hirdetés

A kiszervezés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt

A cégvezetők tapasztalatai szerint a céges IT-feladatok kiszervezése nem mindig hozza meg az elvárt eredményeket. A tapasztalatok szerint minél nagyobb költségcsökkentést érnek el, annál inkább háttérbe szorul a modernizáció és a hatékonyság.
hirdetés

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem - Kép: Pixabay

A cégvezetők 60 százaléka szerint céljaik közül legalább egy nem teljesült az IT feladatok részleges, vagy teljes kiszervezésével. Ez már csak azért is magas arány, mert az IT outsourcing negyedszázados múltra tekinthet vissza, hiszen az első nagy kiszervezés – amikor az Eastman Kodak szerződött az IBM-mel – 25 éve történt  – derült ki a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég és a Bayreuthi Egyetem felméréséből.

A megkérdezettek az informatikai tevékenységük átlagosan 59 százalékát adják át másnak, és csak 4 százalékuk tart meg mindent a szervezeten belül. Tíz közül kilencen a szolgáltatás színvonalának javulását várják a kiszervezéstől. A második legfontosabb cél a modernizáció (79 százalék jelezte ezt), a harmadik helyen pedig a költségcsökkentés áll (66 százalék említette). A költségek a legtöbb esetben mérséklődnek is, de a színvonal emelése és a modernizálás már ritkábban sikerül. Azoknál a cégeknél, ahol 10 százaléknál nagyobb költségcsökkentést terveztek, nagyobb arányban hiúsult meg a másik két említett cél.

Az IT outsourcing kudarcát sokszor a rosszul megválasztott stratégiának tulajdonítják, ezt a vélekedést azonban a felmérés nem igazolta. Az eredmény sokkal inkább a projekt komplexitásával függ össze: a kisebb (évi 5 millió eurónál alacsonyabb összegű) szerződéseknél háromszor gyakrabban érik el céljaikat a vállalatok, mint a nagyobbaknál (évi 50 millió euró felettieknél).

Ez is alátámasztja, hogy a siker elsősorban a megvalósítás minőségétől függ: jól kell kiválasztani az IT outsourcing partnert, mindenre kiterjedő szerződést kell vele kötni, majd hatékonyan kell irányítani. Ehhez megfelelő folyamatokra és eljárásokra van szükség, s ez annál fontosabb, minél összetettebb az adott kiszervezés.

Öt fontos kérdés az IT kiszervezéséről
Bár sok cégvezető berzenkedik az IT-területek kiszervezésétől, ezzel a gyakorlattal rengeteget lehet spórolni, ráadásul a cég hozzáférhet a legújabb technológiákhoz is.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo