Már nem piszkos szakma a mezőgazdaság

Az utóbbi években a legújabb információs technológiák, mint például a robotok, okostelefonok vagy a 3D nyomtatás a hétköznapjaink mellett az agrárvilág mindennapjait is alapjaiban változtatták meg. De pontosan hogyan?

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Gazdag gazda

A modern technológia használata nagyon fontos szempont a pályaválasztásnál a fiatalok számára – derült ki egy friss felmérésből, ahogy az is, hogy a mezőgazdaságról sokan azt gondolják, hogy az piszkos, olajos szakma, pedig ennek a kornak már vége. Eleinte egy föld megműveléséhez 20 lóra volt szükség, ez idővel különböző munkagépekre cserélődött. Manapság viszont egy jól képzett mezőgépész akár egyetlen csúcstechnológiás, multifunkcionális géppel el tudja végezni mind a szántást, boronálást, vetést és akár az aratást is. Már a ’80-as években is, amikor a többség még csak szórakozásra használta a Commodore 64-et, a mezőgépészek bőven mindenki előtt jártak, és a kis, szürke számítógép tudását az akkori legbonyolultabb mezőgazdasági előrejelzések és döntéssegítő rendszerek futtatására használták.

Az információs technológia fejlődése és az új évezred legnagyobb durranásai sem kerülték el az agrárágazatokat. A valóságshow-k hétköznapi hőseivé a 24 órás kamerás megfigyeléssel az állat- és növényállományok váltak. A termés és a talajminőségének ellenőrzését pedig a – Magyarországon erre a használatra egyelőre még kevésbé elterjedt – drónokra és a traktorok alján elhelyezett szenzorokra bízhatjuk. A mezőgépészek mindössze egy okostelefon vagy laptop segítségével minden részletet nyomon tudnak követni, így növelve a termelés hatékonyságát. Fontos is a fejlesztés, mert a következő 30–50 évben a mezőgazdaságnak úgy kell növelnie a kapacitásait, hogy nincsenek jelentős új földterületek. A rendelkezésre álló területeken kell egyre hatékonyabban dolgoznunk

Magyar földön is jár már az okos traktor
Az informatika nem hagyja érintetlenül a mezőgazdálkodást már itthon sem. A precíziós termelés növeli a hatékonyságot, környezetbarát, támogatja az unió, és még az adminisztrációban is segít.
A precízió és a kényelem pedig egyre csak fejlődik. A következő, amit a mezőgépészek adaptálhatnak a high-tech valóságból, az a robotika. A közelmúltban több japán vállalat is olyan robotok prototípusait mutatta be, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni a termést, amelyet aztán a legközelebbi tározóba szállítanak el. Ha esetleg egy alkatrészcserére kerülne a sor, akkor is segítségül hívhatjuk a digitális technológiát a hétköznapi életben, a művészetekben és különböző tudományokban is egyre nagyobb teret kapó 3D nyomtatásnak köszönhetően.

Éppen emiatt újra kezd vonzóvá válni a fiatalok szemében a mezőgazdaság: az informatikai, pénzügyi, gazdasági szféra mellett 70 százalékuk jelölte meg a mezőgazdaságot mint versenyképes iparágat a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérésében. A fiatal generáció számára ugyanakkor elvárás a leendő munkájával szemben a rugalmas munkaidő, a változatos munkakör, a folyamatos fejlődési lehetőség és a legújabb technológiák megismerése és használata. Ennek ellenére sokkoló adat, hogy a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb, mint 500 diák végez mezőgépész területen, noha ennek közel tízszeresére, legalább 4800 főre lenne szüksége az ágazatnak. Ez előrevetíti azt a nyugtalanító jövőképet, hogy a folyamatos gépberuházások és fejlesztések ellenére a gépeket kezelő mezőgépészek nélkül kényszerszünet jöhet a földeken, ami az agrárgazdaság egészét károsan befolyásolhatja. Egy mezőgépész fontos része a mezőgazdasági termelésnek, az ország egyik legfontosabb hajtómotorjának. (Persze nem csak a mezőgazdaságot érinti a munkaerőhiány: szinte minden cégnél vannak betöltetlen állások.)

Sci-fi a földeken
Vezető nélküli traktorok szántják a földeket, elvetik a magot, műtrágyáznak, permeteznek, betakarítanak, vagy milliméter-pontossággal ültetvényt telepítenek. Amikor elvégezték az adott feladatot, kiállnak a terület határára, és megvárják a gazdát, aki hazakormányozza a traktort. Bár még nem általános az emberi erőforrás nélkül közlekedő munkagép, az ezt lehetővé tevő M2M technológia már számtalan módon teszi hatékonyabbá a mezőgazdasági munkákat.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo