hirdetés

IT-költségcsökkentés: ne fizessen túl nagy árat érte

A rövidtávú IT-költségcsökkentésnek sajnos megvan az a rossz szokása, hogy végül többe kerül a vállalatnak, mint amennyit spórolni terveztek rajta.
hirdetés

A rövid távú szemlélettel végrehajtott IT-költségcsökkentés ugyan azonnali eredményekkel kecsegtet a könyvelésben, végül azonban többe kerülhet a cégnek hosszú távon, mint amire számítottak a vezetők. Sajnos ezek az esetek a valóságban gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk, mivel számos cégvezető rendkívül szűklátókörűen áll hozzá a belső költségekhez, ez pedig IT-környezetet és teljesítményt teljesen elszigeteli. A Gartner mintegy kétezer IT-vezetőjével készült felméréséből kiderül az is, hogy a a legfőbb ok, amiért a cégek képtelenek folyamatosan optimalizálni az IT-környezetüket, hogy a különböző részlegek képtelenek együttműködni a közös cél érdekében. Éppen ezért a Gartner szerint érdemes bevezetni a cégben néhány, az egész vállalatra érvényes elvet a költségcsökkentés hatékonyságának érdekében.

1) Átláthatóság

A költségek átláthatósága létfontosságú, ha egy cégvezető el akarja különíteni, mely területeken lehet ésszerűsíteni az IT-kiadásokon és mely területeken jelent ez veszélyt az üzletmenetre. "Az átláthatóságnak köszönhetően javulhat az erőforrásmenedzsment, az üzleti értékek azonosítása, az IT valódi üzleti funkcióként való üzemeltetése, az IT-erőforrások iránti igények jobb felmérése és összességében az IT-lehetőségek jobb menedzsmentje" - összegezte felmérése eredményeit a Gartner.

2) Rugalmasság

Az IT költségek helyes szintjének meghatározása nem egyszerűen csak csökkentésekről szól, inkább a helyes egyensúly megtalálásáról az alacsonyabb egységköltségek és a rugalmas kiosztás között. Ennek köszönhetően kerülhetőek el azok a zsákutcák, amikor egy cég költségcsökkentési céllal hosszú távú szerződéseket ír alá, melynek béklyójából aztán nem szabadul, ha újabb csökkentésre vagy átalakításra lenne szüksége az IT-terén. Vagy ha igen, csak szerződésfelmondási díj ellenében, mellyel aztán az egész költségcsökkentő akció értelmét veszti. Éppen ezért a rugalmassági elveket mindenképp szem előtt kell tartani, mint ahogy azt is, hogy a vállalat csak annyi IT-forrást fogyasszon, amennyire épp szüksége van.

3) Elszámoltathatóság

Egy IT-vezetőnek felelősséget kell vállalni a cég jövőbeni IT-stratégiájának alakulásáért és kerülni az olyan helyzeteket, amikor pusztán az üzleti igényekre reagálva lép, anélkül, hogy képes lenne az IT-erőforrások iránti keresletet irányítani. "Ha egy IT-vezető képes felmérni valamelyes bizonyossággal az IT-forrásokra vonatkozó igényeket, jó helyzetben lesz ahhoz, hogy azokat a lehető legoptimálisabban csatornázza be a cégbe" - írta a Gartner. Ahhoz viszont, hogy a cég egyes területei elszámoltathatóak legyenek az "IT-fogyasztásukért", valahogy mérni is tudni kell azt, például "chargeback" vagy "showback" technikával. (Az első esetében az IT ténylegesen kiszámlázza cégen, cégcsoporton belül az IT-használat költségeit az egyes részlegeknek, a második esetben csak figyelemmel kíséri és időnként visszacsatol az egyes részlegek forgalmáról, hogy tisztában legyen az általuk generált IT-költségekkel.

4) Egyszerűsítés

Minnél bonyolultabb egy rendszer, annál magasabb a költsége. Persze más tényezők is befolyásolják a végső árat, mint amilyen a munkaerőköltség vagy a földrajzi helyszínből adódó felár, mégis a komplexitás önmagában is jelentős és szükségtelen felárat jelent. A túlbonyolított rendszerekben pedig ez a felár akár 25 százalék is lehet, vagyis ennyivel kerül többe a munka egy egysége, mint egy áramvonalasított, leegyszerűsített rendszerben. Természetesen nem lehet mindenhol egyszerűsíteni, ahol viszont a bonyolultabb rendszer nem jár együtt hozzáadott értékkel, ott egyszerűsíteni kell.

5) Tudomány

A költségoptimalizálás nem egy egyszeri akció, különösen nem a folyamatosan változó It-igények világában, inkább egyfajta tudomány, amelynek lépéseit fegyelmezetten végre kell hajtani. Az egésznek pedig kell egy elszámoltatható felelős, aki felülről irányítja a folyamatot. A cégeknek ugyanis előre kell gondolkoznia a hosszabb távú költségcélokon és mérhetővé kell tenniük a fejlődést a különböző területeken. Ebben lehetnek segítségre a külső szakértők, akik a hosszabb távú üzleti kimeneteleket is bemutatják, nem csak a technikai területen történő változásokat.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo