hirdetés

Mit szervezzünk ki?

A kiszervezés (outsourcing) az elmúlt évek egyik sokat hangoztatott, de keveset magyarázott üzletvezetési fogalma. Persze, azt értjük belőle, hogy valamivel nem nekünk kell foglalkozni a cég számos teendője közül, és több időnk marad a kulcstevékenységekre. De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet?
hirdetés

De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet? - Kép: Pixabay

Energetika

A kisvállalkozások jellemzően nem alkalmaznak energetikai szakembert, aki igazán hatékonyan tudná menedzselni a rezsiköltségeket, nekik tehát jobban megéri kiszervezni ezt a feladatot. A tudatos beszerzéssel és fogyasztással megtakarítható összeg ugyanis semmiképp sem elhanyagolható tétel, hiszen az üzemeltetési költség közel felét a közművek teszik ki.

Az energetikai szakember ● évente felülvizsgálja a szolgáltatói szerződéseket, ● sikeresebben alkudhat a toleranciasávról és más fontos részletekről, ● esetleges számlázási hiba esetén megállapítja a visszaigényelhető összeg nagyságát, ● felügyeli a fogyasztói szokásokat, ● figyelemmel kíséri a lekötött kapacitások kihasználtságát, ● kapcsolatot tart az energiaszolgáltatókkal, kereskedőkkel.

IT és telekommunikáció

A cég informatikai rendszerének karbantartása, fejlesztése, valamint a felhasználóknál jelentkező informatikai jellegű problémák megoldása jelentős terhet jelenthet. A napi szintű és stratégiai jellegű feladatok ellátását a belső embernél hatékonyabban is megoldhatja egy erre szakosodott cég.

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez
Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér, és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!
Az IT-outsourcing-szolgáltatás keretében a választott cég ● üzemelteti az informatikai és telekommunikációs infrastruktúrát (szervereket, munkaállomásokat, telefonközpontokat stb.), ● gondoskodik a megfelelő informatikai biztonságról, ● mentési és archiválási szolgáltatásokat nyújt, szerződésben vállalt magas szinten garantálja a céges adatok biztonságát, ● mindig a legfrissebb szinten tartja az alkalmazásokat, követi az új verziókat, ● megoldja az akut problémákat, nincs szabadság vagy betegség miatt szünetelő szolgáltatás, ● az egyes feladatokra jutó költségeket pontosan méri, így átláthatóvá teszi a rendszert, ● minden projektről pontos dokumentációt készít.

HR

A humánerőforrással kapcsolatos feladatok kiszervezése révén nemcsak a tb-ügyek vagy a bérszámfejtés válhat egyszerűbbé, de a legjobb munkavállalók megtalálása is.

Nem csak a cégek kiváltsága?
Az outsourcing mint elvi logika az élet számos területén hatékonyan alkalmazható. Arra is volt már példa, hogy egy alkalmazott saját munkájának elvégzését oldotta meg „kiszervezéssel”.
A HR-szolgáltató ● elintézi a bér- és tb-számfejtést, ● szükség esetén megtervezi, bevezeti a cafeteriarendszert, és végzi annak teljes adminisztrációját, ● részt vesz az új munkatársak toborzásában és kiválasztásában, ● az úgynevezett outplacement keretében intézi a szükségszerű elbocsátásokat, és segít a volt alkalmazottnak újra elhelyezkedni, ● kompetencia- és munkakörelemzést, oktatási feladatokat végez, ● igény esetén részt vesz a szervezetfejlesztésben.

Üzleti folyamatok

Az üzleti folyamat outsourcing (Business Process Outsourcing, BPO) esetében néhány szervezet arra fókuszál, hogy specifikus funkciókat javítson, például a beszerzést vagy a HR-t. De sokan kombinált megoldást választanak, számos funkciót egyidejűleg kiszervezve egyetlen szolgáltatóhoz, ami lehetőségeket jelent a teljesítmény további javítására, hisz a részterületekkel profik foglalkoznak, a cég szempontjából viszont minden egy kézben van, így egyszerűbb.

A szolgáltató vállalja ● a pénzügyi tervezést, ● a vevői, szállítói számlák, pénztár, készlet és eszközök karbantartását, ● az alkalmazottakkal kapcsolatos adminisztratív feladatok – bérszámfejtés és emberi erőforrás-szolgáltatások – ellátását, ● számviteli és vezetői jelentések készítését, ● az adóbevallások elkészítését, ● igény esetén akár az igazgató helyettesítését.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo