Outsourcing-fordulat: a földgáz miatt megy a gyártás Amerikába

Amerika, mint ipari óriás újra feljövőben. Ez viszont az ÜHG-kibocsátás megugrását is magával hozhatja a fejlett országokban, holott eddig pont azért tudták a gazdag államok csökkenteni emissziójukat, mert kiszervezték a gyártást a harmadik világba.

Globalizáció. Sokan sokfelé sokat ócsárolták. Okolták a vagyoni egyenlőtlenségek szélsőségesebbé válásáért, az outsourcingért, a tömeges munkanélküliségért, a környezetszennyezésért.

De a globalizációnak köszönhetjük azt is, hogy ez a cikk olvasható a neten: a globalizáció az oka, hogy olcsó laptopot tudunk vásárolni és hogy nagy sávszélességű interneten kapcsolódhatunk a világhálóra (mert egy maroknyi amerikai telkom-óriás dollármilliárdokat invesztált az óceánok mélyén az optikai kábelhálózat lefektetésébe 2000 táján, majd belebukott a beruházásba és sok közülük csődbe ment).

Irányváltás: keletről nyugatra

A multiknál egyre kevésbé törvényszerű, hogy a kevés hozzáadott értékkel bíró munkafolyamatokat, a gyártást és az összeszerelést Ázsiába vagy Kelet-Európába helyezik ki.

A New York Times elemző cikkében arról számolt be, a Royal DSM nevű, étrend-kiegészítőket és hitech eszközöket gyártó holland multi komolyan fontolóra vette, hogy az Egyesült Államokba viszi át valamelyik gyártóegységét, mert a 40 kínai gyáránál már nem olyan erősek a versenyelőnyök, mint eddig. A cég képviselője azt nyilatkozta az amerikai napilapnak, hogy az Egyesült Államok utoljára a 70-es években volt ennyire versenyképes. A példa nem egyedülálló.

Nemrég a Boston Consulting Group is a gyártás USA-ba helyezését ajánlotta egy tanulmányában, mert a gyártási költségek ott nagyjából egy szinten vannak Kínáéval. Már neve is van a fordulatnak: "reshoring".

fotó: freeimages

Ugyanakkor számos amerikai székhelyű multi, mint az Apple vagy a GE csak a retorikájában használja a "munkahelyek hazahozását", a tettekkel még adósak maradtak.

Elemzők óva intenek attól, hogy bárki az amerikai ipari reneszánszát harangozza be. Kína kikötőkhöz közeli ipari központjaiban a gyártás valóban drágább lett, de az ország belsejében továbbra is versenyképesek a költségek. Ráadásul jó pár ország várja olcsó munkaerővel a multikat, ilyen Vietnam, Banglades és Mexikó.

2013-ban a külföldi befektetések globális volumene 9 %-kal nőtt az előző évihez képest (1450 milliárd dollárra, ami elmarad a 2007-es rekordtól, mely 2000 milliárdot tett ki), ebből Kínába áramlott 124 milliárd, amely rekord és 50 %-kal több, mint a 2007-es nagyságrend.

Irány Amerika
  • Mi szól mellette? Hogy olcsó a földgáz. Az már más kérdés, hogy ez javarészt palagáz, aminek kitermelése rendkívül környezetszennyező és szennyezi a talajvizet (erről szólt a Gasland című Oscar-jelölt dokumentumfilm).
  • Az olcsó 3D-nyomtatás erősödése és térnyerése nem igényel outsourcingot.
  • Ha az energiaárak felkúsznak, előnyösebb a gyártás egy régión belüli megoldása, mintsem a globális beszállítói lánc favorizálása.
  • Kínában a szellemi jogok megsértése bevett gyakorlat, a termékek lekoppintása érzékeny pontja a multiknak.
  • Recesszió miatt életbe léptetett protekcionista, belföldi gyártást segítő szabályozások.
  • Terrorizmus, járványok.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo