hirdetés

Nem lecseréli, feljavítja a régit az ipar 4.0

Nem olyan mitikus dolog az ipar 4.0, mint ahogy sajnos sokszor hajlamosak vagyunk gondolni rá – hangzott el az IVSZ konferenciáján. Valójában csak arról van szó, hogy elkezdjük végre használni az adatokat.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az ipar 4.0-ról való gondolkodás a cégek számára elsőként sokszor azért hangzik ijesztően, mert attól félnek, hatalmas beruházásokra és minden korábban megvásárolt eszköz és gép lecserélésére kell felkészülniük. Pedig erről nincs szó – kezdte előadását az IVSZ konferenciáján Bóna Péter, a ComForth ügyvezető igazgatója. A régi gépek, eszközök értékes dolgok, amiket korántsem kell teljes egészében lecserélni a fejlődéshez. Gyártó cégek esetében bevett megoldás a meglévő infrastruktúrára építve fejleszteni tovább.

Németországban már a kkv-k is beálltak a negyedik ipari forradalomba
A német vállalatok fele foglalkozik már Ipar 4.0 megoldásokkal legalább kísérleti vagy bevezetés előtti fázisban. Sőt, egyharmaduknak piacképes efféle terméke is van.
Az ipar 4.0 bevezetésének első lépései nem is feltétlenül drágák, és vannak kifejezetten gyorsan megtérülő beruházások is ezen a területen. Ha ma egy gép leáll napközben a gyárban, azt valaki kézzel felírja, nap végén bekerül a műszak naplóba, esetleg valamilyen digitális adatbázisba, amivel a továbbiakban vagy kezd valaki valamit, vagy nem. Ennél egyetlen, pár tízezer forintból beüzemelhető szenzorral is sokkal többre megyünk: pontosan láthatjuk, hogy a tízperces szünet tényleg annyi volt-e, hogy a műszak tényleg addig tartott-e, ameddig a papíron szerepel, hogy van-e ciklikusság a leállásokban és azok esetlegesen mihez köthetők. Ennyi, az ellenőrizhetőség is elég ahhoz a tapasztalatok szerint, hogy a termelékenység érezhetően megnövekedjen.

A megszerzett adatokat be lehet fogni a prediktív karbantartás előkészítésébe, vagy a későbbi big data elemzések megalapozásába, ami további hatékonyságnövekedést eredményezhet. Egy adott fröccsöntőgépből is sok mindent megtudhatunk – mondta a szakember. Példája szerint dolgoztak olyan cégnél, ahol kiderült, a fröccsöntőgép időnként kiugróan megemelkedő selejt termelését az olyankor egy-két fokkal hirtelen lecsökkenő hőmérséklet okozta. És hogy ez minek volt köszönhető? Hamarosan kiderült, hogy a probléma annyi volt, hogy a kollégák sokszor felejtették nyitva téli hidegben a gyártócsarnok ajtaját. Vagyis mérés és némi odafigyelés révén megoldható volt a probléma. Banális, de komoly változásokat hozó dolog, aminek felderítéséhez ezekre a szenzorokra volt szükség.

Kép:Pixabay

Ha elkezdenénk használni a meglévő adatokat sokkal átláthatóbb működést tudnánk kialakítani, a monitorozás pedig segít a gépeken és az embereken is – hangsúlyozta a szakember. Az ipar 4.0 abban is tud segíteni, hogy a rengeteg, a cégekben működő különböző rendszert össze tudjuk kötni velük. A termelésirányítást az CRM-mel,  a gépkezelést a HR-rendszerrel (így látható például, hogy az adott gépkezelőnek van-e képesítése az adott géphez). Mindez, az, hogy pontosabban láthatjuk, mi folyik a cégben abban segít, hogy megalapozottabb döntéseket tudjunk hozni.

Az ipar 4.0 persze nem csak lehetőségeket, kihívásokat is jelent. Ezek között az első sok esetben a szervezeti megújulás. A szakértő szerint sok esetben a projektek itt buknak el. Sokszor találkoznak azzal, hogy akár megvásárolt rendszereket sem kezdtek el használni a cégek, mivel nem lett meghatározva a bevezetés módja, felelőse, helye a szervezetben. Főleg az ezt támogató pályázatok miatt hatalmas lett az igény az ilyen típusú beruházásokra, azonban ezeknek azonban sok esetben nem átgondoltan mennek neki a vállalatok. Sok esetben hiányzik a járulékkos feladatok átgondolása, például az, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az it-biztonságra is. Ha ugyanis minden eszközünk hálózatba van kötve, egy kis hiba is nagyobb kárt okoz.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo