hirdetés

Elvétette a lépést Európa

A digitális munkaerőhiány továbbra is jelentős probléma regionális és európai szinten is. Ahogy a Digitális Munkaerő 2017 konferencián felhívták rá a figyelmet, 2020-ra egymillió informatikus hiányzik majd az Európai Unió munkaerőpiacáról. A konferencia résztvevői elsősorban az oktatásban látják a megoldást, a szakképzések, felsőfokú képzések és felnőttképzések segíthetnek a jövő munkavállalóinak elmélyíteni a szükséges digitális tudást.
hirdetés

Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos a konferencián elmondta, hogy minden statisztika szerint zsugorodik az EU gazdasága és gazdasági szerepvállalása. Navracsics szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európa elvétette a digitális világba vezető lépést. Véleménye igazolásaként példaként hozta fel a Spotify-t és a Google-t, mint sikeres digitális vállalatokat, kiemelve, hogy ilyen sikerű cégek nem tudnak Európában szárba szökni, ha pedig egy-egy ígéretes cég mégis az öreg kontinensen teszi meg az első lépéseit, gyorsan új környezet után néz. Az uniós biztos szerint az EU-nak egy a belső piachoz hasonló, egységes digitális piaci stratégia kell, mely kiterjed a fogyasztóvédelemtől az online kereskedelemig.

Ideje váltani
Kép:PP/BartosGyula

Az európai cégek felének komoly problémát okoz a digitális munkaerő megkeresése. Amennyiben megoldást akarunk találni a jövő munkaerő problémáira, úgy a jelen oktatási problémáit kell megoldani – mondta Navracsics. Ez nem csak informatikusokról és informatikusképzésről szól, hiszen az európai állások 90 százalékához valamilyen digitális kompetencia kell, kezdve a könyvtáros szakmától az autópályamérnökig – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a megfelelő oktatáshoz megfelelő infrastruktúra kell, ami jelenleg nem áll még mindenhol rendelkezésre. A felnőttképzés mellett fontos a tanárok továbbképzése, illetve motiválásuk is, aminek nem csak anyagi vonzata van, de erkölcsi oldala is: a pedagógusi hivatást jobban meg kell becsülni.

Nem csak a 22 ezer informatikus kell

A digitális gazdaság nemzetgazdasági súlya meghaladja a bruttó hozzáadott érték (GVA) 20%-át, és a foglalkoztatottak több mint 14%-ának ad közvetlenül vagy közvetve munkát. A további növekedést ellehetetleníti, hogy sem a digitális gazdaság vállalkozásai számára, sem pedig a hagyományos ágazatok digitális transzformációjának megvalósítására nem áll rendelkezésre a szükséges digitális munkaerő – derül ki az Informatikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) közleményéből, mely a mai konferencia egyik témáját adta.

A munkaerő probléma nem csak a jelenleg is hiányzó 22 ezer informatikusról szól, hanem a digitális írástudatlanság megszüntetéséről. Az IVSZ szerint jelenleg 2-3 millió ember egyáltalán nem rendelkezik digitális készségekkel, épp ezért fontos lenne a már aktív dolgozók továbbképzése is, és nem csak a jövő generációinak a megfelelő felkészítése.

Csak az segít, ha változunk a világgal
A digitalizáció mindent átalakít körülöttünk, nem lesz kivétel a munkaerőpiac sem. Ennek jelei már most látszanak: egyrészt bizonyos területeken szinte kezelhetetlen mértékű a munkaerőhiány – és a szakember szerint a piac ezt magában nem is fogja tudni megoldani – míg máshol komoly munkanélküliségi a gond. A két jelenség párhuzamosan van jelen még az informatikai szakmák esetében, is a folyamatos változásoknak köszönhetően.
A kkv-k vezetői is kellenek a változáshoz

A kkv szektor Németországban egyelőre sokkal nyitottabb a digitális átállásra, mint hazánkban, az ipar 4.0 kifejezés is a németektől ered. A hazai cégvezetők félnek a változástól, és túlzottan hisznek a régi modellben, melyben már otthonosan mozognak – hangzott el a konferencia Globális versenyben a digitális munkaerőért nevű kerekasztal-beszélgetésén. Mint kifejtették, a haza kkv vezetők egyelőre pusztán az automatizálással tartják egyenlőnek a digitalizációt, és ez félelmet gerjeszt bennük.

A félelmek nagy része azonban alaptalan. Az IVSZ főtitkára, Major Gábor már a SMART 2017 konferencián is kifejtette, hogy az automatizáció nem jelent tömeges elbocsájtásokat. Mint mondta, a változás inkább a munkaerőpiac átstrukturálódásához vezet. Például ma sokkal többen dolgoznak vendéglátásban – az igény is nagyobb a munkájukra, hisz a dolgozóknak több a szabadideje – ezzel szemben huszad annyian dolgoznak mosodában, mint az 1940-es években.

A digitális IQ még nem elég magas

A PwC Magyarország Digitális IQ felmérése is arra a konklúzióra jutott, hogy a felsővezetők nem állnak a digitális átalakulás élére. A felmérés eredményei szerint sok vállalatnak továbbra is nehezére esik digitális IQ-ja növelése. Tisztában vannak azzal, hogy a digitális képességek a siker döntő összetevőjét képezik, és hogy a kialakulóban lévő technológiákban rejlő lehetőségeket meg kell ragadni. A vezetők számára azonban továbbra is kihívást jelent vállalataik átalakítása, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a digitális technológiát valóban a vállalati kultúra részévé tegyék – olvasható a PwC oldalán.

A legjobban teljesítő vállalkozások a „digitális” szó jelentését tágabban értelmezik – a legjobban teljesítő cégek 30%-a szerint az informatikánál többet foglal magában, szemben a válaszadók 16százalékával, akik úgy vélik, hogy a „digitális” és az informatika ugyanazt jelenti.

A felsővezetők a digitális technológiai beruházásokban az elmúlt tíz év során egyre aktívabb szerepet vállaltak, ugyanakkor nagy részük továbbra sem tart ott, hogy a változások élére álljon. Tíz éve a cégek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy vezérigazgatójuk a digitális átalakulás élharcosa, ez az arány azonban 2017-ben – amikor a cégvezetők már a zavaró tényezők elhárításáért és az átalakulás előmozdításáért is felelősek – még mindig meglepően alacsony (68%). Ráadásul számos válaszadó véli úgy, hogy más felsővezetők nem vállalnak részt a digitális átalakulásban – derül ki a PwC felméréséből.

A kkv-knak fel kell venni előbb-utóbb a ritmust. A változás pedig nem csak finanszírozás kérdése, hanem megfelelő vezetői döntést is igényel.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo