hirdetés

Mit szervezzünk ki?

A kiszervezés (outsourcing) az elmúlt évek egyik sokat hangoztatott, de keveset magyarázott üzletvezetési fogalma. Persze, azt értjük belőle, hogy valamivel nem nekünk kell foglalkozni a cég számos teendője közül, és több időnk marad a kulcstevékenységekre. De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet? - Kép: Pixabay

Energetika

A kisvállalkozások jellemzően nem alkalmaznak energetikai szakembert, aki igazán hatékonyan tudná menedzselni a rezsiköltségeket, nekik tehát jobban megéri kiszervezni ezt a feladatot. A tudatos beszerzéssel és fogyasztással megtakarítható összeg ugyanis semmiképp sem elhanyagolható tétel, hiszen az üzemeltetési költség közel felét a közművek teszik ki.

Az energetikai szakember ● évente felülvizsgálja a szolgáltatói szerződéseket, ● sikeresebben alkudhat a toleranciasávról és más fontos részletekről, ● esetleges számlázási hiba esetén megállapítja a visszaigényelhető összeg nagyságát, ● felügyeli a fogyasztói szokásokat, ● figyelemmel kíséri a lekötött kapacitások kihasználtságát, ● kapcsolatot tart az energiaszolgáltatókkal, kereskedőkkel.

IT és telekommunikáció

A cég informatikai rendszerének karbantartása, fejlesztése, valamint a felhasználóknál jelentkező informatikai jellegű problémák megoldása jelentős terhet jelenthet. A napi szintű és stratégiai jellegű feladatok ellátását a belső embernél hatékonyabban is megoldhatja egy erre szakosodott cég.

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez
Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér, és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!
Az IT-outsourcing-szolgáltatás keretében a választott cég ● üzemelteti az informatikai és telekommunikációs infrastruktúrát (szervereket, munkaállomásokat, telefonközpontokat stb.), ● gondoskodik a megfelelő informatikai biztonságról, ● mentési és archiválási szolgáltatásokat nyújt, szerződésben vállalt magas szinten garantálja a céges adatok biztonságát, ● mindig a legfrissebb szinten tartja az alkalmazásokat, követi az új verziókat, ● megoldja az akut problémákat, nincs szabadság vagy betegség miatt szünetelő szolgáltatás, ● az egyes feladatokra jutó költségeket pontosan méri, így átláthatóvá teszi a rendszert, ● minden projektről pontos dokumentációt készít.

HR

A humánerőforrással kapcsolatos feladatok kiszervezése révén nemcsak a tb-ügyek vagy a bérszámfejtés válhat egyszerűbbé, de a legjobb munkavállalók megtalálása is.

Nem csak a cégek kiváltsága?
Az outsourcing mint elvi logika az élet számos területén hatékonyan alkalmazható. Arra is volt már példa, hogy egy alkalmazott saját munkájának elvégzését oldotta meg „kiszervezéssel”.
A HR-szolgáltató ● elintézi a bér- és tb-számfejtést, ● szükség esetén megtervezi, bevezeti a cafeteriarendszert, és végzi annak teljes adminisztrációját, ● részt vesz az új munkatársak toborzásában és kiválasztásában, ● az úgynevezett outplacement keretében intézi a szükségszerű elbocsátásokat, és segít a volt alkalmazottnak újra elhelyezkedni, ● kompetencia- és munkakörelemzést, oktatási feladatokat végez, ● igény esetén részt vesz a szervezetfejlesztésben.

Üzleti folyamatok

Az üzleti folyamat outsourcing (Business Process Outsourcing, BPO) esetében néhány szervezet arra fókuszál, hogy specifikus funkciókat javítson, például a beszerzést vagy a HR-t. De sokan kombinált megoldást választanak, számos funkciót egyidejűleg kiszervezve egyetlen szolgáltatóhoz, ami lehetőségeket jelent a teljesítmény további javítására, hisz a részterületekkel profik foglalkoznak, a cég szempontjából viszont minden egy kézben van, így egyszerűbb.

A szolgáltató vállalja ● a pénzügyi tervezést, ● a vevői, szállítói számlák, pénztár, készlet és eszközök karbantartását, ● az alkalmazottakkal kapcsolatos adminisztratív feladatok – bérszámfejtés és emberi erőforrás-szolgáltatások – ellátását, ● számviteli és vezetői jelentések készítését, ● az adóbevallások elkészítését, ● igény esetén akár az igazgató helyettesítését.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo