Digitális készségek nélkül ma már nincs siker

Big data, adatelemzés, vagyis digitális fejlődés nélkül ma már nincs siker. Az informatika kihagyhatatlan elem, bármely szektorban mozgunk is.

Kép:EU-OSHA

Az 1990-es évek elején az internet megjelenése komoly mérföldkő volt a kkv-k digitális fejlődésében Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke szerint. Ezt követték azok az alapszintű adminisztrációs szoftverek, amelyek kiváltották a papíralapú adatrögzítést és lehetővé tették a vállalati ügymenet kulcsfontosságú területeinek – számlázás, bérszámfejtés – zárt rendszerbe való integrálását.

Mára véleménye szerint addig jutottunk, hogy megkerülhetetlen tényezője a sikernek, hogy egy cég a termékei, szolgáltatásai életciklusát elektronikusan is le tudja követni. Az üzleti intelligencia rendszerek, amelyek a döntéshozás folyamatait támogatják és optimalizálják, felértékelődnek. Az elmúlt időszakban számos olyan technológia jelent meg a hazai piacon is, ami könnyebbé, gördülékenyebbé teszi a cégek napi működését. Ilyen újdonság az ujjlenyomat-olvasó, a biometrikus azonosítás be- és kiléptetésnél, vagy a szenzortechnológia, ami a gyártóeszközről ad jelentést.

„A kihívás már nem az, hogy hogyan, mivel dolgozzuk fel az elképesztően sok adatot, információt, ami rendelkezésre áll egy cég számára, hanem az, hogy ezt a big data halmazt minél kevesebb emberi beavatkozással megfelelően értelmezni tudjuk. Ki tudjuk nyerni belőle, amire ott és akkor éppen szükségünk van. Ez egy olyan digitális kultúrát feltételez, amihez először szemléletváltásra, majd éveken át tartó kitartó tanulásra van szükség” – állítja Soltész Attila.

Tudni kell reagálni

„Édesapám 15 éve vezette már a síküveg feldolgozással foglalkozó vállalkozását, amikor én is becsatlakoztam mellé. Ő a mai napig szívesebben jegyzi fel határidőnaplóba a megbeszéléseket, de belátta, szükség van az informatikára. Fejlődnek a szoftverek, fejlődik az adatrögzítés és feldolgozás módja. Számomra evidens, hogy valós időben kell látnunk a gyártást, figyelnünk a készleteket, a kereskedelem alakulását, így integrált vállalat- és gyártásirányítási rendszerekkel reagálni tudunk minderre.” – vallja Pásztor Tamás, a Mályi-Glass Kft. gazdasági vezetője.

Ketyeg az adatbomba!

A mobilitás, a felhő, a Dolgok Internete (IoT), és a big data átírja a cégek jövőjét is.  Az adatközpontú világnak köszönhetően gyorsabban, pontosabban és kiterjesztettebben működhetünk. De az adatbiztonság és az adatvédelem kérdését is borzasztóan komolyan kell vennünk. Kiszolgáltatottabbak vagyunk az adatlopásnak, kiberbűnözésnek. Keressük meg sürgősen a szervezési és technológiai válaszokat az adatvédelmi és adatkezelési kihívásokra, amelyek cégünk mindennapi működését fenyegetik.

Készüljünk fel! A Piac & Profit 2017. február 16-i konferenciáján gyakorlati tudást szerezhetünk a legbiztonságosabb, legjobb adatkezelésekről, s adatvédelemről a 2018-tól hatályos uniós adatvédelmi rendelet tükrében.

Juhász Zsolt, az Izsáki Házitészta Kft. tulajdonosa, kereskedelmi igazgatója két éve vette át a cég irányítását szüleitől. Ahogy mondja, „ma mosolygunk azon, hogy annak idején egy vonalas telefonon és faxon kívül nem volt egyéb infokommunikációs eszköz. Akkor sokkal lassabban mentek a napi folyamatok a mostani gyorsan változó vállalati léthez képest. Míg szüleim 50 évesen tanultak bele a számítógép használatába, levelezésbe, táblázatkezelésbe, addig nekünk a digitalizációval fejlődni jóval könnyebb volt. Tableten, mobiltelefonon bárhonnan nyomon követjük a rendeléseket, figyelemmel kísérjük a piaci változásokat. Persze az emberi tényezőre is szükség van, a jó partnerkapcsolatok régen is, most is ütőkártyái a sikeres üzletkötéseknek. Törekszem a hagyományokat továbbvinni, emellett a legkorszerűbb informatikai eszközöket használni. A jövőbe mutató, high-tech gyártástechnológián túl az informatika is kihagyhatatlan elem.” – tartja Juhász Zsolt.

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fenntartása, a hosszú távú stabilitás és növekedés érdekében az informatikai megoldások tudatos használata is szükséges. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavaly tavasszal indított Modern Vállalkozások Programja ebben nyújt segítséget. A digitális fejlesztési irányok díjmentes meghatározása mellett tájékoztatást adnak az uniós támogatásokról, melyekből a digitális eszközök vagy szolgáltatás beszerzése finanszírozható.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo