Minden percben kockáztatnak a magyar cégek

A privát mobileszközök céges környezetben való használatát nem kezelik a hazai vállalkozások, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak ezzel, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Hasznos, de veszélyes játék a BYOD – Kép: PP-archív

Bring Your Own Device, azaz BYOD – újabb négybetűs szó, amelyet meg kell tanulniuk a vállalati döntéshozóknak. Jelentése: saját informatikai eszközök a munkahelyen. Egyre több munkavállaló szeretné ugyanis a saját mobil eszközeit használni az irodában is. Elsősorban a vállalati PC-t váltják le szívesen a saját laptopjukra, és most már a mind többet tudó táblagépekre. A folyamat a cégek számára is kedvező: a legfontosabb előnye a hatékonyság növekedése mellett az, hogy nő az alkalmazottak saját munkájukkal való elégedettsége is. Ráadásul a privát életben megszokott eszközök munkahelyi használata a betanulási időt is csökkentheti, nem érdemes tehát gátat szabni a BYOD terjedésének, de tekintettel kell lenni a benne rejlő veszélyekre.

A cégek többsége azonban még a veszélyek nagyságrendjével sincs tisztában a világ legtöbb országában. A munkavállalók 46 százaléka úgy használja saját mobileszközeit (mobiltelefon, tablet, notebook) a munkahelyén, hogy a munkáltatója nem tud róla, nincs erre vonatkozó szabályzata, vagy ha van is, azt soha nem íratta alá a dolgozókkal – idézi a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda a londoni székhelyű Ovum piackutató cég globális BYOD-felmérését. Dr. Holló Dóra, az iroda partner-ügyvédje szerint itthon még ennél is rosszabb a helyzet.

Nem érdemes tiltani
A rendszergazdák és informatikai döntéshozók első reakciója sok esetben az elutasítás arra felvetésre, hogy az munkatársak a saját gépükön dolgozzanak a céges hálózaton. Ez a félelem teljesen természetes a belső rendszer integritása és biztonsága szempontjából, de a tiltással csupán azt lehet elérni, hogy csökkenjen a kollégák munkahatékonysága és motiváltsága.
– A magyar cégek minden pillanatban kártérítési pereket és adatvédelmi bírságokat kockáztatnak, illetve rosszabb esetekben még büntetőjogi felelősségüket is kockára teszik. Ehhez elég, ha a dolgozó elveszíti a vállalatnál is használt tabletjét, és az azon tárolt szenzitív céges adatok nyilvánosságra kerülnek – mondja a szakember.

A hatályos jogszabályok szerint, ha a vállalati adat a munkáltató által nem ellenőrzötten, azaz erre vonatkozó szabályzat vagy erre is kiterjedő munkaszerződés nélkül kerül a munkavállaló saját eszközére, a munkáltató máris megsérti az adatkezelésre vonatkozó adatvédelmi kötelezettségét. Holló Dóra szerint, ha ez kitudódik, az érintettek akár kártérítést is kérhetnek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pedig 100 ezer–10 millió forint között bírságolhat, és az eset nyilvánosságra kerüléséből adódó vállalati reputációs veszteség sem elhanyagolható. Gondoljuk csak el, ha például megszűnik a munkavállaló munkaviszonya.

Erre vonatkozó szabályozás nélkül a munkáltató nem tudja a céges adatokat anélkül visszaszerezni vagy törölni, hogy ne sértené meg a munkavállalót védő adatvédelmi szabályokat. Ha viszont nem ellenőrzi a munkaadónál maradó adatokat, az üzleti titok megtartására vonatkozó szabályokat szegi meg.

A saját eszköz nem csak lehetőség, kockázat is
Az emberek 99%-a használja mobilját üzleti célokra. 77%-uk használta a telefonját az üzletfelek nevének és címének tárolására, 23%-uk tárolta az ügyfelek adatait, és 17%-uk töltött le céges információkat, dokumentumokat és spredsheeteket – mutatta ki 2009-ben egy tanulmány. Ma már az okostelefonok 60–99%-a tartalmaz érzékeny adatokat.
 

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo