Adózás cikkek

hirdetés

Fontos adózási határidő közeleg

Fontos adózási határidő közeleg

Még hat napig ajánlhatóak fel az egy százalékok.
Mindjárt lejár az adóbevallási határidő

Mindjárt lejár az adóbevallási határidő

A bevallási határidő előtt másfél héttel már csaknem kétmillió alkalommal nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a NAV portálján, ami 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben.
Adóügyi könnyítés több ezer kisvállalkozásnak

Adóügyi könnyítés több ezer kisvállalkozásnak

Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedés több ezer kisvállalkozásnak jelent újabb anyagi és adminisztrációs könnyítést, amely különösen fontos az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásainak idején.
Sokan veszni hagyják a pénzt: milliókat hagyunk a NAV-nál

Sokan veszni hagyják a pénzt: milliókat hagyunk a NAV-nál

A magyar állam bőkezűen támogatja a nyugdíj-előtakarékosságot: 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak a pamlagon.
Sok múlhat rajta: milyen a tökéletes üzleti terv és melyek a leggyakoribb hibák?

Sok múlhat rajta: milyen a tökéletes üzleti terv és melyek a leggyakoribb hibák?

A tranzakciós – és sok egyéb - helyzetben szükséges cégértékeléshez elengedhetetlen az üzleti terv elkészítése, amely gyakran bizonyul pontatlannak vagy indokolatlanul optimistának. Ezért egy tanácsadónak az üzleti terv ellenőrzésében is kulcsszerepe lehet - hívja fel a figyelmet a Mazars.
hirdetés
Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani

Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani

A 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban.
Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás

Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás

Megtorpant az e-kereskedelem szárnyalása a kelet-közép-európai régióban az év első negyedévében. Az adatok lassulásra figyelmeztetnek.
Patthelyzet: továbbra sincs megállapodás a globális minimumadóról

Patthelyzet: továbbra sincs megállapodás a globális minimumadóról

Április 5-én ismét tárgyalást folytatott a 27 uniós tagállam pénzügyminisztere az OECD globális minimumadó szabályainak uniós bevezetéséről.
Kik vannak idén a NAV célkeresztjében?

Kik vannak idén a NAV célkeresztjében?

A NAV bármikor, bárkit ellenőrizhet, de azért az egyes adóalanyok nem egyforma eséllyel kerülnek a hivatal látóterébe. Szerencsére a hatóság minden évben kiadja az aktuális ellenőrzési tervét, így ha nem is teljes bizonyossággal, de lehet tudni, mely területek, cégek és személyek számíthatnak intenzívebb ellenőrzésekre az év során. Az idei dokumentumot Karácsony Balázs, a magyarországi BDO adóigazgatója kivonatolta.
Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

A fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem több mint 500 ezer forint, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban. Az első részlet megfizetésének határideje 2022. május 20.
hirdetés

Kikre fókuszálnak idén az adóellenőrök, új szereplők is vannak

Adózók figyelem, még véletlenül sem éri meg hibázni. A NAV egyre korszerűbb informatikai rendszerekkel figyeli az adózókat.

Uniós jogot sérthetnek az üzemanyagadó-csökkentések

Európai civilek szerint törvényellenesek az üzemanyagadó-csökkentések, ezért arra kérik az Európai Bizottságot, haladéktalanul lépjen fel annak érdekében, hogy a tagállamok visszavonják a közelmúltban bevezetett üzemanyagár-támogatásokat, illetve ne vezessenek be újakat.

Adóbevallás: 162 ezren kértek pénzt az államtól

A második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adóvisszatérítést.

Miért kaphat egy vállalkozó mulasztási bírságot?

A változásbejelentés olyan banánhéj, amelyen sok cég elcsúszik, pedig viszonylag kevés kapacitást köt le és olyan kérdéseket is felvethet, amelyek a teljes adózási folyamatot érintik – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

Mire figyeljünk az szja-bevallásnál?

Már kevesebb, mint másfél hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2021. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2022. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

Felértékelődtek a magán egészségpénztárak - itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Az egészség megtartása és helyreállítása egyre inkább termék, mely az életszínvonal fontos része, és amelyet különböző árkategóriákban tudunk megvásárolni az egyes szolgáltatóknál. Április 7-e az egészség világnapja 1950 óta. 

A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint bár a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, csak 7 százalék gondolja, hogy jól ismeri. Így nem meglepő, hogy sokan nem tudják, hogy lakáshitel törlesztésre vagy a gyerek születésével, gondozásával, nevelésével kapcsolatos kiadásokra is fordíthatják a pénztárban gyűjtött megtakarításokat.

Mennyivel járnak jobban a diákmunkások az SZJA-levonás eltörlésével?

Idén január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók jövedelmét nem terheli 15 százalékos személyi jövedelemadó, ez érezhetően növelte a diákmunkára jelentkezők számát is.

Adóbevallás: hasznos információkat közölt a NAV

Az szja-bevallási tervezet már egy hónapja elérhető a webes felületen. Az adóhivatal szerint a tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő után automatikusan bevallássá válik.

Itt van minden, mit érdemes tudni az ukrajnai menekültek foglalkoztatásánál

Támogatással segítik az ukrajnai menekültek hazai foglalkoztatását, ám ehhez kötöttek néhány feltételt.

A magyar offshore-lovagok kedvenc helyeit most megtudhatod

Egy évtized alatt 60 százalékkal csökkent az adóparadicsomokhoz kimutathatóan köthető hazánkban bejegyzett társas vállalkozások száma, de ennek ellenére folyamatosan jönnek létre napjainkban is az offshore érdekeltségű cégek.

Minden adófizető több mint 100 ezer forint értékű támogatást kap az energiaköltségei csökkentésére

Az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló újabb intézkedési csomagról állapodtak meg a német kormánypártok.

Kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát a magyarok?

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.

Minden negyedik számla elektronikus - 200 ezer vállalkozás használt már ilyet

2018 óta eddig egymilliárd online számla érkezett.

Eggyel csökkent Magyarországon az adónemek száma

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda már hetedik éve veszi számba a magyarországi adófajtákat és a sokéves trend egyértelműen megnyugtató. Szinte minden évben csökkent valamelyest az adónemek száma.

Adóvisszatérítés: 106 ezer szülőnek üzent Varga Mihály

Ők összesen 33 milliárd forintot kapnak vissza.

Idén is lesz Legyél te is pénzügyi junior klasszis! verseny - még lehet jelentkezni

Idén immár negyedik alkalommal hirdet pénzügyi versenyt, ezúttal gimnazistáknak, Legyél te is pénzügyi junior klasszis! címmel laptársunk, a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával; a versenyre még tíz napig, március 28-ig délig várják a 14-19 éves diákok jelentkezését - közölték a szervezők sajtótájékoztatón.

Figyelem - legalább negyedmillió adózónak van feladata a NAV személyi jövedelemadó tervezetével

A NAV által elkészített, március elejétől már elérhető SZJA-bevallási tervezeteket mintegy negyedmillió magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Különösen azoknak a gyereket nevelő szülőknek lehet érdemes mielőbb lépniük, akik – bár jogosultak – nem, vagy csak részben kapták meg az SZJA-visszatérítés összegét – hívta fel a figyelmet a Moore Hungary.

Bérektől az adókig: mibe kerül egy vállalkozás 2022-ben?

Az idei év több újdonságot is hozott a vállalkozások életében: a kormányzat számítása szerint 2022-ben 2700 milliárd forinttal kevesebb adó terheli a magyar cégeket. Összeszedtük, hogy milyen adó- és társadalombiztosítási (tb) változásokkal kell számolniuk a cégeknek január 1-től.

Ezekre a munkajogi kérdésekre érdemes figyelni háborús helyzetben

A járványhelyzetből éppen kifelé araszoló munkáltatók az elmúlt napok, hetek háborús eseményei következtében új kihívásokkal szembesültek, amelyek a munkajogi szabályok ismételt átgondolását teszik szükségessé.

Sokan lehetnek jogosultak az 1 százalékos iparűzési adóra

Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetőségük van az 1 százalékos mértékű iparűzési adóra, amelyek nem nyilatkoztak erről 2021. vagy 2022. február 25-ig.

Miből számol az adóhivatal, és jól járunk-e az automatikus bevallással?

A NAV évek óta automatikusan elkészíti az SZJA-bevallást, azonban számos olyan eset van, amikor az adóhatóságnak nincs információja az adott magánszemély adóbevallását érintő összes jövedelemről, vagy egyéb adatról. 

Így adományozhatnak cégek a bajba jutott ukrajnai menekülteknek

A kialakult háborús helyzetre tekintettel a szokásosnál nagyobb aktualitása van az adományozásnak. A társaságoknál azonban érdemes átgondolni azok adójogi következményeit is, ugyanis a hétköznapi értelemben vett adományozás és az adójogi értelemben vett adományozás nem teljes mértékben fedi egymást, így eltérő adójogi következményekhez vezethet.

Fontos értesítés a NAV-tól - sokakat érint

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Már meg lehet nézni az adóbevallások tervezeteit

Két héttel korábban készültek el.

Hogyan támogathatja most dolgozóit? 5+1 adózási tipp

A járványhelyzet alatt a munkáltatók többféle, adómentes vagy kedvezően adózó juttatással segíthetik dolgozóik egészségének megőrzését. A Mazars szakemberei összeállították a Covid elleni védekezést segítő eszközök és juttatások 5+1 pontos adókezelési kisokosát.

Többségi tulajdont szerzett a 4iG az Antenna Hungariában

A tranzakcióval Magyarország és a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportja jön létre.

Adóbevallás: egy fontos határidő közeleg

Még három hétig kérhető az szja-bevallási tervezet postázása.

Több marad a pénztárcában - mire fordítják a plusz pénzt a fiatalok?

A fiatalok megfontoltan fogják elkölteni a visszajáró szja-t - derült ki egy friss kutatásból. A megkérdezett 25 év alattiak közel fele ugyanis hosszútávú céljaira fogja félretenni a visszajáró összeget, de többségük mindenképp öngondoskodási célokra fogja fordítani az szja-mentességből szerzett többletet, mint például önképzés, nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások. Ahhoz viszont, hogy az öngondoskodás ne csak cél maradjon 2022-ben, a munkáltatóknak is nagy szerepet kell vállalniuk a pénztári megtakarítás lehetőségének megteremtésével.

Fizetni szeretne? Küldjön SMS-t

SMS-ben is kérhető csekk a gépjárműadó befizetéséhez.

Iparűzési adó csökkentésének fontos határideje, február 25-e közeleg

A kormány az idei évre is meghosszabbította azt az intézkedését, amivel csökkenti a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóját. Az érdekes szabályok azonban idén is a részletekben rejlenek – véli a Niveus Consulting Group.

Mire elég az szja-visszatérítés, ha lakásbővítésben gondolkodunk?

A napokban kapják, kapták meg a gyermekes családok az szja-visszatérítést, az extra összeget 10-ből 4-en - az ingatlan.com korábbi felmérése szerint - lakáscélra költenék.

Kiszórt GVH-bírságok: mire számíthatnak a cégek idén?

A Gazdasági Versenyhivatal közzétette a tavalyi évre vonatkozó tevékenységét összegző gyorsjelentését. A versenyhatóság az előző évinél csaknem 25 százalékkal több, számszerűen 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, 124 vállalkozással szemben és 42 eljárás zárult le 2021-ben.

Varga Mihály szólt: bármelyik pillanatban pénzt kaphat

Érkeznek a családi adóvisszatérítések.

Mutatunk egy kis kaput a KATA-soknak, hogy kaphatják meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét

A kérdés, hogyan lehet a nyugdíjbiztosítás személyi jövedelemadóból (szja) levonható adókedvezményét megkapni, amikor a KATA-s vállalkozók nem fizetnek szja-t. A kiskapu ott van, hogy nyugdíjbiztosítás esetén eltérhet a szerződő és a biztosított személye, vagyis az szja-t a szerződőnek kell megfizetnie, az adójóváírást viszont a biztosított kaphatja.

Fontos öngondoskodási lépés előtt állnak a magyarok

Idén februárban nagyságrendileg 1,4 millió, arra jogosult család kapja kézhez a családi-adóvisszatérítés összegét. Az OTP Bank szakértői szerint ez kezdőlökést adhat a hosszú távú megtakarításoknak. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is bizakodásra adnak okot, hiszen a pénzügyi öngondoskodást, illetve a gyermekük jövőjét tudatosan tervezők aránya tízéves csúcson van.

Ezúttal tényleg lőttek a holdingtársaságoknak?

Az Európai Unió már régóta a célkeresztjében tartja a holdingtársaságat és az egyéb, ún. „postafiók társaságokat”, amelyek valós gazdasági jelenlét nélkül főként passzív jövedelmeket szednek be. Az Európai Bizottság december 22-én, egyfajta karácsonyi ajándékként közzétett irányelv-tervezete ezt a folyamatot teljesítheti be. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda ismerteti az új szabályozást.

KATA határidő közeleg, figyelem vannak változások

A KATA eddigi talán legnagyobb változása volt a tavalyi évben bevezetett hárommillió forintos értékhatár, ami akkor kap szerepet, ha egy vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó. Az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40%-os különadót.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo