Egy kattintással felére csökkenthetnénk a fogyasztást

A környezetvédelmi akciókra a szabályozó hatóságok, az üzleti és a társadalmi szféra is nagy hangsúlyt fektetnek, azonban az Epson által az EMEA régióban – így a Magyarországon működő KKV-k körében is – végzett felmérés rámutatott, hogy míg az alkalmazottak támogatják a környezetvédelmi programokat, a munkaadók lemaradtak a megvalósítás tekintetében.

A vállalati környezetvédelmi törekvések továbbra is a „gyors” megoldásokat részesítik előnyben, mint például a papír-újrafelhasználást és az energiatakarékos világítást – ezek a válaszadók több mint fele szerint megtalálhatók a szervezetnél, ahol dolgoznak. Ugyanakkor a hosszabb távú, jelentős megoldások, amelyek a vállalatok alapjait érintő fejlődéshez vezethetnének – beleértve az alkalmazott technológiák felülvizsgálatát – jelenleg nem elterjedtek. A magyar válaszadók 42 százaléka gondolja úgy, hogy a szervezet, amelynél dolgozik, figyelembe veszi a környezeti és az energiahatékonysági szempontokat, és csak 31 százalékuk mondta, hogy a szervezet erőfeszítéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében - olvasható az Epson közleményében.

Kép: SXC

A környezet megóvása központi kérdés 

A fenntarthatóság stratégiai nézőpontból kevés ahhoz, hogy a vállalatok napirendre tűzzék az ilyen jellegű erőfeszítéseket idő- és költségvonzatuk miatt. A megkérdezettek 19%-a egyetért azzal, hogy a környezet megóvása akkor válhat központi kérdéssé, ha a megvalósítás semmilyen további költséggel nem jár. Továbbá, míg a kutatásban résztvevők 42 százaléka egyetért, hogy a fenntarthatóságra helyezett hangsúly az elmúlt év folyamán erősödött a szervezetnél, ahol dolgozik, 18 százalékuk hozzáteszi, hogy ezek a törekvések csak a jogi követelményeknek való megfelelés érdekében valósultak meg.

Felelőtlenül és sokat nyomtatnak a hazai cégek
Egy tipikus magyar vállalkozásnál alig tartják számon, hogy melyik munkatárs mit és mennyit nyomtat, az elhasznált papírok mennyiségét pedig nem is lapszámban, hanem doboznyi kiszerelésben mérik, miközben előfordul, hogy az elrontott, de bizalmas szerződések hátoldalát már gyerekek használják rajzolásra.
Meglepő módon a hazai irodai dolgozók csupán 44 százaléka gondolja úgy, hogy a megfelelő technológia alkalmazása környezetvédelmi előnyökkel járhat. Mivel a technológiai megoldások előnyeit manapság egyre több iparág és piaci szereplő használja ki, a vállalatok most hosszabb távú környezetvédelmi fejlesztéseket valósíthatnak meg amellett, hogy növelik pénzügyi eredményeiket.

A nyomtatási gyakorlat és a nyomtatási technológia az egyik olyan terület, ahol a vállalkozások költséget takaríthatnak meg. A felmérésben résztvevők úgy gondolják, hogy ha munkahelyükön nem lehetne többé nyomtatni, munkahatékonyságuk közel negyedével (22%-kal) csökkenne. A kutatás rámutat, hogy a kinyomtatott tételek 46 százalékát vagy azonnal megsemmisítik, vagy nagyon rövid ideig használják; továbbá 10 százalékukat sosem veszik ki a nyomtatóból, ezért szükség lenne a nyomtatási irányelvek felülvizsgálatára és ezek betartásának hangsúlyosabb ellenőrzésére.

Még mindig a kétoldalas az alapbeállítás

„Számos olyan megoldás létezik, amelyet alkalmazva a szervezetek megfelelő nyomtatási gyakorlatokat vezethetnek be” – mondta el Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője. „A tanulmányból kiderült, hogy a szervezetek közel felénél (47%) a kétoldalas nyomtatás az alapbeállítás a nyomtatókon. Ha csupán ezt vesszük figyelembe, a vállalatok papírfogyasztása máris a felére csökkenthető. Ehhez még hozzáadódhat a nyomtatási technológia felülvizsgálatából eredő további környezeti- és költségmegtakarítás. A tintasugaras technológiával a lézerhez képest 50% százalékkal csökkenthető a nyomtatási költség, akár 96 százalékkal az energiafelhasználás és akár 94 százalékkal a hulladékmennyiség. Ezen felül, a menedzselt nyomtatási szolgáltatások a nyomtatási mennyiség és a költségek felülvizsgálatát és ellenőrzését is biztosítják.”

Magyarországon majdnem minden irodai alkalmazott (97%) szerint a környezetvédelem fontos, és ezek a munkavállalók a jövőben várhatóan törekedni fognak környezetük megóvására. A szervezetek mindössze 14 százaléka nem tesz kísérletet környezetvédelmi kezdeményezések megvalósítására, és bár még hosszú az út, míg a munkavállalók és a munkaadók közös nevezőre jutnak a környezetvédelmi programok fejlesztésének kérdésében, a vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy megértsék: a megfelelő megoldások alkalmazásával további előnyökre tehetnek szert.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo