelmény

Egyre inkább eljutunk oda, hogy a BYOD már nem az alkalmazottak kiváltsága, hanem a cégek által elvárt követelmény. A vállalatok ugyanis elkezdték felismerni, hogy ez a dolog – ha megfelelő keretek között tartják – nagyon is megéri nekik. A vállalatok számára vonzó lehetőség, hogy a munkatársakat az irodán kívül is dolgoztathassák, ráadásul úgy, hogy ehhez nem a cégnek kell finanszíroznia az eszközöket.

Kép:Pixabay

Az egyre több kiszervezett munkatársnak és az internettel együtt a távmunka fejlődésének köszönhetően pedig egyre gyakoribb lehet az, hogy valakivel úgy dolgozunk együtt, hogy nem is találkozunk vele. Vagyis kizárólag a saját elektronikai eszközein keresztül tartja velünk a kapcsolatot, használja a rendszereinket. A BYOD már csak azért is terjedni fog ,mert a kisebb cégek csak most kezdik felismerni, milyen jelentős előnyöket – többek között rugalmasságot és költségmegtakarítást – jelent ez nekik.

Hat tanács, hogy biztonságos legyen a BYOD
A BYOD évek óta az egyik leggyakrabban emlegetett jelenség a vállalati IT-szakemberek körében. A hazai cégek többsége azonban még mindig csak részben vagy egyáltalán nem gondoskodik arról, hogy biztonságossá tegye a privát vagy vállalati tulajdonú mobil készülékek használatát a vállalaton belül.
A költségek csökkentéséhez az is hozzájárul, hogy a TechRepublic adatai szerint egyre kevesebb munkáltató téríti meg az alkalmazottak saját eszközhasználatának költségét. Egy ideig úgy tűnt, hogy az irány az lesz, hogy a vállalatok átvállalják legalább a költségek egy részét a BYOD eszközök esetében, de a valós adatok azt mutatják, ez a hozzáállás nem terjedt el, sőt.

A technológia ennek kedvez

A BYOD növekedését jelzi előre a technológiai fejlődés iránya is. A BYOD ma már több, mint egy vállalati email és egy VPN kliens, amivel a dolgozó kapcsolódik a cég szervereihez. A felhő, és az egyre több vállalati folyamatra megoldást nyújtó alkalmazások segítségével egyre több üzleti feladat menedzselhető távolról. Szinte mindent menedzselhetünk a mobilunkról a jogosultságkezeléstől a beszerzésen át a szabadságok kiadásáig.

Az appok fejlődésével még rugalmasabbá válik a munka, tovább fejlődik az online közös munka lehetősége, hatékonyabbá válik a kommunikáció. Az app boomnak is még csak az elején vagyunk, de a BYOD esetében csak egy dolog, hogy az okostelefonok és tabletek hogyan kommunikálnak egy másik rendszerrel. A dolgok internete (IoT) is belép a BYOD birodalmába: gondoljunk a viselhető eszközökre, a különböző tárgyakban lévő érzékelőkre. Egy jó vállalati stratégia már kezdhet is gondolkodni rajta, hogy hogyan használja majd ki ezt a lehetőséget a vállalati stratégiában.

Byod után jön ByoIT
A PC korszak végén járunk, az informatikai eszközök divatos használati tárgyakká válása egy újabb szakaszba érhet a nagy hardvergyártók olyan új eszközkategóriáinak segítségével, mint a táblagépek, okostelefonok, ultrabookok vagy a hibrid gépek.
Több figyelmet igényel

Ahogy a BYOD tovább terjed és egyre komplexebbé válik, a korábbinál is fontosabb lesz a kidolgozott stratégia és rend ennek vállalaton belüli kezelésére. Az informatikai részlegeknek fel kell térképeznie, hogy  hogy tudják kezelni ezt a területet, szükség van előírások és használati követelmények meghatározására, megfelelő adminisztrációra, monitoringra, támogató és ellenőrző mechanizmusokra.

Az is bizonyos, hogy a cégeknek meg kell oldania az adatok biztonságos központi tárolását is, hiszen egy ilyen rendszerben elképzelhetetlen, hogy az információk egyes eszközökön „kallódjanak”. A biztonság pedig – nem győzzük hangsúlyozni - minden korábbinál nagyobb kihívás és fontosabb téma lesz. És ami még fontos ehhez: a jelszavakat, mint a biztonság kulcsát, el kell felejteni. Az emberek egyébként is gyűlölik, hogy folyamatosan kombinációkat kell megjegyezniük, ráadásul ez a dolog nem is igazán biztonságos és számos, sokkal hatékonyabb megoldás kopogtat már az ajtón.

Forrás: Techrepublic

Már a jelszó is a múlté?
A jelszavas azonosítás egyre inkább elavultnak számít, mivel ezeket az adatokat egyre könnyebben törik fel vagy lopják el rosszindulatú személyek – amint azt az elmúlt idők incidensei is bizonyítják. A vállalatoknak tehát új azonosítási megoldások után kell nézniük az ügyfeleik és alkalmazottaik esetében egyaránt.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo