Öt tanács az egyszerű, de biztonságos mobil nyomtatáshoz

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. Ez azonban komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A biztonságos nyomtatás ma már alapvető kérdés - Kép: Pixabay

A jelenség kapcsán a cégvezetők és IT-szakemberek szemében a biztonság és a felügyelet kérdésköre jelenti a legnagyobb problémát. A felhasználók számára azonban más kihívások nehezítik meg az egyébként kényelmes mobileszköz-használatot a munkahelyükön, és ezek között a nyomtatás áll az első helyen. Míg az asztali számítógépekről néhány kattintással kinyomtathatók a dokumentumok, a mobiltelefonok és tabletek nem állnak "közvetlen" kapcsolatban a nyomtatókkal. Az alkalmazottaknak viszont továbbra is szükségük van a dokumentumok egyszerű nyomtatására.

Szerencsére már léteznek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik a mobileszközökről történő nyomtatást. De milyen előnyöket és funkciókat biztosít egy ilyen termék? Hogyan dönthetjük el, melyiket érdemes választani? És hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a rendszereinkből egy ilyen megoldás alkalmazásával? Ebben segít öt tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet.

1. Válasszuk az egyszerűséget!

A manapság elérhető önkiszolgáló mobil nyomtatási megoldások segítségével a felhasználók egyszerűen és önállóan nyomtathatnak okostelefonról vagy tabletről is. Csak megkeresik a kapcsolódó programban megjelenített térképen a kívánt nyomtatót, és egyetlen gombnyomással elküldik a dokumentumot az íróasztaluk melletti nyomtatóra, a szomszéd tárgyalóban lévő készülékre vagy akár a város másik végén lévő telephelyen található eszközre.

Egy ilyen önkiszolgáló megoldás nem csupán a felhasználók dolgát könnyíti meg, de az IT-személyzet feladatait is leegyszerűsíti, mivel a felhasználók nem keresik őket a kapcsolódó kérésekkel, ráadásul  egyszerűen használható a legkomplexebb infrastruktúrákban is. A Novell iPrint segítségével például egyetlen webes irányítópultból, bárhonnan felügyelhető az összes nyomtatási szolgáltatás.

A 3D nyomtatók a jogi szabályozást is átírják
Ma már szinte bármit elő lehet állítani 3D nyomtatóval: játékokat, alkatrészeket, szemüvegkeretet és akár orvosi eszközöket is. Mivel ezek a nyomtatók viszonylag könnyen beszerezhetők, számos kérdés merül fel az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői, illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban.
2. Szüntessük meg a függőségeket!

Egyes gyártók mobil nyomtatási megoldásai csak egy bizonyos adott eszközzel képesek együttműködni. A gyártófüggőség azonban nem szükségszerű, hiszen már létezik olyan termék, amely az összes népszerű nyomtatót, platformot, mobil operációs rendszert és mobileszközt támogatja.

A megfelelő megoldás kiválasztása előtt mindenképpen tájékozódjunk a támogatott opciók listájáról, és a jövőbeni terveket is tartsuk szem előtt! Lehetséges, hogy jelenleg elég, ha egy adott platformról tudunk nyomtatni, vagy egy bizonyos nyomtatótípussal működik együtt a mobil nyomtatási megoldásunk, de a jövőben változhatnak a cég vagy a felhasználók igényei.

3. Építsünk a meglévő infrastruktúrára!

A gyártófüggetlen megoldás bevezetése azt is lehetővé teszi, hogy a meglévő infrastruktúránkból hozzuk ki a maximumot, egyszerűen frissítve a teljes nyomtatási környezetet. A Novell iPrint segítségével a régebbi és az újonnan vásárolt nyomtatókra egyaránt nyomtathatunk a legújabb mobileszközökről éppúgy, mint az asztali számítógépekről. A megoldás használatához így nincs szükség új nyomtatók beszerzésére.

4. Uraljuk a felhőt!

Egyes gyártók úgy teszik lehetővé a nyomtatást a mobileszközökről, hogy egy külső szolgáltatón keresztül küldik át az adatokat a nyomtatóra. Ez biztonsági problémákat vet fel, ezért inkább olyan megoldást keressünk, amellyel minden adat végig a saját felügyeletünk és a saját biztonsági rendszereink védelme alatt marad.

5. Tartsuk biztonságban az adatokat!

Ideális esetben a vállalatoknál a hardverek használata hozzáférés-kezelési és egyéb felügyeleti rendszerekhez kötött, garantálva a biztonságot. A fejlett mobil nyomtatási megoldások lehetővé teszik, hogy ezeket a rendszereket a nyomtatás során is alkalmazzuk, és felhasználók vagy csoportok alapján osszuk ki a nyomtatási szolgáltatásokat, gondoskodva a biztonságról.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo