Már a marketinges is robot lesz?

Hiába a rengeteg rendelkezésre álló adat, már a feldolgozásukhoz is kevés az ember. A mesterséges intelligencia a marketingben abban segíthet, hogy az ember tényleg a stratégiával foglalkozhasson. Az eredmény pedig személyre szabott hirdetés, ami mindenkinek jobb.

A mesterséges intelligencia már a marketingbe is „betette a lábát”. A marketingkampányok személyes jellege könnyen elveszik, különösen, ha nagyszámú ügyfél eléréséről van szó, hiszen hiába áll rendelkezésre egyre több adat a cégek és marketingesek számára, egyszerűen képtelenség hatékonyan feldolgozni őket. Ebben segít a mesterséges intelligencia.

Kép: Fotolia

Az Artifical Intelligence Marketing (AIM) megkönnyíti a marketingesek munkáját, és javítja a kampányok minőségét az adatokon alapuló mesterséges intelligencia megoldások automatizálásával. Leveszi vállukról azt a terhet, hogy hatalmas mennyiségű adatot és grafikont kelljen elemezniük. Az AIM segítségével elegendő számukra a tényleges marketingcélokat kijelölni, ami után a munka nehezét a gép végzi el – magyarázza Merklik László, az Emarsys Technologies termékfejlesztési vezetője. A méréseket, illetve a trendeket, az adatokban rejlő információkat tanuló algoritmusok használják fel, majd alkalmazzák a személyre szabott és hatékony marketingkommunikáció kialakításában, transzparens módon.

A szakértő szerint az AI használata ezen a területen az eladó számára több bevételt, a vásárló számára pedig valóban hasznos és kicsit sem zavaró reklámokat, akciókat jelent. Például, ha a kedvenc szerzőm új könyvéről kapok értesítést, nyilván örömmel veszem majd, hiszen tényleg szeretném megvenni az adott terméket. Ha mindenki ilyen típusú, személyre szabott üzeneteket kapna – igazi win-win helyzet.

Nem a jövő az AI-forradalom
Sokunk jövőbeli lehetőségként gondol a mesterséges intelligenciára, holott vívmányait már évek óta használjuk, és azok egyre inkább hatással lesznek életünkre. A mesterséges intelligencia áll például a Volkswagen emissziós botránya hátterében.
Az AI segítségével például sokkal hatékonyabbá tehető a kedvezményeket ajánló marketingfolyamat. A kereskedőknek már rengeteg információja van a vásárlóiról, tudható, hogy egy adott fogyasztó mit vett és mikor, milyen üzeneteket nyitott meg, melyekre kattintott rá. Mindezek alapján megfelelő algoritmusokkal megjósolható, hogy mennyit fog vásárolni és költeni a következő rövid időszakban, ez pedig nagyon fontos információ a személyre szabott akciók kiküldése szempontjából: ha valakiről tudható, hogy egyébként is vásárolna, nem kell akciót kínálnunk neki, ahogy akkor sem, ha tudjuk, hogy mindig nagyon keveset költ nálunk. Aki telepakolja a kosarát, kaphat viszont nagyobb kedvezményt is. Az ilyenfajta személyre szabással a cégek a maximumot hozhatják ki a meghatározott kedvezménybüdzséből úgy, hogy az adatelemzések, számítások elvégzése nem is az emberi munkaerőt termeli. A marketingesnek tulajdonképpen csak annyit kell beállítania, hogy mennyit és milyen progresszív szellemben kíván „elkölteni”, az algoritmus pedig ehhez igazítja az egyes embereknek szánt üzeneteket.

Hasonlóképpen lehetőség van egyénre szabott termékajánlók létrehozására az egyes vásárlók viselkedési mintáinak elemzésével, vagy éppen arra, hogy minden ügyfél akkor kapja meg a marketingüzenetet, amikor az neki a legkedvezőbb – az AI pontosan tudja, mikor a legnyitottabb ilyesmire, korábbi szokásai alapján.

Bár a mesterséges intelligencia körül most nagy a „hűhó”, az Emarsys szakértői szerint ez leginkább azért, mert az mostanra jutott el arra a szintre, hogy a mindennapi életünkben használható legyen. Elég adat van hozzá, hogy valóban taníthatóvá váljon, így megkönnyítse az emberek munkáját. Lassan talán az utópisztikus tévhitek is lefoszlanak róla, amelyek az irányítást átvevő gépekről szólnak – vélik a szakértők.

A befektetőket érdekli
A mintegy 120 fős technológiai központját Magyarországon működtető Emarsys októberben bejelentette, a korábbi 33 millió dolláros befektetés mellé újabb 22.3 millió dolláros befektetést kapott a TPG befektetési társaságtól. A befektetés kifejezetten az innovatív mesterséges intelligencia megoldások kutatását és fejlesztését támogatja.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo