Vállalati informatika cikkek

hirdetés

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni. Eközben a cégek közel 80 százalékánál jelentősen megugrott tavasz óta a rosszindulatú kibertámadások száma, becslések szerint már minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot hackerek. A tömeges távmunka és a sebtében bevezetett digitális platformok számtalan biztonsági rést kínálnak a furfangos csalók számára, akik válogatott fegyverekkel igyekeznek hasznot húzni a globális káoszból. Milyen új fenyegetésekre kell számítani és hogy érdemes védekezni ellenük?  
Rengeteget buknak a kiberbűnözők miatt a cégek

Rengeteget buknak a kiberbűnözők miatt a cégek

A kibertámadások komoly bevételcsökkentést és ügyfélvesztést okoztak tavaly a vállalatoknak, harmaduknál ezek aránya meghaladta a 20 százalékot - derült ki az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco éves kiberbiztonsági jelentéséből (Annual Cybersecurity Report - ACR).
6 tanács Windows 10 migrációhoz

6 tanács Windows 10 migrációhoz

Számos vállalat informatikai részlege számára az egyik legfontosabb feladat a to-do listán a Windows 10 rendszerre való átállás. A Windows 7 támogatása 2020 januárjában megszűnik, ami egyelőre távoli időpontnak tűnik, a migráció azonban mindig időt és energiát igényel, ezért érdemes előre tervezni.
Tényleg komoly a fenyegetés

Tényleg komoly a fenyegetés

Átalakultak mára a gazdasági bűncselekmények egy globális felmérés szerint. A legutóbbi adatok szerint, immár az informatikai törvénysértések a második leggyakoribb ilyen esetek (32%). Sőt, a pénzügyi szektorban a bűncselekmények közel fele (49%) a kiberbűnözéshez köthető. Magyarországon azonban más a helyzet, de a megoldandó problémák ugyan azok.
Így készüljünk, támad a BYOD

Így készüljünk, támad a BYOD

A BYOD már régóta meghatározó eleme a vállalati informatikának és a java még csak most jön a szakértők szerint. Lássuk, mi várható a közeljövőben!
hirdetés
Nem kerülik meg a felhőt

Nem kerülik meg a felhőt

Két éven belül a vállalati informatikai munkafolyamatok több mint fele már cloud környezetekben fut majd – derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor, ha valami házon belül jól működik, még akkor sem szívesen költöztetik felhőbe a cégek, ha ezzel növelnék a hatékonyságot.
Még mindig nem elég fontos a biztonság

Még mindig nem elég fontos a biztonság

Komoly növekedés előtt áll a hazai IT-biztonsági piac. Többet, de nem eleget foglalkoznak a kérdéssel a Magyarországon működő vállalatok- derül ki a T-Systems friss kutatásából.
A csalók topon vannak a technológiában - nem kéne lemaradni

A csalók topon vannak a technológiában - nem kéne lemaradni

Nem használják ki a vállalatok a technológia adta lehetőségeket a csalások elleni küzdelemben, holott a legtöbb esetben éppen a technológia az, ami elősegíti azok elkövetését - derül ki a KPMG friss tanulmányából. Ráadásul sokszor cégen belülről jön a támadás...
Szűkebb fókusszal jobb a kiszolgálás

Szűkebb fókusszal jobb a kiszolgálás

A lakossági, kisvállalati, valamint a nagyobb, komplexebb infokommunikációs igényű vállalatok jelentősen eltérő igényei miatt a szektor egyik legfontosabb szereplője, az Invitel júliustól külön cégbe szervezi két üzletágát.
A bombabiztos védelem: tudás, token, testrész

A bombabiztos védelem: tudás, token, testrész

A jelszavas azonosítást mára egyre kevésbé tartják biztonságosnak a szakemberek. A legjobb az lenne, ha kellene valami, amit birtoklunk, valami, amit tudunk és egy dolog, ami csak a miénk. Bonyolultnak hangzik? A NetIQ szakértői elmondják, miért nem feltétlenül az.
hirdetés

A startupok pörgetik a chipgyártókat

A félvezetőgyártóknak át kell hangolniuk az értékesítési stratégiájukat, és a jövőben nagyobb figyelmet fordítaniuk a kisebb vállalkozásokra is, mert ezek sokkal gyorsabb és stabilabb növekedést garantálnak az iparág számára, mint a nagyvállalati vevők – figyelmeztet legutóbbi elemzésében a Gartner. A startupok és a kisebb elektronikai cégek már tavaly is közel 80 milliárd dollár értékben szereztek be félvezetőket, ami a teljes piac közel negyedének felel meg – írta a Bitport.hu.

Új kártevő fenyeget

2015. júliusában új kártevő jelent meg a számítógépes vírusok listáján, méghozzá egyből a második helyen debütált az ESET statisztikáiban. Népszerű játékok másaiban is egyre gyakrabban érkezik veszélyes program.

Gyenge felhősödés

Az igen erős tavalyi év után gyenge idei startot tudhat maga mögött a felhős infrastruktúrapiac a régiónkban. Míg 2014-ben 24 százalékot nőtt a piac, addig az idei első negyedévben ugyanez a mutató 7 százalékot esett vissza a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva – derül ki az IDC legfrissebb elemzéséből.

A dolgozók fejlesztenék a cégek informatikai rendszerét

Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.

Mi határozza meg a vállalati IT piacot az idén?

Mire érdemes ügyelni az idén az informatikai trendek területén? Az év második felében néhány dologról már biztosan kijelenthetjük, hogy már biztosan ezek lesznek a 2015-ös év nagy durranásai. Az Avnet Technology Solutions magyarországi leányvállalatának ügyvezetője, Bartha Péter három pontban foglalta össze, hogy milyen technológiai trendek figyelhetők meg 2015-ben a vállalati IT piacon.

Az emberi tényező az it-biztonságban

Az igazán biztonságos vállalati informatikának több a humán vonatkozása, mint gondolná az ember. Tehát nem csak a gépekre, az emberekre is figyelnünk kell. Mégpedig három szinten.

Kevesebbet költenek a „vasra” a cégek

Az IT fejlesztések ma már alapberuházásnak számítanak, gyakran a „vállalati közmű” részének, azaz nem feltétlenül megtérüléshez kötik annak mértékét. Azonban a keretek mind hazai, mind nemzetközi szinten csökkennek, így a vállalatok új finanszírozási forma után néznek.

Három tanács az egyszerűbb felügyeletért

A legtöbb informatikai szakemberre egyre több feladat hárul napjainkban, ezért érdemes felkutatni és bevezetni azokat az eszközöket, amelyek egyszerűbbé teszik ezeket a műveleteket. Az erőforrások, az adatok, az informatikai szolgáltatások és a felhasználók felügyelete különösen időigényes feladatnak számítanak.

Így spórol nekünk a felhő konkrétan

A felhővel kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett előny, hogy segíti a cégeket a költségek visszaszorításában. De pontosan milyen tételeket spórol meg az a vállalatvezető, aki felhő alapú megoldásokra vált? Utánajártunk.

Mikor váltsunk ügyviteli rendszert?

Ahogy egy cég fejlődik, úgy csiszolódnak a folyamatai és változnak az igényei is, ezért előbb-utóbb a régi ügyviteli rendszert le kell cserélni, ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy mi a legmegfelelőbb időpont a váltásra?

Nyolc tanács, hogy ne vesszen el az e-mail áradatban!

Korunk átka és áldása is az e-mail, amely nélkül ma már elképzelhetetlen egy modern vállalati struktúra, ám a szüntelenül áradó levélözönben sokszor létfontosságú információk tűnhetnek el, vagy megrendelések úsznak, amiért nem olvasta el időben üzeneteit. Segítünk, hogy ezen változtathasson!

IT-rendszer amortizáció nélkül? De hogyan?

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin. A cikksorozat befejező részében a leginkább költséghatékony megoldást mutatjuk be olvasóinknak.

IT-költségcsökkentés: ne fizessen túl nagy árat érte

A rövidtávú IT-költségcsökkentésnek sajnos megvan az a rossz szokása, hogy végül többe kerül a vállalatnak, mint amennyit spórolni terveztek rajta.

Eladó a céges gép - mire figyeljünk?

Az eladásra vagy elajándékozásra kerülő használt számítógépeken tömegével maradnak rajta személyes adataink és munkahelyi dokumentumaink. Fontos kérdés, hogy eladás esetén az eszközzel együtt milyen adatainkat adjuk idegen kézbe.

Veszélyben a céges adatok a mobilokon?

A mobileszközökkel kapcsolatos vállalati biztonságpolitika részeként nyomon kell követni a felhasználókat és eszközeiket, amelyek hozzáférhetnek a céges adatokhoz. Egyik legfontosabb aspektusa ennek a szabályozásnak az okostelefonok és táblagépek leselejtezése, újrafelhasználása vagy újraértékesítése előtti adattörlési eljárás, amely létfontosságú megelőző intézkedés az adatok elvesztésének, bírságok vagy más negatív hatások elkerülése érdekében.

Tízből tíz magyar céghez bejuthat egy idegen

Elképesztően alacsony szinten van a magyar vállalatok fenyegetettségtudata – adta hírül a KPMG. A társaság számos hazai nagyvállalat, köztük bizalmas adatokat kezelő pénzintézetek és mobilcégek megbízásából végzett behatolási kísérleteket, és az esetek döntő többségében több egyszerű módszerrel is sikerrel járt.

A vállalati igények rendezik át az infokompiacot

A vállalati ügyfelek igényei az elmúlt hónapokban erőteljesen átrendezték a telekommunikációs piacot: a távközlés egyre inkább összeforr az vállalati informatikai szolgáltatásokkal.

Drágán megfizethetünk az olcsónak tűnő szoftverért

Bár vannak, akik azért keresik az illegális szoftvereket, hogy pénzt takarítsanak meg, sok esetben inkább tetemes veszteségre számíthatnak. Egy a tízhez az esélye, hogy eközben a kalózok rosszindulatú szoftverrel fertőzik meg a vállalati gépet. Egyéni felhasználók esetében a veszély még nagyobb, minden harmadik esetben megtörténik a fertőzés!

A munka mellett az adatokat is hazavisszük

Több mint 1,2 millió hazai munkavállaló szokta hazavinni vagy e-mailben hazaküldeni magának a munkahelyi dokumentumait. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sokan otthon is túlóráznak, de jelzi, hogy rengeteg bizalmas adat kerül ki a vállalatok felügyelete alól.

Idén felhősödés várható a kkv szektorban

Hiába költséghatékony, helyfüggetlen és folyamatosan támogatott informatikai megoldások az úgynevezett felhő-alapú szolgáltatások, a magyar kis- és középvállalkozások töredéke él csak velük - derül ki az eNET-Telekom legfrissebb, kkv-k körében végzett felméréséből.

Veszélyes vagy hasznos a privát kütyü?

Korábban az számított nagy szónak, ha valaki céges telefont kapott, ma viszont már egyre többen szeretnék saját, a cégesnél általában okosabb mobiljukkal, táblagépükkel vagy éppen laptopjukkal elérni a vállalati rendszereket – akár otthonról is. Mindez lehetőség és kockázat egyszerre.

Pénzkidobás informatikust tartani?

Míg korábban a céges cd-szállítmány beszerzéséhez is informatikus kellett, ma mindkettőből egyre kevesebb van. A cd-k helyét a felhős tárhelyszolgáltatások veszik át, az informatikusok szerepét pedig az általános számítástechnikai tudás terjedése csökkenti. Az IT szakemberek súlya csökken: ritkán kell informatikai vezető, ha már minden vezető egy kicsit informatikus – mutatott rá Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

Cégadatok magángépen?

A vállalatoknak szembe kell néznie a ténnyel, hogy a mobil eszközök már a mindennapi munka részévé váltak. Akkor sem tehetnek ez ellen semmit, ha érzékeny céges adataikat féltik az alkalmazottak mobiltelefonjainak és táblagépeinek ellenőrizhetetlen csapatára bízni. A BYOD (bring your own device) világszerte terjedő trend, fontos azonban foglalkozni a céges adatok megfelelő biztonsági szintjének fenntartásával.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Gazdaság

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo