Byod cikkek


A hackerek ellen nincs csodaszer

A hackerek ellen nincs csodaszer 

Milyen veszélyek fenyegetik a kis- és középvállalatokat. és hogyan védekezhetnek ezek ellen? A Cisco legfrissebb kutatása szerint minden második céget ért már adatvesztés, és ez nem kevés pénzbe is került.
A távmunka mobilról a menő

A távmunka mobilról a menő 

Még mindig kihívást okoz, hogy egységesen és biztonságosan felügyeljék az infrastruktúrán belül használt céges és privát tulajdonú okostelefonokat és tableteket, hiába biztosítanak hozzájuk vállalati támogatást a legnagyobb rendszerek fejlesztői.
A modern cégnek a kilátásai is szebbek

A modern cégnek a kilátásai is szebbek 

Sokkal derűlátóbbak saját kilátásaik kapcsán azok a kis- és középvállalkozások, amelyek kihasználják a technológia adta előnyöket, illetve megfelelő adatelemző képességekkel rendelkeznek – hangzott el a Microsoft mai kerekasztal-beszélgetésén. A jövő szempontjából biztató, hogy az Ipsos MORI felmérése alapján a kkv-k 54 százalékánál már használnak felhőmegoldásokat Magyarországon.
Öt trükk, amivel kicselezzük a bűnözőket

Öt trükk, amivel kicselezzük a bűnözőket 

Egyre több és egyre súlyosabb támadás éri a magyar kis- és középvállalatok informatikai rendszereit. A hazai cégek a felmérések szerint azonban még mindig nem fordítanak elég figyelmet a védekezésre. Adunk öt tippet ahhoz, hogy kicselezhessük a kiberbűnözőket.
Így készüljünk, támad a BYOD

Így készüljünk, támad a BYOD 

A BYOD már régóta meghatározó eleme a vállalati informatikának és a java még csak most jön a szakértők szerint. Lássuk, mi várható a közeljövőben!
Egyre komolyabb a baj a virtuális térben

Egyre komolyabb a baj a virtuális térben 

A vállalatok több mint háromnegyedét érte legalább egy kibertámadás az elmúlt egy évben, és több mint 60 százalékuk szerint ezt idén sem ússzák meg. A legnagyobb veszély az okoseszközökkel rendelkező dolgozó – ennek szabályozására mégsem fordítanak figyelmet.
Nem elég távolról nézni a felhőt, bele kell ugrani

Nem elég távolról nézni a felhőt, bele kell ugrani 

Egyre több kisvállalkozás ismeri fel, hogy lenne mit kezdenie az informatikával a cégben, a többség azonban még messze nem látja a valódi lehetőségeket. Pedig a digitalizáció növeli az eladást, innovatívabbá tesz és még a tehén szaporulatra is jó hatással lehet – derült ki a Microsoft sajtóbeszélgetésén.
Szép legyen a PC, az a lényeg

Szép legyen a PC, az a lényeg 

Kezdik már érezni az informatikai biztonság fontosságát a cégek IT-vezetői, de ezen a területen is az kezd a legfontosabbá válni, hogy boldog legyen a dolgozó. Ehhez pedig dizájnos gép és az online közös munka lehetősége kell.
Saját mobil a munkában? Tuti a támadás

Saját mobil a munkában? Tuti a támadás 

Ha a dolgozóknak engedélyezik a saját eszközeik használatát, szinte biztos, hogy támadás éri a céget – ez derült ki ez friss felmérésből, amely szerint a BYOD-ot engedélyező vállalatok ötödét már megtámadták.
Megéri, ha játszhatnak a kollégák

Megéri, ha játszhatnak a kollégák 

Az, hogy nem „csak” kiváló terméket kell nyújtani a vásárlóknak, hanem élményt is, szerencsére egyre több vállalat számára egyértelmű. Lassanként pedig azt is felismerik, hogy az ügyfelek mellett az alkalmazottak irányába is ezen kell dolgozniuk. Akkor is, amikor a munkafeltételeket alakítják ki.

Az alkalmazott és a telefonja a legnagyobb veszély 

Ma Magyarországon a biztonsági megoldások számítanak a második leggyorsabban növekedő szoftverszegmensnek. Ezen belül is a biztonság- és sérülékenységkezelés, valamint a személyazonosság- és hozzáférés-kezelés számít kiemelkedő területnek.

A dolgozók fejlesztenék a cégek informatikai rendszerét 

Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.

Jobb lenne félni a mobiloktól 

Sok kisvállalkozás tulajdonosa úgy véli, hogy a BYOD nem jelenthet veszélyt cége számára, és nem tesz a mobilkészülékek biztonságára irányuló erőfeszítéseket, míg a munkavállalók azon a véleményen vannak, hogy a biztonság megteremtése a munkaadó feladata, derült ki a Kaspersky Lab tanulmányából.

Így lesz „jövőálló” a munkahelyünk 

A technológia lehetővé teszi az Y-generáció tagjai számára, hogy több feladatot végezzenek egy időben, és rövidebb utat keressenek egyes feladatok megoldására. A munkaadóknak el kell fogadniuk, hogy a munkavállalók különféle módokon végezhetik a feladataikat – közölte a Novell.

Mitől leszünk biztonságban? 

A Biztonságosabb Internet Napján elsősorban a fiatalok figyelmét kívánják felhívni a veszélyekre – pedig úgy tűnik, a kkv-knál sem árt tudatosítani: a megelőzés mindig hatékonyabb, mint a kármentés.

IT-biztonság: túl szabad a pálya 

Az IT biztonság egyike annak a tíz területnek, ahol érdemes lenne mostanában startup céget alapítani a Business Insider szerint. Éspedig azért, mert a kkv-szektorban akkora hiányosságok vannak ezen a területen, ami kiváló piac az informatikai cégeknek. A lehetőség a többség számára azonban annyit jelent: azonnal tenni kell valamit saját védelmünk érdekében.

Beindulóban a BYOD – nő a fenyegetettség is 

A hazai munkahelyeken jelentősen megnövekedett a dolgozói tulajdonú mobileszközök száma (BYOD - Bring Your Own Device), viszont az ehhez szükséges szabályozások elterjedtsége nem emelkedett számottevően a tavalyi adatokhoz képest.

Megéri, ha netezhet a dolgozó?  

Ma a legtöbb munkakörben már evidensen szükség van internet használatra. Elképzelhető viszont, hogy ott is jobban megéri belefoglalni ezt a munkaköri leírásba, ahol nem lenne muszáj.

Öt tipp, hogyan csökkenthetjük IT-költségeinket 

Hiába van most felfutó ágban a magyar gazdaság, a vállalkozásoknak ettől nem lesz könnyebb az élete. A növekvő adminisztrációs költségek, adóterhek miatt ott kell spórolni, ahol csak lehet – akár a céges IT-rendszeren is.

Byod: lelkesek de tudatlanok a kisvállalkozások 

A 25 főnél kevesebb főt foglalkoztató kisvállalkozásoknál hiányzik a biztonságtudatosság, a technikai felkészültség és az anyagi forrás ahhoz, hogy a vállalat által a munkavállalóknak adott és a saját tulajdonú (BYOD) készülékek megfelelő védelmet kapjanak.

Öt meghökkentő előrejelzés 2017-re 

A Gartner szakértői belenéztek az üveggömbbe, és megjósolták, mi mozgatja majd az üzleti informatikát néhány éven belül. A jóslatok között van egy-két igencsak meghökkentő. Lássuk, mit gondol a fejlődés irányáról a világ egyik legjelentősebb IT-piaci tanácsadója!

Középkori szinten a magyar kkv-k 

A hazai kis- és közepes vállalatok informatikai fejlettsége "középkori" szinten van. A hazai kkv-k gépparkja elöregedett, nem használják a közösségi médiumokat, sokuknak saját weboldala sincs, és a felhőről azt hiszik, hogy időjárási jelenség.

Segítség a kütyürengetegben 

Okos eszközök, big data, BYOD (bring your own device) – kifejezések, amelyekkel minden cégvezetőnek érdemes megismerkednie, de nem biztos, hogy azonnal pénzt is kell költeni ezekre.

Hat tanács, hogy biztonságos legyen a BYOD 

A BYOD évek óta az egyik leggyakrabban emlegetett jelenség a vállalati IT-szakemberek körében. A hazai cégek többsége azonban még mindig csak részben vagy egyáltalán nem gondoskodik arról, hogy biztonságossá tegye a privát vagy vállalati tulajdonú mobil készülékek használatát a vállalaton belül.

PC-matuzsálemek helyett BYOD a divat 

A saját eszközök növekvő népszerűsége azt jelenti, hogy a kkv-knak biztonsági kockázatokkal kell szembenézniük. Az is igaz, hogy amit a munkavállalók bevisznek, az modernebb és gyorsabb, mint a kkv-k saját eszközparkja – derül ki egy friss felmérésből.

9 trend, ami meghatározza a közeljövő üzletét 

A nemzetközi tapasztalatok alapján együttműködő partnerünk, a DLA Piper összegyűjtötte azon változásokat és irányvonalakat, amelyek várhatóan meghatározóak lesznek az elkövetkezendő időszakban. Ezen globális trendekből szemezgettük ki azokat, amelyek az elkövetkezendő időszakban várhatóan még inkább előtérbe kerülnek, és egyre több országban határozzák meg a munkaügyi folyamatokat.

Byod után jön ByoIT 

A PC korszak végén járunk, az informatikai eszközök divatos használati tárgyakká válása egy újabb szakaszba érhet a nagy hardvergyártók olyan új eszközkategóriáinak segítségével, mint a táblagépek, okostelefonok, ultrabookok vagy a hibrid gépek.

Így legyen úrrá a nehézségein! 

Az utóbbi egy évtized nem volt éppen egyszerű a vállalkozók számára sem Magyarországon, sem a határokon túl: a gyorsan változó gazdasági, jogszabályi és technológiai környezet egyenként is rengeteg kihívást jelentett a cégeknek.

Muszáj szabályozni a vállalati mobilt! 

Az okostelefonok és táblagépek terjedésével párhuzamosan egyre több céges adat kerül mobil eszközökre: a nagyvállalatoknál dolgozók legalább 10 százaléka használ munkájához saját tulajdonú okoskészüléket. A felhasználók számára mindez évek óta természetes – megdöbbentő viszont az, hogy a hazai cégek még nem szabályozzák a privát okoskészülékek céges használatát, és nem védik az ezekre letöltött céges adatokat.

A rés a pajzson: a munkavállaló 

A vállalatok mintegy hatvan százalékát sikerrel támadják meg a kibertérben, a legfontosabb biztonsági kockázat a munkavállaló saját gépe, vagy okoseszköze. A vállalatok többsége mégis csak ritkán foglalkozik a problémával.

Öt év múlva rá sem ismerünk a vállalatunkra 

Gyökeresen átalakul a vállalati informatikai az elkövetkező években – jósolja az IDC. Az új generációs mobilalkalmazások és a felhő alapú technológia alkotja majd a cég it-gerincét, amihez szorosan integrálják a közösségi oldalakat is.

Így védekezhetnek a kisvállalkozások a támadások ellen 

A legtöbb kezdő infrastruktúrával rendelkező vállalkozás, egyre népszerűbbé válik a kiberbűnözők körében A bűnözők ráadásul a szívesen céloznak kisebb kommunikációs és marketing ügynökségeket, akik nap, mint nap értékes ügyféladatokhoz férnek hozzá, de nem rendelkeznek ehhez megfelelő informatikai biztonsági védelemmel.

Mégsem káros a Facebookon lógni munka közben? 

Korábban elfogadott volt a szemlélet, hogy a közösségi oldalak csak elveszik a figyelmet és az energiát a munkától. Mára azonban kiderült, hogy ezek a rövid kikapcsolódások, ha nem esünk túlzásba, inkább segítik a gondolkozás újrastrukturálását és a hatékonyabb munkavégzést.

Okostelefonon keresztül támadják a cégeket 

A trendek baljós képet festenek. Kun Szabolcs, a CryptTalk megoldás egyik tervezője szerint hagyományos mobiltelefonok nem védhetők, a lehallgatás-védelemre áldozó okostelefon-használók aránya pedig világszerte legfeljebb fél százalékos. Ugyanakkor, 2013 során a bizalmas adatok elleni támadási kísérletek, sikeres támadások és adatlopások száma határozottan emelkedett, az okozott anyagi kár pedig megháromszorozódott.

Félnek a cégek, de még nem eléggé 

Egyre több vállalat állítja, hogy a személyes mobil eszközök munkahelyi használata (BYOD) veszélyt jelent a vállalatokra nézve, mégis kevesen tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be a személyes eszközök használatára.

Nálunk nem menő a saját laptop 

A magyarországi cégek csak nagyon kis százalékánál használhattak a munkavállalók 2013-ban saját számítógépet vagy táblagépet munkavégzési célra. A helyzet szinte egész Európában hasonló, szemben például az Egyesült Államokkal, ahol a cégek fele lehetővé teszi ezt.

Minden percben kockáztatnak a magyar cégek 

A privát mobileszközök céges környezetben való használatát nem kezelik a hazai vállalkozások, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak ezzel, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben.

Öt tanács az egyszerű, de biztonságos mobil nyomtatáshoz 

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. Ez azonban komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

Veszélyes, de még így is megéri 

A vállalatok harmadának kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt. Ugyanakkor a saját eszközök használata jelentős megtakarításokat eredményez a vállalatoknál.

A cégek érdeke a privát eszközök céges használatának szabályozása 

Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben – mutat rá a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda. A jogi iroda közleménye szerint egyedi szabályozás nélkül még adatlopás gyanúja esetén sem feltétlenül vizsgálható át a privát eszközök tartalma.

Veszélyben a céges adatok a mobilokon? 

A mobileszközökkel kapcsolatos vállalati biztonságpolitika részeként nyomon kell követni a felhasználókat és eszközeiket, amelyek hozzáférhetnek a céges adatokhoz. Egyik legfontosabb aspektusa ennek a szabályozásnak az okostelefonok és táblagépek leselejtezése, újrafelhasználása vagy újraértékesítése előtti adattörlési eljárás, amely létfontosságú megelőző intézkedés az adatok elvesztésének, bírságok vagy más negatív hatások elkerülése érdekében.

Vége a céges mobil korának? 

A Gartner piackutató cég globális felmérésének eredményei szerint a vállalatok közel kétötöde kíván felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy céges infokommunikációs eszközökkel látja el alkalmazottait. Vagyis vége lehet a céges telefonok és laptopok korának.

Cégadatok magángépen? 

A vállalatoknak szembe kell néznie a ténnyel, hogy a mobil eszközök már a mindennapi munka részévé váltak. Akkor sem tehetnek ez ellen semmit, ha érzékeny céges adataikat féltik az alkalmazottak mobiltelefonjainak és táblagépeinek ellenőrizhetetlen csapatára bízni. A BYOD (bring your own device) világszerte terjedő trend, fontos azonban foglalkozni a céges adatok megfelelő biztonsági szintjének fenntartásával.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Orbán Viktort köztársasági elnöknek

Orbán Viktort köztársasági elnöknek 

Öngólt készül lőni az ellenzék.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo