Öt meghökkentő előrejelzés 2017-re

A Gartner szakértői belenéztek az üveggömbbe, és megjósolták, mi mozgatja majd az üzleti informatikát néhány éven belül. A jóslatok között van egy-két igencsak meghökkentő. Lássuk, mit gondol a fejlődés irányáról a világ egyik legjelentősebb IT-piaci tanácsadója!

Teljesen megváltoztatja világunkat a technológiai fejlődés - Kép: Pixabay

Egészen fantasztikus lehetőségeket kínál a cégeknek a technológia fejlődése a marketingben, az értékesítésben, vagy a vállalatirányításban. Néhány éven belül drónok szállíthatják haza azokat a termékeket, amelyeket a hűtőnk rendelt helyettünk, vagy a GPS-tehet nekünk személyes ajánlatot vezetés közben. A Gartner vezető technológiai elemző- és kutatócég 2017-re szóló előrejelzéséből válogattunk együttműködő partnerünk, a Bitport.hu segítségével.

A hűtő megrendeli, a drón kihozza

A részben vagy teljesen digitális alapon működő vállalkozások elterjedése nagy hatással lesz a foglalkoztatási struktúrára. A Gartner meglehetősen bátor jóslatában a hűtők által automatikusan feladott ételrendelések szerepelnek példaként, amelyeket automatikus rendszerek dolgoznak fel és drónok szállítanak ki. Ebben a modellben értelemszerűen nincs szükség sofőrre, vagy éppen bolti alkalmazottakra. Ugyanakkor a fogyasztók minél hatékonyabb elérése és a nagy tömegben rendelkezésre álló információk elemzése rengeteg új állást teremthet a munkaerőpiacon. Tegyük azért hozzá, hogy például a drónokkal történő nagy tömegű kiszállítást egyelőre számos dolog akadályozza, és nem valószínű, hogy néhány éven belül ezek megoldódnának. (A mindennapi munkában is egyre jobban támaszkodunk majd a robotokra.)

Globális rezsicsökkentés

A vállalkozások üzemeltetéshez, működéshez köthető költségei jelentősen, akár 30 százalékkal is csökkenhetnek néhány éves időtávlatban, ami elsősorban az okos eszközök és közmű jelleggel igénybe vehető szolgáltatások elterjedésének lesz köszönhető. Már jövőre is legalább 40 olyan globális szállítóval számol a Gartner, amelyek ezeket az eszközöket menedzselő szolgáltatásokat kínálnak.

A bárhol, bármikor és bármilyen eszközön, felületen igénybe vehető szolgáltatásokat elváró fogyasztók kikényszerítik a digitális üzleti megközelítés elterjedését. A folyamatok és az értéklánc teljes spektruma is fokozatosan áttevődik a munka alapú, technológiai támogatású modellről a digitális alapú, emberi támogatású változatra. A Gartner szerint az okos eszközök nem fogják kiváltani az emberi munkát, hiszen az adatok értelmezése és a beavatkozás szükségességének felismerése továbbra is humán feladat marad.

HÉT MEGKERÜLHETETLEN TREND AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN
Míg korábban az adatokat csak korlátozott számban tudtuk összegyűjteni, rendszerezni és főleg elemezni, ma már – a fejlett analitikai eszközöknek hála – lehetőségeink korlátlanok. Bemutatjuk azokat a trendeket, melyek megkerülhetetlenek lesznek az üzleti analitikában.
Instabil vállalatok

Három év múlva a digitális üzletmenetet folytató vállalkozások túlnyomó többsége (70%) szándékosan "instabil folyamatok" szerint dolgozik, ami a fogyasztói igények drasztikus megváltozására való gyors reagálást teszi lehetővé. Már jövőre is látható arányt (5%) képvisel majd azon cégek csoportja, ahol "szupermozgékony" folyamatokkal igyekeznek versenyelőnyre szert tenni. A szándékosan instabilra tervezett folyamatok lényege, hogy a változtatás lehetősége itt egy esetlegesen szükségszerű (rossz) dolog, hanem kifejezetten ennek szellemében alkották meg ezeket a rendszereket. Ugyanakkor a szervezetek egészén ettől függetlenül továbbra is végighúzódik magasabb szinteken egy hagyományos, stabil(abb) folyamatszervezési metódus.

Egyes globális trendek az üzleti életre is hosszú távú hatással lesznek. Itt olvashatja, melyek azok, amelyek várhatóan befolyásolják a jövő üzletét.

Nem a termék, az élmény lesz a fontos

2017-re várja azt a Gartner, hogy a fogyasztói termékek fejlesztésére szánt összegek fele átáramlik a fogyasztói élmény növelését célzó újítások kutatásának finanszírozására. Mivel a legtöbb iparágban a rendkívül éles verseny szinte teljesen eltűntette a hagyományos termékhez és szolgáltatáshoz kapcsolódó piaci előnyt, így a cégek értelemszerűen más területen próbálnak lépéselőnybe kerülni. Ez az új csatatér a vásárlói élmény lehet, amely szinte az egyetlen olyan, márkahűséget erősítő eleme lehet a közeljövő piaci versenyének, amelyet nem lehet gyorsan lemásolnia a konkurenciának.

Hódítanak a 3D-s nyomtatók

A vásárlói élmény fokozásának egyik lehetséges elemét a személyre szabott termékek jelenthetik, amelyhez kiváló lehetőséget biztosítanak az egyre fejlettebb és olcsóbb háromdimenziós nyomatók. A jóslatok szerint 2017-ben a tartós fogyasztási cikkeket áruló e-kereskedők közül már minden ötödik kínál majd személyre szabható termékeket vevőinek. (Főleg, ha forgalomba kerülnek a házi 3D-s nyomtatók.) Ennek előkészülete azonban már most is tetten érhető: a Gartner úgy látja, jövőre az e-kereskedők 90 százaléka megkezdi a tárgyalásokat külső beszállító partnerekkel egy ilyen lehetőség bevezetéséről. Természetesen az, hogy akár minden megrendelés egy teljesen egyedi termék legyártását, logisztikai kezelését igényli, nagyfokú változást jelent a jelenleg érvényben lévő üzleti rendszerekben. Az átállás pedig időt és erőforrásokat fog felemészteni, de aki először lép, az építhet majd ki erős pozíciókat a saját szegmensében.

További jóslatokat itt olvashat!

Középkori szinten a magyar kkv-k
A hazai kis- és közepes vállalatok informatikai fejlettsége “középkori” szinten van. A hazai kkv-k gépparkja elöregedett, nem használják a közösségi médiumokat, sokuknak saját weboldala sincs, és a felhőről azt hiszik, hogy időjárási jelenség.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo