Nem lecseréli, feljavítja a régit az ipar 4.0

Nem olyan mitikus dolog az ipar 4.0, mint ahogy sajnos sokszor hajlamosak vagyunk gondolni rá – hangzott el az IVSZ konferenciáján. Valójában csak arról van szó, hogy elkezdjük végre használni az adatokat.

Az ipar 4.0-ról való gondolkodás a cégek számára elsőként sokszor azért hangzik ijesztően, mert attól félnek, hatalmas beruházásokra és minden korábban megvásárolt eszköz és gép lecserélésére kell felkészülniük. Pedig erről nincs szó – kezdte előadását az IVSZ konferenciáján Bóna Péter, a ComForth ügyvezető igazgatója. A régi gépek, eszközök értékes dolgok, amiket korántsem kell teljes egészében lecserélni a fejlődéshez. Gyártó cégek esetében bevett megoldás a meglévő infrastruktúrára építve fejleszteni tovább.

Németországban már a kkv-k is beálltak a negyedik ipari forradalomba
A német vállalatok fele foglalkozik már Ipar 4.0 megoldásokkal legalább kísérleti vagy bevezetés előtti fázisban. Sőt, egyharmaduknak piacképes efféle terméke is van.
Az ipar 4.0 bevezetésének első lépései nem is feltétlenül drágák, és vannak kifejezetten gyorsan megtérülő beruházások is ezen a területen. Ha ma egy gép leáll napközben a gyárban, azt valaki kézzel felírja, nap végén bekerül a műszak naplóba, esetleg valamilyen digitális adatbázisba, amivel a továbbiakban vagy kezd valaki valamit, vagy nem. Ennél egyetlen, pár tízezer forintból beüzemelhető szenzorral is sokkal többre megyünk: pontosan láthatjuk, hogy a tízperces szünet tényleg annyi volt-e, hogy a műszak tényleg addig tartott-e, ameddig a papíron szerepel, hogy van-e ciklikusság a leállásokban és azok esetlegesen mihez köthetők. Ennyi, az ellenőrizhetőség is elég ahhoz a tapasztalatok szerint, hogy a termelékenység érezhetően megnövekedjen.

A megszerzett adatokat be lehet fogni a prediktív karbantartás előkészítésébe, vagy a későbbi big data elemzések megalapozásába, ami további hatékonyságnövekedést eredményezhet. Egy adott fröccsöntőgépből is sok mindent megtudhatunk – mondta a szakember. Példája szerint dolgoztak olyan cégnél, ahol kiderült, a fröccsöntőgép időnként kiugróan megemelkedő selejt termelését az olyankor egy-két fokkal hirtelen lecsökkenő hőmérséklet okozta. És hogy ez minek volt köszönhető? Hamarosan kiderült, hogy a probléma annyi volt, hogy a kollégák sokszor felejtették nyitva téli hidegben a gyártócsarnok ajtaját. Vagyis mérés és némi odafigyelés révén megoldható volt a probléma. Banális, de komoly változásokat hozó dolog, aminek felderítéséhez ezekre a szenzorokra volt szükség.

Kép:Pixabay

Ha elkezdenénk használni a meglévő adatokat sokkal átláthatóbb működést tudnánk kialakítani, a monitorozás pedig segít a gépeken és az embereken is – hangsúlyozta a szakember. Az ipar 4.0 abban is tud segíteni, hogy a rengeteg, a cégekben működő különböző rendszert össze tudjuk kötni velük. A termelésirányítást az CRM-mel,  a gépkezelést a HR-rendszerrel (így látható például, hogy az adott gépkezelőnek van-e képesítése az adott géphez). Mindez, az, hogy pontosabban láthatjuk, mi folyik a cégben abban segít, hogy megalapozottabb döntéseket tudjunk hozni.

Az ipar 4.0 persze nem csak lehetőségeket, kihívásokat is jelent. Ezek között az első sok esetben a szervezeti megújulás. A szakértő szerint sok esetben a projektek itt buknak el. Sokszor találkoznak azzal, hogy akár megvásárolt rendszereket sem kezdtek el használni a cégek, mivel nem lett meghatározva a bevezetés módja, felelőse, helye a szervezetben. Főleg az ezt támogató pályázatok miatt hatalmas lett az igény az ilyen típusú beruházásokra, azonban ezeknek azonban sok esetben nem átgondoltan mennek neki a vállalatok. Sok esetben hiányzik a járulékkos feladatok átgondolása, például az, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az it-biztonságra is. Ha ugyanis minden eszközünk hálózatba van kötve, egy kis hiba is nagyobb kárt okoz.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo