hirdetés

Pénzkidobás informatikust tartani?

Míg korábban a céges cd-szállítmány beszerzéséhez is informatikus kellett, ma mindkettőből egyre kevesebb van. A cd-k helyét a felhős tárhelyszolgáltatások veszik át, az informatikusok szerepét pedig az általános számítástechnikai tudás terjedése csökkenti. Az IT szakemberek súlya csökken: ritkán kell informatikai vezető, ha már minden vezető egy kicsit informatikus – mutatott rá Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.
hirdetés

A gépek mögött ugyanúgy emberek ülnek, mint néhány éve, mégis mások használják az informatikát, mint korábban. Az egyre egyszerűbb felülettel rendelkező szolgáltatások és a szinte értelemszerűen használható eszközök uralják a mindennapokat. Az egy keresőmezőből és egy két gombból álló Google-t, vagy az “egy gomb plusz egy képernyő” elvre felépített iPhone-t nem nagy kunszt használni, sőt jól használni sem.

Pénzkidobás az informatikus?

Aki pedig magánemberként képes alkalmazások, szolgáltatások közül választani, az egyre inkább képes az általa vezetett cégben is megfelelő informatikai döntéseket hozni. Az informatikai döntésekben így egyre ritkábban kérik ki az IT véleményét. Jóval több energiába kerül megértetni egy informatikussal egy-egy üzleti folyamat mögött meghúzódó, megoldásra váró problémát, mint amennyi idő rákeresni egy webalkalmazásra, és akár rögtön le is tesztelni azt, telepítés nélkül, böngészőből.

“Lényegében három megoldás áll egy vezetők előtt egy üzleti probléma informatikai megoldására. Megkérdezheti informatikusát, kereshet egy kész megoldással rendelkező beszállítót, vagy pár kattintással kipróbálhat egy felhőszolgáltatást” – mondta Rónai Balázs, aki hangsúlyozza: az első lehetőség egyre ritkábban merül fel.

Megszűnnek a tisztán informatikai döntések

A jelenség egyik következménye az, hogy egyre kevesebb a vegytisztán informatikai döntés. Helyettük maradnak a pénzügyi, marketing, humán erőforrás vagy éppen általános üzleti döntések - mindegyik a terület cégen belüli vezetőjének egyre komolyabb informatikai tudására is alapozva.

Míg a folyamatot a cégnél dolgozó nem informatikai szakemberek számítástechnikai kihívásként élik meg, az informatikusok egy dolgot tehetnek: bele kell tanulniuk a cégnél meglévő kulcsterületekbe, majd ezek problémáit megértve professzionális, a szakmán kívül még kevéssé ismert megoldási lehetőségeket felmutatni.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo