hirdetés

Olcsóbb megvédeni, mint elveszíteni az adatokat

A cégek többsége nincs tisztában azzal, mekkora érték az az adatmennyiség és nem használja ki az azokban rejlő üzleti lehetőségeket. Ez viszont nem csak a versenyelőny elszalasztását jelenti, hanem komoly anyagi kockázatot is.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A keletkező adatok mennyisége exponenciálisan nő minden területen. A legváltozatosabb iparágak vannak a legnagyobb adatfelhasználók között, 27 százalék nagyjából a tudomány és innováció területe, de a húszas listában benne van a bányászattól a logisztikán át a kiskereskedelemig minden. Minden területen hatalmas mennyiségben képződnek adatok, és egyre nagyobb feladatot jelent ezek feldolgozása – mondta a Piac & Profit Ketyeg az adatbomba című konferenciáján Frischmann Gábor, a Vialto Consulting Kft. vezető tanácsadója.

Tényleg érték?

Az adatokból lehet értéket előállítani (közvetlen összefüggés van a vállalatok digitális átállása és a bevételek növekedése között), de ehhez megfelelő feldolgozásukra van szükség. A szakértő első lépésként céges önvizsgálatot javasol arról, hogy mennyire használjuk ki a cégünkben meglévő adatokban és magában az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket.

Kép: Flickr/Perspecsys

Tegyük fel magunknak a kérdést, valójában mennyire tudjuk optimalizálni, ki, mikor, mivel és mit csináljon a cégen belül? Mennyire tudjuk pontosan, hogy hogy is állunk az adott pillanatban? Mennyire tudjuk kalkulálni, hogy bejönnek-e a csomagképzéseink, akcióink, marketingterveink? Mennyire ismerjük egyáltalán a piacunk, vásárlóink működését? Ha tudatosan használjuk az adatainkat, hihetetlen üzleti előnyökre tehetünk szert – hangsúlyozta Frischmann Gábor –, hiszen „ma már minden kérdésre van informatikai válasz”.

Előrejelzések szerint a digitalizációnak köszönhetően a big data lesz az új „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban.

A rendszerbe tervezési szinten beépített védelem (privacy by design) alapelvei
  • megelőző (nem engedi bekövetkezni a személyes adatsértést)
  • a személyes adatok védelme alapbeállítás
  • nincs kompromisszum, nincs kibúvó
  • a személyes adat teljes életciklusára vonatkozik a keletkezéstől a megsemmisítésig
  • fontos az átláthatóság, a számon kérhetőség, a független tanúsítás
  • alapja valamennyi elem személyes adatra gyakorolt hatásának elemzése
Tényleg veszély?  

Az önelemzés második, nem kevésbé fontos lépése, hogy őszintén belássuk, mennyire bánunk gondosan az adatainkkal. Tisztában vagyunk egyáltalán az adataink értékével? Mennyire kezeljük gondosan az ügyfeleink, munkatársaink általunk kezelt adatait? Mennyire tartjuk karban az általunk kezelt adatokat? Mindez fontosabb, mint a többség gondolná.

Az adatok elvesztése négyszer annyiba kerül, mint azok begyűjtése és védelmének biztosítása. Az arányszám szektoronként különbözik, de az összefüggés minden esetben igaz. A legnagyobb kárt a cég reputációjának sérülése okozza (30%), de jelentős a működési hatékonyság károsodása (20%), a konkrét bevételkiesés (20%) is, személyes adatok elvesztése esetén pedig akár a hatóságok büntetése is anyagi kárt jelenthet a cégeknek.

Becslések szerint a kiberbűnözés évente 400 milliárd dolláros költséget jelent a világnak, és a cégek 70 százaléka az elmúlt egy évben elszenvedett sikeres támadást a rendszerei ellen. A támadásokkal érintett cégek 97 százaléka közvetlen veszteséget, 27 százaléka súlyos, stratégiai szintű veszteségeket könyvelt el. Egyre kiszolgáltatottabbak vagyunk, mégis kevesen érzik ennek a súlyát. A célzott, külső támadások mellett jelentős a véletlen adatvesztés szerepe is (18% erre vezethető vissza), és a Gamalto becslése szerint említésre méltó a rossz szándékú, belső támadás is (9%).

A gondos adatkezelés fontossága már az unióban is fontos téma, ennek eredménye a GDPR, vagyis az unió új adatkezelési rendelete. Ez ugyan 2018-tól lesz hatályos, de olyan komoly kötelezettségeket jelent a cégek számára, hogy épp ideje elkezdeni a felkészülést.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo