hirdetés

A zsarolók lenyomják a trójaikat is

Egy év alatt meghatszorozódott a vállalati szektorra irányuló zsaroló támadások száma a Kaspersky Lab friss adatai szerint. Európában majd' minden harmadik cég tapasztalt ilyet. Sokan fizetnek az adataikért, így még kívánatosabb célponttá válnak. A megelőzés lehetne a megoldás.
hirdetés

A zsarolóvírusok volt a fő témája a Kaspersky Lab éves kiberbiztonsági konferenciájának. Ezek súlyos fenyegetést jelentenek jelent mind az anyagiakra, mind az adatainkra a felhasználói és üzleti szférában egyaránt. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezekre különös figyelmet kell fordítania az IT biztonsági embereknek a kis- és középvállalkozásokban. (Tavaly év elején itthon is komoly károkat okozott egy ilyen.)

A cég 2016-os 3. negyedévi jelentése szerint Európában a felhasználók 33 százaléka találkozott belső hálózatról vagy külső adathordozóról származó fenyegetéssel, és további 15 százaléka weben terjedőkkel. A Kaspersky Cloud júliustól szeptemberig tartó mérései szerint Ukrajna továbbra is a legmagasabb az érintett felhasználók számában (57,9%) utána Izrael (38,5%), Szerbia és Görögország (37,6%) valamint Dél-Afrika (36%) következik. A legnagyobb webfenyegetést Szlovéniában (23,9%) és Ukrajnában (21,8%) jelentették, majd Spanyolországban és Görögországban. Hollandiának, Dél-Afrikának, az Egyesült Királyságnak és Csehországnak valamiért kevesebb, mindössze 7–10 százaléka érintett az online fenyegetésekkel szemben.

Kép: Freedigitalphotos/cooldesign

„A fenyegetések a technológiával együtt nőnek, kihatva az egyénekre és a vállalkozásokra egyaránt. Amellett, hogy gyorsan szaporodnak, egyre kifinomultabbak és kártékonyabbak lesznek. A zsarolóvírusok kifejezetten gyorsan fejlődnek, és ez ma az egyik legfőbb fenyegetés a kibertérben. A kutatásaink azt mutatják, hogy a felhasználók 40 százaléka kifizeti a váltságdíjat, hogy menthessék az adataikat, ezzel csak kívánatosabbá téve magukat a bűnözőknek – magyarázta Marco Preuss, a Kaspersky Nemzetközi Kutatási és Analízis csapatának igazgatója. – Emellett új rizikót rejtenek az IoT-ok (okoseszközök): láttunk már okos tv-t, ami kémkedett a gazdája után, és hogy hogyan nyithat ki egy okosajtót illetéktelen személy. Szükségszerű, hogy a jelen és jövőbeli veszélyeire is odafigyeljünk ezeknek az eszközöknek.”

2015 és 2016 között a Kaspersky Lab több mint 2 millió incidenst regisztrált, ami zsarolóvírussal kapcsolatos, több közülük ismert is. Összehasonlítva az előző 2014 –2015-ös szakasszal, a vállalati szektor zsaroló támadásai meghatszorozódtak. A Kaspersky szakértői szerint az egyre elterjedtebb vírushasználattal könnyen túlszárnyalhatják az eddig ismert banki Trójai vírusokat.

A 2016-os Üzleti IT Biztonsági Kockázat felmérés szerint 20 százaléka a vállalkozásoknak világszerte tapasztalt zsarolóvírust az elmúlt 12 hónapban. Európában ez a szám még nagyobb, 28 százalék. A zsarolóvírus nem csak PC-n jelent meg, hanem mobil platformon is jelen van, csak 2016 második negyedében 83 048 veszélyes applikációt találtak, amit mobilra fejlesztettek.

A Kaspersky a holland rendőrséggel és az Intel Securityvel közösen elindította a „No More Ransom” nevű projektet, egy online portált, ami információt ad a zsarolóvírusok veszélyeiről, segít az áldozatoknak visszanyerni az adataikat anélkül, hogy fizetniük kéne a bűnözőknek. Tagjaik között jelenleg 14 ország bűnüldöző szervei vannak.

„Kiállunk a kiberbűnözés ellen, kifejezetten a zsarolóvírusokkal, de csak úgy tudjuk elérni a célunkat, ha közösen harcolunk más bűnüldöző szervekkel és kiberbiztonsági cégekkel. A kiberbűnözés nem ismer határokat, úgyhogy kifejezetten szükség van az összefogásra. Együtt a ’No More Ransom’ projekttel és egyéb tevékenységeinkkel megteszünk mindent, hogy megzavarjuk a kiberbűnözők tevékenységét, és hogy visszajuttassuk a fájlokat a jogos tulajdonosuknak anélkül, hogy fizetniük kéne érte. Emellett megteszünk mindent, hogy a felhasználók és szervezetek tisztában legyenek a ténnyel, hogy sajnos nincs visszafejtő program az összes fajta zsarolóvírusra. Az adatok lementése és az óvatosság az interneten rengeteget segít a megelőzésben” – mondta Ton Maas, a holland rendőrség digitális koordinátora.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo