hirdetés

Öt fontos kérdés az IT kiszervezéséről

Bár sok cégvezető berzenkedik az IT-területek kiszervezésétől, ezzel a gyakorlattal rengeteget lehet spórolni, ráadásul a cég hozzáférhet a legújabb technológiákhoz is.
hirdetés

Az optimalizáláshoz azonban meg kell tudnia határozni, milyen IT-folyamatai képesek profitálni abból, ha kiszervezi őket egy szakértőhöz. Minimum az alábbi öt kérdésre tudnia kell a választ, mielőtt belevág a kiszervezésbe.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Miért szervezné ki az IT-t?

Rengeteg oka lehet annak, miért érdemes egy vállalkozásnak kiszerveznie az IT-tevékenységeit, a legfontosabb azonban mégis a költségcsökkentés. A szolgáltatók ugyanis jóval kedvezőbb árat tudnak kínálni, mint ha Önnek kéne felépíteni és működtetni egy szerverparkot, no meg fizetni a hozzá tartozó személyzet bérét. Azonban a költség nem minden. Az outsourcing segítségével a vállalat valóban erős, hatékony és profi adminisztrációs hátteret tudva maga mögött, teljes figyelmével összpontosíthat a fő tevékenységére. Mivel egy kisvállalkozás számára az IT csak ritkán tartozik a legfőbb tevékenységek közé, így az ezzel járó felesleges kiadásoktól és feszültségektől is megkímélheti magát. Sőt, az outsourcing segítségével mindig hozzájuthat a legfrissebb technológiákhoz és szoftverekhez különösebb kiadások nélkül.

Ne veszítsük el a kontrollt a kiszervezés miatt!
Nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy ne veszítsük el a kontrollt a kiszervezett folyamatok felett sem. Különösen akkor lényeges ez, ha olyan folyamatokat adtunk megbízott szolgáltatók kezébe, amelyek akár közvetlenül is érintik termékünk vagy szolgáltatásunk minőségét.A megbízható működés érdekében kontroll alatt kell tartanunk a külső partner tevékenységét is, erre pedig leginkább úgy van lehetőség, ha pontosan meghatározzuk a szerződésben a minőségi kritériumokat és azokat a szabályokat és ellenőrzési pontokat, amelyeket elvárunk.
Mik a hátulütők?

A legfőbb indok, amiért a cégvezetők ódzkodnak az IT kiszervezésétől, hogy nem bíznak a szolgáltatókban. Valóban, a bizalom elengedhetetlen, ha kiszervezésre kerül a sor. Ha az IT-támogatás nem megfelelő, a rossz szolgáltatásra rámehetnek az ügyfélkapcsolatai, és komoly összegektől eshet el. A szolgáltatás sem mindig lesz olyan rugalmas, mint ha a szomszéd szobában ülne a rendszergazdája. Ráadásul minden bizonnyal időt és energiát kell szánnia arra, hogy megfelelő munkakapcsolatot alakítsanak ki a szolgáltatójával.

Mit kéne kiszervezni?

Ma már rengeteg tevékenységet lehet kiszervezetten végezni, kezdve a szoftverfejlesztéstől az alkalmazások futtattásán át a teljes hálózatok kiszervezéséig. A leggyorsabban fejlődő üzletág az üzleti folyamatok kiszervezése, ahol külső cégek végzik teljes front és back office-tevékenységek futtatását. De számos olyan IT-tevékenység is kiszervezhető manapság, amelyet hagyományosan házon belül intéztek a vállalatok, mint amilyen a helpdesk, a support, az IT-karbantartás, az IT-biztonság, a biztonsági mentés és helyreállítás, sőt akár a céges levelezés is futhat harmadik félnél a felhőben.(A bérszámfejtés például akár negyedével is olcsóbb lehet, ha külső szolgáltatóra bízzuk.)

Hogyan fogjak hozzá?

Ha eldöntötte, mit is szeretne kiszervezni, megtervezte a lépéseket, és készített rá egy tervet, keressen fel egy IT-szolgáltatót. Döntse el, mi a kényelmes Önnek. A nagyobb szolgáltatók általában általános szolgáltatásokat nyújtanak, a kisebbek inkább keresik a lokális ügyfelek kegyeit, és jóval személyre szabottabb szolgáltatásokkal igyekeznek magukhoz csábítani a cégeket. Pénzügyi szempontból azonban mindenképp érdemes a tárgyalások megkezdése előtt tisztába kerülni azzal, mennyibe is kerül a meglévő állomány és géppark fenntartása, hogy pontosan tudja értékelni, mit mennyiért kínál a szolgáltató.

Mit szervezzünk ki?
A kiszervezés (outsourcing) az elmúlt évek egyik sokat hangoztatott, de keveset magyarázott üzletvezetési fogalma. Persze, azt értjük belőle, hogy valamivel nem nekünk kell foglalkozni a cég számos teendője közül, és több időnk marad a kulcstevékenységekre. De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet?
Válasszak külföldi szolgáltatót?

A nagy szolgáltatók az egész bolygóra kiterjedően optimalizálják a szolgáltatásaikat, így könnyedén tudnak versenyképes árat adni. Érdemes azonban egy kicsit utánajárni a háttérnek, mielőtt egy olcsó külföldi szolgáltató mellett döntünk. Például ugyanolyanok-e az IT-biztonságra vonatkozó szabályok a célországban, mint Önnél? Mekkora probléma az időeltolódás? Ki fog foglalkozni az Önnek nyújtott szolgáltatással kapcsolatos problémákkal? Lesznek-e nyelvi problémák? Ahhoz, hogy a szolgáltatásokért fizetett összegből a legtöbbet hozhassa ki, időről időre át kell beszélni a partnercéggel a felmerült problémákat. Márpedig egy külföldi szolgáltatónál ez nehézkes lehet.

Az IT-folyamatok kiszervezése ma már egyre gyakoribb, egyre mélyebb és összetettebb területeket érint. Ahhoz azonban, hogy maximálisan ki tudja használni őket, mindenképp szükség van a saját folyamatainak feltérképezésére, egy, a folyamatokat összegző tervre, egy jó szolgáltatóra és persze bizalomra a két fél között.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo