Outsourcing cikkek

hirdetés

Már nem csak az outsourcing miatt csökken a nyugati államok légszennyezése

Már nem csak az outsourcing miatt csökken a nyugati államok légszennyezése

Magyarország egyike annak a 18 országnak, ahol 2005 előtt tetőzött a légszennyezés, és 2015-ig is jelentősen csökkent az üvegházgáz-kibocsátás. Elemzők megnézték, mi a közös a dekarbonizációs pályára állt országok gazdasági gyakorlatában. Még mindig messze vagyunk attól, hogy nagyszámú nemzetállam zéróemissziós entitás legyen a légkör szempontjából.
Ki sem találnád, mely termékek felelősek a globális légszennyezés harmadáért!

Ki sem találnád, mely termékek felelősek a globális légszennyezés harmadáért!

Az autók, mosógépek és elektromos eszközök legyártása és meghajtása felelős a globális üvegházgáz-kibocsátás 30 százalékáért. Mert ezen eszközök előállításához sokféle ércet kell kitermelni a földből.
Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába

Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába

A párizsi klímaegyezmény csak a tagországa határain belül kibocsátott üvegházgázokért teszi felelőssé az adott nemzetállamot. De míg úgy tűnik, hogy az EU és az USA csökkentette kibocsátását az elmúlt tíz-húsz évben, valójában valójában csak kihelyeztük a legszennyezőbb iparágakat a Távol-Keletre. Ha a kormányok kötelezővé tennék a cégek számára, hogy bizonyos hányadban belföldi nyersanyagokat vásároljanak, akkor zárulhatna be legalább részlegesen a füstexportálás kiskapuja. Ez lesz a klímapolitika következő hulláma.
Kitrükközik a gyárak a párizsi klímaegyezményt

Kitrükközik a gyárak a párizsi klímaegyezményt

Egyre több nehézipari és építőipari óriáscég helyezi át tevékenységét Indiából és Kínából kisebb és olcsóbb távol-keleti országokba, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások.
Externáliák: már minden kár házon belül van

Externáliák: már minden kár házon belül van

Földünk öntisztító, regeneráló kapacitásának a határait feszegetjük. A társadalmi problémák is összefüggenek az üzleti szféra működésével. Nincsenek már házon kívül lévő externáliák: érvényesül a bumeránghatás, minden visszaüt. Új üzleti gondolkodásra van szükség, mely a saját üzleti döntések következményeként ismeri el a válságjelenségeket, és orvosolni tudja azokat.
hirdetés
Outsourcing újrafogalmazva

Outsourcing újrafogalmazva

Az outsourcing vagy kiszervezés nem új keletű üzleti modell, de a létjogosultsága a mai napig nem csökkent. Sőt! Egyre több vállalat dönt úgy, hogy az üzleti folyamatait támogató alaptevékenységeket házon belül létrehozott tudásközpontra vagy külső, a feladat – olcsóbb – ellátására specializálódott cégre bízza. A magyar munkaerő főként az ára miatt vonzó, de a cél, hogy a jövőben inkább a szakértelme legyen az.
Kiszervezés: akkor ki is lesz a munkáltató?

Kiszervezés: akkor ki is lesz a munkáltató?

A cégek a hatékony munkaszervezés és a költségcsökkentés érdekében gyakran bizonyos tevékenységeik kiszervezése mellett döntenek. Ezt jellemzően gazdasági megfontolások indokolják, melynek során azonban sokszor nem veszik figyelembe, hogy a kiszervezés egyúttal munkajogi következményekkel is járhat.
Munkaerőhiányra is megoldás lehet a kiszervezés

Munkaerőhiányra is megoldás lehet a kiszervezés

Egyre drágább, és ami még rosszabb, egyre ritkább a jó munkaerő. És még ha meg is bírják fizetni a kisebb vállalatok, a fejlesztésére már nem biztos, hogy marad pénz. Márpedig aki ebben lemarad, az minden másban is lemarad. Erre is jó megoldást jelenthet a kiszervezés – már ha jól választunk szolgáltatót. Ehhez adunk tanácsokat az RSM Hungary szakértőjének segítségével.
Ezért nem hallott arról, hogy túl vagyunk az idei davosi fórumon

Ezért nem hallott arról, hogy túl vagyunk az idei davosi fórumon

Idén mintha kevesebbet szerepelt volna a szalagcímekben a davosi Világgazdasági Fórum. Vagy túl sokan vetették vigyázó szemüket Washingtonra, ahol Trump éppen a fórum utolsó napján átvette a hatalmat? Netán eljárt az idő felette? Mindhárom igaz. Sajnos az utóbbit is egyre többen vallják. A populizmus térnyerése a világpolitikában erős pofon a davosi elitnek.
A vidéket is kezdik felfedezni a szolgáltató központok

A vidéket is kezdik felfedezni a szolgáltató központok

A nemzetközi szolgáltatásokat nyújtó szolgáltató központokban (SSC-k) dolgozók száma éves szinten 13 százalékkal bővült – derül ki a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség éves iparági felméréséből. Az iparágban dolgozók száma évről évre dinamikusan növekszik, mára a szolgáltató központok az autóipar mellett a legtöbb munkahelyet teremtik Magyarországon.
hirdetés

Felvenni vagy kiszervezni?

A meetup, a szakmai találkozó, a workshop – nem csupán marketingeszközök, hanem kiemelkedő lehetőségek is a kkv-k számára, hogy megismerkedjenek jó gyakorlatokkal, stratégiákkal. Egy ilyen üzleti reggelin jártunk, hogy megtudjuk, miként tudjuk költséghatékonyan integrálni a kisvállalkozói környezetbe azokat a HR és minőségirányítási gyakorlatokat, amiket a multik már – anyagi megkötések nélkül – régóta kihasználnak.

Ilyen drágák lennének kedvenc termékeink, ha nem Kínában gyártanák

Olcsó árak a fogyasztónak ázsiai outsourcing nélkül? Ha nem a távol-keletre helyezték volna ki az iPhone, a szolárpanelek, a sportcipők gyártását, jóval magasabb árat fizetnénk értük. Pedig Trump azzal kampányolt, hogy visszahozza a termékgyártást Amerikába.

Ingyenes kvóták a kiszervezések ellen

Túl nagy a kvótafelesleg, ezért is nyomott az üvegházgáz-kibocsátás tonnánkénti ára. Eddig számolatlanul osztogatta ingyen az EU az emissziós kvótákat. Ezután éppen azok kapnák majd, akik könnyen elvihetnék a termelést az EU-n kívülre egy új uniós terv szerint.

A takarékosság nem csak spórolás - kreativitás is

A legtöbb vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy mindenre annyit költsön, amennyit a szíve mélyén szeretne. Ha a bevételek éppen nem szárnyalnak, a kiadásokat is feszesen kell kezelnünk, hogy átvészeljük a nehezebb időszakot. Nem mindegy azonban, hogy a spórolással a további lehetőségeinket is elvágjuk, vagy éppen jól átgondolt döntésekkel tartósan fenntartható költségcsökkentést érünk el, ami nem teszi lehetetlenné a későbbi növekedést.

Spórol? Van, amin nem éri meg

Bár már magunk mögött hagytuk a válságot, a cégek számára még mindig állandó kihívás, hogy hogyan tudnának megtakarítani valamicskét a mindennapi működésen. Ha nem a túlélés, akkor a költséghatékonyság érdekében. Vannak viszont területek, ahol bármekkora is a megtakarítás, többet ártunk vele a cégnek, mint amennyit használunk.

A bizonytalan jelekre is ugrani kell manapság

A kibontakozó trendeket nagyon nehéz korán és időben megragadni. Mégis vannak a holnap tendenciáit intuitívan érzékelni képes cégvezetők. Az általuk vezetett cégek lesznek képesek fennmaradni – mondta a Piac & Profit által rendezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján Rosta Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense.

Kiszervezés lehet a gyógyír a szakemberhiányra

A munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok javulásával párhuzamosan több szektorban is munkaerőhiány alakult ki az elmúlt hónapokban. A hivatalos adatok szerint a betöltetlen álláshelyek száma országszerte közel 60 ezer volt az idei év elején. A Magyar Outsourcing Szövetség szerint azonban a munkaerőhiány rugalmasan kezelhető, például a munkáltatók számára költséghatékony kiszervezési módszerekkel.

Így építsünk sikeres üzletet egy szál magunk

Nagyon fontos megfelelő szervezetet, felelősségi köröket és beosztást kialakítani, hogy az alkalmazottak hatékonyan működjenek a cégben. De mi van, ha egyelőre még szó sincs arról, hogy mások dolgozzanak nekünk, és egy szál magunk vagyunk?

Így nem lesz krízis egy szimpla költözésből

Új irodába költözés vagy a meglevő iroda átstrukturálása akár 3–5 évenként aktuálissá válhat egy cég életében. A projekt menedzselése hónapokra lekötheti a cégvezetőt, illetve a beszerzőt, akik időnként önhibájukon kívül is válságmenedzselésre kényszerülnek, ebben az esetben érdemesebb külső segítséget igénybe venni – figyelmeztet az ESTON Ingatlankezelő.

A gépeknek is kell a gondoskodás

Masszív informatikai háttér nélkül ma már szinte egyetlen cég sem működhet sikeresen. Jó esetben viszont tudomást sem kell vennünk arról, hogy mi miért működik, egyszerűen csak használjuk. De akkor ki gondozza? Szakértőnk segít.

Erre mindenképp kérdezzünk rá, ha könyvelőt választunk!

Azt mondják, könyvelőt találni majdnem olyan nehéz, mint életünk párjára rálelni. Adunk néhány tanácsot, hogy mire figyeljünk mindenképpen!

Most már kétszer is meggondolják a kínai befektetést a cégek

Úgy tűnik, hogy az az idő amikor Kínában a befektetések nagy megtérüléseket hoztak, a vége felé közeledik, mivel a gazdasági növekedés lassul, emellett a költségek is növekednek. Gazdasági szakértők szerint a szükséges reformintézkedések elmaradnak, ezért mind az amerikai, mind pedig az európai befektetők behúzták a vészféket – vélekedik a kftkreator.hu.

Erdőket véd és megújuló energiákra vált az Apple

Az óriáscég a World Wildlife Funddal(WWF) fog össze a kínai erdők megmentése érdekében. Kínai gyárainak áramfogyasztását pedig megújuló energiákból fogja ellátni.

Mit érdemes kiszervezni a marketingből?

A legtöbb cég nem tud fenntartani egy teljes marketinges csapatot, és nem is érdemes, hiszen a legtöbbször nincs is meg helyben a speciális feladatokhoz szükséges szaktudás. Csakhogy ész nélkül kiszervezni a marketingtevékenységet sem vezet jóra. Csokorba szedtük, mik azok a tevékenységek, amelyet elvégezhet egy külsős cég és vállalkozás.

Ne szórjunk ki az ablakon milliókat fölöslegesen

A hazai cégek közül csak elvétve számítják ki, valójában mekkora költséggel jár egy-egy munkatárs kiválasztása. Pedig akár egy alacsonyabb beosztású, bruttó 200-250 ezer forintos bérkategóriába tartozó munkatárs kiválasztásának költsége is 7-800 ezer forintra tehető.

Outsourcing-fordulat: a földgáz miatt megy a gyártás Amerikába

Amerika, mint ipari óriás újra feljövőben. Ez viszont az ÜHG-kibocsátás megugrását is magával hozhatja a fejlett országokban, holott eddig pont azért tudták a gazdag államok csökkenteni emissziójukat, mert kiszervezték a gyártást a harmadik világba.

Kezdenek rájönni a cégek, hogy kiszervezni tényleg olcsóbb

Bár a bérszámfejtés kiszervezését a köztudat még mindig a kisebb cégekhez köti, a nagyobb hazai cégeknek is mintegy harmada él ezzel lehetőséggel. A BDO Magyarország felmérése szerint e döntésben a költséghatékonyság mellett számos szempont, így a szakszerűség, a rugalmasság is szerepet játszott. A válaszadó cégek háromnegyede a bérszámfejtés mellett más tevékenységeket, így a cafeteria kezelését, a könyvelést vagy akár a teljes HR szolgáltatások körét is jellemzően ugyanahhoz a szolgáltatóhoz szervezi ki.

Céges kocsi kockázat nélkül, ajándék szabadidővel

A flottakezelés tartós bérleti konstrukcióban történő teljes kiszervezése a vállalkozások számára nem csak kényelmes megoldást, hanem jelentős kiadáscsökkentést is jelent.

Három tipp a sikeres kiszervezéshez

Az outsourcing hatékony költségcsökkentő lépés lehet egy vállalat esetében, ám könnyen katasztrófához is vezethet. Hogy elkerüljük a bajokat, íme három tipp a sikeres kiszervezéshez!

Kinek éri meg kiszervezni?

Az outsourcing fogalma ma már nem ismeretlen a döntéshozók körében, valószínűleg mindenkinek van egy elképzelése a témáról, ám nem mindenkinek előnyös belefognia. Bemutatjuk, viszont kinek érdemes.

A kiszervezés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt

A cégvezetők tapasztalatai szerint a céges IT-feladatok kiszervezése nem mindig hozza meg az elvárt eredményeket. A tapasztalatok szerint minél nagyobb költségcsökkentést érnek el, annál inkább háttérbe szorul a modernizáció és a hatékonyság.

Öt fontos kérdés az IT kiszervezéséről

Bár sok cégvezető berzenkedik az IT-területek kiszervezésétől, ezzel a gyakorlattal rengeteget lehet spórolni, ráadásul a cég hozzáférhet a legújabb technológiákhoz is.

Negyedével is olcsóbb lehet a bérszámfejtés

Tavaly már meghaladta a félmilliót azon munkavállalók száma, akiknek bérszámfejtését külső vállalkozások végezték. A Trenkwalder adatai szerint ennek ellenére – főként költséghatékonysági okokból – a következő évek további jelentős növekedést hozhatnak ebben a szegmensben, hiszen egy-egy ilyen döntés akár negyedével is csökkentheti a bérszámfejtéshez kapcsolódó kiadásokat. Ráadásul a megtakarítás korántsem az egyetlen előnye a kiszervezésnek.

Ne veszítsük el a kontrollt a kiszervezés miatt!

Kiszervezni sok esetben tényleg megéri bizonyos tevékenységeket, ugyanakkor a folyamatok milyenségére is mindig nagy hangsúlyt kell fektetni, különösen, ha az befolyásolja a termékünk vagy szolgáltatásunk minőségét. Így csökken a minőségi eltérések vagy az indokolatlan, plusz költségek előfordulásának kockázata.

Kiszervezni jó! De miért?

A gazdasági válság költségcsökkentő lépések egész sorozatát kényszerítette ki, ezek közül az egyik legtöbbet emlegetett a kiszervezés, vagyis az outsourcing. Azonban kevesen tudják, hogy a kiszervezésnek csak az egyik előnye a költségek csökkentése.

Mit szervezzünk ki?

A kiszervezés (outsourcing) az elmúlt évek egyik sokat hangoztatott, de keveset magyarázott üzletvezetési fogalma. Persze, azt értjük belőle, hogy valamivel nem nekünk kell foglalkozni a cég számos teendője közül, és több időnk marad a kulcstevékenységekre. De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet?

Kiszervezési tippek gyakorló cégvezetőktől

Megkérdeztük a Piac&Profit Üzleti Klub tagjait, milyen tapasztalataik vannak a kiszervezéssel kapcsolatban, kisvállalkozások vezetőiként.

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez

Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!

Outsourcing: nem csak a cégek kiváltsága?

Hogyan kerül egy átlagos kínai felhasználó egy „kritikus szegmensben” dolgozó amerikai magáncég belső hálózatára, méghozzá egy jól fizetett programozó jelszavával és felhasználónevével? A rejtvény megoldása egyszerű: az outsourcing magánszemélyeknél is működik, még akkor is, ha a munkáltató ennek nem minden esetben örül.

Hogyan szervezzük ki a bérszámfejtési és HR feladatokat?

Egyre több vállalat dönt a bérszámfejtési és HR feladatainak kiszervezése mellett. Összegyűjtöttük, milyen szempontokat figyelembe véve lehet kiválasztani a legjobb szolgáltatót és maximalizálni a vállalat hatékonyságát.

Mitől lesz sikeres a kiszervezés?

Miközben folyamatosan nő a kiszervezett szolgáltatásokat igénybevevők száma, kevesen döntenek megfontoltan. Pedig a leggyakoribb kockázat a rossz szolgáltató kiválasztása.

Növekedni kellene, de csak védekeznek

Napjainkban a pénzügyi szervezetek elsősorban a vállalat költségcsökkentésére összpontosítanak, nem a növekedési lehetőségek kihasználására, derül ki az Accenture legújabb tanulmányából. A tanulmány arra világít rá, hogy a pénzügyi vezetők döntő többsége szerint szervezeteik nem rendelkeznek olyan legjobb gyakorlat alapú képességgel, amely elősegítené a valóban kiemelkedő szintű értékadást az üzleti oldal számára.

Régióvezetők lehetnénk

Közel 15 éve jelentek meg hazánkban az első multinacionális üzleti szolgáltató központok (SSC), amelyek mára együttesen több mint 30.000 embert foglalkoztatnak. A területen továbbra is jelentős a növekedési potenciál, ugyanakkor néhány tényező éppen a munkanélküliséget is csökkentő bővülés ellen hat. 

Humánus elbocsátás: a magyarok nem vevők rá

Bár az outplacement megrendelések száma visszaesett a válságban, a HR-esek sokkal felelősebb hozzáállást mutatnak az elbocsátások során. Ugyanakkor míg egy multi kultúrájához hozzátartozik a gondoskodó elbocsátás, magyar tulajdonú cégeknek szinte lehetetlen eladni ezt a szolgáltatást. Pedig a munkaadók többsége nem tudja jól menedzselni a leépítéseket, miközben a dolgozók a munkaerőpiac működésével nincsenek tisztában.

Szolgáltató központok: régiónk az élvonalban

A Közép-Kelet-Európa régióban működő pénzügyi szolgáltató központokat képviselő több mint hetven treasury és pénzügyi szakember találkozott Budapesten a Citi szervezésében megtartott Közép-Kelet-Európa Szolgáltató Központok Konferencián.

Külföldre helyezik az üvegházgáz-emissziót: új outsourcing

A fejlődő országok kedvezőbb költségszintjét tartja a szakirodalom az outsourcing elsődleges okának, ám a földrajzi elhelyezkedés ugyancsak szerepet játszik benne. A fogyasztás és a gyártás helyének szándékos elválasztását ritkábban tárgyalja a szakirodalom. Napjainkban az üvegházgáz-kibocsátást próbálják ily módon minél messzebbre helyezni.

Miért érdemes másra bízni?

A vállalati ügyvitel egyik legkényesebb, leggyorsabban változó ágának, a bérszámfejtésnek és egyéb humánügyviteli területeknek a jövőjét is az outsourcing határozza majd meg, ahogy egyre elterjedtebb dokumentumkezelési és informatikai szolgáltatások kiszervezése is, jósolják a szakemberek. A speciális és naprakész ismeretek itt elengedhetetlenek, így külső szolgáltató bevonása jelentős könnyebbséget jelenthet a cég számára.

Nehéz másra bízni

A válság okozta piacszűkülés és bevételcsökkenés előtérbe helyezte a költséglefaragási törekvéseket: sok magyarországi cég van túl a költségek racionalizálásán, a vállalati juttatások, prémiumok csökkentésén vagy a létszámleépítésen. Ahhoz azonban, hogy mindez ne járjon a hatékonyság vagy a munkatársak motivációjának csökkenésével, összetettebb lépésekre is szükség van. A sok esetben túlélésre berendezkedett magyar kis- és középvállalati szektorban most különösen megfontolandó a különböző, nem a cég fő profiljához kapcsolódó tevékenységek külső szolgáltatóhoz való kiszervezése.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo