Korrupció cikkek

hirdetés

Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Kylian Mbappé és a korrupció

Kylian Mbappé és a korrupció

Kevés olyan játékos van, aki mesterhármast tudott lőni VB döntőn. Kylian Mbappé-nak sikerült. A sztár a korrupció miatt lett francia válogatott.
Pert nyert Hadházy Ákos képviselő Schadl végrehajtó ellen, akit korrupció miatt tartóztattak le

Pert nyert Hadházy Ákos képviselő Schadl végrehajtó ellen, akit korrupció miatt tartóztattak le

Nem egyedi eset Magyarországon az a furcsaság, hogy a bűnös pereli a bűntelent.
Nyerésben Orbán Viktor fogorvosa

Nyerésben Orbán Viktor fogorvosa

Még a Fideszes-szavazók szerint is Magyarországon van korrupció. Ezzel kapcsolatban a kérdésük, Gyurcsány jobb lenne?
hirdetés
Orbán Viktor tervezett Antikorrupciós Hatósága kamu

Orbán Viktor tervezett Antikorrupciós Hatósága kamu

Hadházy Ákos független képviselő szerint a tervezett Antikorrupciós Hatóság csak átverés.
Komoly szakembereket veszített a Mol

Komoly szakembereket veszített a Mol

Lemondott az INA igazgatóbizottságának két magyar tagja.
Repülhet a Mol horvátországi vezetése

Repülhet a Mol horvátországi vezetése

A horvát kormány bekeményített az INA korrupciós ügye miatt.
A korrupció felszámolása Ukrajna európai újjáépítésének feltétele

A korrupció felszámolása Ukrajna európai újjáépítésének feltétele

A korrupció elleni szigorú küzdelem ígéretével zárult Svájcban az ukrajnai újjáépítési konferencia, amelyen a kijevi kormány és az adományozó országok, nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények képviselői megállapodtak hét alapelvben.
Zsíros falatok a filmforgatások, korrupt közterület-felügyelőket ítéltek börtönbüntetésre

Zsíros falatok a filmforgatások, korrupt közterület-felügyelőket ítéltek börtönbüntetésre

Végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a filmforgatásokon megvesztegetett közterület-felügyelőket első fokon, nem jogerősen a bíróság - közölte a fővárosi főügyész.
hirdetés

Előnybe hozott egyes vállalkozókat, most lemondani kényszerült a korrupt miniszter Horvátországban

A horvát kormányfő fel is mentette tisztségéből Darko Horvatot.

Ijesztő helyzet - korrupcióért vettek őrizetbe egy minisztert a szomszédban

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) házkutatást tartott Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter házában, majd később befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vette a tárcavezetőt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Újabb korrupt politikust találtak

Vádat emeltek egy szegedi önkormányzati képviselő és társai ellen, mert céghálót működtetve 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek - tájékoztatott a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

A Völner-ügyben egymásnak üzengetnek a bírók

Az Országos Bírói Tanács fegyelmi eljárás azonnali megindítását szorgalmazta a Völner-ügyben. Ennek előzménye, hogy kiderült, a mindenható igazságügyi miniszterhelyettest korrumpáló Schadl György ki akart rúgatni egy neki nem tetsző bírót. A végrehajtók főnökét az ügyben fogadta a Fővárosi Törvényszék elnöke. Az Országos Bírói Tanács tagjai szerint már önmagában ez a tény is elfogadhatatlan.

Hét év és tíz hónap börtönre ítélték a korrupt politikust, akit a feketehalmi börtönbe csuktak

A Brassói Táblabíróság korrupciós bűncselekmények miatt jogerősen hét év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Brassó megyei önkormányzat volt elnökét, Aristotel Cancescut.

Hoppá, Soós Zoltán polgármester azonnali hatállyal kirúgta korrupt embereit

A Recorder.ro román tényfeltáró portál közzétett marosvásárhelyi videoriportja után Soós Zoltán polgármester a közösségi oldalán bejelentette: megválik két tanácsadójától.

Politikai ok miatt nem tartóztatták le Völner Pált

Magyar György szerint kizárólag politikai oka van annak, hogy Völner Pál, volt igazságügyi miniszterhelyettest nem tartóztatták le. Az ismert ügyvéd szerint az ügyészség tétlenségének oka, hogy Völner letartóztatásával megszűnne a Fidesz kétharmada a Parlamentben.

Pörög a kamudiploma biznisz, hiába bukott meg hasonló ügyben Schmitt Pál köztársasági elnök

Schadl György, a végrehajtók letartóztatott elnöke egyetemi vizsgákat intézett Rogán Antal miniszter kabinetfőnökének és „természetesen” Völner Pál rokonának is.

Még nincs meg a magyar főkorrupt

Schadl György a Végrehajtói Kar korrupció gyanúja miatt letartóztatott elnöke „gazdájának” dolgozott, aki jóval befolyásosabb politikai közszereplő Völner Pál exállamtitkárnál. Ezért egyesek kormányzaton belüli leszámolásra gyanakodnak Magyarország eddigi legnagyobb olyan botránya kapcsán, ami a XXI. században történt.

Gigabotrány az Igazságügy Minisztériumban

Lemondott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miután a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Könnyebb lesz bejelenteni a vállalati korrupciót

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket. Az Európai Unió 2021. december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek.

Semmi javulás: Magyarország az egyik legkorruptabb az EU-ban

Magyarország továbbra sem képes kitörni a korrupció csapdájából, sőt, az Európai Unión belül immár Romániával és Bulgáriával az utolsó helyen osztozik. A korrupciós helyzetet súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány keveset fordított szociális válságkezelésre, miközben a járványt számos esetben használta ürügyként a jogállami kulisszák lebontására, valamint a kormányközeli oligarchák kistafírozására – derül ki a TI Magyarország jelentéséből.

Hajlamosabbak lettek a korrupcióra a munkavállalók az egészségügyi veszélyhelyzet óta

A globális krízis hatására kialakult gazdasági lassulás világszerte kockázatot jelent a vállalatok etikus működésére – derül ki az EY közel 3600 cégvezető és beosztott megkérdezésén alapuló nemzetközi felméréséből. A szervezetek munkavállalói és beszállítói ugyanis hajlamosabbá váltak a szabályok megszegésére annak érdekében, hogy megőrizzék az egészségügyi veszélyhelyzet előtt elért pozícióikat.

Kína korrupt gigaberuházásai Kampalától Budapestig 

Peking megveszi kilóra a helyi eliteket és masszívan túlárazott infrastrukturális projekteket nyom le az országok torkán. Egy ugandai és egy magyar projektet veszünk górcső alá. A jelek szerint a fekete-afrikai országban még működik független Állami Számvevőszék.

Az innováció esete a korrupcióval

Magyarország az Európai Unió innovációs eredménytábláján mindig is a „mérsékelt innovátorok” országcsoportba tartozott. 2011-ben Magyarország a 20. helyet érte el a tagállamok között. Azóta nemhogy kitörni nem sikerült a mérsékelt innovátorok közül, de a csoporton belül is lassú lecsúszás tapasztalható. 

Közbeszerzés, korrupció: nem túl derűlátók a német vállalatok

A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve – a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara friss konjunktúra-felmérése szerint.

Kertész János: társadalmi fertőzés

Ma minden „virális”, képes futótűzszerűen, megosztásokkal terjedni. Összekapcsolódott világban élünk: létünk minden aspektusa valamilyen online rendszerre van rákötve, amely ontja az adatokat. Ezek aranybányát jelentenek Kertész Jánosnak, aki csaknem két évtizede foglalkozik hálózatokkal. A CEU professzorát kérdeztük korrupcióról, közösségi médiáról, influencerekről, káoszelméletről.

A börtönből vádaskodik a korrupt csúcsvezető

Carlos Ghosn, a Nissan börtönben lévő volt vezérigazgatója tagadja az ellene emelt vádakat és azt állítja, összeesküvés áldozata azért, mert az autógyártó vezetői ellenezték tervét, hogy szorosabban működjenek együtt a Renault-tal.

Csak az kaphat uniós pénzt, aki betartja a játékszabályokat

Nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament annak a mechanizmusnak a létrehozását, amelynek keretében bizonyos, például jogállamisági feltételekhez kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.

Perverz társadalmi szerződés cinkosai vagyunk

Irányított közbeszerzés. Arcátlan túlárazás. Láncolatosan továbbadott csúszópénzek. Megvesztegetés kenőpénzekkel. Kormányközeli üzletember-strómanok helyzetbe hozása. Törvényeknek a gazdaság egyes szereplőire való szabása. Jövedelmek és vagyonok átjátszásának jogszabályi segítése. Ez mind a korrupció valamilyen formája. Kálmán Olga-moderálta, konferenciába oltott évvégi busongást tartott a Transparency International Hadházyval és másokkal.

Az influencerek az új politikusok

Megérkezett az új politikus-generáció: a YouTube-influencerek. A brazíliai helyhatósági és szövetségi választáson néhány huszonéves influencernek sikerült arra használnia internetes népszerűségét, hogy mandátumot szerezzenek. A helyi választásokon óriási mennyiségű szavazatokat kaptak. Mozgalmukat, az MBL-t és kampányaikat a YouTube-csatornáik reklámbevételéből finanszírozták. Itt a képviseleti demokrácia és a független kampányfinanszírozás új korszaka. Brazíliában megtörtént. A többi országban is ez lesz.

Kína meghódítja Afrikát is

Az afrikaiak kétharmada pozitívnak tekinti, hogy Kína egyre nagyobb szerepet vállal a kontinensen, sok megfigyelő viszont kizsákmányolásról, függőségről, új gyarmatosításról beszél.

Súlyos szabálytalanságokat jelentett az ÁSZ az állami kórházakban

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a szekszárdi, a soproni, a hatvani, a mosonmagyaróvári és a berettyóújfalui kórház ellenőrzése során.

Tízezrek maradtak munka nélkül a korrupt könyvvizsgálók miatt

Súlyos mulasztásaik miatt sokmilliós bírságokat szabott ki nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégekre és feldarabolásukat tervezi a brit pénzügyi felügyelet.

Ezt nem teszik ki a kormányablakba

Két kormánytisztviselőt vádol korrupciós bűncselekményekkel a Fővárosi Főügyészség - adott tájékoztatást a fővárosi főügyész. A kormányablak ügyintézői visszaéltek azzal, hogy hozzáféréssel rendelkeztek különféle nyilvántartásokhoz.

A cégvezetők negyede természetesnek tartja a megvesztegetést

A cégvezetők közel 40 százaléka szerint az üzleti életben gyakori jelenség a vállalati visszaélés. Magyarországon minden ötödik válaszadó úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés, ami felülmúlja mind a régiós országok, mind a fejlődő piacok átlagát – állapítja meg az EY legfrissebb globális felmérése.

Magyarországon működő cégekben is vannak büntetett orosz oligarchák

Nagy-Britannia eddig orosz oligarchák biztos menedéke volt, de a mérgezési ügy és amerikai figyelmeztetések ezen változtattak, London nem maradhat az orosz pénzmosás egyik központja. Az amerikai szankciók árnyat vetnek az Ausztria és Oroszország közötti szoros gazdasági és politikai kapcsolatokra is.

Népszava: Magyarország egyik legnagyobb korrupciós ügye lehet a Microsoft-botrány

A NAV, a rendőrség és több kormányhivatal is érintett lehet a korrupciógyanús szoftver-beszerzésben. A miniszterelnökség azt állítja, nem tudnak semmiről, a Microsoft belső vizsgálatot folytatott és kirúgta hazai vezetőjét, aki Lázár János minisztériumában kapott állást.

Ezért vonulnak ki az etikus befektetők a visszás cégekből

A világ legnagyobb szuverén nemzeti vagyonalapja a világ összes részvényének 1,4 százalékát birtokolja, s 2016 óta egyre inkább a divesztíciós mozgalom zászlóvivőjeként tűnik fel. A környezetpusztítást esztelenül végző, emberi jogokat megsértő cégekben eladja részvényeit.

Botrány: fegyverkereskedővel üzletelt a The Wall Street Journal rovatvezetője, kirúgták

A hírt Paul Beckett, a lap washingtoni irodavezetője jelentette be szerdán, egy hirtelenjében összehívott szerkesztőségi értekezleten, miután egyeztetett a lap vezetőivel New Yorkban.

Kiközösíti a korruptakat a katolikus egyház

Ferenc pápa megválasztása óta gyakran felemelte szavát a korrupció ellen, amelyet "kiirtandó daganatnak" nevezett, és hangsúlyozta, hogy "a bűnt meg lehet bocsátani, a korrupciót nem".

A különadók és a korrupció a gyenge pontjaink a Bizottság szerint

Közzétette az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő egy-másfél évre fogalmaz meg javaslatokat az egyes tagállamoknak.

Mindennapos dolog a korrupció a cégvezetők szerint

A magyar cégvezetők 78 százaléka tapasztalja, hogy a korrupció és a visszaélések mindennaposak az üzleti életben, arányuk öt százalékponttal emelkedett 2015-höz képest a vállalati szférában - derült ki az EY kétévente kiadott EMEIA régiós (Európa, Közel-Kelet, India és Afrika) visszaélési felméréséből.

Korrupció és háború nyomasztja a fiatalokat

Mára a fiatal munkaerő kevésbé hajlamos elhagyni a munkahely nyújtotta biztonságot, de jobban aggasztja őket a geopolitikai és országos konfliktusokból adódó bizonytalanság, miközben – különösen a fejlett országokban – borúlátóbbak is a jövőbeli kilátásaikat illetően. Azonban tenni is hajlandóak egy jobb világért és a kirekesztettekért, és a döntéshozóktól is elvárják ezt: túlnyomó részük szerint a valódi üzleti teljesítmény megítélésében nem kizárólag a pénzügyi mutatókra kellene hagyatkozni – derül ki a Deloitte Y generációsok körében végzett felméréséből.

Milliárdosok ülnek a kínai parlamentben

A kínai törvényhozás leggazdagabb 209 tagjának nagyobb a vagyona, mint a belga bruttó hazai termék (GDP) - írta a Hurun folyóirat pénteki jelentésében, a kínai törvényhozó testület éves ülésszakának kezdetén.

Az átláthatóság az új trend. Ön követi?

Az átláthatóság az új trend, és versenyképesség is azon múlik hosszútávon, hogy csatlakoznak-e hozzá a cégek - vallják a Bridge Budapest felmérésében résztvevők.

Egyévi fizut bukunk egy elveszített kollégán

A humán erőforrás minősége a legnagyobb kockázat a cégek szerint – mutatja az AON friss felmérése. Ennek ellenére kevés figyelem irányul a munkaerő megtartásra, pedig egy új dolgozó teljes éves bérét bukja a cég egy képzett kolléga lelépésével.

Közbeszerzések: főleg az alvállalkozókkal trükköznek

Több mint 170 ellenőrzést indított a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárások szerződéseivel összefüggésben; a feltárt jogsértések mintegy 50 százaléka az alvállalkozók bevonásával függ össze, a büntető feljelentések zöme pedig nagyléptékű építés-beruházások teljesítéséhez köthető
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Pénzszerzés

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében?

Cégblog

Megbüntették az eMAG-ot

Megbüntették az eMAG-ot

A GVH 50 millió forintos bírságot szabott ki a webáruház üzemeltetőire.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Megnégyszereződött az angol nyelvterületről érkező turisták száma

Megnégyszereződött az angol nyelvterületről érkező turisták száma

Minden várakozást felülmúltak a turizmus 2022. évi eredményei, idén akár a 2019. évi rekord beállítása sem elképzelhetetlen.

Társadalom

Továbbra is ezrek érkeznek Ukrajnából

Továbbra is ezrek érkeznek Ukrajnából

Összesen több mint 10 ezren érkeztek szombaton.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo