Adózás cikkek

hirdetés

A disznó marad sima, a mobil legyen fordított?

A disznó marad sima, a mobil legyen fordított?

A sertéstermékek, illetve a takarmányok fordított adózása magyar ötletként került Brüsszel elé. A javaslat megbukott; nem látott elég indokot az unió az élesítésre. Más termékek viszont működnek már az EU-ban ezzel az adózási formával, így érdemes lehet nálunk is alkalmazni.
A könnyített e-számlázás rejtett buktatói

A könnyített e-számlázás rejtett buktatói

Elvileg könnyebb ez év elejétől e-számlázni, kialakult ellenőrzési gyakorlat hiányában azért van kockázata a könnyítések alkalmazásának: a nem megfelelő számla kapcsán félmillió is lehet a bírság. Ennek ellenére érdemes váltani, de nem árt a körültekintés!
Vállalkozók figyelem! Fontos határidő közeledik!

Vállalkozók figyelem! Fontos határidő közeledik!

Holnap kell először befizetni kötelezettségüket – áfát és kivát – a 2013. január 1-jétől a kisvállalati adót választó cégeknek. Ha a katás nem kért alanyi adómentességet, áfát bevallani és befizetnie neki is április 20-áig kell! Horváth Józsefné, okl. adószakértő tanácsai.
Már nem pálya a sporttámogatás?

Már nem pálya a sporttámogatás?

A kiegészítő sportfejlesztési támogatás a társasági adóalap meghatározása során nem minősül elismert költségnek, így a módosítás a gyakorlatban azt eredményezi, hogy a támogatás révén az adózó által korábban realizálható 10-19 százalékos társasági "adóelőny" legfeljebb 2,5-4,75 százalékra csökken.
Nem mernek vitatkozni a NAV-val a cégek

Nem mernek vitatkozni a NAV-val a cégek

A közigazgatási ügyekben eljáró hazai bíróságoknak és az Európai Unió Bíróságának egyaránt növekvő szerepe van a jogalkalmazási gyakorlat kialakításában az adóügyek területén. A magyarországi vállalkozások mégis csak a végső esetben fordulnak a bírósághoz az adóhivatallal szemben, pedig a közelmúlt azt mutatja, hogy lenne értelme a fellebbezésnek.
hirdetés
Szabadulás a tagi kölcsön fogságából

Szabadulás a tagi kölcsön fogságából

Magyarországon számos olyan vállalkozás működik, amely tagi kölcsönből finanszírozza a működését. 2013-tól egy új adózási rendelkezés értelmében a kölcsönből élő vállalkozások kedvezőtlen helyzetbe kerülhetnek, azonban számos megoldás létezik a probléma orvoslására.
Miért hasznos az adótanácsadó?

Miért hasznos az adótanácsadó?

A közigazgatás logikájából adódóan az adóhatóságnak - akár tetszik, akár nem - több lap van leosztva, mint az adózónak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az adózók ki lennének szolgáltatva, de ahhoz, hogy élni tudjanak a számukra biztosított törvényi lehetőségekkel ismerniük kell a jogaikat. Ezen a téren kiemelkedő jelentőséggel bírhat az adózót az adóhatóság előtt képviselő személy szakmai ismerete, gyakorlati tapasztalata, sőt akár még személyes karizmája is.
Megszavazták Matolcsy búcsúcsomagját

Megszavazták Matolcsy búcsúcsomagját

Több adótörvényt érintő módosítás hagyott jóvá a héten az Országgyűlés. Változtak egyebek mellett a a cégautó-adó megfizetésének szabályai, az adómentes gépjármű-értékesítés feltételei, a tételes kisadók választására vonatkozó előírások is – hívta fel a figyelmet a MAZARS.
Offshore - Csak szabályosan!

Offshore - Csak szabályosan!

Érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor a nemzetközi szabályok, korlátok betartása ehhez elengedhetetlen.
Miért jobb céget alapítani Angliában?

Miért jobb céget alapítani Angliában?

Az egyszerűbb adórendszer, a rugalmasabb ügyintézés, a vállalkozásbarát adóhatóságok, az alacsonyabb járulékok csábíthatják a magyar cégeket a ködös Albionba. Nem utolsó szempont azonban a biztonság sem.
hirdetés

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?

Nem csak Ciprus biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, hanem van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.

Évente kéthónapnyi szolgálati időt veszít a katás vállalkozó

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő kiszámításakor a főállású kisadózók szolgálati idejét arányosítani kell a minimálbérrel. Így szól a jelenleg hatályos törvény. Emiatt a katás vállalkozó által elért szolgálati idő csak 303 naptári nap lesz évente, ami azt jelenti, hogy katás vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor a nyugdíját kiszámítják.

Az adórendszerre is igaz: az egyszerűbb jobb

Ha az adórendszer kiszámíthatatlan, értelmezési nehézségeket okozó elemeit, a vizsgálatok szubjektivitását sikerülne csökkenteni, hazánk vonzó alternatíva lenne a valós gazdasági tevékenységet végző nemzetközi vállalkozások számára. A magyar adórendszer sok tekintetben versenyképesnek mondható Európában.

Változhatnak a transzferár szabályok

A Nemzetgazdasági Minisztérium által március elején közzétett jogszabálytervezet alapján jelentős változások lehetnek a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség, azaz a transzferár-dokumentációk vonatkozásában. A jogszabálytervezet alapján a szövegpontosítások mellett tartalmi változások is várhatóak – hívta fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Kapcsolt vállalkozások kölcsönszerződéseit vizsgálja a NAV

Kiemelten vizsgálja a kapcsolt vállalkozások finanszírozási megállapodásait az idei transzferár-ellenőrzések során a NAV, hívja fel a figyelmet a MAZARS. A vezető nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint azok a – különösen külföldi kapcsolt vállalkozással rendelkező – cégek számíthatnak szigorú ellenőrzésre, amelyek gazdálkodásával kapcsolatban felmerül, hogy kölcsönszerződésnek álcázva juttatnak ki adózás előtti jövedelmet Magyarországról.

Öt tipikus hiba a transzferár-dokumentációban

Azoknak a társaságoknak, amelyek cégcsoporton belül kereskednek, szolgáltatnak, szolgáltatást vesznek igénybe, igen szigorú dokumentációs kötelezettségnek kell megfelelniük, amelyek során szinte törvényszerűen vétenek olyan hibákat, amelyek komoly költségeket róhatnak a cégre.

Naptár a büntetések elkerüléséhez

A pénztárgépek online bekötésével számos újabb olyan határidőre kell figyelnie a vállalkozásoknak, amelyek elmulasztása jelentős adóhatósági büntetéseket vonhatna maga után. Íme a legfontosabbak, amikre készülni kell!

Minden pénztárgép új lesz, elvileg

Varga Árpád, az adóhatóság elnökhelyettese leszögezte, elvileg minden pénztárgép új típust testesít majd meg, még akkor is, ha a gyakorlatban csak kis átalakítást hajtanak rajtuk végre.

Áfacsökkentés: kéne de nem lesz?

Az alapvető élelmiszerekre vonatkozó, 27 százalékos áfakulcs mérséklését kérik a kormánytól a termelők, feldolgozók, a kereskedők, közgazdászok, akik szerint így csökkenhetne a feketegazdaság és nőhetne a fogyasztás is. Orbán Viktor viszont éppen ezzel ellenkezőleg nyilatkozott, egy újabb, 30 százalék fölötti áfakulcs bevezetését lebegtetve meg.

Kisebb lesz az érvényesíthető adókedvezmény a társasági adóban

Az elmúlt években a színház-, film- és sporttámogatásokhoz kapcsolódó népszerű adókedvezmények miatt jelentősen csökkentek az egyébként sem magas társaságiadó-bevételek. Így nem meglepő, hogy a kormány korlátozást akar bevezetni.

Egyszerűbb lehet a cégek élete

Átláthatóbb lesz a transzferárakra vonatkozó szabályozás, legalábbis egy, a kormány által kidolgozott rendelettervezet alapján, amely több bizonytalansági tényező kiiktatásával egyszerűsítheti a transzferárak alkalmazására kötelezett hazai vállalkozások életét.

A vállalkozók többsége jobban járna a kivával és a katával

A mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának alakulhat kedvezőbben az adóterhelése az idén bevezetett két új adózási formára történő áttéréssel a Századvég Gazdaságkutató számításai szerint. Ahhoz viszont, hogy a kisvállalati adóra (kiva) jogosultak nagyobb hányada válassza ezt az adónemet, az áttérés részletszabályainak "kifésülésére" van szükség.

Van új a NAV alatt: ezt is vizsgálja az idén az adóhatóság

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban. Az idén először jelennek meg az adóhatóság revíziós palettáján a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, illetve az internetes kereskedők. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vizsgálati slágerterület lesz az áfa, és a tulajdonosi-cégvezetői életút – hívta fel a vállalkozások figyelmét a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Kevesebb is elég a büntetéshez

A korábbiaknál jóval „izzasztóbb” vagyongyarapodási vizsgálatokra számíthatunk az idén, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát. A magánszemélyek banki adatai például gyakorlatilag ugyanolyan könnyen és gyorsan elérhetők lesznek az adóhatóság számára, mint mondjuk az ingatlan-, vagy a gépjármű-nyilvántartás adatai.

Mekkora költségtérítés adható a dolgozóknak utazásra?

A közelmúltban tette közzé a Nemzetgazdasági Miniszter közleményét a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés felső korlátjáról, mely szerint a munkáltató által fizetett összeg 2013-ban havonta 34 600 forint lehet. Érdemes tudatában lenni a korlátnak, hiszen bármekkora is az utazással kapcsolatban felmerülő összeg, a munkáltató térítése ezt nem haladhatja meg. A UCMS összeállítása arra ad választ, hogy ki, milyen feltételek teljesülése esetén számíthat költségtérítésre.

Így lehet könnyítést kérni az adóhatóságtól

A törvény lehetőséget ad az adóhatóságnak, hogy kifejezetten méltányossági alapon, bizonyos esetekben mérsékelheti befizetendő adó összegét vagy fizetési könnyítést engedélyezhet. Lássuk, kinek és hogyan!

Vonzóbbá teszik a kivát

Év közben is választható lesz a kisvállalati adó (kiva), és bővül a kedvezményezett foglalkoztatottak köre. Az új adó alá átjelentkezők száma alulmúlta a várokozásokat, a kormány erre reagálva tervez módosításokat a szabályozásban.

Újra trendi cafeteriaelem lehet az önsegélyező pénztár

Újból kedvelt cafeteria juttatás lehet az önkéntes önsegélyező pénztárba való munkáltatói tagdíjbefizetés, ugyanis az idén életbe lépett adótörvény változások jelentősen szélesítették a kasszák által nyújtható szolgáltatások körét.

Súlyos pénzbírság jár, ha nem megfelelő a számviteli szabályzat

Több százezer forint büntetésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek aktualizált számviteli szabályzatokkal. Az idei változásokat március 31-ig kell átvezetni a korábbi szabályzatokon.

Adatszolgáltatás régi pénztárgéppel

2013. május 1-jétől rendeletben meghatározott módon kell a pénztárgéppel rögzített adatokat továbbítani a NAV felé, ami csak a műszakilag erre alkalmas pénztárgépekkel lesz megoldható. Vannak azonban átmeneti rendelkezések.

Távolléti díj: a jogbiztonság elvét sérti az NGM útmutatója

Komoly csúsztatásokat tartalmaz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak távolléti díj elszámolásának szabályaival kapcsolatos útmutatója a BDO Magyarország szerint. A tanácsadó véleményében kifejti azt is, hogy az NGM veszélyes vizekre téved, amikor módszertani útmutatóban állapít meg látens kötelezettségeket a munkáltatók részére.

Utaztatáshoz nem kell pénztárgép

Felmentés kérhető az adóhatóságtól a pénztárgép adóügyi egységgel (AEE) való felszerelése alól ha a pénztárgép olyan helyen üzemel, ahol az adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat nem érhető el. A pénztárgép alkalmazásának kötelezettsége alól kivételt képez az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében.

Idén a NAV látókörébe kerül a környezetvédelmi termékdíj

Február közepétől a vámhatóság helyett az állami adóhatósághoz kell benyújtani a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit.

Erre vadászik idén az adóhatóság

A főbb célkitűzéseket, az ellenőrizendő tevékenységi köröket, illetve az ellenőrzési típusok tervezett arányszámait is tartalmazza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tájékoztatója. Ideje felkészülni!

Így értelmezi a NAV a készpénzfizetési korlátot

Másfélmillió forint fölött korlátozták a vállalkozásoknál a készpénzhasználatot. A részletes szabályokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes útmutatót is kiadott: érdemes átböngészni.

Csúnyán megüthetik a bokájukat a figyelmetlen cégek

Vállalkozások százezrei szembesülnek az idén először az adózási rendszer egyik legnagyobb kihívásának számító tételes belföldi összesítő nyilatkozattal, amelyet február 20-ig kell teljesíteniük, elsőként a havi bevallóknak.

Év végi kiigazítások: súlyos bírságok sújthatják a vállalkozásokat

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) összefüggő előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére.

Egyszerűbben tervezhetők a helyi adók

Egyszerűbben áttekinthetik a hazai vállalkozások a helyi adók mértékét és a kapcsolódó kedvezményeket a MÁK honlapjára nemrégiben felkerült adatoknak köszönhetően – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint az online adatbázisból néhány kattintással lehívhatók a székhely vagy telephely létesítése céljából kiválasztott települések adózási feltételei.

Társasági adó: figyeljünk a tagi kölcsönökre!

A 2013. évi társaságiadó-változások egyik pontja érinti a jövedelem-nyereség minimum szabály 2008-as bevezetése óta szinte változatlan feltételrendszerét. Egyes vélemények szerint a törvénymódosítás szövege nem ad egyértelmű eligazítást, és még az is lehet, hogy az új szabályt nem nehéz megkerülni.

Itt az első fizetési nap a katásoknak!

Február 12-én kell először tételes adót fizetnie azoknak a kata szerinti adózást választó vállalkozóknak. De nem csak ezért lesz fontos nap, minden vállalkozó először számol a 2013-ra megállapított minimálbér és garantált bérminimum után járulékot.

Kata: mit tegyünk, ha nem válaszolt a NAV?

Sok, a kata hatálya alá bejelentkezett vállalkozás még nem kapott jóváhagyó választ az adóhatóságtól. A NAV állítja: mindenkinek postázták a határozatot. Azt tanácsolják, hogy akihez mégsem jutott el a jóváhagyásuk, február 12-ig az is fizesse ki a tételes adót. Akit a NAV nem fogadott el katásként, annak a már kiadott számláit sztornóznia kell.

Megspórolhatnánk néhány Matolcsy-csomagot a gazdaság fehérítésével

A feketegazdaság mértéke Magyarországon eléri a bruttó hazai termék 22–25 százalékát, azaz évente közel 7000 milliárd forintot. A magyarországi adórendszer leginkább a szerényebb körülmények között, bérből és fizetésből élőket, valamint a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtja, miközben a természeti erőforrásokkal való pazarlást, a környezet szennyezését és az adók elkerülését nem fékezi.

Van egy teljesen adómentes munkáltatói juttatás

Már hazánkat is elérte az aktuális influenzajárvány, azonban még időszerű lehet, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a felkészülés. A jó hír: egy 2010 januárjától hatályos törvénymódosításnak köszönhetően a munkaadók adómentesen biztosíthatják a védőoltást dolgozóiknak. Ráadásul nem csupán maga a vakcina, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenérték is adómentes. Ez a kedvező szabály 2013-ban tovább él, a megfelelő prevencióval pedig a munkavállaló és a munkáltató is nyer.

Több lett a szociális hozzájárulási adó - Mi történt?

Az első idei béreket utalják a vállalkozások, sokan azonban váratlan költségemelkedéssel találták magukat szembe: a befizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho) ugyanis jóval magasabb lett a tavalyinál. Mi történt?

Figyeljünk a betegbiztosításokra!

Az idei évtől jelentősen átalakultak az üzleti biztosítások SZJA-törvény szerinti adókötelezettségét érintő rendelkezései. A módosítás miatt a munkáltatóknak érdemes áttekinteni a kapcsolódó jogszabályt az egyes biztosítási szerződések megkötése előtt, hogy ne érje őket meglepetésként egy esetlegesen felmerülő adóteher az adott biztosítással összefüggésben.

Erzsébet magasan vezeti a TOP-listát

A 2013-as cafeteria toplistát az egy évvel ezelőtt bevezetett Étkezési Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya különböző alszámlái vezetik a DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. kutatása szerint. A munkáltatók többsége a dolgozók étkezését, pihenését, egészségmegőrzését és rekreációját támogatja a béren kívüli juttatásokkal.

Lízingelt kocsi: még a járulékos költség áfája is levonható!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Lízingszövetség rendelkezésére bocsátott két tájékoztatójában pontosította a bérbe, operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz kapcsolódó áfa-levonási jog terjedelmét, annak gyakorlási módját.

Bővült az egyszerűsített számlaadás lehetősége!

2013-tól már akkor is adhatunk egyszerűsített adattartalmú számlát, ha a vevő nem készpénzzel fizet, de a számla bruttó végösszege nem haladja meg a 25 ezer forintot.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo