Európa digitális jövője a tét

Európa gazdasági értékeinek védelme érdekében szembe kell nézni a kiberbiztonság területén jelentkező kihívásokkal, az európai adatgazdaságban rejlő lehetőségeket maradéktalanul ki kell aknázni, továbbá ösztönözni kell a tisztességesen és felelősségteljesen működő online platformok térnyerését - közölte az Európai Bizottság a digitális egységes piaci stratégiájának félidős értékelésében szerdán.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az uniós bizottság közleményében aláhúzta, Európa digitális jövője szempontjából az Európai Unióban (EU) mindenütt gondoskodni kell a biztonságos hálózati infrastruktúráról, hogy mindenki - bárhol is tartózkodik - élvezni tudja a nagy sebességű és biztonságos internetkapcsolat előnyeit - írja az MTI.

Kép: G Data

A személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal kapcsolatban a bizottság kijelentette: el kell érni, hogy a nem személyes adatok szabadon áramolhassanak, ami elengedhetetlen például az autók hálózatba kapcsolásához, vagy az e-egészségügyi szolgáltatások nyújtásához. A tájékoztatás szerint a bizottság a nem személyes jellegű adatok tagállamok közötti szabad áramlására vonatkozó és a nyilvános természetű, illetve közfinanszírozás révén rendelkezésre álló adatok hozzáférhetőségére és felhasználására vonatkozó jogalkotási kezdeményezés előkészítésén dolgozik.

Meghekkelt robotok a gyárakban
Ha robotokkal kapcsolatos kibertámadásokról van szó, az emberek többsége valószínűleg rögtön valamelyik legfrissebb hollywoodi kasszasikerre asszociál. A valóság azonban az, hogy ma már minden termelési folyamatban kulcsszerepet játszanak az ipari robotrendszerek – a számítógépes chipek, az autók, de még az üveg gyártásában is. Ezek a rendszerek pedig sajnos sok esetben feltörhetők - hívja fel a veszélyre a figyelmet új jelentésében a Trend Micro.
Ami a kiberbiztonságot illeti, a bizottság a hálózatba kapcsolt eszközök biztonságosabbá tétele érdekében kiegészítő intézkedéseket készül javasolni. Ahhoz pedig, hogy az unió maradéktalanul ki tudja aknázni az adatgazdaságban rejlő előnyöket nagy teljesítményű számítástechnikára és digitálisan képzett munkaerőre van szükség - húzták alá. Az online piactér tekintetében az uniós bizottság a platformok és a vállalkozások közötti kapcsolatokat aláásó, tisztességtelen szerződéses feltételekkel és kereskedelmi módszerekkel szembeni fellépésre készül - közölték.

Az átláthatóság jegyében és az alapvető jogok tiszteletben tartásával tovább kell fejleszteni a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó elveket és eljárásokat az úgynevezett értesítés és cselekvés mechanizmusát - húzta alá közleményében az Európai Bizottság.

Számításaik szerint a teljes mértékben megvalósult digitális egységes piac előreláthatólag évente 415 milliárd euróval járulna hozzá az unió gazdaságához és több százezer munkahelyet hozna létre. A digitális egységes piac létrehozása érdekében az EU már számos fontos döntést meghozott: ilyen például, hogy június 15-én megszűnnek a barangolási díjak Európa-szerte, így 2018-tól az EU más országaiba utazó uniós polgárok mobileszközeiken külföldön is hozzáférhetnek azokhoz a digitális tartalmakhoz - film, zene, videojáték, e-könyv stb. -, amelyekre hazájukban előfizettek, továbbá a 700 megahertzes frekvenciasáv megnyílik az 5G hálózat és az új internetes szolgáltatások előtt - közölték.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo