hirdetés

Kiszervezni jó! De miért?

A gazdasági válság költségcsökkentő lépések egész sorozatát kényszerítette ki, ezek közül az egyik legtöbbet emlegetett a kiszervezés, vagyis az outsourcing. Azonban kevesen tudják, hogy a kiszervezésnek csak az egyik előnye a költségek csökkentése.
hirdetés

Kiüríthetjük az irodát - Kép: Pixabay

A költségcsökkentés általában komoly teljesítménycsökkenéssel is jár, azonban a 22-es csapdáját is kivédhetik a cégek: kiszervezéssel. Azonban az outsourcingnak nem a költségcsökkentés a lényege, hanem hogy a vállalatl valóban erős, hatékony és profi adminisztrációs hátteret tudva maga mögött, teljes figyelmével összpontosíthat a fő tevékenységére – olvasható az UCMS Group Hungary blogján.

Melyek a legfontosabb előnyök outsourcing szolgáltatás igénybevétele esetén?

Tudás

A pénzügyi vagy HR adminisztráció szakma, mely sikeres ellátásához egyaránt szükséges a naprakész háttértudás biztosítása, a folyamatos rendelkezésre állás és a munkafolyamatok hatékony szervezése. Az outsourcing szolgáltatók komoly energiákat fektetnek munkatársaik állandó képzésére, igénybevételük esetén a szakmai tudásnak hatalmas bázisához juthat hozzá a megbízó is.

Szervezés

Két fontos aspektusát szükséges megkülönböztetni az outsourcing munkaszervezéshez kapcsolódó előnyeinek. Egyrészről a jó BPO szolgáltató igazítja saját folyamatait és javaslatot tesz ügyfelének a hatékonyság növelésre, így egy-egy terület kiszervezése nem csupán annak stabil és biztonságos ellátását jelenheti, hanem akár más területek kapcsolódó többletadminisztrációját is csökkentheti.  Másrészről például komoly fennakadást okozhat egy cég életében, ha például a számfejtési időszak kellős közepén esik ki a feladattal megbízott kolléga. Amennyiben ez egy outsourcing szolgáltató munkatársával történik meg, nem kell fennakadásra számítani, hiszen biztosított a helyettesítés és ezzel a folyamatos szolgáltatás. Hiszen az outsourcing szolgáltató nem csupán munkaerőt biztosít, hanem az adott feladat folyamatos ellátására szerződik.

Mit szervezzünk ki?
A kiszervezés (outsourcing) az elmúlt évek egyik sokat hangoztatott, de keveset magyarázott üzletvezetési fogalma. Persze, azt értjük belőle, hogy valamivel nem nekünk kell foglalkozni a cég számos teendője közül, és több időnk marad a kulcstevékenységekre. De mit csinál az, akinek kiadunk egy adott területet?
Infrastruktúra

Számos költségtől lehet megszabadulni, amennyiben a pénzügyi vagy HR adminisztrációt outsourcing szolgáltatóra bízza a cég. A belső munkaerőnek nem csupán az alapvető bérköltségei illannak el ilyenkor, hanem a terület ellátására jutó irodai rezsiköltségek is. Mindezek mellett pedig az egyik legnagyobb tétellel, a könyvelési vagy bérszámfejtési szoftver beszerzésének és fenntartásának költségeivel sem kell többé kalkulálni.

Felelősség

Az outsourcing szolgáltató szerződésben rögzített feltételek mellett látja el feladatát, ezért is fontos megemlíteni, hogy a kiszervezett területtel kapcsolatos felelősség delegálása jelentős előnye az outsourcingnak. A szerződés rögzíti a feltételeket, így számon lehet kérni a szolgáltatót.

Kiszervezési tippek igazi cégvezetőktől!

Adatvédelem

Minél nagyobb egy vállalat, annál lényegesebb, hogy megfelelő diszkrécióval legyenek kezelve bizonyos adatok, mint például a kollégák bérezése. Ez a kockázat is kiküszöbölhető, amennyiben házon kívül kezelik az információkat.

Költségek

Nem minden esetben számottevő a költségcsökkentés, azonban az árajánlatok mérlegelése során mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy a házon belüli megoldás pontosan mennyibe is kerül a vállalat számára. Tehát: mennyibe kerül a bérszámfejtő / könyvelő (csapat) bére, a szoftver fenntartása és a mindehhez köthető rezsiköltség? Mindezeket figyelembe véve a hosszú távú költségcsökkenés már nem tűnik elérhetetlennek outsourcing szolgáltatóval való együttműködés során.

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez
Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo