hirdetés

Linkgyűjtemények: 5 szempont a megfelelő kiválasztásához

Sokszor hallani, hogy a linkgyűjtő oldalak kora lejárt, már nem érdemes ezekre építeni a keresőoptimalizálást. Szakértőnk szerint viszont nem mindegy, milyen oldalról van szó pontosan.
hirdetés

Bár közkeletű nézet, hogy a linkgyűjtemények kora lejárt, (hogy mi más van, ami segíthet a keresőoptimalizálásban, arról itt olvashat) valójában inkább csak csökkent a jelentőségük, de nem szűnt meg. Most is érdemes linkgyűjteményekkel foglalkozni, de nagyon fontos, hogy el tudjuk dönteni, melyik lehet hasznos és melyik árthat a weboldalunknak.

Ma már nem lehet eredményt elérni azzal, ha egyszerűen csak sok linkgyűjteménybe küldjük be az oldalunk linkjét. De linket építeni kell és érdemes is. Akkor mi a megoldás? Hogyan ismerjem fel azokat a linkgyűjtő oldalakat, amikkel érdemes foglalkozni? És hogyan ismerjük fel azokat, amelyeket messziről kerülnünk kellene? (A Google tavaly ősszel elindított új algoritmusa a spam linkeket bünteti.)

Az alábbi szempontokat figyelembe véve könnyebben ki tudjuk szűrni a több tucatnyi linkgyűjtemény közül a kerülendőket.

Kép:Pixabay

1.Adjon plusz értéket az internethez!

Ha alaposan megvizsgálunk egy honlapot, biztosan el lehet dönteni, hogy az a honlap ad-e valamilyen plusz értéket az internethez. Hisz végtére is ez a honlap és tartalom készítés oka és mozgatórugója, és ez az egyik fontos szempont, ami alapján a Google értékeli az egyes oldalakat. A cél mindig az, hogy valamilyen új, addig nem létező tartalmat készítsünk vagy rendezzük a meglévő tartalmakat úgy, hogy azzal egy új, máshol nem létező tartalmat hozzunk létre. Ez egy linkgyűjtemény esetében is fontos: tegyen hozzá az eddigi tartalmakhoz.

2. Milyen helyezést ér el?

Könnyen ki lehet deríteni, hogy egy honlap mennyire népszerű az interneten. Ha az Alexa.com weboldalon beírjuk az adott linkgyűjtemény url címét, kiírja, hogy globálisan, illetve Magyarországon hányadik helyen áll. Ebből következtethetünk, hogy az adott oldal mennyire népszerű. Nem kell komoly helyezéseket elvárni, de ha egyáltalán nem is mutat eredményt, az nagyon negatív jel lehet.

3. Azt adja, amit vár a látogató!

Soha ne tévesszük meg a látogatót! Ha felhasználóként keresünk valamit, akkor elvárjuk, hogy azt kapjuk, amit ígértek. Ha egy link hasznos tanácsokat ígér például a kertészkedéshez, helyette viszont vetőmagot árusítanak az adott oldalon, akkor nagyon gyorsan arrébb áll a látogató. Ez pedig rontja az átkattintási arányt, ami végül rossz helyezést eredményez a Google-ben.

Ki felel a weblapon lévő linkekért?
Felelősek vagyunk-e azért, hogy a link, amit beágyazunk az oldalunkra, jogszerű tartalomra mutat-e? Szakértőnk segít!
A linkgyűjtő oldalak esetében a kérdés tehát az, hogy az azon szereplő linkek valóban azt a tartalmat adják-e, amit ígérnek.  Fontos az is, hogy működő oldalakra mutassanak a linkek és ne 404-es hibát mutató oldalak sorára bukkanjunk. Ha egy linkgyűjtemény sok hibás linket tartalmaz, akkor biztosan hátra minősíti a Google, ami hátrányosan érintheti azokat az oldalakat is, amiket linkkel támogat.

Tehát, ha találunk egy-két hibás linket a linkgyűjteményben, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy itt nincs minden rendben.

4. Milyen gyakran frissül?

Vannak oldalak, amikkel már nem nagyon foglalkozik a tulajdonos. Ha ki van írva, hogy hány új link érkezett be aznap vagy azon a héten, akkor abból tudni lehet, mennyire gyakran frissül. De az is lehet, hogy a honlap automatikusan mutatja, hogy mikor frissítették utoljára. Ha totálisan elavult a tartalom, nekünk sem fog segíteni az itt való megjelenés.

 5. Az alapvető design ma már elvárás!

Nem kell az év honlapja díjat megnyernie és nem kell a legprofibb dizájnereket alkalmazni, de az alapvető elvárásoknak feleljen meg kinézet szempontjából egy linkgyűjtő oldal is. Egy ingyenes Wordpress sablon is elég, ha igényesen és logikusan van felépítve. Legyen egyértelmű és használható, mert a látogatóknak ez a fontos. (és mivel a Google a barátunk, ezért neki is az a fontos, ami nekünk!:)

Összegezve elmondhatjuk, hogy tényleg vannak linkgyűjtemények, amik segíthetnek az oldal értékét növelni, és felhívni a Google figyelmét. Ha viszont rosszul választunk, az hátrányosan érintheti a Google-ben elért helyezéseinket.

Ha sok rámutató linkkel rendelkezik az oldalunk, akkor a Google értékesebbnek minősíti és könnyebben indexeli be. Azonban csak azok az oldalak adnak erőt, amik a látogatók és ezáltal a Google számára valóban értékesek lehetnek. Mindig érdemes ezzel a felfogással tekinteni egy linkgyűjtő oldalra. Így könnyebben eldönthető, hogy melyik segíti és melyik hátráltatja a linképítést.

Ferge Balázs SEO tanácsadó Seo a Cégedért

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo