hirdetés

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez

Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!
hirdetés

Kép:Pixabay

Amennyiben definiálni szeretnénk e fogalmat – tisztán jogi szempontból – akkor úgy határozhatnánk meg, hogy az outsourcing a gazdálkodó szervezet által korábban ellátott tevékenység kihelyezését, „kiszervezését” jelenti egy tisztán piaci alapon kiválasztott szervezethez, amely külső vállalkozás a kihelyezett tevékenység ellátását az erre irányuló szerződés alapján kisebb költséggel és hatékonyabb módon biztosítja, illetve szolgáltatja szerződésben meghatározott követelmények és felelősség érvényesíthetősége mellett. Az outsourcing nem csak szerződéses kapcsolatot jelenthet, hanem szervezeti intézkedéssel, vagyonmozgással is járhat, amelynek fokozatai a következők: (1) profiltisztítás: alaptevékenységhez nem tartozó tevékenységek meghatározása, (2) a tevékenység társaságba szervezése (3) társasági részesedés és/vagy eszközök eladása, (4) szerződés saját érdekeltséggel, (5) szerződés professzionális vállalkozással („contracting out” rendszer) (6) a szolgáltatás beszerzésének versenyeztetése a piacon, a közigazgatási és közszolgáltató szektor (köz)beszerzései.

Eszközátruházás vs. outsourcing
Az eszközátruházás és az outsourcing összehasonlítása (asset acquisition versus outsourcing transaction) során megállapítható különbségek az outsourcing szempontjából, hogy az outsourcing egy szolgáltatás-orientált tranzakció, amely nem egyszeri ügylet, a szerződéses időtartam és a megszüntetés lényeges szerződéses elem. A due diligence (gondosság) különös hangsúlyt kap, általában nem tipikus a munkavállalók „átruházása”. Folyamatos adatátadás és licencia jog biztosításával valósul meg. A szolgáltató is szavatol, a felelősség korlátozása a biztosítással és kockázat allokációval érhető el. Ugyanakkor mindkét ügylettípus közös jellemzője, hogy eszközök és humán erőforrások mozognak az egyik jogi entitástól a másikhoz.
A saját érdekeltségekkel való szerződéskötésnek lehetnek jogi korlátai (pl. adójogi jellegű – kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak) vagy jogi előnyei (pl. közbeszerzési törvény szerinti mentesség in-house gazdálkodó szervezetnek), amelyek az üzleti döntéshozatal során mérlegelni kell.

Ügyvédként, gyakorló jogászként saját tapasztalatom szerint a legnagyobb előnye az outsourcingnak, hogy az egyes tevékenységre vonatkozó ráfordítás valóságos költségigénye a számlázott szolgáltatás alapján vitathatatlanul mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik.

Miközben folyamatosan nő a kiszervezett szolgáltatásokat igénybe vevők száma, kevesen döntenek megfontoltan. Pedig a leggyakoribb kockázat a rossz szolgáltató kiválasztása. Itt olvashat a sikeres kiszervezés feltételeiről!

Az SLA szerződésről

Az outsourcingot lefedő kereskedelmi szerződéstípus az ún. SLA (Service Level Agreement) megállapodás. Az SLA meghatározza a szolgáltatási szinteket és a teljesítési követelményeket, amelyet a szolgáltatónak teljesítenie kell, továbbá meghatározza az egy vagy több szint teljesítése kudarcának jogkövetkezményeit, a fogyasztóknak adott kedvezményeket a jövőbeni számlákon és az ügyfél felmondási jogát, és biztosíthat a szolgáltatót ösztönző incentívákat is. A megállapodás jogászi szerkesztése során a megállapodás strukturálásának kulcskérdései – tapasztalataim szerint – a szolgáltatási szintek, pontos felmondási esetek, a „performance bonus”, vis major klauzula egyértelmű szerződéses rögzítése.

Nem csak a cégek kiváltsága?
Az outsourcing, mint elvi logika, az élet számos területén hatékonyan alkalmazható. Arra is volt már példa, hogy egy alkalmazott saját munkájának elvégzését oldotta meg "kiszervezéssel".
Egy SLA szerződés tartalmi felépítése általában a következő: a szolgáltatás leírása (a legtöbbször a szerződés melléklete részletezi a műszaki adatokat és a pénzügyi elszámolásokat), díjfizetés (mennyit, mikor, hogyan, mit foglal magában, késedelmes fizetés következményei, a felek közötti jogviszony meghatározása (partnership, joint venture, munkaviszony kizárása), bizalmas információk, a termék tulajdonjoga, kötelezettség- és szavatosságvállalások, kártérítés (a szavatosságvállalás megsértése esetére), felelősség korlátozása (szolgáltató oldaláról maximalizálva a közvetlen és közvetett károkért való felelősséget), biztosítás, force majeure, konkurenciatilalom (munkaerő elcsábításának tilalma)

10 kulcskérdés, amire érdemes figyelni

Megítélésem szerint 10 kulcskérdés fogalmazható meg egy hatékony SLA szerződés kialakításához, amelyre a megállapodásban jogi választ kell adni a szakmai inputokra. Milyen szolgáltatási szintek mérhetőek? Mit kell mérni pontosan az egyes szinteken? Milyen eljárással mérjük a teljesítményt? Mi a mérési időszak? Milyen jelentéseket adjon a szolgáltató? Mi a minimális és a megcélzott szolgáltatási szint? Változhat-e a minimális és a megcélzott szolgáltatási szint? Az SLA magában foglaljon-e ún. krediteket? A szolgáltató jogosult-e bónuszokra? Milyen szintű szerződésszegés (felmondási események) kell a felmondáshoz?

Külön szeretném hangsúlyozni: a munkajogi jogutódlás a tevékenység kiszervezése esetén és annak hatása a vállalkozás alkalmazottainak munkaviszonyára az egyik mindenkor mérlegelendő és – a tájékoztatási stb.– kötelezettség miatt az időzítésnél figyelembe veendő lényeges körülmény. A társaságok átalakuláshoz képest az outsourcing különös munkajogi jogutódlást valósíthat meg. Ezt a régi Mt. eleinte nem szabályozta, de a legfelsőbb bírósági joggyakorlat alapján 1997. júliusától szabályozást nyert. Az új munka törvénykönyve az uniós irányelvek alapján a gazdasági egység átszállásán alapuló jogutódlás szabályairól rendelkezik a munkáltató személyében bekövetkező változás fejezetcím alatt. Ennek lényege, hogy a gazdasági egység (anyagi vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportja) jogügyleten alapuló átvételének időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át.

Dr. Bolvári Zoltán ügyvéd Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo