hirdetés

Pályakezdőként félmilliót? Csak javascript kell hozzá

Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A leghatékonyabb eszköz pedig a személyes kapcsolatrendszer megmozgatása. A legkeresettebbek között a Java, .Net fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az április 20-21-én megrendezésre kerülő Startup Safary céges résztvevőinek körében végzett gyorsfelmérésből. Az IseeQ fejvadászcég szakértője szerint már nem a fizetés és a cég neve a döntő az informatikusok munkahely választásánál, sokkal inkább a fejlődési lehetőség, a kihívást jelentő projektek és a munkakörnyezet. A cég összegyűjtötte az utóbbi egy évből a munkaadók által kínált fizetéseket. Négy év tapasztalattal, senior szinten már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés.
hirdetés

A felmérésben részt vett cégek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezebb szakembert találni, ebből 8 százalék szerint sokkal nehezebb, míg minden második válaszadó nem lát változást. A leghatékonyabb módszer a személyes ismeretség és a munkatársak ajánlásai (67-67%). Ezt követi az internetes hirdetés (45%), majd az egyetemi rendezvények (20%) és a fejvadász (7%).

Kép:Pixabay

Az utóbbi egy év fizetési trendjeire vonatkozó kérdésre 17 százalék azt válaszolta, hogy 10% felett emelt, 58 százalék az 1-10 százalékos sávban növelte a fizetést. 25 százaléknál nem változott. Csökkentésről senki sem számolt be.

A startup cégek a legkeresettebb pozíciókról is nyilatkoztak. Ezek pedig a következők: Full Stack Software Developer, Data Scientist, UX designer, Front end developer, Back end developer, JAVA fejlesztő, .NET fejlesztő - olvasható a Startup Safary közleményében.

Szakmai képzés, távmunka és ingyen kávé

A kitöltők a kérdőíven arra is választ adtak, mit tartanak különösen fontos eszköznek a munkatársak megtartásában. A legtöbben a cégen belüli vagy azon kívüli képzéseket, a külföldi konferenciákon való részvételt említették, a mentorprogramot. A másik fontos elem a munka-magánélet egyensúly, a rugalmas munkavégzés, a távmunka lehetősége.

Nagy a megtartó ereje az izgalmas projekteknek, a legújabb technológiák alkalmazásának is. Persze a pénzről sem szabad megfeledkezni: néhány válaszban felbukkan a jelentős bónusz, a rendszeres fizetésemelés. Akad olyan cég, ahol a világszerte ismert kávézólánc ingyenkávéja is hozzájárul az informatikai fejlesztők munkakedvének és a cég iránti lojalitásának növeléséhez.

Szoftverfejlesztői fizetések a nemzetközi piacra dolgozó budapesti startup cégeknél (1havi bruttó összegek, forintban)

Forrás: IseeQ Kft. gyűjtés az utóbbi egy év piaci információi alapján

Így látja a fejvadász

Batiz Péter, a budapesti IseeQ fejvadászcég informatikai divíziójának csoportvezetője elmondta, az utóbbi években sokkal tudatosabbak lettek a szoftverfejlesztők és a fejlesztésben dolgozók az álláskeresésben. „Míg korábban a cég neve és a kínált fizetés vitt mindent, mostanra a fejlődési lehetőség, a vállalat projektjei, a céges kultúra egyre nagyobb szerepet játszanak.” Hozzátette: a szakemberek Budapestről nehezen csábíthatóak vidéki városokba, fordítva viszont van mobilitás.

Az IseeQ Kft. szakemberei az utóbbi egy év tapasztalatai alapján összegyűjtötték, milyen béreket kínálnak a nemzetközi piacra dolgozó magyar startupok és a külföldi hátterű cégek kisebb fejlesztőközpontjai. Az alábbi összeállításból látszik, hogy a kezdő bérek bruttó 300 ezer forint körül indulnak, senior szintre jutva már szinte természetes  a bruttó 1 millió forint feletti fizetés.

Kevés már a fiataloknak a csocsóasztal
Hamarosan az Y generáció uralkodik a munkahelyeken. Nekik kell kedvezni, ha versenyképes kollégákat szeretnénk megszerezni és megtartani. A közhiedelem szerint a kulcs a csocsóasztal, valójában viszont bevonásra, felelősségre és jövőképre van szükség.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo