hirdetés

9 trend, ami meghatározza a közeljövő üzletét

A nemzetközi tapasztalatok alapján együttműködő partnerünk, a DLA Piper összegyűjtötte azon változásokat és irányvonalakat, amelyek várhatóan meghatározóak lesznek az elkövetkezendő időszakban. Ezen globális trendekből szemezgettük ki azokat, amelyek az elkövetkezendő időszakban várhatóan még inkább előtérbe kerülnek, és egyre több országban határozzák meg a munkaügyi folyamatokat.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Érdemes a jövőbe tekinteni!
Kép:FreeDigitalPhotos.net/bplanet

1. A globális terjeszkedés egyre több új országot fedez fel magának

Ahogy a globális gazdaság egyre inkább újjáéled és kezd kilábalni a válságból, a vállalatok és befektetők egyre aktívabbak lesznek. Az USA-ban például már a vállalatok 76 százaléka számolt be tengerentúli aktivitásról. Míg a legtöbb vállalat még mindig a hagyományosan népszerű üzleti központok felé terjeszkedik, a tendencia ma már azt mutatja, hogy sokan túlmerészkednek a megszokott körön. Túllépve az Észak-Amerika–Európa–Távol-Kelet tengelyen, egyre többen fedezik fel a nyitás lehetőségét a dél-amerikai, afrikai és közel-keleti piacok felé is. Az új országok azonban új jogrendszert is jelentenek, amelyeknek a megismerése újabb kihívást teremt.

2. Növekvő verseny a tehetségekért, a vállalati érdekek védelme

A tehetségek megszerzéséért folytatott globális verseny egyre növekszik. A multinacionális és nagyvállalati munkáltatók toborzása globális szintre kerül. (Akár egy kisebb cég is választhat külföldi távmunkást!) Azoknak a cégeknek, amelyek a globálisan mobil munkavállalói rétegből kívánják fedezni munkaerő-szükségletüket, fel kell készülniük a határon átnyúló foglalkoztatás jelentette potenciális kockázatokra és az ebből eredő esetleges jogvitákra. Biztosítaniuk kell a bizalmas információk és üzleti titkok hatékony védelmét, mind lokálisan, mind globálisan végrehajtható versenytilalmi megállapodásokat kell kötniük, illetve biztosítani szükséges a munkaviszony során létrehozott szellemi alkotások érvényes és kikényszeríthető átruházását. Mindez folyamatos és tudatos elemzést, odafigyelést igényel.

3. Egyre nagyobb a hangsúly az alternatív munkakörökön

A részmunkaidős és határozott időre vagy konkrét feladatra alkalmazott munkaerő egyre több teret kap, a rugalmas alkalmazotti jogviszonyok iránti igény várhatóan tovább fog nőni. Mindeközben az ilyen jellegű munkaviszonyokra egyre több figyelem irányul a kormányok, a hatóságok, szakszervezetek és a nemzetközi munkaügyi szervezetek részéről. (Az atipikus foglalkoztatás úgy tűnik, a válság igazi nyertese. A munkáltatónak és a munkavállalónak is megéri.)

4. Terjednek a high-tech, mobil irodák

A felgyorsult, high-tech eszközök által vezérelt világban a munkahelyek már alig hasonlítanak a néhány évvel ezelőttiekre. A BYOD (Bring Your Own Device – hozd a saját eszközödet a munkahelyre), a felhő alapú technológia, az otthoni munkavégzés és az automatizált folyamatok elterjedése egyre meghatározóbb a globális üzleti környezetben, ugyanakkor az ezekre vonatkozó munkaügyi és adatvédelmi jogszabályok országonként eltérőek lehetnek, így érdemes fokozottan figyelni ezekre.(Még a BYOD is idegen? Pedig már a ByoIT jön!)

13 szakma a jövőből
Nem csak a munkahelyek, a szakmák is változnak. Nagyon sok új szakma jön létre folyamatosan. Ki gondolta volna például 15 éve, hogy közösségimédia-menedzserek lesznek? Vagy 25 éve, hogy webdesignerek? Mutatunk 13 szakmát, ami ma még hihetetlennek tűnik, de valószínűleg már nem sokáig lesz szokatlan.
5. A munkavállalói adatok védelmének bővítése

A munkavállalókkal kapcsolatos személyes adatokra vonatkozó védelem mindig kiemelt terület volt, manapság pedig, ahogy a már említett technikai fejlődés mindinkább a mindennapi munkavégzés szerves részévé válik, ez még nagyobb jelentőséget kap. A szigorú adatvédelmi szabályozások létrejöttét az Európai Unió kezdeményezte, és azóta is folyamatosan vizsgálja az erre vonatkozó előírások módosításának szükségességét.

6. A társadalombiztosítási- és nyugdíjszabályok

A mai demográfiai trendekre tekintettel egyre nagyobb szükség van a társadalombiztosítási szabályok változtatására, illetve a nyugdíjkorhatár emelésére. Ez utóbbi intézkedést már több ország foganatosította, és várhatóan világszerte tapasztalhatjuk majd.

7. Az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok

Az elmúlt időszakban világszerte élénkült a diszkriminációra, munkahelyi zaklatásra és a nemek közötti egyenlőségre irányuló jogalkotás. Az angolszász országokban és Japánban például a megfélemlítés és a hatalommal való visszaélés terén változtak a jogszabályok, Indiában a szexuális zaklatás elleni fellépés erősödött, az EU-ban pedig új irányelvet készítenek elő a vállalatok irányító testületeiben meglévő nemi egyenlőtlenségek csökkentésére. A szabályok betartása érdekében a munkáltatóknak érdemes felülvizsgálni aktuális szabályzataikat, illetve gyakorlatukat és tudatosítani az alkalmazottak körében ezen szabályok betartásának fontosságát.

8. Globális fellépés a korrupció és a visszaélések ellen

A szabályozó hatóságok számos országban egyre tudatosabban és szervezettebben lépnek fel a globálisan tevékenykedő vállalatokkal szemben, hogy betartassák a vállalati visszaéléseket megakadályozó és a korrupcióellenes törvényeket. Több országban is fontolgatják olyan pénzügyi ösztönzők bevezetését, amelyeknek köszönhetően az alkalmazottak jelentik a vállalati bűncselekményeket. Az egyes országok különböző kulturális környezete és jogszabályai azonban egyelőre megnehezítik az ilyen esetek gyors és hatékony kezelését.

9. Élénkülő összeolvadások, felvásárlások

Manapság már kevés a tisztán országhatárokon belüli fúzió és akvizíció, egyre inkább az tapasztalható, hogy a globális vállalatok felvásárlások által tudnak új piacokra belépni. Ennek eredményeként egyre nagyobb az igény arra, hogy a vállalatok megértsék az irányadó munkaügyi és foglalkoztatási követelményeket, be tudják azonosítani a szükséges fejlesztéseket és ezzel biztosítsák a tranzakció sikerét.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo