hirdetés

Szigorodik az elhatárolt veszteség felhasználása jövőre

A héten elfogadott 2015-ös adótörvények számos ponton jelentős változásokat hoznak a vállalkozások számára. Az adócsomag értelmében a veszteségelhatárolás szabályai több ponton is szigorodnak majd.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A társasági adózás fontos eleme, hogy a cégek valamilyen módon kezelni tudják veszteségeiket. Induló vállalkozásoknál természetes, hogy néhány évig a kezdeti beruházások nem térülnek meg. A gazdaság stagnálása – esetleg egy recesszió – is sokakat sodorhat átmenetileg nehéz helyzetbe, és egy-egy piac is alakulhat kedvezőtlenül, ami az adott évben negatív eredményhez vezet. A veszteség elhatárolása lélegzetvételnyi időhöz juttathatja a cégeket, ami – különösen a legkisebbek esetében – akár a túlélés záloga is lehet. A veszteségelhatárolás lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év veszteségét a következő évek nyereségével szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni.

Kép:Visionary72

A jelenlegi szabályozás szerint a társaságok negatív adóalapjukkal – az egyéb feltételek fennállása esetén – a következő adóévekben időbeli korlátozás nélkül csökkenthetik adózás előtti eredményüket. A nemrég elfogadott, 2015-ös adótörvény csomag egy rendelkezése a korábbi szabályozáshoz visszatérve ismételten öt éves időbeli korlátot vezet be az elhatárolt veszteség felhasználására, azaz a 2015. évben – eltérő üzleti évet alkalmazó adózó esetén a 2015-ben kezdődő adóévben - keletkező elhatárolt veszteség már csak a következő öt adóévben használható fel az adózás előtti eredmény csökkentésére - hívja fel a figyelmet Dr. Nagy Szabolcs, a Balancing Adótanácsadó és Könyvviteli Kft. szakértője. (Például a reklámadó adóalapjának csökkentésére is felhasználható. Itt megtalálja, hogyan.)

Máshol is változik a társasági adózás
A veszteség elhatárolás szabályozásának változása mellet szigorodik a nyereségminimum meghatározása és a hiányzó eszközzel kapcsolatos ráfordítás szabályozása is. Itt találja a részleteket.
Az indokolás szerint a gazdaságban jelenleg felhalmozott tetemes elhatárolt veszteségek további növekedésének megelőzése teszi indokolttá az elhatárolt veszteségek leírásának korlátozását.

A törvény ezzel egyidejűleg korlátozza a 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, és az adóalapnál még nem érvényesített elhatárolt veszteség felhasználhatóságát is, melyet a 2014. december 31. napján hatályos előírások szerint legkésőbb 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben lehet az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni.

Fentieken túl tovább szigorodnak az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán átvett elhatárolt veszteségek felhasználásának lehetőségei is, - a jelenleg is meglévő - a tevékenység folytatására vonatkozó elváráson túl jövőre az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán átvett elhatárolt veszteségnek adóévenként legfeljebb csak azon hányada kerülhet felhasználásra, amelyet a továbbfolytatott tevékenységre vonatkoztatott adóévi árbevétel, bevétel az átalakulást, többségi befolyásszerzést megelőző három adóév átlagos árbevételében, bevételében képvisel - magyarázza szakértőnk.

A fenti arányszámot átalakulás esetén a jogelőd ugyanezen tevékenységből származó bevételének, árbevételének az átalakulást megelőző három adóév átlagának figyelembevételével kell megállapítani.

Így adózunk jövőre
Jelentősen változik az adórendszer az elfogadott adótörvények szerint 2015-től. Változik a cafeteria szabályozása, jön a szappanadó és megjelenhet a földadó, különadót kapnak az élelmiszerkereskedők és a dohányipar, illetve a befektetési alapok. Itt találja a részleteket.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo